Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Viem ze uz tu raz bola tato porodnica spominana ale len velmi strucne a ku koncu diskusie sa tam maminky zaoberju uz uplne inou porodnicou, preto sa Vas chcem opytat, mamniky ktpre ste tu rodili, ako ste boli spokojne, plusy a minusy.. Chystam sa rodit prave tu, pretoze prehliakda dopadla dobre, pozdavalo sa nam to, viem ale, ze realita moze byt ina. Prosiim vyjadrite sa..eliska
Ahoj, jsem z Brna a u Milosrdných jsem rodila před 11-ti lety, právě když byla nově opravená, takže asi nejnovější informace mít nebudu, ale plus bylo rozhodně to, že na pokoji jsme byli 3, vedle na pokoji také tři a v chodbičce jsme měli všechno zázemí od WC a sprchového koutu přes vše potřebné pro děti. Vše bylo nové a čisté. Narozdíl od Obilního trhu, kde jsem rodila před pěti lety. Tam jsou pokoje šestinedělí opravdu příšerné na WC chodíš přes celou chodbu, ale zase tam bylo úžasné rodit. Svůj porodní pokojíček, své wc, rádio, soukromí. To tehdy u Milosrdných nebylo. Porodní box, bílý sterilní a do sprchy přes celou chodbu. Když jsi byla na prohlídce asi můžeš porovnat ten rozdíl tehdy a teď.
Dana
No teraz sa mi porodne boxy pozdavali celkom dobre, mala som pocit ze som v detskej izbe a nie v miestnosti kde sa rodí
. rohova vana, moderne porodne kreslo, micky, porodni vaky, akoby manzelska postel.. oddelenie sestonedelia bolo tiez v pohode, maminky tam boli max po troch, a bolo to pekne vybavene, opet by som nepovedala ze by to vyzeralo jak v nemocnici. akurat ta sprcha ze je am len jedna.No a tvarili sa tam celkom milo, ale kto vie aky su potom v praxi, hodne ma zaujima ludska strnka zdravotneho personalu, kedze som pomerne mlada a neskusena, zmetena a viem ze ich budem stale otravovat nejakimi otazkami ![]()
Ahoj,
porodni boxy jsem videla tez jen na prohlidce, pac jsem rodila SC.
Sestinedeli celkem v pohode, pokoje po trech, personal mily a vstricny, az na par vyjimek.
Ja ale nesnasim omezovani svobody, takze mi vadilo strasne moc veci od buzeni na teplomer, cekani na detskou vizitu a tim buzeni ditete ktere zrovna usnulo, svetylko celou noc (neusnu pri umelym svetle ani kdyz jsem paty den nespala
) apod.
Co mi vadilo nejvic byl pristup nekterych sester ke kojeni. Mela jsem problem, ze mi strasne napuchly prsa a mala se nemohla prisat, a i kdyz jsem se dozadovala nekolikrat pomoci, tak sestra co mela zrovna sluzbu mi jen rekla: to musite odstrikat, tamhle je (jmenonakyhopristroje), za rohem jsou sklenicky. Jak to mam ale odstrikat mi nerekla, k cemu ten pristroj slouzi taky ne, ja byla vystresla, dite rvalo hlady…
Pak jen prisla, zkontrolovala kolik kdo nakojil (resp. napsal ze nakojil
) a aniz se na cokoliv zeptala, tak se podepsala ze je vse v poradku a byla fuc
Nebyt maminky se mnou na pokoji (ukazala aspon trochu jak na to) a sestry co prisla na nocni, tak tam asi bulim doted. Ta zas byla uplne suprova, uklidnila me, zklidnila malou, ukazala co a jak a bylo vse najednou v poradku.
Ale krome teto a jeste jedne neochotne sestry, byli vsichni opravdu strasne mili a vysli mi vstric, skvele jednani vcetne doktoru, to se musi nechat.
Ahojky,
já souhlasím s hanuchou ohledně těch sester a buzení…no asi se vším. Já tam rodila v srpnu 2003.
