Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím maminy, chtěla bych poprosit o zkušenosti porodu v nemocnici v Brně u Milosrdných bratří.
Děkuji. S pozdravem Prdola
Ahojky,
rodila jsem u Milosrdných na konci května plánovaným císařským řezem a na tuto porodnici (alespoň prozatím…) nedám dopustit !
Byla jsem moc spokojená jak s úrovní vybavení, čistotou, tak i s ochotou a vstřícností doktorů i sestřiček a to jak na gynekologicko-porodnickém oddělením, tak i na oddělení šestinedělí a novorozeneckém.
I další mimčo (pokud se zadaří) budu rodit tam.
Kdyby ses chtěla na něco zeptat, klidně mi napiš na email.
Měj se moc fajn a přeji Ti „šťastnou ruku“ při výběru porodnice ![]()
Holky, neni to nahodou ta porodnice, pred kterou stoji ten clovek bojujici za zakaz umelych preruseni tehotenstvi? Nekolikrat ho ukazovali ve zpravach, ze svym „zpevem“ obtezuje rodicky…
Marka
Ahoj Prdolo, řeknu ti to takhle: taky jsem si to zkusila a druhé miminko porodím jinde.
Nebudu tu popisovat všechny svoje zkušenosti, jen něco: to, že jsem rodila na stole a byl proveden nástřih, bylo odůvodněno tím, že miminko je „větší“. To, že mě doktorka začala šít ihned po píchnutí injekce na znecitlivění, takže ještě neúčinkovala a křičela jsem bolestí (po 20 hodinovém porodu jsem byla vyčerpaná a nedokázala se ovládat), mi vadilo dost. Ještě horší bylo, že tato skvělá doktorka mi naprosto nevybíravě nadávala, že křičím. Dodnes nevím, proč se na můj porod čučelo asi deset lidí (možná 8 nebo taky 12, nepočítala jsem je). O alternativní porodnici nesvědčilo ani to, že miminku „na cestu“ svítily oslepující operační světla, nikdo se nesnažil dodržovat aspoň trochu klidné prostředí a miminko mi hned po porodu půjčili snad na dvě minuty. Pak mi ji sebrali, že prý je jí zima (snad ji mohli přikrýt), a začali ji vyšetřovat. Dostala jsem malou, až bylo vše hotovo, zabalenou v peřince, takže kontakt kůže na kůži jsme si moc neužily.
Ze sester na novorozeneckém jsem mírně řečeno odvázaná nebyla vůbec. Setkala jsem se většinou s necitlivým přístupem k miminku.
Sestry, co se starají o maminky, byly naopak moc příjemné.
Ještě k té epiziotomii - nastřihli mě až ke konečníku, a zašili tak, že se mi jeden steh rozvolnil a hnisal. Bylo to velmi nepříjemné, bohužel nedokážu posoudit, jestli nevyhnutelné.
Tak jsem přece jen byla dost rozvláčná, omlouvám se.
Mamulka
Ahoj, já jsem sice rodila v bohunicích, k milosrdným jsem nešla z výše uvedených důvodů, ale zase na druhou stranu znám dvě své kámošky, které byly moc spokojené, asi fakt záleží na lidech.
Lenka
moje kámošky byli taky u milosrdných a nemohli si to vynachválit, že příště tam půjdou zase. Já s touto porodnicí nemám zkušenost , byla jsem na obilňáku
Ahojky,
já jsem rozhodnutá se příští měsíc vypravit porodit na Obilňák, a tak mě napadlo, co všechno si nabalit do tašky s sebou? Můžete mi poradit, co v porodnici dostanu erární, a co si vzít svého? Jde mi o množství vlastních vložek, plín pro mimi, košili pro sebe, župan …
Poradíte? Díky.
Magda
magdo27 já jsem měla ssebou vložky ,plíny pro malého, župan, košili si můžeš vzít taky svoji, ale lepší je si ji půjčit z pododnice, protože po porodu docela krvácíš tak by sis ji mohla dost zašpinit a u těch nemocničních to zas tak nevadí.Když potřebuješ tak ti košili vimění. Jinak každý den dostaneš novou. K těm vložkám dají ti pouze pár po porodu a to ti asi stačit nebude tak si je vem taky, plínek jsem dostala 5 ks to je taky málo
. Pro miminko dostaneš košilku, zavinovačku a dečku na přikrytí doporučuji ještě si vzít ponožky popř. DUPAČKY , PROTOŽE MIMINKA JSOU V zavinovačce jen v košilce a mají holé nožičky.
