Porodní plán, vzor – na co nezapomenout?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
55
7.2.13 11:41

Já jsem těhotná poprvé, samozřejmě z porodu mám obavy, do teď jsem o nějaké porodním plánu vůbec nevěděla, ale myslím si, že je to dobrá věc a určitě si ho také sepíšu.
Jako prvorodička, vůbec nemám páru co se bude dít, co mi budou dělat, jak to bude probíhat, co po mě budou chtít, co můžu chtít já.
Jelikož s personálem v nemocnici nemám vůbec dobré zkušenosti, ne sice osobní, ale týkaly se mé rodiny a byla to fakt hrůza, pokud se člověk neozve, kašlou na něj a přijde mi, že by měl mít pomalu každý nastudovanou minimálně středoškolskou zdravku, aby z něj nedělali vola nebo simulanta, bohužel když jim došlo že nejde o simulanta, bylo už pozdě. Z tohoto důvodu nemám k nemocnicím vůbec důvěru.
Nejsem žádný alternativec, ale také si myslím, že porod není nic nepřirozeného a pokud není třeba nechtěla bych, aby to mého porodu bylo nepřirozeně zasahováno, když slyším o preventivním nástřihu, tlačení rodičce na břicho, atd. moc dobrý pocit z toho nemám a myslím si, že pokud si toto dopředu s personálem neujasníš v té chvíli nemáš sílu se s nimi dohadovat a vyjasňovat si něco.
Proto si chci sepsat přání ohledně mého porodu, které předem zkonzultuji s přednostou porodnice, ve které chci rodit, jestli jsou mé přání možné, stejně tak s pediatrem dané nemocnice, nechci aby mi hned po porodu někdo mé mimčo natahoval, atd. jde mi o to, že nechci aby se při mém porodu dělaly věci, jen proto že se tak dělají, ale vlastně nejsou vůbec nutné, je to můj porod, mé dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
7.2.13 11:50

@Viking jj, tohle třeba chápu, pokud je to vítáno ze strany PA, nemám námitky. Na druhé straně, nemám nic proti výběru a vyslovení přání, ale já měla na mysli spíš plány, ve kterých si maminy opravdu diktují i neindikování medikamentů :zed: To už podle mě zpochybňováním odbornosti zavání. To je - chytím se tvého přirovnání - jakoby chtěla tomu pekařovi kecat do toho, jak to těsto na rohlíky udělat :nevim:
@zrzana2 jasně, že dítě po několika dnech je mimo mísu, bylo to uvedeno jen jako příklad (a také zdůrazněno). Mrzí mě, že si měla takovou zkušenost, ale zřejmě si natrefila celkově na špatný přístup. Na druhé straně, žena je často po porodu přecitlivělá…

Třeba bych pochopila, když má žena jasnou představu o svém porodu, jeho průběhu a vedení, že bude rodit doma. Zaplatí si dulu a bude se modlit, aby vše bylo v pořádku a ona nakonec nebyla odkázána na lékaře :palec: Podle rozhodnutí Evropského soudu pro LP má rodička plné právo k výběru místa porodu, včetně domácího prostředí a stát jí musí zajistit podmínky :nevim:

Rozhodně neříkám, že lékař je Bůh a že se podvolím jakémukoliv jeho rozhodnutí bez výhrad. Já teda nejsem ten typ 8) Jen si myslím, že rozumné požadavky se dají domluvit včas i bez PP :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
7.2.13 12:07

U porodního plánu si vše můžeš promyslet, probrat pro a proti, vše v klidu, nemusíš pak vše narychlo domlouvat při porodu, já třeba budu rodit ve velké nemocnici a pochybuji, že tam budou mít čas se mnou sedět a probírat pro a proti, určitě bude pro ně lepší v klidu se s plánem seznámit, jede tam několik porodů najednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
7.2.13 12:16