Porodní sál- jedna postel - klasika a jinak nic víc. Rodila jsem v tom boxu uprostřed. Jinak na kraji u šestinedělí je ta krásná rohová vana a na druhém kraji u příjmu je zas ta „manželská“postel. Takže já měla asi zrovna tu smůlu, že jsem natrefila na plný porodní sály a i špatnou porodní asistentku. Protože takový kecy(který ona řekla novorozeneckému doktorovi, který se ptal jak ještě dlouho) jako třeba kdyby se tady někdo víc snažil jsem tedy zrovna poslouchat nechtěla. A nikdo mi ani neřekl co mám dělat. prostě mě přivedli, pomohli na postel a pak mě tam nechali několik hodin ležet. Já samozřejmě tenkrát jako prvorodička nevěděla ty úlevový polohy (ale žádné žíněnky tam třeba ani nebyli). Takže jsem tam byla sama a občas někdo jen nakouknul (asi jestli ještě dejchám a zase odešli). A to jsem rodila plánovaně, protože mě to vyvolávali (mimochodem oba porody jsem měla vyvolávaný). A tenkrát jsem rodila 1,5dne v bolestech. Nešlo se mi otevřít se. Na ktg se mi ručička nehla ani dolů- měla jsem stahy po minutě, které trvali 30vteřin, takže jsem se ani nestačila pomalu nadechnout. A to celé trvalo ten 1,5 dne. Nakonec se Petřík narodil normálně, i když mi doktor musel skákat po břiše, protože jsem neměla už ani sílu ho vytlačit. No, jsem taky malá (mám jen 158cm a drobná- teda dříve jsem byla) a navíc úzkou pánev. No, ale kluk 3600g se nakonec vyklubal. A pak už mi bylo blaženě a přežila jsem i to, že jsem jim tam sebou sekla- asi mi klesl tlak tak nízko, že se mi zatmělo před očima, udělalo se mi špatně od žaludku a tak jsem Petříka dostala až za 2 dna po porodu na pokoj. No, tenkrát tam ani snad nebyl rooming. Miminka nám nosili po 3 hodinách, takže ani to označení babyfriendly si nezasloužili. Protože to by neměli miminka takhle nosit po pravidelných hodinách, ale měli by je nechat maminkám na pokoji (pokud samozřejmě maminka může a cítí se na to a chce), aby je mohli nakojit (nakrmit) kdykoli si miminko řekne. No, já bych možná asi šla do Bohunic. Tam byla sestřenka a byla prý moc spokojená. Ale zase jiná byla spokojená na Obilňáku, takže ono je to asi hlavně o lidech. A hlavně na koho (kdo bude mít zrovna službu) nakápneš. Takže mi nezbývá nic jiného, než ti popřát hodně zdrvíčka a štěstíčka na příjemný personál ať si vybereš kterou porodnici chceš. Papááá Martina
Ahoj, rodily tam dvě moje kamarádky a už za nic na světě by tam nešly. Bohužel měly obě těžké porody a na rozdíl od Obilňáku je doktoři obě nechali dlouho se trápit. Dokonce tam prý byl nepříjemný doktor, který na kamarádku křičel, „ať si pohne, že snad chce to dítě zabít“! Na Obilňáku je teda odd. šestinedělí opravdu hrozné, ležela jsem tam a i sestry nebyly moc příjemné, ale člověk je tam 4 dny a to se dá zkousnout. Pro mě je důležitý porod - jestli jsou doktoři zkušení, pomůžou a tak. Známá u Milosrdných pracuje, teda na jiném oddělení, ale chtěla tam rodit a po tom, co jí přidusili dítě - sestřička se omlouvala, takže to byla skutečně chyba - a museli ho odvézt okamžitě do dětské nemocnice, už by tam rodit nešla. Švagrina tam na druhou stranu byla spokojená, takže fakt záleží na konkrétním porodu.
