PPM u nezaměstnané
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
PPM u nezaměstnané
Na internetu jsem narazila na zajímavý dotaz, ale bohužel u něj nebyla odpověď. V současné době jsem studentkou VŠ ale budu muset studium přerušit již v září, přestože termín porodu mám až v únoru. Tím ztratím status studenta a budu nezaměstnaná zaregistrovaná na úřadu práce. Podle toho, co jsem četla v odborných článcích na internetu, nemám nárok na PPM jelikož nemám za poslední dva roky odpracováno 270 dní. Hned po porodu bych ale měla nárok na rodičovský příspěvěk. Jenže teď jsem narazila na toto:
"Dobrý den, jsem už ze všeho pitomá, každý říká něco jiného. Dá se popírat PPM (když jsem studentka, nikdy nepracovala), které je určeno z přítelova příjmu (když on si vše platí a má účast na memocenské), abych byla na mateřské (PPM) já? Nebo mi nezbývá nic jiného než jít na úřad práce po porodu a čerpat rovnou Rodičák?
Slyšela jsem něco o tom (nevím zda to není nesmysl) že se dá aby šel přítel na mateřskou pouze na 7 dní, poté bychom se prohodili a měli bychom nárok na PPM?."
A teď mám brouka v hlavě. O takových praktikách pochopitelně na oficiálních stránkách nenajdete zmínku a pravda je, že pokud by to takhle bylo možné provést, dost by nám to ulehčilo život. Děkuji moc za vaše odpovědi. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Je to čirý nesmysl, na PPM nárok nebudeš mít za žádných okolností, to co je tam uvedeno platilo po staru, kdy šel otec na mateřskou třeba na jeden den, aby mohl provést volbu délku rodičáku, to dnes není potřeba, lze to normálně, nikdy nebylo, že bys mohla pobírat ppm za otce a ten chodil nadále do práce a nikdy to anu nebude, ppm je náhrada platu, nikdo ji nemůže pobírat ani nikdo jiný za něj a při tom dál vydělávat, otec může jít na PPM, tuším nejdřív za 14 od porodu, tím datem si nejsem jistá, ale pak nesmí chodit do práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne, nejde to.
Při starém způsobu pobírání rodičáku se dalo udělat, že PPM pobíral pár dní otec, v té době provedl volbu délky čerpání rodičáku a pak ten rodičák zas převedl na matku, která by původně neměla možnost tu volbu délky ovlivnit (třeba studentka…)
Teď už je to jednodušší a stačí papír, že otec by na tu PPM měl nárok, nemusí ji doopravdy pobírat (přo pobírání nemůže vykonávat to zaměstanání…)
Všechny tyhle dohady podle mě pramení ze zaměňování mateřské a rodičáku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takhle to nejde, jak je to v tom zkopírovaném. I kdyby otec dítěte nárok na PPM měl, pomůže to jedině při volbě délky.
Jako nezaměstnaná budeš dostávat ode dne porodu rodičák, obejít a brát PPM za chlapa se nedá. Jedině, že on by fyzicky na mateřskou šel (nejdřív po šestinedělí, do té doby musí být na rodičovské matka) a PPM pobíral.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 Díky. Mně taky došlo že to je blbost, ale až když jsem to dopsala. Přece PPM platí zaměstnavatel a nedává smysl aby najednou platil o 70% víc než předtím ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
PPM může pobírat pouze tan, kdo se o dítě stará a je s ním doma, nejde na někoho převést. Tudíž by po šestinedělí mohl na PPM teoreticky nastoupit přítel. Ale nemohl by tím pádem tuším do práce, protože nemůže pobírat mzdu za práci, z které zároveň čerpá PPM.
Jako studentka na PPM zkrátka nárok nemáš, neexistuje žádná klička, maximálně mě napadá, že by šel pak přítel na ppm a dělal dál svoji práci načerno, ale i kdyby byl k tomuto zaměstnavatel svolný, tak bych to neriskovala, za tyto kejkle se teď už mohou udělovat zaměstnavatelům pokuty a PPM být odebraná. Zvol si rodičák na základě přítelova nároku na PPM a buď ráda, že můžeš mít aspoň to, já jsem rodičák volit nemohla ani na manžela, tak mám čtyřletý a můžu se akorát tak těšit, že na další dítě si délku RP budu moct zvolit, protože jemu nárok mezitím vznikne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lynette píše:
Přece PPM platí zaměstnavatel a nedává smysl aby najednou platil o 70% víc než předtím
nene, platí ji sociálka, to by se zaměstanavatelé pěkně prohli ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na PPM nastoupit na přítelův příjem opravdu nemůžeš, ale mohou ti vypočítat RP z jeho příjmu. to znamená že si můžeš dle podmínek volit délku RP až do 70% mzdy a nemusíš nastupovat povinně na 4 roky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gladys To já jsem ráda, jen si myslím, že v únoru mi dítě do školky nikde nevezmou. Kdybych měla nárok na PPM začala bych rodičák pobírat později a vyšlo by to hezky. Ale bůhví co bude za 4 roky, teď asi vůbec nemá cenu to řešit. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zaměstnavatel ji určitě neplatí, to by se mu fakt vyplatilo:-)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lynette píše:
@Gladys To já jsem ráda, jen si myslím, že v únoru mi dítě do školky nikde nevezmou. Kdybych měla nárok na PPM začala bych rodičák pobírat později a vyšlo by to hezky. Ale bůhví co bude za 4 roky, teď asi vůbec nemá cenu to řešit.
To jsi taky spatne pochopila. Rodicak neni na 4 roky, ale do 4 let ditete. Coz je u tech, kdo nemaji narok na PPM stejne, ale u tech ktere narok maji, je pak RP jen 3,5 roku( ale vzhledem k stejne celkove vyplacene castce maji pak mesicne vic penez) Ty si ale muzes zvolit rodicak do srpna roku, kdy tvemu diteti bude 3,5 roku( nebo 2,5 roku), pokud chces, aby ti to vyslo se skolkou. Ale i tak stejne nebudes mit jistotu, ze ti dite vezmou, u nas treba ted berou az od 4 let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mroe Já bych hlavně chtěla 7-8000 měsíčně. Ale asi plánuju zbytečně dopředu. Ještě nevím jak na tom bude s hlídáním budoucí babička a jaký přivýdělek ještě najdu.
Já mám ráda všechno naplánovaný dopředu, ale v tomhle směru to asi moc nejde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to budes muset zvolit na 28-32 mesicu, tj. asi do 2,5 roku ditete a doufat, ze budou mit misto ve skolce. Nicmene, da se to jednou za ctvrt roku zmenit, ale celkova cilova castka se nemeni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mroe Jo a nebo si to dát na dýl a najít ještě nějaký přivýdělek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit