Samostatnost v 9 letech

Napsat příspěvek
Velikost písma:
41140
7.11.23 19:04
@Anonymní píše:
Ptala se, jestli jsem opravdu tak náročná. Viditelně ano. Můžu to přehodnotit.
Ale stále si můžu myslet, že zvládnout by to měl. ;)
Dostane příkazem, že bude u mě v práci.Aktuálně si opravdu nemůžeme dovolit, abych měla nižší plat.

souhlas a zkoušela bych to pomalu dál. Ale zbytečně bych fakt něco neočekávala, že by něco měl…v konečném důsledku budeš zklamaná ty, že není podle tvých představ. Prostě jede svým tempem, je jiný, musí to stresovat strašně i jeho samotného…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.23 19:07
@Keyllah píše:
souhlas a zkoušela bych to pomalu dál. Ale zbytečně bych fakt něco neočekávala, že by něco měl…v konečném důsledku budeš zklamaná ty, že není podle tvých představ. Prostě jede svým tempem, je jiný, musí to stresovat strašně i jeho samotného…

On zas tak jiný není. Ve škole jede bez jakýchkoliv úlev a má samé jedničky.
Do školy chodí sám od první třídy a nikdy nebyl problém.
Otázka je, jestli to opravdu nebudou jen výmluvy. Omlouvala jsem ho, že ne, ale když nad tím víc uvažuju, tak si nejsem úplně jistá. Jasně, že když je tma, tak se asi nevymlouva, ale jinak to budu víc sledovat.

• Citovat
  • Upravit
41140
7.11.23 19:12
@Anonymní píše:
On zas tak jiný není. Ve škole jede bez jakýchkoliv úlev a má samé jedničky.
Do školy chodí sám od první třídy a nikdy nebyl problém.
Otázka je, jestli to opravdu nebudou jen výmluvy. Omlouvala jsem ho, že ne, ale když nad tím víc uvažuju, tak si nejsem úplně jistá. Jasně, že když je tma, tak se asi nevymlouva, ale jinak to budu víc sledovat.

ale tak tu diagnózu nemá pro nic za nic, ne? byla bych pyšná, jak to zvládá ve škole, i s takovou diagnózou a akceptovala to, že trochu jiný je a něco mu nejde tak, jako jiným zdravým. Ikdyž moc teda nechápu, že píšeš, že jiný není :think: nemáš vnitřně s tou diagnózou nějaký problém? mi přijde, a prosím nezlob se, že ho tlačíš do toho, co normální dítko by mělo zvládat a nebereš moc ohledy na to, že on není normální, neb ti to vadí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.23 19:23

@Keyllah on si to, že bude sám doma, prosazuje sám. Velice po tom toužil a touží dodnes.
S jeho diagnózou opravdu problém nemam.

• Citovat
  • Upravit
74217
7.11.23 19:26

Každá škola opravdu nemá víc oddělení družin. U nás taky byl několik desítek let prostor jen pro 2 oddělení. To je pro první a druhé třídy. Ještě k tomu výběr dětí. Nebyl další úvazek. Třetí oddělení se otevřelo mi pár let zpět a je to pouze dočasně. Dokud jsou teď silné ročníky. Pak třetí oddělení zanikne, až nebude dost dětí. Opět bude primárně pouze pro první a na doplnění druhou třídu. A přichází doba šetření, takže je možné, že vzniklé třetí oddělení zanikne dřív, než se plánovalo. Jestli bude nutné sebrat úvazek. Takže plně chápu, když píše, že syn stejně nárok na družinu letos neměl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27652
7.11.23 20:00
@Anonymní píše:
@Martina D. myslím si, že by to zvládat měl.
Minimálně to, že na nás počká doma.
Chápu, že potřebuje kontrolu, ale měl by zvládnout aspoň to, že zvedne mobil.
Chápu i to, že se bojí. Je u mě v práci, udělá scénu, že chce domů, dojde domů a za 20 minut volá, kdy už budu doma, že se bojí.

haloooo prober se tvoje dítě to prostě NEZVLÁDÁ takže přestan každému vnucovat že ano prostě to nezvládá s VD to bude trvat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.23 20:24
@ka2ka píše:
haloooo prober se tvoje dítě to prostě NEZVLÁDÁ takže přestan každému vnucovat že ano prostě to nezvládá s VD to bude trvat

Souhlasím, že nezvládá.
On chce chodit sám. Není to o tom, že bych ho nutila.
Pokud se zacyklim v tom, že nemusí, protože ADHD a VD, tak se nebude nikam posouvat.
Souhlasím, že toho je na něj asi moc, takže uberu.
Nechce sedět se mnou v práci. Bohužel hlídání není.
Takže má chlapec smůlu a bude mít příkazem, že bude sedět se mnou v kanceláři.