Z Miloušů mám pocit, že hodně tlačí na co nejpřirozenější porody. Někomu to vyhovuje a je spokojený a někomu ne. Rodila tam kamarádka asi před rokem. Taky si ji vybrala, protože se jí podle prohlídek nejvíce líbila. Spokojená nakonec ale moc nebyla. Přesně jak říkaly holky, porod trval dlouho, moc se neotvírala a nikdo jí moc nepomohl, akorát občas někdo přišel kouknout a zkontrolovat a zase odešel. Snažili si vyprosit epidural, ale nedali jim ho, ke konci už prosili i o císaře, neboť ona už opravdu neměla sílu tlačit a jen plakala, ale prostě chtěli aby za každou cenu porodila co nejpřirozeněji. Taky ji povzbuzovali stylem, že když to dítě zemře, tak si za to bude moct sama, protože ho včas nevytlačila. Nakonec, když uznali, že to opravdu nepůjde, tak jí pomohli tou vakuovou pumpou, nebo co to je. Docela si to chválila na poporodních pokojích. Asi takhle, co se týče zdravotníků, tak na vola s nepříjemnými řečmi člověk může narazit kdekoliv, to si nevybere. No a pokud jde o co nejpřirozenější porod, někomu to vyhovuje více, když může rodit, aniž by mu do toho někdo moc kecal a aniž by byl opíchaný různými kapačkami… Můj názor je ten, že pokud člověk patří do skupiny nastávajících maminek, které hltají všechny informace o porodech, vědí přesně, co by jak chtěli, mají nastudovány nejrůznější články a diskuze na toto téma a jejich porod probíhá bez komplikací, tak to u Milosrdných může být velice příjemné. Já bych si na to asi netroufla…
Ahojky. Já tam rodila v roce 2006 a můžu říct, že tam už nikdy. Nebyla jsem spokojená. Pokud nemáš porodní pokoj s vanou což je tam jen jeden tak nemáš šanci se dostat do sprchy. já tam za 15 hodin byla jen 1×. Přístup na 6nedělce -no hrůza. Dál se nerozepisuji protože bych se zase jedině naštvala. Zase oproti tomu kamarádka tam rodila taky a byla spokojená. Je to o lidech.
Tak mam za sebou cerstve porod u MB,dnes jsme prisli domu, a jsem spokojena uplne maximalne.pres ten fofr co tam meli se mi porad mel kdo venovat,meli jsme maximum soukromi a proste pohoda.na porodnim boxu jsem byla od 1:45 v noci asi do 21:00 a nemam si nac stezovat.
sestinedeli taky v pohode,kazdemu vysli vstric a poradili bez problemu.akorat ta strava…ale to je stejne v kazde nemocnici. ![]()
Ahoj, u nas to nakonec vse dopadlo jinak nez jsme planovali. Letos v dubnu jsem mela rodit u MB, ale kdyz jsem tam dosla na prohlidku po tydnu prenaseni, tak jsme zjistili, ze maluji
Nikde pred tim nebyla ani zminka, coz me jako prvorodicku dost vytocilo a mozna i diky tomuto stresu jsem mi ten den odpoledne prisli bolesti.Rodila jsem nakonec na Obilnaku (deset dni po terminu), kam jsem nechtela prave kvuli oddeleni sestinedeli. Museli mi nakonec po sedmi hodinach, kdy nepomohl ani epidural ani oxytocin udelat cisarsky rez, protoze porod proste nepostupoval a mimco uz zacinalo byt v ohrozeni. Nechci si ani predstavovat, jak dlouho bych rodila u MB a jestli by se maly narodil v poradku…
Oddeleni sestinedeli jsem se vyhla, protoze nemocnice byla narvana k prasknuti a ja nakonec skoncila na oddeleni gynekologie v nadstandartnim pokoji a na personal si v zadnem pripade nemuzu stezovat.
Znama co rodila ted v kvetnu u MB tam od zacatku vyvolani porodu stravila 4 dny a nakonec maleho stejne museli rodit cisarskym rezem!
Pokud budu rodit priste, tak asi budu radsi uz spolehat na jistotu a pujdu na Obilni trh.
Ahoj, já rodila u MB před třemi roky a velká spokojenost. Obilňák i Bohunice je jako fabrika na děti a je to jak na běžícím pásu. Mnoho kamarádek tam rodilo, takže to ze své hlavy nemám. Já rodila u MB plánovaným císařem (kvůli poloze plodu) a vše proběhlo OK. Až na dvě sestry ze šestinedělí, byli všichni moc milí a v pohodě. Druhé mimi chci zase rodit tam.
