Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Jak jsou na tom vaše děti se samostatností v 9 letech?
Potřebuji po dítěti, samo došlo domů. Jsou to 2 km, 3× přechod silnice bez světel, 2× bez přechodu, kus cesty musí bez chodníku.
3× týdně čeká na nás, než přijdeme, to jsou 2-4 hodiny a 2× týdně se musí vypravit a odejít na kroužek. Podobná trasa jako ze školy domů.
Zatím to úplně neklape. Kontroluju přes mobil, ale často mobil zůstane doma, nebo naopak volá co 10 minut, že se bojí.
Na kroužek dojde, ale někdy bez věcí. Ale už na to taky zapomněl, nebo přišel pozdě a už mi volali, kde je.
Nacvičovali jsme už loni, kdy posílali dítě samotné domů ze družiny.
Potom, jak to doted vypadá, si nejsem si jistá, jestli nemám přehnané naroky.
První dítě to zvládalo i s tím, že si po příchodu domů udělalo úkoly a připravilo tašku.
Mladší dítě se ani neprevlekne. Všude má lístečky s tím, co má dělat.
Dítko má ADHD a dysfazii. Ve škole funguje bez asistentky.
Myslim, ze chces po nem vic, nez je schopny zvladnout. Navic vam sam dava vedet, ze se boji. To by byl oro me dostatecnej signal k tomu, abych s timhle pockala.
Moje dcera ma "pouze "dysfazii, a tenhle proces si u ni neumim predstavit.
@Kelsey přesně tak! třeba v baráku či v sousedství bydlí šikovná studentka, co by za pár kč vypomohla a dohlídla… nebo opuštěná čilá důchodkyně bez vnoučat..
já si platila kámošku na rodičáku a pomáhala mi sousedka v důchodu, tak peníze odmítala, tak jsem jí vždy dovezla aspoň nějaký nákup, velký prášek na praní nebo tak něco…
kdo chce, hledá způsob…
@Anonymní píše:
Cesta domů je nejmenší problém. Horší je to, že musí počkat a dojít na kroužky.
Doma se bojí a na kroužky zapomíná.@Big boss nevymlouva se. Strach je reálný. Ono stačí, že jsem šla na zahradu a byli jsme tam hned spolu. Nechce zůstávat doma, když tam nikdo není.
Pak zapomene, že je kroužek, i když zvoní budík. Nebo budík vypne a než dojde do chodby, už neví, že má kroužek, nebo zapomene věci doma. Nebo prohodí batohy na kroužky. Máme dva a oba visí v předsíni.
Typickej dysfatik, jako moje dcera. A to ji ted v lete bylo 12.
@Anonymní píše:
@kyslík nemůžeš porovnávat dítě, co tak není zvyklé chodit a dítě, co v tom vyrůstá a chodí tak už od doby, co chodí. Není to pro něj nic neobvyklého.
Přes hlavní silnici přechází jen jednou a bez chodníku jde jen u nás v ulici, kde projede pár aut.
Cestu zvládá s přehledem. Rozhlíží se, kde se má rozhlížet. Drží se na kraji silnice.
Chodí tak i ráno a to není problém. To nebyl problém ani když byla tma. Chodí tak už od konce první třídy.
Já mám pocit, že diskuzí si snažíš potvrdit svůj názor, že to má tvůj syn zvládat a basta. Ale má věk na to ještě všechno tohle nezvládnout, má dysfázii a ADHD, musíš být trpělivá a vymyslet to tak, aby to odpovídalo jeho schopnostem. A to, že tohle zvládne 8letý Pepíček od sousedů, vůbec není důvod, aby tohle musel zvládat i tvůj syn. Dej mu čas.
@Martina D. píše:
Já mám pocit, že diskuzí si snažíš potvrdit svůj názor, že to má tvůj syn zvládat a basta. Ale má věk na to ještě všechno tohle nezvládnout, má dysfázii a ADHD, musíš být trpělivá a vymyslet to tak, aby to odpovídalo jeho schopnostem. A to, že tohle zvládne 8letý Pepíček od sousedů, vůbec není důvod, aby tohle musel zvládat i tvůj syn. Dej mu čas.
Taky mi to tak prijde ![]()
@Martina D. myslím si, že by to zvládat měl.
Minimálně to, že na nás počká doma.
Chápu, že potřebuje kontrolu, ale měl by zvládnout aspoň to, že zvedne mobil.
Chápu i to, že se bojí. Je u mě v práci, udělá scénu, že chce domů, dojde domů a za 20 minut volá, kdy už budu doma, že se bojí.
@Lucy75 píše:
@Kelsey přesně tak! třeba v baráku či v sousedství bydlí šikovná studentka, co by za pár kč vypomohla a dohlídla… nebo opuštěná čilá důchodkyně bez vnoučat..
já si platila kámošku na rodičáku a pomáhala mi sousedka v důchodu, tak peníze odmítala, tak jsem jí vždy dovezla aspoň nějaký nákup, velký prášek na praní nebo tak něco…
kdo chce, hledá způsob…
Chodil k sousedce. Ta ho odmítá hlídat, že je moc divoký a moc hlasitý.
Další to po týdnu vzdala, že to je moc velký závazek.
Poslední se bojí nemocí, prý zase na jaře.
Chodil ke mně do práce. Tam odmítá být, že tam nemá co dělat.
Studentka nebude mít čas od 12:00. Maximálně nějaká VŠ, ale takové možnosti tu nemáme.
@Anonymní píše:
Chápu i to, že se bojí. Je u mě v práci, udělá scénu, že chce domů, dojde domů a za 20 minut volá, kdy už budu doma, že se bojí.
a k čemu ti pak je, když ti tu v diskuzi napíše několik jiných maminek, že to tak není?
problém není v něm, ale ve tvých očekáváních…
@Anonymní píše:
Až na to bude zralý, vtak to zvládne.
Máš doma nestandardní dítě, tak pokud chceš, aby bylo v pohodě, tak mu dej, go potřebuje.
My třeba synovi koupili hodinky místo telefonu. Ty na ruce slyší. Telefon by hledal bůhví kde… Družinu ve skole nemáte? Na kroužky bych ho buď posílala se starším sourozencem, nebo našla někoho, kdo ho tam doprovodí.
V létě, když je světlo je doma v pohodě, teď jak se brzy stmívá, tak je vidět, že je rád, že není doma sám…
Jako mladá jsem dělala au pair, starala jsem se o desetiletou holku, byla hodně samostatná, ale na tenis, který byl na konci vesnice, chtěla doprovázet to ještě dodám, ve Svajcu auta jezdila super opatrně a bezpečnější stát jsem nezažila…
Příspěvek upraven 07.11.23 v 19:11
@Anonymní píše:
Chodil k sousedce. Ta ho odmítá hlídat, že je moc divoký a moc hlasitý.
Další to po týdnu vzdala, že to je moc velký závazek.
Poslední se bojí nemocí, prý zase na jaře.
Chodil ke mně do práce. Tam odmítá být, že tam nemá co dělat.
Studentka nebude mít čas od 12:00. Maximálně nějaká VŠ, ale takové možnosti tu nemáme.
V devíti letech nemáte ve škole družinu???
@Anonymní píše:
Cesta domů je nejmenší problém. Horší je to, že musí počkat a dojít na kroužky.
Doma se bojí a na kroužky zapomíná.@Big boss nevymlouva se. Strach je reálný. Ono stačí, že jsem šla na zahradu a byli jsme tam hned spolu. Nechce zůstávat doma, když tam nikdo není.
Pak zapomene, že je kroužek, i když zvoní budík. Nebo budík vypne a než dojde do chodby, už neví, že má kroužek, nebo zapomene věci doma. Nebo prohodí batohy na kroužky. Máme dva a oba visí v předsíni.
Jemu to proste nesepne.
To do nej „nenamlatis“. Nekdo z okoli by nevypomohl?
@Anais Brno má i hodinky, protože je chtěl. Už má druhé.
Sourozenec už není ve městě. Vrací se tak, že zvládá vyzvedávat po kroužku.
@Anais Brno píše:
V devíti letech nemáte ve škole družinu???
Nemáme. Družina je jen pro prvňáčky a druhaky. Letos se nedostali ani všichni druháci.
Dcera 9 let se taky sama doma bojí, takže doma sama prostě tatim nezůstává. Mám zkrácený úvazek. Na jeden kroužek chodí sama, ale taky se bojí, takže jsme to vyřešili tak, že nám po celou dobu telefonuje, cca 7 minut.
Mám ještě mladšího 7 let, tak počítám že za cca rok dva budou spolu už sami doma, přece jen ve dvou je to lepší, i já budu více v klidu.
@Keyllah píše:
a k čemu ti pak je, když ti tu v diskuzi napíše několik jiných maminek, že to tak není?problém není v něm, ale ve tvých očekáváních…
Ptala se, jestli jsem opravdu tak náročná. Viditelně ano. Můžu to přehodnotit.
Ale stále si můžu myslet, že zvládnout by to měl. ![]()
Dostane příkazem, že bude u mě v práci. Aktuálně si opravdu nemůžeme dovolit, abych měla nižší plat.