Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím všechny, píšu sem dneska poprvé, tak uplně nevím jak to tady funguje 😁 každopádně už delší dobu mě trápí úzkosti a už to přešlo do stavu kdy mi to extrémně zasahuje do běžnýho života a nejsem schopna dojit sama do obchodu nebo se psem, vlastně kamkoliv, buď “musí” být někdo semnou nebo potřebuju s někým volat, protože co kdyby náhodou se něco stalo 😀 Mám hrozně super kamarády, kteří to respektují a pomahají mi tímhle, a za to jsem moc ráda. Opustila jsem kvůli tomu i práci, páč jsem nedokázala být s lidma. Teď se to ale jěště víc zhoršilo, jsem furt v neustálým stresu, furt se tak divně klepu a nedokažu být chvili v klidu, páč jakmile jsem v klidu začne mi bušet srdce jak blázen, hned jak začnu hýbat nohou, rukou, tak to přestane a jsem v klidu do doby dokud se zas přestanu nějak rozptilovat. Hrozně mne to trápí, páč mám k tomu jěště hrozný výkyvy nálad… Nejde mi ani spát, jednoduše řečeno jsem uplne v prde.. Jenže nemůžu najit psychiatra, už dva měsíce volám, píšu a nic, vždy řeknou že se omlouvají ale že mají plnou kapacitu 💁♀️ Tak se chci zeptat, máte někdo na doporučení dobreho psychiatra v Praze který příjmá? Už jsem fakt zoufalá… 😕 Děkuju.
A obvodní ti něco nemůže předepsat? Ti bývají v začátcích nápomocni než se tě ujme psychiatr. Plus ve větších městech (v Praze určitě) bývají krizova centra pomoci.
@izabe Včera jsem volala k obvonímu, řekl že tam je v ponděli a že se mezitím mám objednat na psychiatrii a až pak mi dá žádanku nebo respektive doporučení navštívit psychiatra od obvodního. Takže se můžu v pondělí zeptat zda mi něco do začátku nepředepíše jo? Nevím jak to funguje totiž tak nechci znít hloupě 💁♀️ 😄
Zkus kontaktovat Fokus Praha. Organizace, která pracuje s lidmi s duševním onemocněním. Nevíš, jakou máš diagnózu, sice možná nespadneš do cílové skupiny, ale aspoň tě cíleně nasměrují na další pomoc/služby. Hodně štěstí!
@Veronika 018 píše: Více
Obvodní ti naslepo nenasadí antidepresiva, která jsou nenávyková. Když „budeš mít štěstí“, odbyde tě léky návykovými na potlačení úzkosti, ale ty neřeší podstatu problému, pouze tě utlumí a trochu vypnou. Potřebuješ cílené vyšetření psychiatrem a konkrétní léčbu, možná psychoterapii. Ale ta anxiolytika, která ti možná předepíše, by ti pomohly přemostit čas do nalezení adekvátní léčby. Samozřejmě píšu jen své názory a zkušenosti, i k když jsem z oboru.
Může ti předepsat třeba Neurol - sice se nesmí brát delší dobu (je návykový), ale na nějaké krizovky by ti mohl pomoci. Popiš své stavy doktorovi a ten podle toho řekne co dál.
@teroonka Děkuji, a tam to funguje ve formě skupinové terapie?
Obvodní ti předepíše anxiolytika proti úzkosti. Ta budeš brát, než přijdeš na řadu k psychiatrovi.
@teroonka píše: Více
a proč by praktický lékař nemohl nasadit antidepresiva? Samozřejmě může. A lékem první volby při úzkostných poruchách nebo panických poruchách jsou SSRI antidepresiva. Escitalopram například, nebo Sertralin. K tomu na první 2 týdny nějaké anxiolytikum na potlačení těch nejhorších úzkostí. To je běžný postup.
@Lucka1111 No nevím jak to funguje, tak jsem se zeptala 😃 děkuji
ta odpověď nebyla adresovaná tobě, ale té co tu psala že obvodní lékař umí napsat maximálně neurol.
Ty zajdi v pondělí za praktickým lékařem, pověz mu všechny své potíže, vůbec se nemusíš stydět mu o tom říct. A lékař se rozhodne co případně nasadí za léky. Ale třeba Cipralex je na úzkosti výborný. A praktický lékař ho může napsat a já ho normálně píši. Akorát je třeba počítat s dlouhou dobou nástupu účinku, klidně i 6 týdnů. Tak proto se v úvodu na začátek dá napsat třeba i ten neurol. Pokud chodíš do práce a nejsi schopna to zvládat, tak není problém napsat neschopenku. K psychiatrovi se objednej, je to pak třeba i fajn kdyby ta léčba nefungovala, tak psychiatr může psát více léků. Ale jako léky první volby se píší SSRI antidepresiva a ty psát praktik může.
@Veronika 018 Takže ty už jsi stihla opustit práci, kamarádi tě všude provázejí, ale obvodnímu jsi volala teprve včera? Kdo tě živí?
Centrum dusevniho zdravi podle mista bydliste
Psychiatr za par dni…
@hanka.br. Jak říkám, bude to znít hloupě ale nemám s tímhle žádné zkušenosti, něvědela jsem že se můžu obrátit na obvodního, myslela jsem si že mám hned hledat psychiatra… což jsem taky udělala ale prostě nepříjmají. Kdybych hned vědela že tenhle problém řeší i obvodní jdu jako první za ním ale bohužel. Ovšem tenhle váš arogantí komentář si klidně můžete nechat, kdo mne živí či neživí je čistě má věc.
Koukám, že to s tou úzkostí tak horké nebude, vyřídilku máš celkem slušnou. ![]()