Porodní plán – co jste do něj psaly? Jde to i bez něj?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8651
13.3.11 21:25
Raduš s Alexem píše:
není, ale právě na předporodních kurzech ti vysvětlí co a jak se tam dělá a z čeho oni neustoupí, např. poloha při porodu, takže pokud chceš něco jiného, prostě tam nerodíš, protože si tyhle zásadní věci většina lidí zjišťuje předem. A co se týká nástřihu, tak prostě nechápu, jak můžu já posoudit jestli je to nutný nebo ne…už jsem to někde psala, malej měl 4,2kg a s hlavičkou tam šla i ruka, takže kdybych trvala na beznástřihu…co by se mi asi stalo?

No ale co když žena nemá možnost jet do jiné porodnice? Nemůžou říct, že z něčeho neustoupí, protože žena je ta, kdo si určuje, jaká péče jí bude poskytnuta (a tedy i v jaké poloze bude rodit), ne porodnice a její personál. Čili pokud žena něco chce či nechce, jsou povini to respektovat.

Co by se ti mělo stát? Kdybys rodila v dobré poloze, pravděpodobně bys zkončila s malým či žádným poraněním. Dcera měla obvod hlavičky 36 cm a ruku vedle hlavy a hráz jsem měla bez poranění. Ze studií na toto téma jasně plyne, že nástřih nemá smysl, pokud není dítě v ohrožení. Znám mnoho žen s dětmi kolem 4 kg, které rodily bez poranění. Naše hráze jsou na to stavěné, jen je potřeba jim umožnit plnit svou funci (vhodná poloha, tlačení podle pocitů ženy a ne podle pokynů personálu, žádné „skákání na břicho“, žádný oxytocin).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
707
13.3.11 21:59
ivuska.h píše:
Raduš s Alexem píše:
není, ale právě na předporodních kurzech ti vysvětlí co a jak se tam dělá a z čeho oni neustoupí, např. poloha při porodu, takže pokud chceš něco jiného, prostě tam nerodíš, protože si tyhle zásadní věci většina lidí zjišťuje předem. A co se týká nástřihu, tak prostě nechápu, jak můžu já posoudit jestli je to nutný nebo ne…už jsem to někde psala, malej měl 4,2kg a s hlavičkou tam šla i ruka, takže kdybych trvala na beznástřihu…co by se mi asi stalo?

No ale co když žena nemá možnost jet do jiné porodnice? Nemůžou říct, že z něčeho neustoupí, protože žena je ta, kdo si určuje, jaká péče jí bude poskytnuta (a tedy i v jaké poloze bude rodit), ne porodnice a její personál. Čili pokud žena něco chce či nechce, jsou povini to respektovat.

Co by se ti mělo stát? Kdybys rodila v dobré poloze, pravděpodobně bys zkončila s malým či žádným poraněním. Dcera měla obvod hlavičky 36 cm a ruku vedle hlavy a hráz jsem měla bez poranění. Ze studií na toto téma jasně plyne, že nástřih nemá smysl, pokud není dítě v ohrožení. Znám mnoho žen s dětmi kolem 4 kg, které rodily bez poranění. Naše hráze jsou na to stavěné, jen je potřeba jim umožnit plnit svou funci (vhodná poloha, tlačení podle pocitů ženy a ne podle pokynů personálu, žádné „skákání na břicho“, žádný oxytocin).

tohle je jedna z mála věcí, na který nejsem odborník (vtip) takže o tom nemůžu fungovaně diskutovat, jen jsem napsala svojí zkušenost :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
13.3.11 22:03
Raduš s Alexem píše:
ivuska.h píše:
Raduš s Alexem píše:

tohle je jedna z mála věcí, na který nejsem odborník (vtip) takže o tom nemůžu fungovaně diskutovat, jen jsem napsala svojí zkušenost :-)

