Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Viking Jako bys psala o mém porodu!!!
Naprosto totéž. A tučně podávání informací teda mám taky, jen se mi to při kopírování sem neztučnilo a já už byla líná se s tím mordovat. ![]()
@TýnkaK Vida:) Ale jinak jsem byla spokojená, místo epidurálu mi rovnou nabídla nějaká homeopatika, byla milá a celkově se tvářila přiměřeně alternativně:)
Holky mě minule tlačili na břicho dva doktoři a sestra, nakonec jsem měla rupturu dělohy i pochvy, syn byl resuscitovaný.
Ahoj maminky i budoucí maminky,
ráda bych znovu otevřela tohle téma, protože mi přijde, že se z něj v poslední době stala stejná hitovka jako z BIO výrobků… Předem říkám, že nerejpu, pokud má někdo pocit, že jo, tak ho prosím, ať se diskuzi vyhne. Mám zájem o věcné názory, zkušenosti. O porodních plánech slýchám a čtu hodně a pravidelně. Pravidelně také slýchám ale to, že nakonec nebyl potřebný, nebo jeho realizaci neumožnil zdravotní stav a průběh porodu.
A teď k věci. Mám pocit, že přijde doba, kdy budou některé maminky mít tendenci doktorům říkat i to, jak si správně desinfikovat ruce. Přijde mi, že porod je docela vážná záležitost a lékaři, kteří jej provádějí studovali dost na to, aby měli patřičnou odbornost. A najednou se zjeví maminka (v drtivé většině laik) a začne diktovat co a jak chce, jestli nastřihnout, v jaké poloze rodit, kam dítě dát a jakou péči mu poskytnout bezprostředně po porodu
Neříkám, že některé požadavky nejsou oprávněné, jen si myslím, že tím vlastně hned od počátku docela zpochybňuje odbornost lékaře a personálu. Nepřekvapuje mě, že se pak některé dámy potkávají s neochotou, nebo špatným přístupem (i když ten je možné samozřejmě zažít i bez PP).
Ptala jsem se mámy i dalšího příbuzenství a nikdo s podobným požadavkem do porodnice nešel, všechny do jedné své děti dostaly až po několika dnech (už nemám 20…
). Nevím teda jak někdo, ale já svoji mámu miluji nadevše i bez bondingu a jsem si jistá, že ani po jiných stránkách náš vztah nikdy nestrádal
Prostě a jasně si myslím, že porodní plán je úplná zbytečnost
Moc věci řešíme, chceme být alternativní, ale nejsem si jistá, zda všechny co se si PP nesou do porodnice, to opravdu dělají z přesvědčení, nebo jen chtějí být prostě „in“. Před 10 lety jsem přivedla na svět dceru, přirozenou cestou, s nástřihem hráze (3 stehy), o kterém mi doktor řekl přímo při porodu, protože to bylo nutné. Co by mi pomohlo, kdybych měla PP a v něm uvedeno, že ho nechci?? To by jako čekali, než mě roztrhne?? Píšu to trošku s nadsázkou, tak to prosím i tak berte
S porodníkem jsem se bavila před porodem, vysvětlil mi co bude následovat, i možné komplikace a jejich řešení. Ptal se jestli všemu rozumím, jestli si něco přeji… Bez PP. Teď se chystám rodit opět a opět bez PP
Jsem přesvědčená, že vše důležité si dokážeme říct přímo. Že to hodím na papír tomu váhu ani důležitost nepřidá. Důvěra je důležitá ![]()
PS: PP považuji za opodstatněné v případě, že rodička nese nějakou anamnézu, která by mohla mít vliv na některé medicínské postupy. Takových případů se moje zamyšlení netýká ![]()
Ještě jednou si dovolím podotknout, že nerýpu, opravdu mě zajímá v čem tkví podstata a důležitost PP
Možná mám jen příliš úzkou optiku na dané téma…
Předem vám děkuji za vaše názory a zkušenosti.