@Marta13 to mě zaujalo, ty to budeš řešit s přednostou porodnice?? 8o To máš známost? Ještě jsem neslyšela, aby přednosta porodnice řešil porodní plány, zvlášť mi to přijde nepravděpodobné v nemocnici, kde se rodí hodně. Vždyť kdyby měl s každou rodičkou řešit PP, tak by nedělal asi nic jiného… :think: Nebo jak si to myslela?
Přinést si s sebou několik poznámek, to ještě beru, zvlášť teda, když mají v porodnici napilno. Já jsem nedávno byla v nemocnici, kde budu rodit a přišla tam paní s porodním plánem a probírala jej s PA (předpokládám, že to byla PA). Paní teda vytáhla asi dvoustránkový elaborát, málem mi vypadly oči, PA koukala taky docela vyjeveně… Nevím jak to dopadlo, protože pak jsem šla do ordinace a do té doby jsem slyšela jen panovačný monolog oné budoucí maminky… :pankac: Upřímně, lituji personál, který bude tu osobu rodit (nebo už odrodil).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
7.2.13 12:27

Řídím se tím, že „líná huba, holé neštěstí“, nevidím problém konzultovat to s vedoucím daného pracoviště. Nějakou známost tam sice mám, ale pokud to nebude nezbytně nutné nepoužiji ji, nevidím důvod.
Nevím proč by se z personálu nemocnice mělo dělat něco víc než je normální člověk, je to jejich práce, proto nevidím důvod proč by měli mít problém s tím co jejich „firma“ nabízí v propagačních materiálech nemocnice mají napsaný vstřícný přístup k porodním plánům, atd., proto si myslím že nevyžaduji nic přes rámec jejich nabízených služeb.
Možná to teď působí, že budu nějak nepříjemná, nebo tak, já mám ráda profesionalitu a myslím si, že je dobré dopředu obě strany seznámit s představami, co jsem se zatím setkala s personálem, byli velice příjemní a dalo se s nimi mluvit, takže si nemyslím, že s mým seznamem přání budou mít nějaký problém, samozřejmě když dojde ke komplikacím určitě jim tam nebudu dělat žádné scény.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
7.2.13 12:30

@neila Pokud se v nějaké porodnici standardně a rutinně aplikují nějaké „medikamenty“ a ty nechceš, přijde mi ok to v porodním plánu zmínit. Můžeš třeba napsat, že chceš čekat na spontánní porod placenty (ve většině porodnic na to něco píchnou, ani člověka nevarují).
Nicméně porodní plán není žádné „diktování požadavků“, a pokud se proti němu vymezuješ z tohohle důvodu, není to ve skutečnosti vymezení proti porodnímu plánu nebo alternativám, ale proti neslušnému jednání, které s PP nemá nic moc společného. A proti tomu nelze nic namítat 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
7.2.13 12:36

@Marta13 no přesně tímhle se řídím také já :palec: dnes jsem napsala e-mail šéfovi oddělení (je uvedený v kontaktech) s tím, co si přeji a čemu bych se ráda vyhnula. Vesměs asi 5 bodů. Nenazývala bych to ale porodním plánem :nevim: Vykomunikovat si věci, které považuji za důležité, to je snad samozřejmost…nebo jsem teda zaspala dobu a nevšimla si, že ono se to jmenuje PP :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
7.2.13 12:41

No takže jsi asi jen pochopila špatně význam názvu porodního plánu. To je jedno jak to nazveš, jestli porodní plán, nebo osobní přání k porodu, to už je jen slovíčkaření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
7.2.13 12:43

@neila V porodnici tomu říkají „porodní plán“. Já to třeba pojmenovaný nijak neměla:)
Stanovisko šéfa oddělení by mi asi k ničemu nebylo (pokud by to nezanesl do karty), potřebovala jsem, aby to měla v ruce ta konkrétní PA a sestra na šestinedělí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
7.2.13 12:48

Já to chci nejdříve konzultovat s vedoucím pracoviště, jestli je to vůbec možné z jejich strany akceptovat, tak jak mám přání sepsané, jelikož je tam hodně lékařů, stejně nebudu vědět, který konkrétně mě v danou chvíli bude rodit.
A pak to samozřejmě odevzdám při příjmu a dám už konkrétní PA a lékaři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9887
7.2.13 12:57

Ale jo, v menší porodnici by to mohli zvládnout vyřizovat:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí