Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
pořád váhám
a chtěla bych znát vaše názory ať už jsou jakékoli..popřípadě která z vás to udělala,jaký z toho byl pocit?jak u vás,okolí,partnera?známe se 5 let,máme synka 14 měsíců a mluvíme o druhém dítěti.o svatbě moc nemluvíme,když toto téma nadhodím,dostane se mi odpovědi,že i já se dočkám.ale čekání se mi zdá už dlouhé,chtěla bych to popostrčit dopředu..mám to vzít do svých rukou? ![]()
Já to do svých vzala
Koupili jsme byt na hypotéku na 30 let a plánovali dítě, manžel o svatbě moc nemluvil, ale mně to přišlo jako logický krok a jsem stará škola, nechtěla jsem dítě za svobodna
Takže jsem jednou večer řekla: Byt máme, dítě plánujeme, co kdybychom se vzali. Už si moc nepamatuju, co řekl, ale pak najednou jsme se začali dohadovat kde to bude (já chtěla kostel, on úřad, já příbuzné, on jen rodiče, atd.). Takže takhle neromanticky to začalo. Pocit jsem z toho neměla žádný (toho mého je třeba k jistým věcem dokopat, hrozně mu trvá, než se k něčemu rozhoupe), ale pak časem mě občas maličko zamrzelo, že jsem neměla tu klasickou žádost s kytkou a poklekem ![]()
Nicméně toho nelituju, že to proběhlo takhle. A svatba byla úplně mega
(mmch, v malé kapličce bez mše, jen obřad a s celým příbuzenstvem
)
Neboj se toho. My jsme před pár lety kupovali společně parcelu a tak jsem chtěla aby bylo majetkově jasno, tak jsem tehdy přítelovi naznačila, že by bylo možná fajn se vzít a on jen řekl, no tak teda jo a bylo. Pak jsem se hned jala zařizovat věci kolem (aby náhodou nestihl vycouvat
) a do měsíce byla svatba. Po pár měsících mi řekl, že bylo dobře, že jsem to takhle zorganizovala, že než on by se rozhoupal, tak by to trvalo ještě hodně dlouho (žádný z jeho kamarádů nebyl ženatý, tak ho to trochu děsilo).
představy o svatbě máme podobné,to by byla polehčující okolnost,chceme malou svatbu jen rodiče a svědky a kde budeme oddáni,to nám je jedno,nejradši v přírodě..asi na tom začnu pracovat.. ![]()
Kamoska poziadala chlapa o ruku a teraz, po 10 rokoch sa beru
Akurat ona ho poziadala o ruku ked sa videli prvykrat …
Ja som sice klaciaceho chlapa nemala, ale zacal hovorit o svadbe ako o hotovej veci, na co som ja vzdy odpovedala ze ma ani o ruku nepoziadal (mala som na mysli ze sa naspytal co si o tom vobec myslim a skocila som s vecerou, kyticou a prstienkom)
Ale myslim si ze by si mala uz nejak o tom svojom vediet, ci by priame poziadanie o ruku rozdychal. Mame sice emancipaciu, ale aby sa chlap po tej ziadosti necitil pred Tebou ako idiot … mohlo by to v nom ostat a neprospievat vztahu. Aj ked, u mna osobne by takyto laxny postoj k svadbe tiez neprospievak vztahu …
Já to taky vzala do svých rukou. Prostě jsem se chlapa zeptala, jestli bysme se neměli vzít „letos“, on odpověděl, že jo, a bylo to ![]()
Měli jsme v tý době 1,5letý dítě, pomalu mluvili o druhém a svatba byla jen další logický krok, tak proč chodit kolem horké kaše, ne? Navíc my svatbu nebereme nějak dramaticky, pro nás je to jen kus papíru ![]()
Ale je super, že mu můžu ze srandy vyčítat, že mě ani o ruku nepožádal ![]()
Tak u nas to bylo naprosto neromanticky, tak nejak jsme o svatbe trochu mluvili, protoze jsme spolu bydleli a manzel rekl, ze kdyz udelam konkurz na letusku, tak si mne vezme
Takze kdyz prislo rozhodnuti, ze mne berou, tak se zacala planovat svatba ![]()
Vsechno jsme stihli cca za 1 mesic a to jsme to meli na Staromaku, vsechno podle nas, myslim, ze se svatba vydarila, meli jsme cca 20 lidi, opravdu jen nejblizsi rodina a nejmilejsi pratele, vecer jsme odleteli na svatebni cestu ![]()
Casem mi rekl, ze by si mne vzal i tak, ale takhle to bylo asi rychlejsi
Chlapi hrozne vahaj ![]()
No a pokud ho do podzimu nezabiju, tak oslavime 15 let ![]()
No a co mu navrhnout, že by se druhé dítě jmenovalo po tobě, když nemáte společné příjmení? Nebo mu říct, že o tom přemýšlíš. Aby byla nějaká spravedlnost.
Třeba ho to trkne. ![]()
hehe, taky jsme mu řekla, když jsem se chtěli začít snažit o dítě, že pokud si mně chce vzít, musí hned. Že s pupkem ani s dítětem se vdávat nebudu
No a za půl roku bylo hotovo ![]()
Ale je fakt, že to vlastně nebyl první impuls, ten opravdu vyslal on před několika lety, i když bez prstýnku, kytky a pokleku ![]()
Ahoj Zakladatelko a všichni ostatní.