@neila některé maminky jsou prostě klidnější, když mají své představy o porodu sepsané a myslím si, že většina z nich počítá s tím, že ne všechno se dá splnit. Já porodní plán neměla, mě osobně to nepřišlo důležité, porodní asistentka se mě při porodu ptala, jak si to představuju, jestli mám nějaké zvláštní přání, takže to ani nebylo potřeba. Ale na jednu stranu maminky, které si to vše sepíšou chápu, nechci zpochybňovat odbornost lékařů ale někdy dělají věci, které až tak nutné nejsou (rutinní podávání oxytocinu, i nástřih se někde dělá rutinně). Já oxytocin dostala, protože mi odtekla plodovka a nic se nedělo, takže chápu, že se muselo něco dělat ale znám maminky, které přijely do porodnice s bolestmi a personál jim chtěl hned napíchnout kapačku s oxytocinem, to opravdu nechápu, jakoby to chtěli vše urychlit, aby měli pokoj. Proti nástřihu nic nemám, pokud je opravdu nutný ale dělat ho jen proto, že se většinou dělá, to je blbost. A co se týče doby po porodu, mě by hodně vadilo, kdyby mi dceru odnesli a dali ji zpět až bůhví po jaké době, jednak je to špatné kvůli rozjetí laktace ale hlavně - miminko, které bylo zvyklé být u své mámy v břiše, slyšelo její hlas se najednou dostane do rukou naprosto cizích lidí, na ostré světlo, všude je hluk, jen co vykoukne na svět, tak ho cpou na váhu, natahují kvůli měření, umývají…to mi přijde těsně po porodu jako naprostý nesmysl, jak se to dítě musí cítit…takže já bych porodní plán až tak nezatracovala, prostě někdo má tu potřebu mít vše napsané, já jsem to personálu řekla a taky to šlo…každá jsme jiná ![]()
@neila Stejně tak, jako ty považuješ porodní plány a požadavky moderních maminek za zbytečné, ony a i já to vnímáme naopak. Rozhodně si nemyslím, že metody typu „za našich babiček a maminek to bylo tak a tak“ jsou v dnešní době správné. Neříkám, že pokud ti dítě nedají hned na bříško nebo neporodíš v poloze u stropu, tak budeš špatná matka nebo cit k dítěti bude jiný. Na jednu stranu můžeš mít štěstí na personál a kromě zdravotnického hlediska na tebe budou koukat jako na člověka, ale taky můžeš mít smůlu a sestry ti s ničím neporadí, doktor ti ani nenabídne (tedy spíš tatínkovi) přestřihnout pupeční šnůru a tak dále. Osobně nemám porodní plán ve smyslu příkazů pro personál, spíše žádost, že pokud to půjde, ať mi to nabídnout. Víš co, to máš jako někomu vyhovuje ubytování a strava bez jakéhokoli komfortu, někdo si rád připlatí za nadstandard. Nevím, jestli už máš nějaké dítě/děti, ale v porodnici s tebou mávají hormony, že i věci, které by ti při operaci kolene byly šumák, tady tě rozbrečí.
Závěrem snad jen to, že sama nejsem přímo matka, která by při porodu zkoušela polohy hlavou dolů, alternativní metody, spokojím se s doktorovým přístupem, ale na druhou stranu jsem dospělá, takže bych ráda, aby mi personál vykal, zaťukal při příchodu do mého pokoje, odpovídal na mé otázky a informoval mě o tom, co se mnou a s miminkem dělají. Stejně tak, jako oni očekávají, že já budu v radách poslouchat je, očekávám, že nejsem kus masa nebo zboží v regálu, ale člověk s vlastní hlavou, byť pořádně pomotanou hormony.
@Fally123 @Verca1989 myslím, že hovoříme o tom stejném. Souhlasím s vámi - jen pořád nechápu proč to dávat do PP?? Stačí říct a domluvit se. Já tedy rozhodně nejsem člověk, který se zasekl v minulosti, jsem hodně náročná, nadstandard beru jako samozřejmost a ráda si připlácím za některé věci. Ale ani nemám ve zvyku dělat povyk pro nic. Že mi budou vykat, na to je upozorním hned (pokud by opomněli). Myslím, že papír nezaručí, že na nás budou koukat jako na člověka. A že mě budou informovat co se děje se mnou a mimčem, že bych ho chtěla hned k sobě, si taky domluvím před samotnou fází porodu, ne? Já to tak měla a věřím, že i budu mít. Resp. nechce se mi věřit, že když to donesu sepsané, tak to budou respektovat víc než ústní žádost/domluvu
Tohle přeci nejsou důvody k psaní PP…
@Verca1989 jasně, miminko ti dnes dají snad všude téměř hned, max. druhý den pokud je vše o. k.. To bylo za mé mámy, že děti dávali až při odjezdu
Nicméně jsem tím chtěla říct, že se tomu přikládá asi až moc důležitosti podle mě, že se to zbytečně dramatizuje občas
Mně třeba dali malou hned po porodu (ale nepřisála se, jen jsme se „poláskali“
) a pak mi jí donesli druhý den ráno a laktace se rozjela krásně a hned ![]()
@neila Například při mém porodu i při porodu kamarádek v téže porodnici (Podolí) byl PP ze stran porodních asistentek spíše vítán. Ono i pro ně je možná pohodlnější znát předem přání rodičky a probrat s ní možnosti, než když na ně během porodu zmateně chrlí představy, které třeba nejsou ani reálné.
Já třeba přijela do porodnice s rozjetým porodem, který postupoval dost rychle, neměla bych nejmenší chuť něco si vyjasňovat.
Např. když mluvíš o nástřihu: Já měla v PP, že ho nechci, pokud nebude nutný. Stále se totiž často provádí rutinně. PA se díky tomu snažila vést porod v té poslední fázi hodně zlehka a značně mě usměrňovala, aby to klaplo. A klaplo (doktorka jí pak říkala, že ona by to střihla a že „dobrá práce“). Za druhé jsem měla v PP zdůrazněné, že pokud bude nástřih nutný, chci o tom být informována - některé asistentky totiž střihnou „bez varování“, ne ze zlé vůle, ale aby matku nějak nestresovaly. To by mi dost vadilo, protože jsem z jejich porodního kurzu věděla, co mám v případě nástřihu udělat pro minimalizaci „škod“. To je jen příklad jedné položky.
Mezi dalšími jsem měla třeba to, že nechci mimino hned po porodu měřit - neměli s tím vůbec problém, ale přitom říkali, že kdybych to tam neměla, měřili by ho automaticky. A upřímně nevím, jestli by mě v té situaci napadlo připomínat, že nechci dítě hned natahovat. Tož tak:)
A co je na tom zpochybňujícího? Když přijdu do pekařství a řeknu, že bych radši housky než rohlíky a radši s kmínem, protože mák mi nechutná, zpochybňuju tím nějak pekařovu odbornost? Projevuju jen své přání. Pokud s kmínem nemají, vezmu třeba jen solené:)
@neila A k tomu, že nemá PP větší váhu než dohoda: Má. Moje zkušenost je taková, že se jako dokument stal součástí mé karty, a položka, kterou jsem se sama rozhodla při porodu změnit, se vyškrtla a já musela změnu podepsat.
Nemela jsem a lituju toho, porod diky mudr naprosto silenej, malou jsem na brisko nedostala a argument, ze driv zeny sve deti nevideli poradne i nekolik ´dni je pro me mimo misu. Pokud jeste nekdy budu rodit, tak doma. A ukazatel toho, ze porod probehl dobre by melo byt vic nez to, ze jsme s malou prezily. Z porodky jsem sla ponizena a znechucena. Porod je vazna vec a to ne jen z medicinskeho hlediska.
@vsetin Podle WHO je to prevence nedostatku železa. Matně si vzpomínám, že doporučujou ne úplné dotepání, ale několik (3-5?) minut nechat tepat.
@Viking cooo tady mi nekdo zase nappsal ze je to po dobu par nadechnuti miminka a ze to prave zpusobuje chudokrevnost…cert aby se ve vas vyznal ![]()
@vsetin tady nějakej text, kterej vypadá rozumně: http://blog.maminkam.cz/…-analyza-who
(Já nechala asi ty 3 minuty, pak jsem fikla.)
@neila bohuzel nekdy je docela fofr vse rict ustne, ja pri porodu byla rada, ze jsem rada a doufala, ze kdyztak neco rekne manzel, popravde v tu chvili mi bylo nejake vykani nebo snura jedno, ale pak bych toho treba litovala
muj plan zustal cely porod v tasce, takze me se to mluvi, ale mela jsem ho a beru si ho sebou i ted