Ahoj, ja rodila taktez u Milosrdnych. Mam z toho ruzne pocity. Dva tydny pred porodem jsem byla hospitalizovana na gynekologii a tam byly sestricky uplne perfektni. U doktoru mi hodne vadilo, ze mi nechteli nikdy nic sdelit, porad neco zatajovali (ale prijde mi ze to delaji vsici doktori). Kdyz jsem konecne porodila (vyvolavali mi to a nakonec to skoncilo akutnim cisarskym rezem), ocekavala jsem, ze sestricky na sestinedeli budou jeste vstricnejsi. Opak byl pravdou. Je pravda, ze se tam strida hodne lidi (doktori a sestricky k maminkam, to stejny k miminkum, rehabilitacni sestry…), ale proste me hodne mrzelo, ze nebylo dne, kdy by k nam do pokoje nezavital nekdo s opravdu hodne spatnou naladou. Vim, ze vsici jsou jenom lidi, ale v dobe, kdy maji maminky po porodu a hormony s nimi cloumaji, by si sestry i doktori meli svoje nalady odpustit
Ale chci zkusit Milosrdny znovu pri pristim porodu, doufam, ze uz budu rodit normalne a ne tam trcet tri tydny, to totiz taky urcite ovlivnilo me posuzovani. Znam plno lidi, kteri tam byli spokojeni a ja si rikam, ze to nebylo zase az tak hrozny, ze v Bohunicich nebo na Obilnaku bude pristup asi jeste horsi. Ale nevim, nemam zkusenost, je to jen muj pocit ![]()
Nevim, ale kdyz jsem tam v zari rodila, tak jsme dostavali k miminkum plinky (hadrove), kosilky, dupacky. A samo zavinovacku. Ja si zase priste vezmu urco bodycka, protoze kosilky me nechytly
![]()
Ahoj,
já jsem prošla všechny porodnice v Brně a Obilňák i Bohunice dokonce dvakrát - jednou v rámci předporodního kurzu a jednou na den otevřených dveří (mnohem lepší, více času a člověk může úplně všude tedy i na operační sály, mamografii atd.). Většině z našeho kurzu se nejvíce líbilo u Milosrdných bratří a to hlavně proto, že to tam bylo mnohem menší a komornější. Některé kamarádky tam i porodily a byly spokojené, ale také vím o jednom případu, kde jim zrovna tady způsobily docela komplikace, ale to je taky asi úplně v každé porodnici.
Nejlepší bude, když si vše prohlédneš sama a zeptáš přímo na místě na ty pro tebe zá:,–(ní věci.
Já jsem nakonec rodila v Ivančicích a byla jsme moc spokojená a doufám, že si tam ještě pro jedno miminko pojedeme a zase na tamní pobyt budu s láskou vzpomínat. Ale to bylo moje osobní rozhodnutí, někomu by se to tam zase mohlo zdá nevhodné.
Co se týče věcí do porodnice, tak mě dost překvapilo, že se to i třeba vrámci Brna hrozně liší. Někde má mít maminka svojí noční košili a tatínek taky oblečení z domu, někde zase pro změnu svoje oblečení ani mít nesmí atd. Mě se ovědčilo mít jednu kabelu s věcmi k porodu a potom druhou s věcmi do porodnice. Aspoň se tam člověk nehrabe přes plínky pro mimino a naopak.
Přeji hodně štěstí, protože to je potřeba v každé porodnici.
Suri, prosímtě jaké je to v Ivančicích já slyšela od některých kámošek chválu a jiné zase nadávali, že už nikdy více do Ivančic
napiš proísím jak to tam vipadá a jak to tam chodí. díky ![]()
Ahoj Peťule,
za chvilku to budou už dva roky, co jsem začala chodit do Ivančic na prohlídky, takže se také mohlo lecos změnit, ale já jsem byla fakt moc spokojená a to i přes to, že porod podle mých představ teda nebyl.
Sice jsme tam museli na kontroly dojíždět, ale i s cestou to zabralo méně času než dřepět ty hodiny ve fakultkách v Brně.
Porodní je nové a moc hezké a jeden box je i s vanou, což jsem tedy hojně využívala, samozřejmě i tady může být obsazen, ale pořád je to větší pravděpodobnost, že bude volno než v Brně. Do vody se ale rodit nedá.
Šestinedělí jsou jen jednolůžkové a dvoulůžkové pokoje. Vždy dva mají dohromady příslušenství. Vybavení je starší, ale to mě osobně nevadilo a ten komfort mít sprchu hned vedle pokoje, takže jsem tam mohla chodit prakticky pořád bylo fakt super. A když jsem měla jednolůžák tak tam klidně mohl být manžel nepřetržitě, což mi moc pomohlo a nemusela jsme se o malou starat sama ani jí nikam dávat.
Sestřičky se chodí ptát sami na pokoj co je potřeba, takže žádný lítání pořád někam a když se člověk nebojí zeptat, tak mu rády na vše odpoví a pomůžou. Koupat miminka se chodí jednou denně k sestřičkám na novorozenecké a tam se mimčo i zváží, takže žádný honění před kojením, po kojení a takové nesmysly.
Mě prostě vyhovovalo to, že se ráno jen uklidilo, přišla vizita, šlo se vykoupat miminko a jinak byl klid. Jen se stavily sestřičky z ženského a dětského ještě dvakrát na pokec a bylo. A my jsme mohli s manželem zápasit s malou sami a přijímat návštěvy a prostě jsme si to užili. Já na pobyt v porodnici vzpomínám jako na rekreaci v hotelu, kde na mě byli všichni hrozně hodní, protože já jsem srab a taky jsem jim to řekla a děkovala. Stala se mi tam i jedna nepříjemnost a mohla za to moje lékařka, která se mi omluvila a bylo vidět, že jí to samotnou mrzí, takže i to jsme vzala naprosto v pohodě.
Já jsem prostě byla fakt spokojená a moje kamarádka taky a to jsme měly obě komplikovanější porod, ale fakt myslím, že hodně záleží na tom, co člověk čeká a je lepší se tam jít podívat dopředu.
Suri,
Tak to jsi mě teda dostala, to jsem vůbec nečekala že to tam bude takové. já myslela , že to bude mnohem horší. Na obilňáku mě přišlo že tam byl takový menší chaos a zmatek. Pokoje byli buď po dvou, třech i více
. Porodní pokoje byli super, ale šestinedělí horší, ale ty čtyři dny se to dá vydržet
Při druhém mimi se pojedu podívat i do Ivančic. Dala jsi mě brouka do hlavy. určitě se tam pojedu podívat. DÍKY ![]()
Suri, prosím tě jsou tam nějaké předporodní kurzi i s prohlídkou porodnice, kde ti řeknou co a jak a jaké věci si vzít ssebou? díky
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.