Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám autistů s kombinovaným mentálním postižením.
I když se může jevit jako chytré dítě, tak vím, že stačí pouhá maličkost.
Můžu třeba 5000× trénovat přecházení přechodů. Na zelenou, rozhlédnout se.
A vím, pokud bych ho pustila samotné přejít ten 5001 přechod, tak tam vběhne na červenou a bez rozhlédnutí. ![]()
@Hibou my ho probudíme, připravím mu snídani, svačinu, ale odcházíme v sedm. On jde v 7:20. Dřív chodil ráno do ŠD. Nechce už od konce první třídy. Vadil mu tam hluk.
Většinu týdne je doma mezi jednou a půl druhou. Já chodím domů kolem čtvrté. Na jeden kroužek jde ve dvě a na druhý v půl třetí.
@Anonymní píše:
Cesta domů je nejmenší problém. Horší je to, že musí počkat a dojít na kroužky.
Doma se bojí a na kroužky zapomíná.@Big boss nevymlouva se. Strach je reálný. Ono stačí, že jsem šla na zahradu a byli jsme tam hned spolu. Nechce zůstávat doma, když tam nikdo není.
Pak zapomene, že je kroužek, i když zvoní budík. Nebo budík vypne a než dojde do chodby, už neví, že má kroužek, nebo zapomene věci doma. Nebo prohodí batohy na kroužky. Máme dva a oba visí v předsíni.
Hele náš do těch 9 taky moc být sám doma nechtěl. Když to jinak nešlo, tak to zvládl. Od půlky 4. třídy tj cca 9,5 má klíče i od bytu. Do té doby od 8 let co chodí sám do školy ráno, měl jen od vchodu dole - občas nám tu zlobí zvonky, tj.do té doby domů šel sám, jen když doma někdo byl. Ale dojít do a ze školy vůbec problém neměl. Z kroužku jich jde většinou víc, když stíhám tak si s ním dám sraz na půl cesty u tramvaje. 2. kroužek má za rohem, když chodil předtím na jiný co byl přes velkou křižovatku, šla jsem mu k ní třeba naproti. Nebo mezitím něco vyřídit, s mladší na blízké hřiště a pak vyzvednout, hlavně v zimě když je tma jsem asi klidnější…cca od letošního jara si dojde/dojede mhd na kroužek - včas, věci na to chystáme den předem co jde, k jídlu si doma něco uloví. Ale nasedá na stejné zast. jako do školy a od zastávky to má kousek; bus do školy mu staví přímo u ní, auta zastavují za ním a zároveň před přechodem, kde je i zn. Pozor děti. A vyleze za rohem pár metrů od našeho domu. Ze začátku se musel hlásit po tel. že dorazil. Na což taky zapomínal teda. Teď se vypraví i do školy ale to ho budím když odcházím a kontroluju jeste po tel. (když je třeba manžel s mladší doma nebo u rodičů).
Do června byla mladší i ve stejné budově ve školce, tak to bylo jednodušší s vyzvedavanim - dokud neměl a nechtěl klíče, šel s náma, ale pak už chtěl chodit domů sám resp. s klukama ve 3, já holku vyzvedavala až tak kolem 15.15-15.30, teď je dcera v jiné školce, ale kluk už v 5.tride družinu má napsanou jenom když má nějaký školní kroužek. Jinak funguje už jako samostatná jednotka, jdou si něco koupit, do knihovny, tuhle mi volá, že v blízkém OC má mít autogramiádu jakýsi slavný youtuber, jestli tam může, ok, šla jsem pak tím směrem něco vyřídit, tak jsem zase na něj počkala u velké křižovatky - bydlíme v centru krajského města. Paradoxně mi ale zde převažující přechody se světly, u nás v místě kde chodí na bus kruhový objezd atd. přijdou bezpečnější, než chození po silnici, přecházení bez přechodu apod. To bych u dítěte s ADHD moc v klidu tedy nebyla.
V deviti letech a ne úplně zdravé dite tuplem, to mi přijde dost male na dvoukilometrovou trasu někde v provozu. Ta část bez chodniku se mi taky nepozdava… ![]()
@Anonymní píše:Že zvedne mobil? To jsem ještě nenaučila ani holku, co chodí do šestky…
@Martina D. myslím si, že by to zvládat měl.
Minimálně to, že na nás počká doma.
Chápu, že potřebuje kontrolu, ale měl by zvládnout aspoň to, že zvedne mobil.
Chápu i to, že se bojí. Je u mě v práci, udělá scénu, že chce domů, dojde domů a za 20 minut volá, kdy už budu doma, že se bojí.
Můj osmiletý chodí domů sám, 2 přechody bez světel a 2 zastávky tramvají, ale hlídat čas na odchod neumí, a kolikrát i družinářka ho zapomene pustit ve správný čas z družiny
takže to není evidentně jen problém dětí… snažila bych se zapracovat na tom, aby se doma nebál, to vidím jako největší problém, to že občas zapomene na kroužek…To se stává…To bych nehrotila…
@welovefashion mobil do školy nenosí. Má ho doma na stole.
Když přijde, tak volá.
Ale jak mu dojde čas, tak mobil odloží a smůla.
Když zapomene kroužek, tak ho to rozhodí a to klidně na 2 dny.
@Mar__tanka1983 v Praze asi jo, ale v obci, co má 1500 obyvatel, mi to tak hrozné nepřijde. Ten provoz taky není nijak šílený. Bydlíme ve staré zástavbě, kam jezdí jen ten, kdo tam bydlí.
Prochází „centrem“, tam to je náročnější. Taky jsem ho tam často převáděla, ale to už nechce, že to zvládá. Spíš se bojí sám doma a neodchází na kroužky.
Tady běžně chodí samy děti od 6 let. I bez toho chodníku. Kdyby to byl úsek, kde nejsou domy a auta tam jezdí rychle, nebo naopak, kde jsou domy hned nalepené na silnici, tak bych to vnímala jinak.
@Anonymní píše:
@ka2ka ale to už je slovickareni. Prostě na něj mám přehnané naroky, takže uberu a uvidíme, za jakou dobu to zvládne.
A proč mu ty kroužky prostě nezrušíš, když je problém, že do nich zapomíná chodit? Priorita je, aby chodil do školy. To chodí. Aby se tam dobře učil. To učí. Aby zvládnul dojít do školy a ze školy. To zvládá. Takže teď prostě ať chce nebo nechce bude v práci u tebe nebo u manžela. Hotovo, vyřešeno.
@Zeoli protože není v pohodě, aby celé dny byl buď ve škole, nebo seděl někde v kanceláři. To pak doma rozloží dům, večer bude hůř usínat…
Na kroužky bude chodit ode mě z práce. Tam problém není.
@Anonymní píše:
@Martina D. myslím si, že by to zvládat měl.
Minimálně to, že na nás počká doma.
Chápu, že potřebuje kontrolu, ale měl by zvládnout aspoň to, že zvedne mobil.
Chápu i to, že se bojí. Je u mě v práci, udělá scénu, že chce domů, dojde domů a za 20 minut volá, kdy už budu doma, že se bojí.
A proč jsi založila diskuzi, když evidentně žádný jiný názor než, který máš ty, nepřijímáš? Ty sis sem přišla pouze potvrdit, že vše děláš dobře a jinak to dělat nebudeš. OK, ale k tomu nás přeci nepotřebuješ, ne? Nebo potřebuješ potvrzení, že vše je v pořádku?
@Anonymní píše:
@welovefashion mobil do školy nenosí. Má ho doma na stole.
Když přijde, tak volá.
Ale jak mu dojde čas, tak mobil odloží a smůla.
Když zapomene kroužek, tak ho to rozhodí a to klidně na 2 dny.@Mar__tanka1983 v Praze asi jo, ale v obci, co má 1500 obyvatel, mi to tak hrozné nepřijde. Ten provoz taky není nijak šílený. Bydlíme ve staré zástavbě, kam jezdí jen ten, kdo tam bydlí.
Prochází „centrem“, tam to je náročnější. Taky jsem ho tam často převáděla, ale to už nechce, že to zvládá. Spíš se bojí sám doma a neodchází na kroužky.
Tady běžně chodí samy děti od 6 let. I bez toho chodníku. Kdyby to byl úsek, kde nejsou domy a auta tam jezdí rychle, nebo naopak, kde jsou domy hned nalepené na silnici, tak bych to vnímala jinak.
Běžně chodí děti od šesti let samy i jinde. Ale to neznamená, že to musí dělat i dítě, co má nějaký problém.
Já bych svoje dítě nepustila samotné ani do krámu na proti. A přitom běžně šestileté děti zvládají přejít přechod. Vybrat určitou věc a dát paní pokladní do ruky penízky.
@Kipa22 přijímám.
Kdybys dočetla, tak jsem uznala, že bude zůstávat u mě v práci.
@Alexandria Nixia píše:
Běžně chodí děti od šesti let samy i jinde. Ale to neznamená, že to musí dělat i dítě, co má nějaký problém.Já bych svoje dítě nepustila samotné ani do krámu na proti. A přitom běžně šestileté děti zvládají přejít přechod. Vybrat určitou věc a dát paní pokladní do ruky penízky.
Ty máš dítě, co má velký problém. U syna právě těch problémů moc není. Spíš to, že trvá na zajetých pořádcích. Takže se vztekne, když nedojde má kroužek.
Ve škole funguje bez pomoci a bez problému. Ráno do školy dojde sám.
Já bych ho netrápila, opravdu to vypadá, že mu to není příjemný. Buď bych zařídila odvoz nebo ho vozila, podle možností.
Mám 7 letého syna a na kroužky, ho vozí babička nebo chůva. Tašku a věci do školy a kroužky s ním připravuji buď já nebo chůva.
Oblečení mu chystám já.
Neumím si představit, že by to za 1,5 roku mělo být jinak.
@Dollorres autem nejezdime. Po městě jen pěšky. Nevím, proč by na 2 km musel autem.
Dneska je tu se mnou. Dělá mi tu scény, že tu být nechce.
Prostě jiná možnost než, že bude se mnou tady, nebo sám doma není.
Oblečení jsem mu nechystala ani v MŠ. Pak jsem se mu netrefila do nálady a akorát se zlobil.
Tašku dělá sám. V první a druhé třídě jsem mu pomáhala. Teď už sám.
Na placenou chůvu nemám finance, babička je v práci. Důchodkyně, co jsou v okolí, jsou většinou 70+ a ty ho hlídat nechtějí. Ty mladší jsou buď v práci, nebo si hlídají svoje vnoučata.
Sourozenec ho bere z kroužku.