Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
já si myslím, že nejlépe je projít nemocnici a seznámit se s jejich „plány“ a pokud by jim chybělo něco, co vyžaduji, tak bych zkusila porodní plán… Ale asi ne každá nemocnice s nimy pracuje a pravdou je, že v těch větších porodnicích už dělají spoustu věcí automaticky i bez „spešl“ přání rodičky…
Mirka
Ahoj mamky,
v porodnici, kam se chystám porodní plány respektují - alespoň se tak všichni tváří. Upřednostňují prý ale stručnost - nejlépe jen vyplněný dotazník. Nechci lékařům a porodním asistentkám mluvit do práce, ale pár základních požadavků mám. Mám dokonce i nějaký ten dotazník, ale moc se mi nelíbí.
Nemá některá z Vás k dispizici porodní plán formou datazníku, pokud možno i se zdravotní a rodinnou anamnézou? Na netu jsem nic podobného nenašla.
Kdyby byl někdo tak ochotný a odpověděl mi, kam se podívat nebo mi dokonce podobný dotazník zaslal (adresa: CorinD@seznam.cz) byla bych mu moc vděčná.
Díky moc a mějte se C.
Ahojky budoucí mamky,
za pomoci několika ochotných zkušenějších maminek jsme já a moje kamarádka(por. asistentka) sestavily porodní plán formou jakéhosi stručného dotazníku, který odsouhlasil pan primář naší porodnice (Znojmo) s konstatováním, že pro personál porodnice je to vyhovující, aby si udělal obrázek o představě maminky o porodu.
Pokud byste měly zájem, ráda Vám ten dotazník přepošlu (ať má to naše snažení smysl) - je dobrý hlavně do porodnice, kde nefandí 5-stránkovým porodním plánům nebo i tam, kde na to ještě „nejsou zvyklí“. Mým známým - budoucím maminkám se docela zamlouval.
Kontakt na mě - viz výše.
Mějte se C.
Ahoj holky, já rodila v Praze Podolí a měla jsem porodní plán velmi stručný - něco na způsob dotazníku a získala jsem u všech v porodnici pochvalu, že tak jasný, stručný a výstižný porodní plán neviděli. Pravda o porodu ve stoje nebo nějaké jiné jobovky tam fakt nebyly ![]()
Krásný a lehký porod všem
ahoj holky, máte prosím některá vzor porodního plánu pro náročnější rodičku ? chtěla bych kromě takových těch běžných věcí, které se tam píší hlavně : omezení monitoringu vleže na dobu nezbytně nutnou, neprovádění zákroků bez konzultace se mnou ( protržení plodové vody, různé hmaty v děloze ), a hlavně přiložení dítěte hned po porodu na mé tělo, omýt a ošetřit na mém těle, nepřenášet na zahřívání, neodnášet, chci být přítomna veškerému vyšetření a zákrokům na miminku po celou dobu pobytu, žádné um.
pomůžete některá ?
Já měla takovýhle:
Vážení lékaři a sestry,
Zvolili jsme si Vaši porodnici, protože si vážíme Vaší profesionality. Naše první dítě se narodilo také ve FN Ostrava.
Předem Vám děkujeme za veškerou péči a pomoc. Zároveň prohlašujeme, že přijímáme veškerá rizika spojená s našimi přáními. .
Jsem druhorodička, těhotenství probíhalo dosud bez komplikací.
Porod považuji za přirozenou a intimní součást svého života. Ráda bych proto, aby mi bylo umožněno postupovat dle svých pocitů, vlastním tempem a bez zásahů.
Prosím o zachování klidného prostředí včetně tlumených světel v průběhu porodu, ideálně jen s porodní asistentkou, dulou a manželem.
Níže uvedený postup je z mého pohledu ideální, je možné, že se během porodu rozhodnu jinak, jsem si vědoma toho, že samotné okolnosti porodu možná takovýto postup neumožní.
Příprava: Vhledem k tomu, že u předchozího porodu klystýr proveden nebyl z důvodu nedostatku času, nepovažuji jej za nutný ani teď. Oholena jsem.
Zvládání bolesti: Rutinně si nepřeji žádné léky urychlující porod nebo tlumící bolest. Bolest bych ráda překonala pouze nefarmakologickými metodami – volný pohyb, masáže, změna polohy, sprcha, balón atd. Pokud přece jen aplikaci takovýchto léků uznáte za vhodnou, prosím Vás o podání informací, abych se mohla sama rozhodnout.
Preventivní zavedení kanyly: ne
Dirupce vaku blan: ne
Jídlo a pití během porodu: ano
Monitoring plodu: V co nejmenší nutné míře, v poloze která mi bude příjemná, pokud možno prosím o zachování možnosti pohybu.
Výkony a zákroky během porodu, eventuálně při komplikacích: Veškeré zákroky prosím před provedením konzultovat s rodičkou, která musí s výkonem vyjádřit souhlas. Pokud nebudu schopna rozhodovat samostatně, prosím o konzultaci s manželem.
Anestézie: V případě císařského řezu preferuji spinální.
Pohyb a porodní poloha: Chci se volně pohybovat a měnit polohy dle vlastní potřeby. Ráda bych rodila v poloze, ke které spontánně dospěji.
Tlačení: Prosím o umožnění spontánního tlačení bez zadržování dechu a řízení.
Ochrana hráze: Epizotomie – jen v lékařsky indikovaném případě, uvítám pomoc porodní asistentky při ochránění hráze. Nástřihu bych se ráda vyhnula, z tohoto důvodu jsem prováděla masáž hráze a cvičení s pomůckou Epi-No. Nacvičeno mám na obvod….cm.
Po porodu: Prosím přiložit miminko hned po porodu s ještě nepřestřiženým pupečníkem.
Pupečník: Prosím nechat dotepat.
Porod placenty: Prosím rutinně neurychlovat odloučení placenty.
Ošetření miminka: Neodsávat preventivně, jen v případě potřeby. Nemýt, neotírat ručičky, pouze jemně otřít na matčině těle a přikrýt do ambulantních osušek společně s matkou.
Miminko prosím neodnášet, neodebírat matce, Apgar skóre lze zhodnotit, aniž by se miminko ode mne vzdálilo (tj. na těle matky), stejně prosím provést další základní vyšetření.
Neměřit, nevážit, zvážit lze později. Prosím o podporu bondingu – kontakt kůže na kůži. Po porodu bez komplikací nechat rodiče s miminkem minimálně dvě hodiny v klidu samostatně bez zásahu na porodním pokoji.
Prosíme, aby po celou dobu pobytu v porodnici nebylo dítě nikam odnášeno ani s ním nebylo manipulováno, aniž by o tom byl jeden z rodičů informován a souhlasil s tím.
V případě komplikací:
Spolurozhodování: Chci být předem informována o všech zákrocích tak, abych se mohla podílet na rozhodování o dalším postupu. Nebudu-li schopna rozhodovat osobně, přeji si, aby za mne mluvil manžel. Děkujeme.
Nakonec proběhlo pár změn, na kterých jsme se s PA domluvily během porodu aktuálně (např. jsem si nakonec nechala rupnout vodu a malý měl krátký pupečník, takže napřed ho museli oddělit a pak teprve dát na bříško)
@andelka83 to je úžasný děkuju Ti moc. ještě mám měsíc čas, ale dnes mě to nějak bolí to břicho, cítím normálně kontrakce asi poslíčci tak ať jsem připravená. ![]()
Já mám termín za chvíli a pžipravila jsem si tohle:
Abych mohla dobře spolupracovat a správně chápat vývoj situace, svůj stav a stav mého dítěte, potřebuji být velmi jasně a kontinuálně informována o tom, co a proč se děje. Žádám o dostatek informací ke každému zákroku, postupu nebo medikaci, ke všem možnostem, které přicházejí v úvahu a o poskytnutí dostatečného prostoru pro utvoření rozhodnutí. Plně respektuji Vaši práci a prosím jen o respekt k mému porodu. Uvědomuji si, že níže uvedený porodní plán je uskutečnitelný v případě fyziologického porodu fyziologického novorozence a že v případě komplikací nebude možné některé body dodržet. V takovém případě ale trvám na předcházejícím dostatečném vysvětlení situace a poskytnutí komplexních informací.
