Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kopejka píše:
Neznám, ani v těhotenstvía je to pro mě scifi
taky jsem to v těhotenství nedělala ani v období kojení i když byla chuť na sladký když jsem k prckovi vstávala
jde to hodně na tloušťku
Já bych si zkusila počítat živiny, možná máš jen něčeho málo. Normální to podle mě není ![]()
Já jsem právě z toho uplně zoufala už, protože se budím minimálně 1× za noc a jsme pak unavená. Když jdu spát pozdě tj cca před 12h a vstávám v 6h ráno tak se vzbudím cca po2h nekdy ale po 4h. Když jdu spát brzy nebo normálně tj po 21-22h jak kdy a spím tedy do 6 což je 8h tak se vzbudím běžně i 2×. Většinou okolo2h ranní a pak zase po té 4h… není to hlad, ale nedokážu se ovládnout a postě jsem zkoušela si dát jen okurku to nezabralo vůbec. Takže jsem si udělala saláty jen zelenina, amlinko sýra a lžička oliv oleje a citron jen pár vidliček a bylo to o ničem. Občas jsem schopná když mám zbytek třeba teplýho jídla od večeře nebo tak jesště třeba na talíři si ho jít i přihřát. Taky jsem si připravila i musly tyčinku k posteli, že dvakrát kousnu a budu spát dál ale nepomohlo to. Půjdu na ty testy k obvodní a uvidíme no…
@Anonymní píše:
Já jsem právě z toho uplně zoufala už, protože se budím minimálně 1× za noc a jsme pak unavená. Když jdu spát pozdě tj cca před 12h a vstávám v 6h ráno tak se vzbudím cca po2h nekdy ale po 4h. Když jdu spát brzy nebo normálně tj po 21-22h jak kdy a spím tedy do 6 což je 8h tak se vzbudím běžně i 2×. Většinou okolo2h ranní a pak zase po té 4h… není to hlad, ale nedokážu se ovládnout a postě jsem zkoušela si dát jen okurku to nezabralo vůbec. Takže jsem si udělala saláty jen zelenina, amlinko sýra a lžička oliv oleje a citron jen pár vidliček a bylo to o ničem. Občas jsem schopná když mám zbytek třeba teplýho jídla od večeře nebo tak jesště třeba na talíři si ho jít i přihřát. Taky jsem si připravila i musly tyčinku k posteli, že dvakrát kousnu a budu spát dál ale nepomohlo to. Půjdu na ty testy k obvodní a uvidíme no…
A kdy naposled jíš, než jdeš spát? A co? Já se občas vzbudím ráno a mám ihned hlad, když se večer přezeru něčeho moc sacharidového. Jako těstoviny, příliš pečiva, brambory… Když mám normální jídlo se zeleninou, bílkovinou a sacharidy jen jako doplněk cca 2H před odchodem do postele, tak se ráno budím bez pocitu hladu a trvá minimálně hodinu, než se žaludek „vzbudí“.
@Anonymní píše: čti prosím co píšu. Děkuji
No já to četl, ale nic jiného, než že prostě místo chlebíčku si dáš zeleninu a celkově, že to musíš překonat sama nebo za pomoci lékaře ti fakt těžko někdo poradí…
Zkusila bych se alespoň tak 2 hodiny před spaním (nebo ideálně od západu slunce) vyhnout koukání do PC, TV či telefonu a také si zkontrolovala, jaké mám doma světlo. Pokud máš někde LEDky s hodně bílým světlem, připomínající denní, tak už bych je večer nezapínala.
Jsou totiž zdrojem modrého světla, které tvoje tělo vnímá a „myslí si“, že je den. V noci žádné přirozené světlo (tj. modré světlo) není a tělo by mělo vylučovat melatonin, který, mimo jiné, má na starosti to, že se lidi běžně hlady v noci nebudí. Pokud na sebe modré světlo pouštíš, tak se melatoninu tvoří málo a dostáváš hlad.
Neříkám, že to musí být v tvém případě nutně tímto, ale zkusila bych se zamyslet, jestli to nepřipadá v úvahu.
@Premek_Orac píše:
No já to četl, ale nic jiného, než že prostě místo chlebíčku si dáš zeleninu a celkově, že to musíš překonat sama nebo za pomoci lékaře ti fakt těžko někdo poradí…
ale já právě zkoušela i tu zeleninu a několikrát
@Helileli píše:
A kdy naposled jíš, než jdeš spát? A co? Já se občas vzbudím ráno a mám ihned hlad, když se večer přezeru něčeho moc sacharidového. Jako těstoviny, příliš pečiva, brambory… Když mám normální jídlo se zeleninou, bílkovinou a sacharidy jen jako doplněk cca 2H před odchodem do postele, tak se ráno budím bez pocitu hladu a trvá minimálně hodinu, než se žaludek „vzbudí“.
no většinou okolo 19h a jdu spát nejdříve ve 21h ale to vyjimečně…většinou jdu spát okolo22-23h.
Ahoj,
a co je pro tebe ten problém? Že nemůžeš spát nebo vzbudíte ta chuť si něco dát?
Obávám se, ze obvodák udela par testu nebo te nekam posle a tim to skonci (proste pojede v nalajnovych cestickach a dle tabulek).
Jinak jsi se svou postavou spokojená? Jde vidět podle toho, co píšeš, že se ve zdravé výživě celkem orientuješ ![]()
@elsara píše:
Ahoj,a co je pro tebe ten problém? Že nemůžeš spát nebo vzbudíte ta chuť si něco dát?
Obávám se, ze obvodák udela par testu nebo te nekam posle a tim to skonci (proste pojede v nalajnovych cestickach a dle tabulek).
Jinak jsi se svou postavou spokojená? Jde vidět podle toho, co píšeš, že se ve zdravé výživě celkem orientuješ
no oboje je problém pro mě. Jsem uanvená že se budím a i to jedení není normální každý den.
To je docela problém určitě to není pro tělo dobré, zajdi si k lékaři, to není samo sebou
nezkusila jsi se třeba jen napít? Ono se ne nadarmo říká že hlad je převlečená žízeň.
Pokud selzou ostatní možnosti, zkus týden s prášky na spaní.
@Anonymní píše:
no oboje je problém pro mě. Jsem uanvená že se budím a i to jedení není normální každý den.
Dobře, chápu.
Za nespavostí je obvykle na vinně vysoká míra stresu nebo jiná záležitost psychiky.
Případně to můžou být i chyby v jídelníčku, něco podobného jsem nedávno sama řešila.
Než si dát prášky na spaní, volila bych přírodní cestu - koupele v uvolňujících směsích nebo když už tak melatonin ![]()
Když budeš chtít, pošli mi svůj jídelníček za tři dny do zprávy.
Třeba společně najdeme příčinu.
Ty prášky na spaní jsem myslela opravdu jen zkusit na jeden týden, jestli se potom tělo nenaučí se nebudit, ale pouze v případě, že vyčerpáš ostatní možnosti, tj. ta spánková hygiena, zvládání stresu a úprava stravy atd.. A rozhodně je neužívat déle, to je ještě horší, než se najíst.
Ohledně toho, co v noci jíš, když už nic jiného nezbude: jestli Tě zelenina neuspokojuje, zkusila bych nízkotučnou bílkovinu - tvaroh, libové maso. Zasytí víc a je to lepší, než zbodnout chlebíček.
S doktorem bych zkusila řešit kvalitu spánku, zkusit třeba i spánkovou laboratoř, fakt, že se cítíš unavená, v noci se budíš a tak, to by se mělo řešit. Zároveň řešit i práci se stresem atd.
Jinak to, co prožíváš, je sice neobvyklé, ale nejsi v tom sama - je to dokonce diagnóza
„syndrom nočního přejídání“ - nebo se to tomu blíží. Třeba rady v článcích o ní budou k něčemu užitečné:
http://dieta.vitalia.cz/…e-byt-nemoc/
https://www.novinky.cz/…e-lecit.html
@Anonymní píše:
Prosím o anonym - hrozně se stydímJe mi 27let a bydlím sama jen s domácími mazlíčky.
Poslední asi rok až rok a půl se v noci minimálně jednou vzbudím ale spíše dvakrát a neusnu dokud si nedám něco k jídlu.Já jsem už od puberty hrozně ráda jedla, ale pak na začátku dospělosti se mi to dařilo korigovat. Pslední rok ne.
Možná je normální když jdete v noci z koupelny a víte že máte v lednici chlebíčky si jeden na cestu dát. Neříkám, že je to ok, ale je to asi pochopitelný, že se neudržíte a dáte si i v noci něco máte maximálně 3× do roka na oslavě.
Jenže já prostě tohle mám každou noc. Musím si něco dát jinak neusnu…chleba s pomazánkou, zbytek od večeře, šunku atd…Je jedno jestli jsem ten den jedla hodně nebo málo, zdravě nezdravě a nebo zda jsem ve stresu či v pohodě. V noci se většinou po 1ráno a po 4 ráno vzbudím a dokud si něco nedám tak neusnu.
Zoušela jsem to překonat ale čumákovala jsem od 1:30 do 5h ráno do tmy a pak na hodku zabrala a pak v 6h do práce…řekla jsem si, že když to týden překonám, že se to tělo srovná a bude to lepší a že duležité je si nedat. Dopadlo to tak, že z té unavy mi ve čtvrtek zvonil v 10h ráno telefon a to kolegyně, že prý šéf zuří, že nejsem v práci…sem prostě po 4 dnech zaspala asi o 3 hodiny do práce jak jsem v noci ponocovala.
Pak jsme si řekla, že se s tím smířím a že prostě budu v noci jíst ale zdravě. Tak jsem si před spaním asi týden chystala šopský salát, caprese s mozarellou, žitný chleba se zeleninou atd…dopadlo to tak, že jsme to snědla a zase neusla dokud jsem si nedala alespon 2 plátky parmské šunky.
Zkoušela jsem taky přes den navýšit jídlo, zda nejím málo. Navýšila jsem jak porce masa tak i třeba těstovin atd cca o 10% + jsem ještě místo odpolední zeleniny v práci zařadila svačinu většinou žitnej chleba s lučinou a šunkou a zeleninu. Noční nálety na lednici to nezlepšilo akorát jsem po tom navýšeném jídlo asi za 3 týdny přibrala 3,5kg…
Nehladovím. Jím přes den normálně. K snídani musli a jogurt, svačina ovoce, oběd maso s brambory a zelenina, po obědě káva a třeba půlka sušenky, svačina chleba s něčím a večeře bud zbytek teplý od oběda nebo obložený chleba a salát, nebo těstovinový salát atd…
Má někdo s tímto taky zkušenost?
Stává se mi to taky a je to normální…Člověk je lovec, jí když má hlad, jako i zvířata. Náš kocour s chutí chodil jíst v noci ![]()