Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
No ja teda nevim, alepři obou porodech jsem jela sanitkou, samozřejmě manžela nevzali, prachy na tágo jsme neměli a tak dojel jednou busem a podruhý na kole…
Při prvním porodu jsme se SLUŠNĚ zeptali, jestli ho vezmou, oni, že ne, tak jel tim busem no, proč se hadat…
Ale na druhou stranu pokud bydlis nekde ve vsi, tak chápu, že to nestihne… já jsem z Prahy a porodku mám 20 minut…
Fajn chcete řešit auto, tak proč ne. Přítel je celej život zvyklej jezdit s malým osobákem. Felda, favorit a podobně. Já mám auto větší a prostě a jednoduše si na to netroufne a v zimě už vůbec ne. Nehledě na to, že v zimě je prostě auto nespolehlivý. Až budu mít zbytečnejch 20 tisíc, tak ho opravím a bude v pořádku, ale to nic nemění na tom, že s ním prostě jet nechce. Teť můžete začít jak je neschopnej, jak se bojí a tak dál. Ale já jeho důvody chápu a nutit ho nebudu.
@ana11 Jasne, ze jsou. Ale ja taky netusila, ze to je ono mesic pred terminem.
@Spokojení loni v březnu rodila bratrancova přítelkyně, zavolali si 155, přijela sanita a jeho se zeptali, jestli pojede taky, jinak by u porodu nebyl, protože vůbec netuší že něco takovýho existuje. Když jsem rodila já, švagr nás s manželem odvezl do porodnice a sestřičky tam manžela nechtěli nechat. Takže to je moje zkušenost. Taxi nevole, zavolej si normálně sanitku.
Chlapa nevezmou, to bys zase chtěla moc, ale pro sebe i ji klidně zavolej, já napodruhé musela taky, a neřekli mi půl slova, byli naopak příjemní. i když jsme s sebou musela vzít i ani ne 2 leté batole, než si ho tam chlap za hodinu vyzvedl..já už jsem si netroufala být doma. a internet jsem tehdy doma neměla, číslo na taxi taky ne, nad odvozem jsem prostě dopředu nepřemýšlela, tak jsem si zavolala sanitku, a co. jela jsem s ní poprvé v životě, snad i naposledy ![]()
mimochodem, padlo tu, že k překotnému porodu samozřejmě, k normálnímu ne, by mě zajímalo, jestli je nějaká rada, jak to poznat
kolikrát čtu, jak mají maminky kontrakce půl hodiny po 2 minutách, a pak přijedou, a jsou na 2-3 cm, a pak další příběhy, kdy skoro nic necítí, a najednou nahmatají hlavičku. překotný porod se dá poznat tak při tlacích na konečník, a to už je často trochu pozdě vyrážet do porodnice, i kdyby sanitou ![]()
@slavuska1 Podle mě se to poznat nedá… resp. podruhé ano, na to je pravidlo jednoduché, při první kontrakci na nic nečekat a ujíždět směr porodnice, já tedy sanitu nevolala, protože čekání na ni by byli ztracené drahocené minuty, v noční dobu, kdy mě to přepadlo bylo to auto stejně rychlé jak sanita a nečekalo se na něj, ale chytit mě to přes den, tak se nerozmýšlím ani minutu a tu sanitu volám.
@j.a.n.i1 no já si to právě taky myslím, že to nejde poznat..prostě při orzjetém porodu mi sanitka nepřijde jako zneužívání této služby. to i může rovnou taxíka zavolat člověk, který si „jen“ zlomí nohu v kotníku(tudíž může pokrčit koleno) já měla zatím u obou štěstí, že mi jako první praskla voda, takže když jsem podruhý tu sanitu volala, tak bylo jasný, že do porodnice prostě patřím, s odteklou vodou, a kontrakcemi cca po 7 minutách..porodila jsem, nevím přesně, 2,5-3 hodiny po příjezdu.
jinak zavolat si sanitku na poslíčky, i když hodně silný, to je asi trochu trapas, takže za tu vodu jsem byla fakt ráda ![]()
@Spokojení zavolej si taxika. RZ je určená pro jiné věci, pokud Ti ji ve špitálu doporučí, dostaneš na ni papír
já ho např mám napsaný přímo z porodnice - už jen proto, že by mi odvezli do spádové, což je špatně. Ale je tu důvod, proč ten papír byl vystaven. jinak samože doprovod Ti nikdo brát nebude, doprovod se dostane sám
sanitka není taxik. Nezlob se na mě, ale že sis nevzala věci atd, tak to je Tvůj problém. ![]()
@slavuska1 nepoznáš
já pořád čekala, kdy jako, co jako a ono ne
ale měla jsem papír a štempl z nemocnice, že hrozí překotný porod a díky vvv je to velmi rizikové
takže instrukce, co a jak, volat rovnou RZ. Kdybych měla čekat na chlapa, tak to dolezu max mezi dveře ![]()
@Spokojení píše:
Fajn chcete řešit auto, tak proč ne. Přítel je celej život zvyklej jezdit s malým osobákem. Felda, favorit a podobně. Já mám auto větší a prostě a jednoduše si na to netroufne a v zimě už vůbec ne. Nehledě na to, že v zimě je prostě auto nespolehlivý. Až budu mít zbytečnejch 20 tisíc, tak ho opravím a bude v pořádku, ale to nic nemění na tom, že s ním prostě jet nechce. Teť můžete začít jak je neschopnej, jak se bojí a tak dál. Ale já jeho důvody chápu a nutit ho nebudu.
je rozumnej, že nebude řídit. To nic nemění na tom, že si může vzít taxíka ![]()
@Spokojení samo, že můžeš jet sanitkou, tak jako všechny i ty dostaneš převozový lístek pro sanitku. Ale jak už se psalo, za 1. doprovod z 98% nevezmou a za 2. pojedeš do spádové nemocnice (někdo chce rodit jinde). Já bych teda o sanitce v takovém zimním období uvažovala, v tom nevidím problém. Jen bych tam necpala doprovod a že přítel nechce řídit tvé auto taky chápu.
![]()
@Spokojení tak snad umi pritel ridit nebo at se do toho prosince nauci
auto mas. A jinak zbyva akorat taxik nebo jeste lepsi, domluvte se se znamymi a sousedy. Kvuli tomuto si snad nebudu volat sanitku, kdyz zbyva tolik casu a nejsi sama. Mimochodem pritele by do ni nevzali, musel by dojet tim taxikem, doprovod se brat nesmi.
Máš špatné zkušenosti se saniťáky. Kdyby ne, tak to tady asi neřešíš, takže když jsem na začátku těhu krvácela, proč bych si volala záchranku, když pro tebe musí PŘIJET, naložit tě a odjet? To je jedniu tolik zbytečného času! Pokud by to byl tak „překotný“ porod, že bys musela volat záchranku, radši bych fakt řekla sousedovi(jako já tehdy, a to s ním nejsme kámoši). Vstal a odvezl mě. SICE se nakonec nic nestalo a z krvácení nic nebylo, ale z čistě logického hlediska bych se domluvila se sousedem, nebo s kterýmkoliv známým, který bydlí blíž.
@Halibar píše:
Máš špatné zkušenosti se saniťáky. Kdyby ne, tak to tady asi neřešíš, takže když jsem na začátku těhu krvácela, proč bych si volala záchranku, když pro tebe musí PŘIJET, naložit tě a odjet? To je jedniu tolik zbytečného času!
Tak jak už jsem psala, tohle někdy platí a někdy ne… vem si takovou Prahu, když tě to chytne v noci, tak souhlasím, ale ve všední den, třeba kolem deváté, desáté hodiny nemáš šanci se autem v rozumném čase nikam dostat, to je ta sanita sakra rchlejší.