Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
já si nemůžu vynachválit mast na bradavky babylove z DM. zabírá lépe než bepanthen. a nemusí se před kojením omývat.
Ahoj, taky se mi to stalo a bohužel jsem se nikde neptala, hojila to Bepanthenem 3 týdny a ve finále chytla zánět. Tak bacha na to. Nejvíc mi na rychlé zahojení „kousance“ pomohla mast Infadolan. Je toho fakt kýbl, stojí to pár kaček. Mazala jsem si tím kousanec na noc (musí se před kojením omývat), aby účinkoval co nejdýl a za tři dny se mi to krásně zatáhlo. Jinak pokud se ti ten kousanec ještě nezatáhl a má tendence mokvat, tak fialku (genciánová violeť tomu odborníci říkaj) a až zaschne, tak lehce Bepanthen (ta fialka vysušuje). Sice budete vypadat jak po požití litru borůvek, ale pomůže to zbavit se případné infekce. No a kdybys začala mít náběh na zánět, tak nic doma nešolíchat a frčet k doktorovi pro antibiotika. Já při prvním zánětu měla Zinnat (nebrat, téměř jsem přišla o mlíko, kterýho jsem měla na rozdávání) a při druhým Augmentin (ten na mlíko vliv neměl téměř vůbec). Držím palce, aby se kousanec rychle zahojil a bylo všecko v pořádku!
kalciovka, bepanthen nepomaha a jeste mi velmi pomohla rostlina Aloe very od tchyne.
jinak se to zahojilo az pri druhe latkacni krizi pri odstrikavani, jak ty bradavky byly stale omyvany tim zadnim mlekem.
Na moje přecitlivělé bradavky absolutně bepanthen nezabíral. Kojila jsem se zaťatýma zubama. Tak mi sestřičky z novorzeneckého doporučily mast PURALEN. Na tuto mast nedám dopustit, řekla bych skoro zázrak. Bradavky vyhojené za 3 dny a ještě se bradavky nemuseli po namazání před sáním umývat, stačilo jen otřít.
Ahoj,
jako první volba:
po kojení mazat Bepanthenem či Purelanem a nanášet mlíko
nechávat schnout volně na vzduchu třeba v chráničích od Medely
před kojením a mezi kojením koupat v čaji z heřmánku a řepíku
Pokud nezabere, tak Hemagel (někdo už tu zmiňoval),
Pokud nezabere ani Hemagel, tak toto:
http://www.medela.cz/…olstarky.php
Hydrogelové polštářky prodává i Chicco a myslím, že se dají koupit i v lékárně neznačkové, používané na špatně se hojící popáleniny atd. Je to sice dost drahé, ale fakt to funguje.
Nezabere znamená, že cca do tří dnů nezaznamenáš žádné zlepšení. Se skoro všemi typy ragád se dá kojit pořád dál, akorát teda musíš zatnout zuby
. Kdyby bylo opravdu ouvej, jako že se i přes léčbu hydrogelem se situace spíš horší než lepší, tak z toho postiženého prsa jen odstříkávej, dokud se ragáda pořádně nezatáhne.
Kloboučky v tomhle případě nadělají víc škody než užitku, pokud tedy nemáš vysloveně krátké či ploché bradavky, pak by byly na místě.
Hlavně zkontroluj zda máš správnou polohu při kojení (dobře popsáno na www.kojeni.net). Špatná poloha při přikládání je nejčastější příčinou vzniku trhlin. A ještě se přesvěč, že na bradavkách nebydlí žádná plíseň nebo kvasinka (příznaky - rudý povlak, kolo kolem dvorce, svědění nebo ostrá píchavá bolest i mimo kojení, bílý povlak s krupičkou, mokvání i mimo ragády…)
Držím palec a ať to brzo přestane.
Naší malé vylezly horní zoubky a kousla mně do krve… každým dnem horší a horší, včera jsem ji musela od kousnutého prsa dát pryč, vydržím hodně, ale tohle už se nedalo, celý týden jsem poctivě mazala genciánou, bepanthenem a nechala větrat a vůbec to nepomáhalo, dneska už jsem brečela zoufalstvím. Poslala jsem manžela pro Hemagel… Holky, fakt moc doporučuji!!!Po prvním namazání se mi to krásně zatáhlo. A můj poznatek… prso nesmí být před kojením příliš nalité, pak mimčo hodně tahá a víc to bolí, je lepší trochu odstříkat, aby nebylo tvrdé. Snad už to bude dobré… Kojení jsme si s mojí holčičkou užívaly od prvního dne, krásnější pocit jsem nezažila a teď tohle…