Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Moje dítě s ADHD od první třídy jezdí samo do školy do jiné vesnice (samozřejmě lítačku jsem xkrát hledala, stejně jako tělocvik odchytávala v buse atp…), teď v devíti zvládne samo dojet na všechny kroužky, které má na trase busu a vrací se sám za tmy, víc se bojím já, než on. Kupodivu ani moc pomůcky nezapomíná.
Ale je to třetí dítě, ono je to dost jiné a není to tvojí špatnou výchovou, ono to to další dítě vidí u starších bratrů a bere to jako samozřejmost.
Nejde mu to, takže máš na dané dítě přehnané nároky. Dcera v tomto věku zvládala chodit domů, ale neměla jsem z toho dobrý pocit. Naštěstí pak dostala možnost chodit do družiny a já mám klid. Trasu má kratší.
@Anonymní píše:
Jak jsou na tom vaše děti se samostatností v 9 letech?
Potřebuji po dítěti, samo došlo domů. Jsou to 2 km, 3× přechod silnice bez světel, 2× bez přechodu, kus cesty musí bez chodníku.
3× týdně čeká na nás, než přijdeme, to jsou 2-4 hodiny a 2× týdně se musí vypravit a odejít na kroužek. Podobná trasa jako ze školy domů.
Zatím to úplně neklape. Kontroluju přes mobil, ale často mobil zůstane doma, nebo naopak volá co 10 minut, že se bojí.
Na kroužek dojde, ale někdy bez věcí. Ale už na to taky zapomněl, nebo přišel pozdě a už mi volali, kde je.
Nacvičovali jsme už loni, kdy posílali dítě samotné domů ze družiny.
Potom, jak to doted vypadá, si nejsem si jistá, jestli nemám přehnané naroky.
První dítě to zvládalo i s tím, že si po příchodu domů udělalo úkoly a připravilo tašku.
Mladší dítě se ani neprevlekne. Všude má lístečky s tím, co má dělat.
Dítko má ADHD a dysfazii. Ve škole funguje bez asistentky.
Podle mě máš velké nároky. Můj manžel to měl podobně, když byl malý. Byl veden k samostatnosti od nejútlejšího věku a dost se to podepsalo na jeho psychice.
Mám dvojčata a syn by to asi dal, dcera ani omylem 🤷🏼♀️ každé dítě je jiné.
Moje děti v tomhle věku i dřív bez potíží. Starší dcera od druhé třídy vyzvedávala mladší sourozence ve školce a vedla mi je kousek do práce, když jsem mívala delší úvazek, který se táhnul do odpoledne. Ale máme děti bez vývojových vad. Vysvětlilo se, nebyl problém, ať to pochopí.
Ty musíš nároky přizpůsobit dítěti, ať je schopno zvládat. Dej mu čas. Teď se necítí a za půl roku to bude třeba ok. Chtělo by to najít někoho, kdo jde stejným směrem, ať jdou spolu. Až si vše uloží v hlavě (čas, trasu) bude to automatické, tak se nebude bát.
Je to na něj složité… akorát mu tím srážíte sebevědomí!
Ne každé dítě tohle v 9 zvládne.. naše holky třeba jo, ale byly dvě a taky občas něco někde zapomněly a musely se hlídat mobilem… každé dítě je jiné a nelze po nich žádat to, co zvládne jiné v jejich věku! za mne ho tím zbytečně stresujete! potřebuje víc péče, klidu a JISTOTY
tohle je dobré na to, aby se ze stresu začal počurávat, koktat apod., je toho na něj prostě moc…
@Anonymní píše:
Cesta domů je nejmenší problém. Horší je to, že musí počkat a dojít na kroužky.
Doma se bojí a na kroužky zapomíná.@Big boss nevymlouva se. Strach je reálný. Ono stačí, že jsem šla na zahradu a byli jsme tam hned spolu. Nechce zůstávat doma, když tam nikdo není.
Pak zapomene, že je kroužek, i když zvoní budík. Nebo budík vypne a než dojde do chodby, už neví, že má kroužek, nebo zapomene věci doma. Nebo prohodí batohy na kroužky. Máme dva a oba visí v předsíni.
no u dítěte s VD to je běžný stav že zapomíná a neví co mělo dělat nebo to nechápe, za mě toho po něm chceš moc tohle dá tak za dva roky
@Lucy75 píše:
Je to na něj složité… akorát mu tím srážíte sebevědomí!Ne každé dítě tohle v 9 zvládne.. naše holky třeba jo, ale byly dvě a taky občas něco někde zapomněly a musely se hlídat mobilem… každé dítě je jiné a nelze po nich žádat to, co zvládne jiné v jejich věku! za mne ho tím zbytečně stresujete! potřebuje víc péče, klidu a JISTOTY
tohle je dobré na to, aby se ze stresu začal počurávat, koktat apod., je toho na něj prostě moc…
Vidím to stejně.
Tedy, já mám devitíletého syna a je velmi šikovný, rozumný, vyzrálý, ale s takovou cestou bych se o něj bála - to přecházení mimo přechod i přecházení bez semaforů i ta cesta kus jen po silnici. Hlavně bych to nedala já, ale on by teda asi taky radši nešel nikam, než aby šel takhle sám.
@Kelsey cesta domů je nejmenší problém. Horší je to, že musí být sám doma a ty kroužky.
Doma akorát dělá nepořádek. Kde si v pátek svlékl kalhoty, jsem doteď nezjistila. Ještě je možnost, že je nechal na kroužku.
Chtěl to takto sám. Na jeho žádost jsme ho nehlásili do družiny. On by se stejně nedostal, letos nevzali ani všechny druháky. Ale nedostal to povinně a pořád si myslí, že to je tak, protože to bylo jeho přání.
Má kontrolu na mobilu.
Dneska se doma nebál, ale nedošel na kroužek a doteď je nafučený. Přitom jsem mu volala i psala, ale mobil někde zahodil hned, jak mu došel čas.
Musíš se smířit s tím, že máš dítě, které bude dýl potřebovat v různých situacích dopomoc. Ještě evidentně není připravený, aby přijal určitě kroky, které třeba zvládají jiné děti v jeho věku. To není jeho chyba a ani jeho problém. Takže si najdi někdo, kdo bude pomáhat a na kluka dohlédne nebo si přizpůsobit práci do doby, než bude natolik zralý, že tu dopomoc nebude potřebovat.
@kyslík nemůžeš porovnávat dítě, co tak není zvyklé chodit a dítě, co v tom vyrůstá a chodí tak už od doby, co chodí. Není to pro něj nic neobvyklého.
Přes hlavní silnici přechází jen jednou a bez chodníku jde jen u nás v ulici, kde projede pár aut.
Cestu zvládá s přehledem. Rozhlíží se, kde se má rozhlížet. Drží se na kraji silnice.
Chodí tak i ráno a to není problém. To nebyl problém ani když byla tma. Chodí tak už od konce první třídy.
@Kelsey můžu si ho nechat v práci, ale to on nechce.
Může být i u táty v práci, ale taky nechce.
@Anonymní píše:
@Kelsey můžu si ho nechat v práci, ale to on nechce.
Může být i u táty v práci, ale taky nechce.
Tady bych s ním nediskutovala, jestli chce. Nezvládá být sám doma, tak sám doma nebude.