Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Jak jsou na tom vaše děti se samostatností v 9 letech?
Potřebuji po dítěti, samo došlo domů. Jsou to 2 km, 3× přechod silnice bez světel, 2× bez přechodu, kus cesty musí bez chodníku.
3× týdně čeká na nás, než přijdeme, to jsou 2-4 hodiny a 2× týdně se musí vypravit a odejít na kroužek. Podobná trasa jako ze školy domů.
Zatím to úplně neklape. Kontroluju přes mobil, ale často mobil zůstane doma, nebo naopak volá co 10 minut, že se bojí.
Na kroužek dojde, ale někdy bez věcí. Ale už na to taky zapomněl, nebo přišel pozdě a už mi volali, kde je.
Nacvičovali jsme už loni, kdy posílali dítě samotné domů ze družiny.
Potom, jak to doted vypadá, si nejsem si jistá, jestli nemám přehnané naroky.
První dítě to zvládalo i s tím, že si po příchodu domů udělalo úkoly a připravilo tašku.
Mladší dítě se ani neprevlekne. Všude má lístečky s tím, co má dělat.
Dítko má ADHD a dysfazii. Ve škole funguje bez asistentky.
Neposílala bych ho samotného, pokud se na to sám necítí
jinou možnost nemáte? Aby šel se sourozencem, babičkou, sousedkou? ![]()
Starší dítě v devíti letech úplně marné, tohle by nezvládlo. Mladší v šesti letech tohle všechno úplně v pohodě.
Mladší dohlíží na starší když spolu jezdí autobusem na kroužky a do školy.
Každé děcko je jiné, nenaděláš nic, jen trpělivost.
Kdyz ti dite samo dalo najevo, ze mas prehnane naroky, tak ano, mas prehnane naroky. Neposilej ho samotneho, kdyz se boji a nedari se mu to
Kdybys měla zdravé dítě, řekla bych, že nároky jsou v pořádku.
Ovšem tvoje dítě není zdravé a ted to ociťujete.
Naše mělo taky milion výmluv proč nechce, boji se, nezná cestu atd. Kdybychom na to přistoupili dělané taxi ještě teď.
Taky se bál chodí do školky, později do školy, do družiny, do kroužku který si sam vybral. To jsme ho neměli posílat do školy, když se tam bál chodit?
Reálné se mu tam nic špatného nedělo a když už tam došel, byl úplně v pohodě.
Prostě se musí trochu otrkat.
Co nějaká motivace? Přeje si něco?
Tak fajn, nauč se chodit do školy a dostaneš odměnu.
V 9 letech mi na takovou cestu a přecházení silnice v místech, kde není přechod, přijde brzy. A přijde mi normální dítěti v tomhle věku určité věci připomenout. Navíc ty máš nemocné dítě, takže ho nemůžeš srovnávat se zdravými.
No nevim, me ta cesta prijde na dite hodne a nebyla bych s tim komfortni ani ja asi, kolem silnice bez chodniku, to nerada chodim i jako dospela, prechazet silnici mimo prechod…ja se v tom veku pohybovala sama ale po meste ![]()
A mam dite teda o rok mladsi s ADD a desim se, co bude za rok az nebude druzina, ale nastesti aspon od skoly jim jezdi skolni autobus…pac je taky schopny odejit bez aktovky apod, dnes treba donesl vcerejsi pytel z plavani, ze „se nasel v autobuse“ apod ![]()
@Anonymní píše:
Potřebuji po dítěti, samo došlo domů. Jsou to 2 km, 3× přechod silnice bez světel, 2× bez přechodu, kus cesty musí bez chodníku.
3× týdně čeká na nás, než přijdeme, to jsou 2-4 hodiny a 2× týdně se musí vypravit a odejít na kroužek. Podobná trasa jako ze školy domů.
Zatím to úplně neklape. Kontroluju přes mobil, ale často mobil zůstane doma, nebo naopak volá co 10 minut, že se bojí.
Na kroužek dojde, ale někdy bez věcí. Ale už na to taky zapomněl, nebo přišel pozdě a už mi volali, kde je.
První dítě to zvládalo i s tím, že si po příchodu domů udělalo úkoly a připravilo tašku.
Vzhledem k tomu, že je dysfatik, tak bych na něj nespěchala. Mám doma taky dítě s VD, když vidím, že se na něco necítí, tak to nelamu přes koleno.
Nenechala bych zatím chodit dítě takhle daleko samotné, zvlášť, když i to dítě je proti tomu. Nemůžete domluvit vyzvedávání někým jiným?
Příspěvek upraven 07.11.23 v 16:51
Cesta domů je nejmenší problém. Horší je to, že musí počkat a dojít na kroužky.
Doma se bojí a na kroužky zapomíná.
@Big boss nevymlouva se. Strach je reálný. Ono stačí, že jsem šla na zahradu a byli jsme tam hned spolu. Nechce zůstávat doma, když tam nikdo není.
Pak zapomene, že je kroužek, i když zvoní budík. Nebo budík vypne a než dojde do chodby, už neví, že má kroužek, nebo zapomene věci doma. Nebo prohodí batohy na kroužky. Máme dva a oba visí v předsíni.
Já bych takhle daleko takhle staré dítě asi ani nepustila, už vůbec ne teď když je furt tma. Bez ohledu na to jestli zvládá nebo ne.
@beruska9 píše:
No nevim, me ta cesta prijde na dite hodne a nebyla bych s tim komfortni ani ja asi, kolem silnice bez chodniku, to nerada chodim i jako dospela, prechazet silnici mimo prechod…ja se v tom veku pohybovala sama ale po meste
A mam dite teda o rok mladsi s ADD a desim se, co bude za rok az nebude druzina, ale nastesti aspon od skoly jim jezdi skolni autobus…pac je taky schopny odejit bez aktovky apod, dnes treba donesl vcerejsi pytel z plavani, ze „se nasel v autobuse“ apod
My tak chodíme běžně. Jiné řešení, jak se dostat domů není. Ale jak jsem upřesnila cesta je nejmenší problém.
Bydlíme na konci města. Ten konec, kde není chodník, je naštěstí minimum aut. Jezdí tam hlavně lidi od nás z ulice.
@Lily Evans píše:
Já bych takhle daleko takhle staré dítě asi ani nepustila, už vůbec ne teď když je furt tma. Bez ohledu na to jestli zvládá nebo ne.
Chodí za světla i na kroužek i ze školy. Z kroužku chodí se sourozencem.
@Big boss píše:
Naše mělo taky milion výmluv proč nechce, boji se, nezná cestu atd. Kdybychom na to přistoupili dělané taxi ještě teď.
Taky se bál chodí do školky, později do školy, do družiny, do kroužku který si sam vybral. To jsme ho neměli posílat do školy, když se tam bál chodit?
Reálné se mu tam nic špatného nedělo a když už tam došel, byl úplně v pohodě.
Prostě se musí trochu otrkat.
Co nějaká motivace? Přeje si něco?
Tak fajn, nauč se chodit do školy a dostaneš odměnu.
Jenže to dítě má vývojovou dysfazii a ADHD… nemůžeš ho srovnávat se zdravými dětmi.
Můj dysfatik je v něčem super samostatný, dojde na nákup, už si dojede na kroužek do centra s přestupem, pohybuje se po městské části jak potřebuje, uvaří jednoduché jídlo, dojde poslat vyzvednout balík i na dobírku, ale usínat sám, to je pořád něco co nezvládá…
V létě se kompletně staral u babičky o domácí zvířata včetně sečení trávy kosou…