Já jsem s přítelem ted 10 rokem ,no přesně včera jsme měli výročí.
Otázku svatby řeším pouze já,od samého začátku a je mi naprosto jasný,že mladej se ani ženit nechce.Nevím proč..
Vždy mi říkal,a říká ,ale joo taky někdy..Tak už mě to omrzelo a ted se raději neptám.Strašně mě to mrzí.Nevim co sem si to vzala do hlavy.A i mi to kolikrát šrotuje.
Jo měli jsme pár krizí,jednou mi dokonce řek ,že se ožení až najde tu pravou.
Pak zas ,že má zadní vrátka.
Jinak nám vztah funguje nějak normálně.Možná bych měla ještě napsat,že našemu vztahu absolutně nefandili jeho rodiče a nefandí dodnes.Nejsou moc rádi,že jsme spolu.
Vloni umřel skoro tchán ,tak sem si myslela,že se to zlepší a ani prd.
Takže za mě..já bych se klidně zeptala a i to nadhodila,aby si věděla na čem si a vůbec jaké plány má do budoucna chlap.
Vím,že dnes už se říká ,že není moderní se vdát,ale skoro každá ženská otom určo sní.
Přeju hodně štěstí.
Kamila
my o svatbě mluvíme…už máme miminko a svatba je jen o slovech takže to taky budu muset asi vzít do svých rukou aby se to hnulo
Ne že bych tak toužila po svatbě, stejně chceme jen něco malého, jen nemám ráda když se o něčem jen mluví ![]()
Já odmítla 2×, když mě požádal, pak jsem si to rozmyslela, tak jsem ho požádala já. Neromanticky, poslala jsem mu sms, jestli si mě vezme
, odpověděl je Jo a bylo, za 3 měsíce jsme si řekli ANO a manželé jsme víc jak 5 let a dobrý, ale mám do teď na triku, že jsem ho uhnala
(myšleno ze srandy).
Ja jsem take sveho manzela vice mene pozadala o ruku, on se k nicemu nemel, ja potrebovala vedet, na cem jsem, tak jsem na nej proste uderila. Budem mit v zari 6. vyroci od svatby
. Holt nekdy je potreba odhodit tradice stranou a jit si za svym
. Linda
S manželem jsem se poznala před 21 lety.Za pár měsíců jsem neplánovaně otěhotněla.Vlastně jsme se ani moc neznali.Ale tenkrát nebylo „normální“ si říct,že budeme mít dítě a časem se uvidí,jestli vztah dospěje až ke svatbě.Prostě když holka otěhotněla,tak se buď úplně automaticky zorganizovala svatba,nebo se ti dva rozešli.Peotože žít spolu a mít dítě bez svatby,to nemělo logiku. ![]()
Když se syn narodil / předčasně/,tak jsem zírala do postýlky a říkala mu v duchu,že před rokem jsem tvého tatínka ani neznala. ![]()
A jak to dopadlo?Kupodivu dobře,letos oslavíme 21 let svatby i seznámení.Manželství vyšlo,super vztah,který všichni / i my/ označujeme za ideální.Ale byla to náhoda,dnes s odstupem času vím,že to byl risk,vždyť my jsme po třech letech od seznámení měli dvě děti.To dnes po třech letech vztahu většinou neuvažují ani nad dětma,ani nad svatbou.
A požádání o ruku?Vladtně to bylo takové automatické,že bude svatba,takže žádné ofiko požádání nebylo.Jen manžel jel požádat mojí maminku o mojí ruku-ale to bylo plánované,čekala že ten den přijde s kytkou…
Hezke tema…Jeste nedavno jsem po 10-letem vztahu,dvou detech a spolecnem ziti mela deprese,ze si me ten nas tatka nechce vzit.Vsichni jeho znamy se zenili,vdavali a nahle hned rozvadeli…Takze jsem slysela,jak je svatba zbytecna a kdyz krasne fungujeme bez papiru,proc se brat…Syn jde pristi rok do skoly a me to fakt trapilo,protoze otazky typu-maminko,proc se jmenujes jinak?,jsem nedokazala zodpovidat.A svete div se-pred 3.tydny,jen tak pri vecernim posezeni na nasi zahradce a uplne normos klaboseni o vsednich vecech,mi bylo receno,ze by si me chtel vzit a pokrtit tak i nasi dceru-syna nam farar pokrtil tehda i bez svatby,ale s podminkou,ze u druheho uz budeme manzele.Takze devcata,moje zasnuby probehly v teplakach,s lahvacem v ruce:D Ty ofiko ale pry budou,az pozveme po dovce rodice a pritel je pozada o mou ruku.Tak se dockam i prstynku,ale zatim je to takto:D Pockala jsem,nenutila a dockala jsem se.Sice mame zivot uplne jinak-nejdriv deti,pak studium,pak zarizovani vseho,letos konecne i dovolena a pristi rok-snad uz jen ta perlicka SVATBA.Preji vsem,aby se dockaly a asi fakt nema cenu chlapi nejak nutit-i kdyz nekteri chapu,ze se proste musi popichnout:D