Doprovází mne manžel XY. Trvám na jeho nepřetržité přítomnosti v průběhu porodu.
Příprava k porodu:
Jedná se můj druhý porod, psychoprofylaxi a několik přednášek jsem absolvovala ještě před prvním
Oholená budu již z domova, pokud z nějakého důvodu ne, prosím o (umožnění) oholení
Oblečení preferuji vlastní, ale nijak na tom netrvám
Klyzma určitě chci, metodu nechám na zvyklostech Vašeho odd.
Cévkování pouze v případě, že bude skutečně nutné
Nesouhlasím s přítomností studentů lékařské fakulty
1. doba porodní:
Chystám se pít neperlivou čistou vodu po doušcích, jíst neplánuji
Vyžaduji možnost chodit, měnit libovolně polohy a používat sprchu; dostatek soukromí; co nejtišší prostředí; pokud možno přítmí; minimum kontrol ozev v případě, že nejste vybaveni CTG s možností volného pohybu
Odmítám dirupci plodových obalů
Odmítám Hamiltonův hmat
Odmítám podávání léků urychlujících fázi otevírání, pokud to nebude v zájmu skutečné záchrany života či zdraví mého nebo dítěte
Chystám se celou tuto dobu zvládnout bez nutnosti podání analgezie, či jiných bolest tišících farmak, nicméně nijak zásadně nevylučuji, že o ně nakonec požádám; odmítám pouze opiáty
Odmítám epidurální anestezii
2. doba porodní:
Ráda bych zaujala takovou polohu, kterou bude vyžadovat moje tělo (vsedě, vkleče, vleže na boku, v dřepu…). Prosím o pomoc při hledání té nejlépe vyhovující
Je pro mne skutečně naprosto nepřijatelné tlačit vleže na zádech
Preferuji, aby mi PA/porodník instruoval/a o nejvhodnějším okamžiku k tlačení
Preferuji porodit bez episiotomie, ale určitě chci raději nástřih, než velké natržení
Odmítám Kristellerovu expresi (vím, že se provádí často, přestože je to non lege artis metoda- sama mám za sebou při prvním porodu), naopak trvám na změně polohy, aby změnilo svou polohu dítě
Bezprostředně po vytlačení dítěte prosím o položení dítěte na hrudník nebo břicho, bez předchozího ošetření a o dotepání pupečníku
Po porodu:
Veškerá vyšetření a ošetření dítěte od okamžiku narození do propuštění z porodnice vyžaduji provádět v mé nebo manželově přítomnosti
Přiložení dítěte k prsu vyžaduji ihned, jak to bude možné, nejpozději však do půl hodiny od narození, zároveň odmítám dokrmování ať mlékem nebo glukozou po celou dobu hospitalizace bez předchozí konzultace se mnou
Odmítám měření délky dítěte po porodu a žádám provést toto až druhý den
Od okamžiku narození vyžaduji nepřetržitou přítomnost dítěte (pokud nebude vyžadovat urgentní lékařskou intervenci) se mnou, popřípadě s jeho otcem v situaci, kdy mne bude nutné uvést do celkové anestezie
Pokud bude k dispozici nadstandardní pokoj, ráda bych ho využila
Neočekávané situace:
Pokud bude nutno přistoupit k sekci, rozhodně bych se ráda vyhnula celkové anestezii
Pokud bude CA provedena, vyžaduji bezodkladné předání dítěte do rukou mého manžela a to do doby, kdy budu po operaci na pokoji
Pokud se dítě narodí mrtvé nebo zemře perinatálně, trvám na dostatečném prostoru pro důstojné rozloučení a fyzický kontakt s dítětem a to i v případě, že mne bude nutné uvést bezprostředně po porodu (nebo na porod) do celkové anestezie!!!
@TýnkaK Jen k té Kristellerově expresi - jsi si jistá, že nešlo jen o přidržení děložního fundu? Ta KE se fakt moc nedělá, to druhé „tlačení na břicho“ jo.
Abys pak nemusela vysvětlovat na místě, co vlastně nechceš:)
Já takhle říkala „já nechci oxytocin“ na porod placenty, a sestra mi s rozverným „to ale není oxytocin“ bodla pigáro s tou druhou látkou, jejíž název se mi zrovna nevybavil ![]()
@Viking píše:
@TýnkaK Jen k té Kristellerově expresi - jsi si jistá, že nešlo jen o přidržení děložního fundu? Ta KE se fakt moc nedělá, to druhé „tlačení na břicho“ jo.
Abys pak nemusela vysvětlovat na místě, co vlastně nechceš:)
Já takhle říkala „já nechci oxytocin“ na porod placenty, a sestra mi s rozverným „to ale není oxytocin“ bodla pigáro s tou druhou látkou, jejíž název se mi zrovna nevybavil
No já jim to klidně vysvětlím
První porod mě vyškolil…
Přidržování děložního fundu si představuju krapet jinak- PA se mě snažila vymáčknout jak zubní pastu
Navíc v porodnici, kde se chystám rodit (z mnoha důvodů to nejde jinak) je to na prd v tom, že dost dlabou na porodní plány, porody urychlujou jak to jde a je to tam jak v továrně na děti…
@TýnkaK píše:
No já jim to klidně vysvětlímPrvní porod mě vyškolil…
Přidržování děložního fundu si představuju krapet jinak- PA se mě snažila vymáčknout jak zubní pastu
Navíc v porodnici, kde se chystám rodit (z mnoha důvodů to nejde jinak) je to na prd v tom, že dost dlabou na porodní plány, porody urychlujou jak to jde a je to tam jak v továrně na děti…
No ono i to přidržení fundu vypadá ve výsledku jako dost nepříjemné tlačení na břicho, jen ta technika je jiná a není to zakázaný postup (taky se mi to pokusila PA udělat, ale já ji instinktivně odhodila stranou, takže to nikam nevedlo; ovšem stačilo to k tomu, že mi pohmoždila žebro a já se 14 dní nemohla pořádně nadechnout). Takže v mém porodním plánu bude mít nepochybně přidržení fundu své čestné místo ![]()
@Viking píše:Že bych to tam ještě dopsala?
No ono i to přidržení fundu vypadá ve výsledku jako dost nepříjemné tlačení na břicho, jen ta technika je jiná a není to zakázaný postup (taky se mi to pokusila PA udělat, ale já ji instinktivně odhodila stranou, takže to nikam nevedlo; ovšem stačilo to k tomu, že mi pohmoždila žebro a já se 14 dní nemohla pořádně nadechnout). Takže v mém porodním plánu bude mít nepochybně přidržení fundu své čestné místo
@TýnkaK Abych nebyla nespravedlivá - mě na tom nejvíc štve to, že mi vůbec nevyložila, proč si myslí, že je to potřeba, stejně jako řízené tlačení, nástřih a obecně hodně velký spěch.
Až teď jsem se zpětně dozvěděla, že měla důvody obávat se, že dítě na tom není dobře (celou dobu suspektní monitor, dítě hodně nízko, žádná potřeba tlačit, celkově nejasná situace) a snažila se, aby nedošlo na kleště. I když se ukázalo, že její obavy byly asi plané (apgar 10, 10, 10), pochopila bych situaci a spolupracovala bych, že. Takhle jsem se s ní skoro prala…
(Takže žádost o podávání informací bude určitě tučně:)
U nás mi nikdo o porodním plánu neříkal … taky jsem ho chtěla sepsat … ale je pravda, že ne vždy vyjde všechno tak, jak si plánuješ a představuješ … já bych s položením mimi na bříško po porodu a daní k prsu stejně měla smůlu, malý se napil vody, tak mi ho jen na minutku ukázali a odnesli ho do ink. …
Andělka