• Citovat
  • Upravit
27652
7.11.23 20:34
@Anonymní píše:
Souhlasím, že nezvládá.
On chce chodit sám. Není to o tom, že bych ho nutila.
Pokud se zacyklim v tom, že nemusí, protože ADHD a VD, tak se nebude nikam posouvat.
Souhlasím, že toho je na něj asi moc, takže uberu.
Nechce sedět se mnou v práci. Bohužel hlídání není.
Takže má chlapec smůlu a bude mít příkazem, že bude sedět se mnou v kanceláři.

ale to není o tom že vd se musí nutit u vd prostě musíš počkat až jim to v hlavičce dozraje a docvaká a pak to půjde a né se rozhodnou že když to jedno dítě v devíti dává tak tvoje taky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.23 20:40
@ka2ka píše:
ale to není o tom že vd se musí nutit u vd prostě musíš počkat až jim to v hlavičce dozraje a docvaká a pak to půjde a né se rozhodnou že když to jedno dítě v devíti dává tak tvoje taky

Nenutím. On chce sám. Podpořila jsem ho, protože jsem očekávala, že to zvládne.

• Citovat
  • Upravit
27652
7.11.23 20:43
@Anonymní píše:
Nenutím. On chce sám. Podpořila jsem ho, protože jsem očekávala, že to zvládne.

prosím tě sama jsi psala že ho musíš nutit aby se posouval

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.11.23 20:56
@ka2ka píše:
prosím tě sama jsi psala že ho musíš nutit aby se posouval

Nenapsala jsem, že ho nutim. Napsala jsem, že pokud to budu brát, že nemusí, tak se nebude posouvat.
V tomto případě jsem se zařídila podle jeho přání. Hlavně jsem věděla, že ráno se vypráví sám a chodí sám a to i za tmy, proto mě překvapilo, že to odpoledne nejde.
Nutit ho nebudu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.11.23 21:04

@ka2ka ale to už je slovickareni. Prostě na něj mám přehnané naroky, takže uberu a uvidíme, za jakou dobu to zvládne.

• Citovat
  • Upravit
72725
7.11.23 21:14
@Anonymní píše:
Jak jsou na tom vaše děti se samostatností v 9 letech?
Potřebuji po dítěti, samo došlo domů. Jsou to 2 km, 3× přechod silnice bez světel, 2× bez přechodu, kus cesty musí bez chodníku.
3× týdně čeká na nás, než přijdeme, to jsou 2-4 hodiny a 2× týdně se musí vypravit a odejít na kroužek. Podobná trasa jako ze školy domů.
Zatím to úplně neklape. Kontroluju přes mobil, ale často mobil zůstane doma, nebo naopak volá co 10 minut, že se bojí.
Na kroužek dojde, ale někdy bez věcí. Ale už na to taky zapomněl, nebo přišel pozdě a už mi volali, kde je.
Nacvičovali jsme už loni, kdy posílali dítě samotné domů ze družiny.
Potom, jak to doted vypadá, si nejsem si jistá, jestli nemám přehnané naroky.
První dítě to zvládalo i s tím, že si po příchodu domů udělalo úkoly a připravilo tašku.
Mladší dítě se ani neprevlekne. Všude má lístečky s tím, co má dělat.
Dítko má ADHD a dysfazii. Ve škole funguje bez asistentky.

Záleží na dítěti. První se pohyboval po Ostravě zcela sám, MHD, vše v Klidu. A kupodivu v té době ani neměl mobil. Druhý má 9 teď a tento rok teprve začal sám jezdit do školy. Má to nějakých 14 zastávek :think: pak velká hlavní Silnice bez světel. Ale jako zvládá. Horší je to se zapomínáním, takže už ztratil 2 rakety na squash, jedno plavání a 2× brýle :think: :mrgreen: :lol: nevlastního bych ovšem samotného ve větším městě nepustila. Ačkoliv je mu 12, je schopný vlítnout doteď pod auto, tramvaj atd. Protože má prostě svůj svět

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4070
7.11.23 21:28

Ono je vlastně jedno, co by mělo zvládat devítileté dítě. Důležité je, že syn si něco přál, ale bohužel nezvládá plnit ty povinnosti, které se k tomu přání pojí. Tak pak mu prostě nelze vyhovět. Možná by bylo dobré vymyslet nějaký postupně motivační systém. Začít jedním dnem, nebo něčím méně náročným. Jinak mně osobně přijde dost drsné, že se devítileté dítě ráno vypravuje samo a odpoledne je také samo, ale když to jinak nejde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76577
7.11.23 21:35
@Hibou píše:
Ono je vlastně jedno, co by mělo zvládat devítileté dítě. Důležité je, že syn si něco přál, ale bohužel nezvládá plnit ty povinnosti, které se k tomu přání pojí. Tak pak mu prostě nelze vyhovět. Možná by bylo dobré vymyslet nějaký postupně motivační systém. Začít jedním dnem, nebo něčím méně náročným. Jinak mně osobně přijde dost drsné, že se devítileté dítě ráno vypravuje samo a odpoledne je také samo, ale když to jinak nejde :nevim:

navíc tohle 9leté dítě má dvě diagnózy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová