Posedlost nočním obžerstvím

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6822
21.2.17 11:09
@kopejka píše:
Neznám, ani v těhotenství :nevim: a je to pro mě scifi

taky jsem to v těhotenství nedělala ani v období kojení i když byla chuť na sladký když jsem k prckovi vstávala :nevim: jde to hodně na tloušťku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
21.2.17 11:23

Já bych si zkusila počítat živiny, možná máš jen něčeho málo. Normální to podle mě není :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.17 12:15

Já jsem právě z toho uplně zoufala už, protože se budím minimálně 1× za noc a jsme pak unavená. Když jdu spát pozdě tj cca před 12h a vstávám v 6h ráno tak se vzbudím cca po2h nekdy ale po 4h. Když jdu spát brzy nebo normálně tj po 21-22h jak kdy a spím tedy do 6 což je 8h tak se vzbudím běžně i 2×. Většinou okolo2h ranní a pak zase po té 4h… není to hlad, ale nedokážu se ovládnout a postě jsem zkoušela si dát jen okurku to nezabralo vůbec. Takže jsem si udělala saláty jen zelenina, amlinko sýra a lžička oliv oleje a citron jen pár vidliček a bylo to o ničem. Občas jsem schopná když mám zbytek třeba teplýho jídla od večeře nebo tak jesště třeba na talíři si ho jít i přihřát. Taky jsem si připravila i musly tyčinku k posteli, že dvakrát kousnu a budu spát dál ale nepomohlo to. Půjdu na ty testy k obvodní a uvidíme no…

• Citovat
  • Upravit
3145
21.2.17 13:13
@Anonymní píše:
Já jsem právě z toho uplně zoufala už, protože se budím minimálně 1× za noc a jsme pak unavená. Když jdu spát pozdě tj cca před 12h a vstávám v 6h ráno tak se vzbudím cca po2h nekdy ale po 4h. Když jdu spát brzy nebo normálně tj po 21-22h jak kdy a spím tedy do 6 což je 8h tak se vzbudím běžně i 2×. Většinou okolo2h ranní a pak zase po té 4h… není to hlad, ale nedokážu se ovládnout a postě jsem zkoušela si dát jen okurku to nezabralo vůbec. Takže jsem si udělala saláty jen zelenina, amlinko sýra a lžička oliv oleje a citron jen pár vidliček a bylo to o ničem. Občas jsem schopná když mám zbytek třeba teplýho jídla od večeře nebo tak jesště třeba na talíři si ho jít i přihřát. Taky jsem si připravila i musly tyčinku k posteli, že dvakrát kousnu a budu spát dál ale nepomohlo to. Půjdu na ty testy k obvodní a uvidíme no…

A kdy naposled jíš, než jdeš spát? A co? Já se občas vzbudím ráno a mám ihned hlad, když se večer přezeru něčeho moc sacharidového. Jako těstoviny, příliš pečiva, brambory… Když mám normální jídlo se zeleninou, bílkovinou a sacharidy jen jako doplněk cca 2H před odchodem do postele, tak se ráno budím bez pocitu hladu a trvá minimálně hodinu, než se žaludek „vzbudí“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10244
21.2.17 13:22
@Anonymní píše: čti prosím co píšu. Děkuji

No já to četl, ale nic jiného, než že prostě místo chlebíčku si dáš zeleninu a celkově, že to musíš překonat sama nebo za pomoci lékaře ti fakt těžko někdo poradí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
21.2.17 14:05

Zkusila bych se alespoň tak 2 hodiny před spaním (nebo ideálně od západu slunce) vyhnout koukání do PC, TV či telefonu a také si zkontrolovala, jaké mám doma světlo. Pokud máš někde LEDky s hodně bílým světlem, připomínající denní, tak už bych je večer nezapínala.

Jsou totiž zdrojem modrého světla, které tvoje tělo vnímá a „myslí si“, že je den. V noci žádné přirozené světlo (tj. modré světlo) není a tělo by mělo vylučovat melatonin, který, mimo jiné, má na starosti to, že se lidi běžně hlady v noci nebudí. Pokud na sebe modré světlo pouštíš, tak se melatoninu tvoří málo a dostáváš hlad.

Neříkám, že to musí být v tvém případě nutně tímto, ale zkusila bych se zamyslet, jestli to nepřipadá v úvahu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.2.17 14:07
@Premek_Orac píše:
No já to četl, ale nic jiného, než že prostě místo chlebíčku si dáš zeleninu a celkově, že to musíš překonat sama nebo za pomoci lékaře ti fakt těžko někdo poradí…

ale já právě zkoušela i tu zeleninu a několikrát

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.2.17 14:08
@Helileli píše:
A kdy naposled jíš, než jdeš spát? A co? Já se občas vzbudím ráno a mám ihned hlad, když se večer přezeru něčeho moc sacharidového. Jako těstoviny, příliš pečiva, brambory… Když mám normální jídlo se zeleninou, bílkovinou a sacharidy jen jako doplněk cca 2H před odchodem do postele, tak se ráno budím bez pocitu hladu a trvá minimálně hodinu, než se žaludek „vzbudí“.

no většinou okolo 19h a jdu spát nejdříve ve 21h ale to vyjimečně…většinou jdu spát okolo22-23h.

• Citovat
  • Upravit
29
21.2.17 16:41

Ahoj,

a co je pro tebe ten problém? Že nemůžeš spát nebo vzbudíte ta chuť si něco dát?

Obávám se, ze obvodák udela par testu nebo te nekam posle a tim to skonci (proste pojede v nalajnovych cestickach a dle tabulek).

Jinak jsi se svou postavou spokojená? Jde vidět podle toho, co píšeš, že se ve zdravé výživě celkem orientuješ ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.2.17 13:59
@elsara píše:
Ahoj,

a co je pro tebe ten problém? Že nemůžeš spát nebo vzbudíte ta chuť si něco dát?