Mé kamarádce se před 2-mi lety stalo, že s prasklou vodou jela na Obilňák, kde měla rodit, ale tam jí řekli, že mají plno, ať jede jinam - nejlépe do Bohunic. Tak ji tam sanitka odvezla, byl večer, několik hodin ji nechali ležet na chodbě, prý se neměl kdo postarat a doktor byl na sále a přišel až po několika hodinách, kdy už kamarádka měla pořádné bolesti. Porod však nepostupoval a nezabral ani oxytocin, druhý den začala i zvracet, ale císaře nechtěli udělat. Nakonec rodila 3 dny a zcela byla vyčerpaná, i manžel už třetí den to nevydržel a utekl ven, nakonec marodila v nemocnici dalších 14 dní se zánětem dělohy. Zkrátka super porod.
Jiná kamarádka byla pozvaná na Obilňák na vyvolání porodu, když přijela, poslali ji zase domů, že dnes se jim to nehodí a ať přijede za další 4 dny, to už byla vzteky bez sebe a tak by se tak dalo pokračovat.
Takže je to o zkušenostech a taky lidech - i těch maminkách,musím říct.
Evelíno: vidíš, já o té „odstávce“ věděla, bylo to i na internetu.
paraplicko: a bylo to jeste nekde napsane nez na internetu? na jejich stranky jsem se uz posledni mesic nedivala. Malovali od soboty 26.4. (to jsem tam sla na kontrolu) a predtim jsem tam byla v utery a nikde nic nebylo. Na Obilnaku mi pak perosnal rikal, ze jim dali vedet den pred tim nez zacali malovat…tak nevim, mozna jsem se spatne divala
ale klidne to mohli rict uz na tech kontrolach…
jo a na Obilnak jsem taky nechtela kvuli tomu, ze je tam velky natresk, ale na tom porodnim boxu to nebylo vubec znat, ten jsem mela sama pro sebe se sprchou a zachodem… ![]()
zkusenosti jsou ruzne a asi ruzne budou, ale je urcite fajn o nich vedet ![]()
Evelíno: já to zjistila právě z jejich stránek. Je fakt, že ti to říct měli a nezvat si tě. Jooo, lidi selhávají. Já sama, co jsem na mateřské, mám takový zmatek v datech
, že se divím, že na věci nakonec nezapomínám. A na Obilňáku jsi měla štěstí, že to bylo všechno v pohodě. I tam mají šrumec a i tam lidi můžou selhat. Vím, jak se moje kolegyně, která byla u narození svých dvou vnuček (někdy není špatné tam mít mamku, že ?) se na Obilňák rozčilovala, u první byl taky nátřesk, takže po porodu musela její dcera dlouho čekat až z ambulance ji někdo přijde zašít a ta Dr. to zvorala (protože spěchala zase na zpátky), takže po půl roce musela jít na přešití a u druhé si porodní asistentka „nevšimla“, že narozené mimčo má šňůru kolem krku, až ji na to kolegyně upozornila, že to není v pořádku. Takže lidé jsou fakt chybující, ale hlavně to nesmí ohrozit dítě a ani tu maminku. ![]()
paraplicko, on tam byl poradnej natresk diky tomu, ze neprijimali u MB a v Bohunicich je myslim stale omezeny provoz, dalsi dny pry posilali uz i do Ivancic, takze ja mela vazne kliku, protoze kdyz jsem tam prisla, tak na prijmu a na monitorech bylo uplne prazdno a naplnilo se to, az kdyz jsem mela svuj box ![]()
Kamaradka po zkusenostech z Obilnaku (taky ji spatne zasili, protoze spechali) rodila radsi dalsi dite u MB a byla tam spokojena.
Je spousta veci, co se u porodu ovlivnit proste nedaji a zalezi na spouste okolnosti (personal, komplikace, dlouhy porod, narvana nemocnice, atd…), jaky zazitek z porodu clovek bude mit. ![]()
Jo, tak to by se mi fakt nechtělo - rodit a jet nakonec až do Ivančic
Pamatuji si, když jsem v květnu 2005, chodila u MB na monitor (měla jsem časté tvrdnutí břicha, tak mě tam sledovali v rizikové poradně) a asistentky si ztěžovaly, jak je málo porodů a jinde toho už mají ten den tolik
, no pak když jsem tam v červenci rodila, tak nevěděli, kam ty maminy mají dávat na pokoje, jak to bylo nacpané. Je to malá porodnice a ten den se tam od rána do odpoledne narodilo 6 dětí (z toho tedy 3 císařem), takže všichni lítali ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.