Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim, chtela bych se zeptat na nazor maminek, ktere maji postizene dite, zda-li by sli do druheho? mam skoro 3-lettou dceru ktera jeste nechodi, ma epilepsii, opozdena i psychickem vyvoji. Touzim po tom mit druhe dite, ale hrozne se bojim ze by se to mohlo opakovat. Prosim o nazory maminek ktere maji druhe dite, jake meli pocity pri rozhodovani jestli ano nebo ne apod. Dekuji moc
Na genetice jsme byli, neni lekar u ktereho bychom nebyli, genetika vyloucila zakladni typy mutaci a ted cekame na podrobnejsi. Jelikoz nevime co nasi dceri je, nemuzeme vyloucit i to ze by se to neopakovalo.
Mam postizeneho syna.Tak hodne premyslim, zda bych zvladla dalsi dite. Prave kvuli tomu, ze kolem syna je vice prace.No a zalezi hodne na partnerovi, zda by mi pomahal, ci ne. Osobne dalsi dite chci. Pokud ovsem se zjisti jiz v tehotenstvi vaznejsi onemocneni, jsem rozhodnuta jit na potrat.asi. ![]()
Kamarádka má tři děti, první 16, druhý 13- autista, a ročního chlapečka, než měla posledního udělal si ještě bakalářské studim spec, pedagogiky
Pokud to není dědičné a máte vyřešenou nějakou pomoc, tak určitě. Sice jsme už mimčo neplánovali, máme dvě zdravé starší děti, ale jak pro nás tak pro šéfovou je to zatím přínos. I když nepopírám, že i pěkná makačka.
Můžeš o tom pokecat ve skupině matek, co jsou na tom podobně: ![]()
https://www.emimino.cz/…zdrave-deti/
Ahoj mám kamarádku, která má sluchově postiženého syna (má kochlerův implantát) a je k tomu ještě autista (dnes je mu 11) a mají i druhé dítě holčičku (ted´v lednu jí byli dva roky), která je zdravá…takže sice chápu, že máš obavy..já osobně bych asi taky měla
ale jde to, samozřejmě záleží na spoustě věcí a pokud je jedno postižené přece automaticky neznamená, že bude i druhé..navíc milovat budeš obě
držim palce at´se povede ![]()
@jamie1 držím pěsti aby veškerá genetická vyšetření dopadla dobře a našla jsi odvahu pořídit si další dítě ![]()
je to výjimečné že se nenajde žádný problém a i přes to je druhé postižené…
Možná ale medicína je dnes dál a dokázali by rozpoznat něco co před 10-15 lety nebylo…
Znám rodinu, kde mají staršího syna s Downem a pak ještě mladšího - zdravej, šikovnej. Já osobně si myslim, že to rodině hodně pomůže. Pokud to není geneticky dáno, do dalšího bych šla.
Chápu, že se bojíš, že bude i druhé dítě postižené. Před dvěma roky jsem byla s manželem před stejným rozhodnutím, taky jsem měla obavy zda bude druhé dítě postižené. Doktorka na neurologii mi řekla, že nám nikdy nikdo nedá záruka, že další dítě bude zdravé, ale že zná jen jednu rodinu, která má obě děti zdr. postižené. Nakonec jsme se rozhodli mít druhé dítě, celé těhotenství jsem se snažila prožít s myšlenkou, že bude mé dítě zdravé. Teď máme zdravou holčičku. Rozhodnutí mít druhé dítě, považuji za nejlepší ve svém životě. Moc nám to pomohlo, že druhá dcerka je zdravá.
Dle mého názoru by bylo vhodné ještě počkat na co nejdetailnější analýzu DNA. Pokud by se však žádná mutace nenašla, není důvod se něčeho obávat. Spontánním mutacím nikdo bohužel nezabrání, pokud by se tak stalo, tak by daný vědec měl NC zaručenou.
Jamie, jestli toužíš po druhém dítěti a máš oporu v partnerovi, který by s péčí o dítě pomáhal, šla bych do toho. Já sama jsem handicapovaná - dětská mozková obrna, vysokofunkční autismus, slabozrakost - a mám zdravého mladšího bratra. Jakou speciální péči dcera potřebuje? Rehabilitujete s ní? Jezdíte do lázní? Mamka se mnou taky od narození cvičila, když byla pak těhotná, a když se bratr narodil, tak ji ve cvičení se mnou a ježdění na rehabilitační pobyty vystřídal taťka.
P. s. a ještě jednu zkušenost napíšu, znám rodinu..už jsou kluci oba dospělý…ale ten starší je mentálně postižený a ten druhý mladší je zdravý a naopak geniální…a to jim všichni doktoři říkali at´už druhý dítě nezkouší…opravdu nikdo ti nic nezaručí a je jasný, že se budeš bát…ale pokud máš podporu v partnerovi, tak bych to jak se říká riskla..jak už sem psala milovat je budeš stejně obě ![]()
Sice se mě to netýká, ale Kateřina Kornová někde řekla, že nejlepší rozhodnutí jejího života bylo mít další dítě hned po tom postiženém synovi. Děti mají od sebe rok a dcera se stala tomu synovi ohromným tahounem a motivací ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.