Obávám se, ze obvodák udela par testu nebo te nekam posle a tim to skonci (proste pojede v nalajnovych cestickach a dle tabulek).

Jinak jsi se svou postavou spokojená? Jde vidět podle toho, co píšeš, že se ve zdravé výživě celkem orientuješ ;)

no oboje je problém pro mě. Jsem uanvená že se budím a i to jedení není normální každý den.

• Citovat
  • Upravit
33496
23.2.17 14:09

To je docela problém určitě to není pro tělo dobré, zajdi si k lékaři, to není samo sebou :nevim: nezkusila jsi se třeba jen napít? Ono se ne nadarmo říká že hlad je převlečená žízeň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
23.2.17 14:37

Pokud selzou ostatní možnosti, zkus týden s prášky na spaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
23.2.17 14:44
@Anonymní píše:
no oboje je problém pro mě. Jsem uanvená že se budím a i to jedení není normální každý den.

Dobře, chápu.

Za nespavostí je obvykle na vinně vysoká míra stresu nebo jiná záležitost psychiky.
Případně to můžou být i chyby v jídelníčku, něco podobného jsem nedávno sama řešila.

Než si dát prášky na spaní, volila bych přírodní cestu - koupele v uvolňujících směsích nebo když už tak melatonin ;)

Když budeš chtít, pošli mi svůj jídelníček za tři dny do zprávy.

Třeba společně najdeme příčinu.

:mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2663
23.2.17 15:40

Ty prášky na spaní jsem myslela opravdu jen zkusit na jeden týden, jestli se potom tělo nenaučí se nebudit, ale pouze v případě, že vyčerpáš ostatní možnosti, tj. ta spánková hygiena, zvládání stresu a úprava stravy atd.. A rozhodně je neužívat déle, to je ještě horší, než se najíst.

Ohledně toho, co v noci jíš, když už nic jiného nezbude: jestli Tě zelenina neuspokojuje, zkusila bych nízkotučnou bílkovinu - tvaroh, libové maso. Zasytí víc a je to lepší, než zbodnout chlebíček.

S doktorem bych zkusila řešit kvalitu spánku, zkusit třeba i spánkovou laboratoř, fakt, že se cítíš unavená, v noci se budíš a tak, to by se mělo řešit. Zároveň řešit i práci se stresem atd.

Jinak to, co prožíváš, je sice neobvyklé, ale nejsi v tom sama - je to dokonce diagnóza
„syndrom nočního přejídání“ - nebo se to tomu blíží. Třeba rady v článcích o ní budou k něčemu užitečné:

http://dieta.vitalia.cz/…e-byt-nemoc/
https://www.novinky.cz/…e-lecit.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2182
25.2.17 01:22
@Anonymní píše:
Prosím o anonym - hrozně se stydím

Je mi 27let a bydlím sama jen s domácími mazlíčky.
Poslední asi rok až rok a půl se v noci minimálně jednou vzbudím ale spíše dvakrát a neusnu dokud si nedám něco k jídlu.

Já jsem už od puberty hrozně ráda jedla, ale pak na začátku dospělosti se mi to dařilo korigovat. Pslední rok ne.

Možná je normální když jdete v noci z koupelny a víte že máte v lednici chlebíčky si jeden na cestu dát. Neříkám, že je to ok, ale je to asi pochopitelný, že se neudržíte a dáte si i v noci něco máte maximálně 3× do roka na oslavě.
Jenže já prostě tohle mám každou noc. Musím si něco dát jinak neusnu…chleba s pomazánkou, zbytek od večeře, šunku atd…

Je jedno jestli jsem ten den jedla hodně nebo málo, zdravě nezdravě a nebo zda jsem ve stresu či v pohodě. V noci se většinou po 1ráno a po 4 ráno vzbudím a dokud si něco nedám tak neusnu.

Zoušela jsem to překonat ale čumákovala jsem od 1:30 do 5h ráno do tmy a pak na hodku zabrala a pak v 6h do práce…řekla jsem si, že když to týden překonám, že se to tělo srovná a bude to lepší a že duležité je si nedat. Dopadlo to tak, že z té unavy mi ve čtvrtek zvonil v 10h ráno telefon a to kolegyně, že prý šéf zuří, že nejsem v práci…sem prostě po 4 dnech zaspala asi o 3 hodiny do práce jak jsem v noci ponocovala.

Pak jsme si řekla, že se s tím smířím a že prostě budu v noci jíst ale zdravě. Tak jsem si před spaním asi týden chystala šopský salát, caprese s mozarellou, žitný chleba se zeleninou atd…dopadlo to tak, že jsme to snědla a zase neusla dokud jsem si nedala alespon 2 plátky parmské šunky.

Zkoušela jsem taky přes den navýšit jídlo, zda nejím málo. Navýšila jsem jak porce masa tak i třeba těstovin atd cca o 10% + jsem ještě místo odpolední zeleniny v práci zařadila svačinu většinou žitnej chleba s lučinou a šunkou a zeleninu. Noční nálety na lednici to nezlepšilo akorát jsem po tom navýšeném jídlo asi za 3 týdny přibrala 3,5kg…

Nehladovím. Jím přes den normálně. K snídani musli a jogurt, svačina ovoce, oběd maso s brambory a zelenina, po obědě káva a třeba půlka sušenky, svačina chleba s něčím a večeře bud zbytek teplý od oběda nebo obložený chleba a salát, nebo těstovinový salát atd…

Má někdo s tímto taky zkušenost?

Stává se mi to taky a je to normální…Člověk je lovec, jí když má hlad, jako i zvířata. Náš kocour s chutí chodil jíst v noci :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová