Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Ahoj holky
, jsem 2,5 měsíce po císařském řezu. Chtěla bych začít chodit na Power plate. Chci trochu zhubnout a zpevnit se…je to vůbec po císaři vhodné, popř. od kdy? Díky Kačka
Po CS lékaři doporučují tak 3-6 měsíců necvičit a posilování na břicho nejdříve po těch 6 měsících. Já na tom byla párkrát a na břicho se tam cvičí. Radši bych ještě měsíc počkala a pak bych chodila třeba na spinning, míče, břišní tance, možná i zumbu.
bandynka píše:
Ahoj holky, jsem 2,5 měsíce po císařském řezu. Chtěla bych začít chodit na Power plate. Chci trochu zhubnout a zpevnit se…je to vůbec po císaři vhodné, popř. od kdy? Díky Kačka
ahoj,
zrovna včera jsem byla na prohlídce po šestinedělí a na toto jsem se ptala svého gyn dr. Jsem také po císaři.
Power plate jsem si pořídila domů, abych se co nejrychleji dostala zpět do kondice. Dr. mi říkal, že už můžu začít, ale pomalu a postupně.
Na stroji si můžeš nastavit intenzitu a čas cvičení. Navíc jsou pozice, které břicho zatěžují málo a posilují hlavně jiné svalové skupiny (zadek, boky). Hlavně u power plate to funguje tak, že se svaly zatínají při minimálním natažení (na rozdíl od toho, když děláš sedy-lehy).
Black_Orchids píše:
ahoj,
zrovna včera jsem byla na prohlídce po šestinedělí a na toto jsem se ptala svého gyn dr. Jsem také po císaři.
Power plate jsem si pořídila domů, abych se co nejrychleji dostala zpět do kondice. Dr. mi říkal, že už můžu začít, ale pomalu a postupně.
Na stroji si můžeš nastavit intenzitu a čas cvičení. Navíc jsou pozice, které břicho zatěžují málo a posilují hlavně jiné svalové skupiny (zadek, boky). Hlavně u power plate to funguje tak, že se svaly zatínají při minimálním natažení (na rozdíl od toho, když děláš sedy-lehy).
Mně se to moc nezdá, mě po CS gynekolog říkal, že mám spíš těch 6 měsíců vydržet necvičit, doporučil spíš jogu, břišní tance a hlavně procházky. Já na power plate chodila a vždycky mě po tom bolelo celé tělo a cvičili jsme tam s fyzioterapeutkou. Spíš bych zkusila zavolat do nějakého centra powerplate a zeptala bych se na to přímo tam.
Já jsem po CS, a nesmím 6 měsíců posilovat břišní svaly. Vše ostatní je v pohodě, jen to břicho nechat být ![]()
To to vydržím těch půl roku, než abych riskovala zdraví, z nezpevněného bříška se nezblázním přeci ne? Za to dítě to stojí ![]()
Docela podrobně jsem toto řešila, včetně konzultace s fyzioterapeutem.
Po císaři nejsou doporučené klasické cviky na posilování přímých břišních svalů (sklapovačky apod.), u těchto cviků se břišní sval zatíná při velkém rozpětí (natažení-stažení) - laicky řečeno. U power plate se sval smršťuje minimálně, ve své normální poloze (kdy není ani natažený, ani stažený), stejně jako když se normálně hýbete během dne. Taky nevyloučíte určité zatížení svalu.
Další věc je, jak je člověk trénovaný a zvyklý cvičit. Já před těhotenstvím hodně sportovala a během něj jsem byla dost aktivní až do dne před porodem. Po porodu jsem se dala rychle dohromady, předklony atd. mě vůbec nebolí, dr. viděl jizvu na UTZ - vše ok.
Doporučeno mám 2-3× týdně 10min, lehká zátěž, ze začátku. Ne do únavy nebo bolesti svalů (aby se nevyplavoval laktát do mlíka).
Nemyslím si, že bych si ničila zdraví. Záleží však na každém, nikomu nic nevnucuju, přidávám jen svou zkušenost.
A to, jestli to dítě za to stojí nebo ne, to s tím přece nesouvisí.
Aha, to jsou pro mě novinky…
Já začala zkoušet cvičit sedy lehy a podobné posilování na břicho cca 6 měsíců po tom porodu, ale vždy se mi ta jizva napínala a bylo to nepříjemné. Tak jsem se na to vždy vyprdla a asi 9 měs. po CS to už nebolelo vůbec.
Aha, to jsou pro mě novinky…
Já začala zkoušet cvičit sedy lehy a podobné posilování na břicho cca 6 měsíců po tom porodu, ale vždy se mi ta jizva napínala a bylo to nepříjemné. Tak jsem se na to vždy vyprdla a asi 9 měs. po CS to už nebolelo vůbec.
MUFICE píše:
Aha, to jsou pro mě novinky…Já začala zkoušet cvičit sedy lehy a podobné posilování na břicho cca 6 měsíců po tom porodu, ale vždy se mi ta jizva napínala a bylo to nepříjemné. Tak jsem se na to vždy vyprdla a asi 9 měs. po CS to už nebolelo vůbec.
ten fyzioterapeut mi doporučil i jeden cvik, jak můžu jednoduše a efektivně posílit břicho bez power plate
funguje to ale na stejném principu.
leh na zádech, nohy pokrčené, ruce podél těla, hlava se přitáhne k hrudníku a dýchá se „do břicha“, při výdechu se zatáhnou břišní svaly. Je to jen mikro-pohyb, ale účinnější a šetrnější než sedy-lehy.