Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky,blíží se mi také termín porodu.Mám problém v tom že budu rodit v Praze u Apolináře,ale nejsem z Prahy ale z Roudnice n.L. a nevim jestli mám nárok zavolat roudnickou sanitku,aby mě neposlali kamsi.
To oni tě nepošlou kamsi,to si nemůžou dovolit.Ale sanita má povinnost tě zavést do nejbližší porodnice,což asi Apolinář nebude,že?Jestli chceš k Apolináři,tak doporučují jiný způsob dopravy.
Ahoj holky,
chtěla bych oživit diskuzi. Nevíte jak je to pro letošek s voláním sanitky k porodu?
Zavolat si můžeš. Předpokládám, že myslíš 155. Ale kam tě zavezou, je na nich, pravidlem je, že do nejbližší porodnice. Myslím, že při porodu v termínu je vhodné taxi. Ale nikdo ti nic neudělá, pokud zavoláš 155.
Ahojky, nevím, odkud jsi.
V Praze je to tak, že v rámci Prahy tě doveze sanitka do porodnice, ve které jsi k porodu registrovaná. Já např. bydlím blíž k Motolu, ale rodila jsem v Podolí. Když jsem se ptala na předporodním kurzu, jak by to bylo, kdybych jela sanitkou, řekli mi, že mě odvezou do Podolí. Jen pokud by se jednalo o překotný porod, vezli by samozřejmě do nejbližší. Ale kdybych byla např. z Kladna a chtěla odvézt do Prahy, tak mám samozřejmě smůlu, takže asi tak.
Nakonec mě odvezl švára, takže jsem sanitku volat nemusela.
Kvetinko sanitku si můžeš volat. Mě to říkal Dr. v porodce když jsem tam byla s bolestma. To jsem si to odřídila a tam mi řekl že příště přiject jako spolujezdec nebo sanitkou ![]()
Já myslím, že když se zeptáš v poradně v tvé porodnici, tak ti dají rovnou číslo na jejich sanitku… Pak nemusíš volat 155 a nemusíš řešit, kam tě odvezou..
Holky to mám radost, slyšela jsem že těhotná nemá nárok na sanitku a má jet taxíkem…
No v naší zemi bych se ani nedivila… Ale také vím že různé rozvozy fungují normálně ač by někteří mohli dojít proto mi nešlo na rozum že by vadila sanitka přijet k rodičce.
Jsem z malé vesničky. Odvoz bych měla mít doma, ale nikdy nikdo neví co se kdy semele, že…
Kveti rozumim ti. U mě je to, že manžel nemá řidičák. Má ho deda a ten je cca 20 km od nás jenže pivko si samozrejmě veřer nekdy dá. Sice mi ted povidal, že nebude pít ale nikdy nevíš, ze jo. Takže proto kdyby to přišlo večer nebo v noci budu volit sanitku
@KvetinkaL píše:
Holky to mám radost, slyšela jsem že těhotná nemá nárok na sanitku a má jet taxíkem…
No v naší zemi bych se ani nedivila… Ale také vím že různé rozvozy fungují normálně ač by někteří mohli dojít proto mi nešlo na rozum že by vadila sanitka přijet k rodičce.
Jsem z malé vesničky. Odvoz bych měla mít doma, ale nikdy nikdo neví co se kdy semele, že…
Hele, víš co se se mi stalo cestou do porodky? Brzy ráno mi praskla voda, takže jsme jeli ráno v šílený dopravní špičce, když jeli všichni do práce. Tak švára to vzal pruhem vyhrazeným pro autobusy a pro taxíky, protože jinak bychom fakt stáli na Plzeňský snad 2 hodiny. Samozřejmě nás sebrali policajti a absolutně je nezajímalo, že jedu rodit, přitom to bylo jasný, seděla jsem na přebalovací podložce, abych nepromáčela švárovi sedadlo v autě, protože to ze mě teklo proudem
Prej jsem si měla zavolat sanitku, když nechci stát v zácpě
Jako porušili jsme předpisy, to je pravda, ale myslím, že vyjímečně by trocha lidskosti neuškodila… Chtěli pokutu 2000. Pak si to teda rozmyslel naštěstí a řekl, že už nás zdržel tak dlouho, že jsme ušetřený čas předjížděním ztratili a můžem teda jet… ještě měl blbý poznámky ![]()
Sanitka vás normálně do porodnice doveze, a nevím, jak řeší to s nejbližší porodnicí, ale já v lednu rodila, volala jsem do Podolí, tam mi řekli, že mají plno a mám si najít jinou porodnici…No, o hodinu později jsem volala sanitku (normálně přes 155) a sanitáci se mně ptali, kde jsem registrovaná - řekla jsem, že v Podolí, ale že tam prý mají plno, na což odpověděli, že mě odvezou tam, že je jejich stop stav nezajímá. Naštěstí měli v Podolí volno na sálech a obsazené měli šestinedělí, protože jsem dorazila na 8 cm otevřená a malá byla za chvilku na světě ![]()
Když já jsem pořád čekala na pravidelné kontrakce po pěti minutách, jak nám radili na kurzu, necelou hodinu jsem je měla po 7 a pak hned po 4 a za půl hodiny po třech…někdy jsou ty jejich rady spíš na prd, každá to má jinak. A já jako prvorodička chtěla splnit podmínky, abych nevypadala jako plašan ![]()
Taky teď řeším, kdo mě poveze do porodnice, bydlím v Praze a chci jet do Neratovic. Na předporodním kurzu jsem se dozvěděla, že sanitka firmy Pragomedica Plus mě odveze zadarmo, respektive v rámci běžného zdravotního pojištění. Zavolala jsem jim, napsali si moje nacionále a mám volat, až to bude aktuální, pošlou pro mě auto se zdravotníkem. Žádný poukaz na převoz apod. prý není potřeba, vyřídí to sami s pojišťovnou. Moc tomu nerozumím, tím spíš že na infolince mojí pojišťovny (OZP) mi řekli, že když budu chtít odvézt mimo Prahu, musím si to zaplatit… Ale doufám tedy, že to klapne, paní na centrále se tvářila, že to dělají běžně. Kromě Brandýsa mají pobočku ještě v Říčanech a v Praze na Smíchově. Třeba tahle informace bude někomu užitečná…
@lenkq píše:
Taky teď řeším, kdo mě poveze do porodnice, bydlím v Praze a chci jet do Neratovic. Na předporodním kurzu jsem se dozvěděla, že sanitka firmy Pragomedica Plus mě odveze zadarmo, respektive v rámci běžného zdravotního pojištění. Zavolala jsem jim, napsali si moje nacionále a mám volat, až to bude aktuální, pošlou pro mě auto se zdravotníkem. Žádný poukaz na převoz apod. prý není potřeba, vyřídí to sami s pojišťovnou. Moc tomu nerozumím, tím spíš že na infolince mojí pojišťovny (OZP) mi řekli, že když budu chtít odvézt mimo Prahu, musím si to zaplatit… Ale doufám tedy, že to klapne, paní na centrále se tvářila, že to dělají běžně. Kromě Brandýsa mají pobočku ještě v Říčanech a v Praze na Smíchově. Třeba tahle informace bude někomu užitečná…
Jo co se týče kontaktu, nenašla jsem žádné webové stránky, ale na internetu jde vyhledat telefon.
Ahoj, ja si volala saitku v 4h rano, mela jsem kontrakce po 5 miutach, zadny mhd od nas nejezdilo, dojela skoro hned…Personal byl ochotny a prijemny, to az dokror na prijmu mi vynadal, ze jsem ho vzbudila
..Rozhodne je lepsi jet sanitkou, kde znaji zaklady prvni pomoci a mohou si zapnout majack, nez taxikem pro mne..Vzali me do nejblizsi porodky(Vinohrady),bylo to letos v dubnu..Jako platce zp mas na takove sluzby narok, tak proc si ji nezavolat a ne kazdy ma pribuzne, ktere ho muzou odvest
@lenkq píše:
Jo co se týče kontaktu, nenašla jsem žádné webové stránky, ale na internetu jde vyhledat telefon.
Lenkq my sa tiež chystáme do neratovic z prahy a zistila si čo ťa bude stáť odvoz tou Pragomedicou