No jo, bohužel ženy se nechají snadno přesvědčit, že nástřih je pro jejich dobro, aniž by je porodníci zároveň upozornili na další možné metody ochrany hráze (a mnohé ze zásad dokonce přímo porušují). Ano, z pohledu porodníka je skutečně nástřih tím nejrychlejším a nejjednodušším řešením. Ale z pohledu matky už to tak být nemusí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
15.3.11 17:54
ivuska.h píše:
No jo, bohužel ženy se nechají snadno přesvědčit, že nástřih je pro jejich dobro, aniž by je porodníci zároveň upozornili na další možné metody ochrany hráze (a mnohé ze zásad dokonce přímo porušují). Ano, z pohledu porodníka je skutečně nástřih tím nejrychlejším a nejjednodušším řešením. Ale z pohledu matky už to tak být nemusí.

Přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5463
15.3.11 18:05

Já jsem měla porodní plán.A když to vezmu zpětně skoro nic se z něho nesplnilo.vyvolávali mi porod dělali i hamiltna aniž by mě na to upozornila dr.Nástřih hráze i,když jsem si ho nepřála takže docela děs.Rodila jsem 38 hodin po odtoku plodovky a to jen díky kapačkám takže já ani malej jsme nebyli připravený,proto nic nebylo tak jak mělo být :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanzlici
13.4.11 19:46

Porodní plán jsem sepisovala až v porodnici (originál jsem zapoměla doma) a to mě k tomu PA víceméně „donutila“ :-) je to o lidech a jejich ochotě hlavně… mně splnili všechno až na jednu věc, která nebyla technicky možná (vyšetřit mimi na břiše a neodnášet ho). A byli skvělí!! Napsala jsem si tam, že nechci epidurály a podobný nesmysly a do závorky jsem napsala „ROZMLOUVAT!“ Samozřejmě že přišla chvíle, kdy jsem začala škemrat o epidurál a PA, sestra a přítel najednou byli kolem mě a rozmlouvali mi to :-))) super.
No hlavně bys měla porodní plán ještě nejlíp při kurzu ukázat PA a probrat to s ní, aby tam nebyly nereálnosti. A samozřejmě zjistit si, jak jsou porodním plánům v porodnici nakloněni. Někde je taky moc neberou vážně…

• Citovat
  • Upravit
Hanzlici
13.4.11 19:49

a ještě k por. plánu: obsahoval samozřejmě i to, že nechci nástřih. PA mě při kurzu upozorňovala, že nástřih dělaj v podstatě všem prvorodičkám a měla milion argumentů, že mě skoro až přesvědčila. U porodu jsem měla jinou PA, ta se mi snažila vyhovět. Při tlačení mi masírovala hráz, no bolelo to jak blázen, ale nástřih se nekonal :-) takže do porodního plánu si příště napíšu i to, jakou PA chci u porodu mít :-)

• Citovat
  • Upravit
1.5.11 22:28

Jako studentka porodní asistence jsem se s pár plány už setkala a můj názor je takovej, že by se to nemělo jmenovat „plán“, ale „přání“. Někdy porod nejde tak jak si rodička vysní a jak už tu někdo psal, může být pak zklamaná. Hodně záleží na dané PA u porodu, jak moc jsou otevřený plánu vyjít vstříc. Popravdě si myslím, že některý plány jsou přitažený za vlasy a asi je rodičky psaly bez dalších informací. Ale určitě jsou přání, která bych si zařadila i já do svého „plánu“, jako například podpora bondingu, pokud to stav dítěte dovolí.

A moje poznámka je, pokud chcete bondovat, vemte si krom ručníků na mimčo i čepičku, přes mokrou hlavičkou se ztrácí strašně moc tepla a je to jeden z důvodů proč některý PA bondovat moc nechcou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25152
6.7.15 23:36

Ahoj všem. Prosím o radu. Jdu rodit po třetí. První porod byl delší nepostupující… vzpomínky zmatené, jsem ráda, že to bylo za mnou. Druhý překotný a zpětně vím, že pár věcí mohlo být jinak a miminko klidnější…
Tak se ptám. Jak vypadá porodní plán, jak se píše a jak zjistím, jestli ho ta moje porodnice bude brát na vědomí? A jak ho dát na vědomí - dát do průkazky, nebo nějak dopředu?
Chci jen pár základních věcí, které ale vím, že automatické nejsou a že si je při bolestech nedokážu obhájit. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
7.7.15 06:58

@Aries6 Ahoj, zkus si zjistit, jestli se dá porodní plán konzultovat předem přímo v porodnici, kterou jsi vybrala. Vím, že např. ostravská fakultní nemocnice má na to přímo odkaz na svých stránkách a porodní plán se tam dá zaslat a konzultovat s PA. Jinak asi předat u přijmu, ideálně spíš při kontrole před porodem. Napsat co nejstručněji, vypíchnout pro tebe to nejpodstatnější a vyjít vstříc v tom, že v případě komplikací jsi ochotna ustoupit z určitých bodů…a pořádně poučit doprovod. Držím palce, ať to klapne podle tvých přání. Můj druhý porod byl super a mám na to strašně krásné vzpomínky…a porodní plán jsem si nestihla vytisknout, vše se domlouvalo až v porodnici a taky to šlo :-) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2101
7.7.15 07:15

Stahla jsem si tu od nekoho priklad strucnyho por. planu a myslim, ze je to dost prehledny i pro personal u porodu :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
631
7.7.15 07:27

@Aries6 já si necham porodní plán schválit dopředu, asi přednostou nebo staniční sestrou. Pak se považuje za dohodu a je součástí tvoji karty. Byla jsem ovšem upozorněna, že mam mít k porodu dvě tři schválené kopie pro personál sálu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25152
7.7.15 09:50

@kacaba379 NA kontroly chodím do poslední chvíle ke své doktorce, do porodnice jen porodit.
@kerrankin Jde mi fakt jen o takový základy, jakože netlačit na břicho (u druhé jsem měla překotný porod, šlapal jak hodinky, tlačila jsem (co říkaly) dobře a stejně mi hupla na břicho. Sice mi to řekla, ale v tu chvíli jsem nebyla schopná se jakkoliv bránit). Pak bych chtěla bonding a nejradši bych bez oxitocinu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2226
7.7.15 13:13

@Aries6 Aha. No já jsem nakonec u druhého taky přišla až porodit, kontrolu v porodnici jsem už nestihla, a dalo se vše domluvit na místě. Ale já tam byla už od večera kvůli odtékající vodě, takže se dalo všechno v klidu vykomunikovat. Být tebou, tak bych si zjistila, jak se v tebou vybrané porodnici k požadavkům, které máš, staví. U mě třeba nebyl problém (taky jsem nechtěla oxytocin, píchat vodu, pokud možno bez nástřihu, bonding a dítě hned se mnou na pokoji…), vše jsem domlouvala průběžně, ale oni sami říkali, že s takovými požadavky nemají problém, že to tak rádi dělají. takže záleží hodně, co je v dané porodnici zvykem. No a opravdu, více než porodní plán, bych pořádně poučila doprovod - manžela, kamarádku, nebo nevím, koho tam budeš mít…hlavně ten bonding by mohl pomoci vykomunikovat právě doprovod, to pořešil můj muž i u prvního…ale průběh porodu podle mého moc nebyl, protože byl hodně rychlý a já jako prvorodička jsem nestíhala vůbec nic :-D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25152
7.7.15 13:34

@kerrankin To byla starší porodní asistentnka, porod probíhal ukázkově, ale očividně se jí nechtělo čekat o kontrakci víc, než malou vytlačím. Ona pak byla dráždivá. Už tahle pro ni byl ten rychlej porod strašnej šok, natož když se ještě urychloval…
@kacaba379 Musím pohledat, co teda naše porodnice. U první byly některý věci automaticky - třeba bonding, u druhé ne. Je to asi hodně o porodní asistentce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí