Pozná se umírání?

1123
8.11.23 21:58

Pozná se umírání ?

Ahoj, mám doma tchána, již cca 3 roky se o něj staram, cukrovka, demence, najedl se sám, došli jsme pár kroků, dokázali jsme se umýt ve sprše, před 7 měsíci spadl a zlomil si krček, přestal úplně komunikovat, záchranka ho ten samý den po pádu vrátila domů, že je v pohodě, ráno znovu záchranka ať mi ho vrátí až bude. Ve zprávě psáno..orientován časem 🤣 🤣to děda není tak 10 let. po týdnu hospitalizace že přišli na to že si zlomil krček a že už ho nebudou operovat, přišla následná péče, pak zápal plic, pak druhý, pak zase že nám ho ještě nedají, že má dekubit, dole tak 30 kg, nepohne se a dekubit nad zadkem je tak 10 na 10.Deda je úplný ležák, pije z brcka, ji kašovitou stravu, nepohne se. Má otázka zní..jak poznám že je konec? načetla jsem toho spoustu ale…třeba teď už je týden na antb. a dnes zase 39 teplota, strašně se potí i bez teploty, často má studené ruce, ale ji a pije stále rád, nebo mu to je jedno, to nevim. Mudr nejezdi posílá Alici, ta mi nic neřekne. Díky všem co byly v podobné situaci a vědí jak těžké je nebát se, že něco nepokazite..jak mám vědět zda to k tomu patří, nebo zda ho něco bolí?,on nedá najevo nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Tala20
8.11.23 22:29
@Mildres píše: Pozná se umírání ?

Mildred, život každého z nás musí mít určitou kvalitu, aby mohl být žit důstojně. Pokud tu kvalitu nemá, pak je to trápení pro pacienta i pro jeho okolí.

Prostuduj si informaci o paliativní péči: https://www.vzp.cz/…ilni-hospice. Je hrazena zdravotní pojišťovnou. Může jít o domácí péči v terminálním stadiu, pacient může podle potřeby dostávat například morfium.

• Citovat
  • Upravit
1123
8.11.23 22:50

@Tala20 já mám dědu doma, a vždy když se hodně potí nebo má teplotu se bojím, zda nemá zápal plic, mocak, cokoliv…přitom nevim zda to třeba není normální?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17519
8.11.23 23:28

Ahoj,
musí to být pro tebe opravdu hodně těžké pečovat o tak nemocného a nemohoucího člověka, který je ti i zároveň blízký. :(
Myslím, že máš hodně smutný dotaz, na který ti málokdo odpoví.
Těžko říct.
Přeji ti hodně síly k tomu, aby jsi vše nelehké, co tě zřejmě bude očekávat ustála co nejlépe. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
8.11.23 23:29
@Mildres píše:
@Tala20 já mám dědu doma, a vždy když se hodně potí nebo má teplotu se bojím, zda nemá zápal plic, mocak, cokoliv…přitom nevim zda to třeba není normální?

Nemate pobliz mobilni hospic?? Takoveho cloveka by mel kontrolovat lekar a to oni maji. Idealne probrat s nimi, at prijedou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
9.11.23 01:46
@Mildres píše:
přitom nevim zda to třeba není normální?

Je to normální v tom smyslu, že každé tělo má určitou výdrž a pak se neodvratně připravuje na odchod. Drobnější a větší neduhy se kupí a kombinují. Konec života - to je něco normálního: Ty i já a my všichni přece máme jedinou jistotu - že umřeme. Je to na sto procent a právě tohle je normální.

My si myslíme, že dokážeme smrt nějak přechytračit. Další a další vyšetření, další a další léky, chemie, injekce, infuze. Další bolesti a utrpení. Někdy je lépe neutíkat před tím, co musí přijít.

V povídce ze severu Kanady bylo popsáno, jak indiáni stěhovali v zimě tábor. Sbalili stany, zásoby, saně i psy. Na místě zůstal sedět na buvolí kůži stařec. Přinesli mu dýmku, tabák, rozdělali malý oheň, k ruce mu položili chrastí na přikládání. Pak se rozloučili a odjeli. Den uplynul, sešeřilo se. Stařec seděl, přikládal dřevo na oheň a přemýšlel zda přijde dřív noční mráz, nebo smečka vlků. Jeho putování skončilo.

Možná jsem slyšel od někoho o paliativní péči s podáváním morfia. To pouze k utišení bolesti, samozřejmě. Ale když je dávka trochu vyšší, nebo častější, pak se krásně spí. A spí… Nic nebolí. Mozek má svoje sny, a tělo se pokojně připravuje na konec putování.

„Ale najednou, uprostřed cesty, po níž jsme tisíckrát šli ve svých myšlenkách obrácených k věcem této země, udeří do naší bytosti úžasná jistota, že jdeme k smrti.“
Otokar Březina: Dílo smrti
  • Citovat
  • Upravit
2328
9.11.23 05:51

@Mildres Poznáte to na chování a změnách v obličeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
9.11.23 07:08
@Tala20 píše:
Mildred, život každého z nás musí mít určitou kvalitu, aby mohl být žit důstojně. Pokud tu kvalitu nemá, pak je to trápení pro pacienta i pro jeho okolí.Prostuduj si informaci o paliativní péči: https://www.vzp.cz/…ilni-hospice. Je hrazena zdravotní pojišťovnou. Může jít o domácí péči v terminálním stadiu, pacient může podle potřeby dostávat například morfium.

Kvalitu ale urcuje clovek sam.

A prosim nepis nesmysly o morfiu.
@Lucie_Sx píše:
Nemate pobliz mobilni hospic?? Takoveho cloveka by mel kontrolovat lekar a to oni maji. Idealne probrat s nimi, at prijedou.

Ano. Nebo aspon ambulanci paliativni pece. Byvaji i pri spitalech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
9.11.23 07:41

Čím nebo jak si to psala? Nedá se to číst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
604
9.11.23 07:48
@liptom píše: Čím nebo jak si to psala? Nedá se to číst.

No, ja teda nepochopila tebe :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
9.11.23 08:30
@Jana1515 Hmm,jistě :mrgreen:
@Mildres píše:
Ahoj, mám doma tchána, již cca 3 roky se o něj staram, cukrovka, demence, najedl se sám, došli jsme pár kroků, dokázali jsme se umýt ve sprše, před 7 měsíci spadl a zlomil si krček, přestal úplně komunikovat, záchranka ho ten samý den po pádu vrátila domů, že je v pohodě, ráno znovu záchranka ať mi ho vrátí až bude. Ve zprávě psáno..orientován časem 🤣 🤣to děda není tak 10 let. po týdnu hospitalizace že přišli na to že si zlomil krček a že už ho nebudou operovat, přišla následná péče, pak zápal plic, pak druhý, pak zase že nám ho ještě nedají, že má dekubit, dole tak 30 kg, nepohne se a dekubit nad zadkem je tak 10 na 10.Deda je úplný ležák, pije z brcka, ji kašovitou stravu, nepohne se. Má otázka zní..jak poznám že je konec? načetla jsem toho spoustu ale…třeba teď už je týden na antb. a dnes zase 39 teplota, strašně se potí i bez teploty, často má studené ruce, ale ji a pije stále rád, nebo mu to je jedno, to nevim. Mudr nejezdi posílá Alici, ta mi nic neřekne. Díky všem co byly v podobné situaci a vědí jak těžké je nebát se, že něco nepokazite..jak mám vědět zda to k tomu patří, nebo zda ho něco bolí?,on nedá najevo nic.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1123
9.11.23 22:24

Děkuju všem za hezká slova podpory a rady, na tu paliativní péči se mrknu, měla jsem původně za to, že je jen pro onkol. pacienty. Jinak ta teplota normální nebyla, má zánět močového měchýře. Takže vím důvod, jsem klidnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8867
9.11.23 22:32

@liptom a zakladatelka může za to, že nevíš, co je dekubit? :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
10.11.23 06:49

@Amalthea Neomlouvej chybný text a někoho, kdo si po sobě neumí, ani přečíst co píše.

Automatický slovník omluvou není.

:D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6882
10.11.23 07:00

Viděla jsem umírat hodně lidí, dělám ve zdravotnictví, někdy se to pozná, že člověk dlouhodobě ležící umírá, jak tu někdo psal, hlavně v obličeji, a někdy člověk prostě a doslova umře z minuty na minutu.
Hodně sil doma s péčí přeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová