Telefon z banky - podvod?

190
8.11.23 17:14

Telefon z banky - podvod?

Ahoj všem,
volal mi pán, který se představil jako pracovník mojí banky. Neměla jsem na něj čas, tak jsem mu akorát potvrdila, že mluví s paní XY. Jednalo se o revizi mých účtů.
Já mám svoji poradkyni, ke které chodím 1× ročně kvůli aktualizaci údajů, projdeme spolu účty, pojistky, v případě potřeby něco změníme.
Vím, že když jsem mu maximálně potvrdila jen své jméno, že se nic nestane, ale přeci jen mi vrtá hlavou, zda se nejednalo o pokus o podvod.
Má někdo stejnou zkušenost? Případně je tu nějaká pracovnice banky?
Děkuju za postřehy a názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15995
8.11.23 17:18

Mozne to je, smejdu vola hodne, ale tezko rict. Muzes zavolat zpet na infolinku a zeptat se, meli by asi vedet, zda nekdo obvolava…ale kdyz jsi nic nerekla, moc bych se tim nezabyvala :nevim:
Jinak zkusenost - me obcas volaji a nabizeji uver. Jelikoz je vzdy okamzite odmitam, nijak jsem to neoverovala :nevim: Ale verim, ze to klido muzou byt jak „opravdovi,“ tak podvodnici…predstavili se tedy pokazde s nazvem banky, ale to bych se dnes nebala, ze neni az tak slozite zjistit :nevim:

Příspěvek upraven 08.11.23 v 17:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24853
8.11.23 17:22

Mají i podvržená čísla, takže jejich mobil se tváří jako z banky, opravdu..
zásadně po mobilu ani pc nic nesdělovat, hlavně neinstalovat vzdálené přístupy, neinvestovat, neházet úspory do bitcoinomatů… denně jsou to miliony Kč v republice, je to úplně šílené.. většina majetkové kriminality se přesunula na síť
kdyby se ozval znovu, tak ho požádej o osobní údaje jeho vlastní osoby a řekni mu, že je předáš na Policii :mrgreen: telefon rychle skončí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8555
8.11.23 17:24

Pokud si nejsi jistá tak nejlepší je zavolat přímo do té banky a tam si to nechat potvrdit, že opravdu oni volali aby zjistili to a to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14630
8.11.23 17:24

A zeptala ses, ze které banky je? :lol: Taky mi volal pracovník “moji pojišťovny”, že jsem mým černým bmw spáchala přestupek a musím zaplatit pokutu 5000. Akorát jsem se nezeptala, než jsem s tím prastila, kde mám to BMW zaparkovany :P

Jinak pracovník tvé banky se nikdy nepředstavuje jako pracovník “tvé banky” :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14630
8.11.23 17:26

Takže jasný podvod. Jinak dobre je říct, ze nyní nemáš čas hovořit, a ze sama vzápětí kontaktujes svého bankovního poradce a dořešíte to ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
190
8.11.23 17:26

@beruska9 @Lucy75
Holky, díky.
Ještě mě zarazilo, že se mi sice na mobilu ukázalo, že se jedná o hovor z ČR, ale u čísla chyběla předvolba +420…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
8.11.23 17:27

Tak zrovna o tomto jsem dneska cetla clanek asi na Seznamu. Moje banka uz zavedla autorizaci poradcu pri hovoru pres mobilni aplikaci. Mne obcas prijde smska jako od posty nebo mail od „provozovatele“ mailove schranky. Myslim, ze je toho ted hodne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
190
8.11.23 17:30
@Semtex píše:
A zeptala ses, ze které banky je? :lol: Taky mi volal pracovník “moji pojišťovny”, že jsem mým černým bmw spáchala přestupek a musím zaplatit pokutu 5000. Akorát jsem se nezeptala, než jsem s tím prastila, kde mám to BMW zaparkovany :PJinak pracovník tvé banky se nikdy nepředstavuje jako pracovník “tvé banky” :D

Tak on se nepredstavil, jako pracovník mojí banky :mrgreen:, samozřejmě řekl její jméno. Já tu jen veřejně nechtěla psát, u které banky jsem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
8.11.23 17:30

Tak mně takhle občas volaj z pobočky banky v našem městě a snažej se mě k nim nalákat. Tak jim vždycky řeknu, že nic nepotřebuju, nic nechci a když něco budu chtít, tak si to buď nastavím ve Smart bance nebo se u nich stavím sama. Fakt nejsem zvědaná na to, aby mi zkontrolovali mejl a telefon a pak se mi snažili nacpat nějaký penzijko. :roll: Ale chápu, blížej se vánoce a prachy za nově uzavřenej produkt se hoděj. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
8.11.23 17:32
@Ijen píše:
Tak zrovna o tomto jsem dneska cetla clanek asi na Seznamu. Moje banka uz zavedla autorizaci poradcu pri hovoru pres mobilni aplikaci. Mne obcas prijde smska jako od posty nebo mail od „provozovatele“ mailove schranky. Myslim, ze je toho ted hodne.

Je toho mrte…me volal i do prace jakoze osobne majitel firmy a rval na me, ze mu mam potvrdit nejakou platbu…to vis ze jo, nejsem padla na hlavu. A mailu a sms dostavame tuny, vetsinu chyti SPAM filtr, ale tu a tam neco proklouzne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14630
8.11.23 17:33
@vindaloo píše:
Tak on se nepredstavil, jako pracovník mojí banky :mrgreen:, samozřejmě řekl její jméno. Já tu jen veřejně nechtěla psát, u které banky jsem ;)

Jo takhle, to mne se tehdy představil jako ze vola “z me pojišťovny” :P to to možná od té doby vytunili :lol: no však zavolej pro jistotu té své poradkyni, zda s něčím takovým obvolavaji klienty a uvidíš. Když ne, jistě budou radi za info, ze někdo jménem banky se snaží lidi nachytat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4948
8.11.23 17:33

Je toho hodně, ale tihle mi volali opravdu z jedné z bank, kde mám účet, protože jim přišlo podezřelé, že jsem najednou že spícího účtu poslala platbu v řádu několika desítek tisíc. Resp. teda až zpětně vyšlo najevo, že to opravdu byli oni, protože já se s nimi odmítla bavit a už vůbec jsem se odmítla identifikovat číslem za lomítkem v r. č. Místo toho jsem se radši sbalila a zašla na nejbližší pobočku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
329
8.11.23 17:37

Stačí, když je požádá aby ji kontaktovali přes bankovní aplikaci.

Snad všechny banky dneska takovou mají. Klient jí má naistalovanou v mobilu. Pokud toho nejsou schopni jedná se o podvodníky nebo externí callcentrum, kterému banka předala Vaše údaje. Tam pak nebezpečí spočívá v tom, že operátor ve snaze prodat doplňkové služby klientovi vyloženě lže. A reklamace u banky pak neprojde, protože to nebyla banka, kdo klientovi poskytl zavádějící informace..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
8.11.23 17:41

… a to počkejte, až vás bankéř nechá a vy se bezhlavě zamilujete do pilota, který právě zdědil pohádkové jmění, ke kterému vám nechá pověřovací listiny za pár šupů.

Vždycky, když o tom čtu, tak si vzpomenu na pana Miloše Kopeckého v roli dr. Štrosmajera.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová