Prababička - jsem nevděčný spratek

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
8.1.24 00:24

Asi nejlépe to kdysi vyřešil můj otec, který se jako jediný odstěhoval 100km daleko. Dřív jsem nechápala, proč. Však je to jeho matka tak ji má být na blízku. Ale on vždycky tvrdil, že s ní nedokáže vydržet a že se nenechá na stará kolena taky komandovat. Teď už to začínám celé chápat. Jede za ní jednou za měsíc ale většinou po pár minutách jde pryč, protože poslouchá jen výčitky a nadávky. Kolikrát mu babička zavolala, l v osm večer, že potřebuje něco opravit a že má dojet hned. Samozřejmě, že nepřijel a nakonec to stejně muselo udělat město - babička bydlí v městském byte. Dneska otec mě otec volal, co je nového, tak jsem mu řekla co bylo u babičky a on ji teda zavolal ale prý mu praskla po první větě s telefonem. Tak ji napsal SMS, kterou mě přeposlal. No, myslím, že ten se tam neukáže déle než jen měsíc.

• Citovat
  • Upravit
5098
8.1.24 00:27
@Anonymní píše:
Dobry večer. Předem se omlouvám za roman, ale ani nevím, zda potřebují nějakou řadu nebo se spíš asi hlavně vypovídat.
Je mě skoro 40, jsem sama s dvěma dětma. Od narození mě vychoval otec a jeho rodiče - bydlela jsem u nich.
Naše rodina je celkem velká. Praděda už sice nežije, ale prababička ano. Kromě mého otce má ještě dceru, další dvě vnoučata a další 3 pravnoucata. Úplně všichni bydlíme ve stejném městečku. Nicméně od svých 20 jsem tak nějak zůstala jediná, která prababicku pravidelně navštěvovala, protože si to přála. Od doby, co se mě narodili deti (12 let) si prababičky tyto téměř každodenní návštěvy vyžadovala ještě víc. Ať už to bylo za účelem něco donést, něco zařídit, někam zavezt, nebo jen tak popovídat.
Takže jsem tam denně s dětmi chodila a zařizovala vše, co bylo potřeba. Ostatní vnoučata a pravnoucata tam přišli pouze na její narozeniny nebo na Vánoce. Jednou denně se tam mezi dvere staví její dcera, která ji donese v kastrulkach oběd.
Veškeré nákupy, lékaře, léky, vyřizování úřadu, paušálů,… Zkrátka naprosto vse jsem do dneška dělala já.
Mému synovi už je 12,je autista. Rád chodí po škole do družiny, kde si může hrát s dětma ndbo po škole na chvíli ven. Toto jsme museli omezit, protože prababička vyžadovala denně návštěvu. Dcera měla denně kroužek po škole, kam chodila velmi ráda nebo se stýkala s kamarádkami. I to jsme museli omezit, protože čím jsou děti ve vyšším ročníku, tím nastává víc úkolů a učení a domácích povinnosti a nedalo se to stíhat, když dvě hodiny odpoledne trávíte s dětmi mimo domov.
Za svůj život jsem měla a mám pouze jednu kamarádku, protože na více kamarádek zkrátka nebyl čas ani kapacita. Za celých 12 let jsem neměla možnost hlídání, že bych si šla někam sama nebo nedejbože někam sama bez děti na noc.
Přes Vánoce se přidali nejake moje zdravotní problémy, cítím se víc podrazdenejsi a asi i vybusnejsi. Proto dneska navsteva u prababičky vygradovala.
To, že téměř pořád fnuka a jakoby brečí, když mluví (jak kdyby si hrála na miminko, jsem zvládala přehlížet, i kdyz mým dětem to bylo už častěji nepříjemné). To, že každý druhý den má nějakou novou záhadnou nemoc (která se u doktora nikdy nepotvrdí, také). To, že ji jezdím pravidelně na velké nákupy, plus jídlo ji nosí její dcera a sama i prababička si zvládne chodit do samosky pro vše, na co má zrovna chuť taky. Ale dneska začala s tím, že se doma nudí. Že si ji já i děti málo všímáme a měli bychom tam trávit více času (byly jsme tam denně 12 let). Tak jsem ji řekla, že nohy má zdravé, když si zvládne zajít do knihovny nebo do samosky tak může jít i na menší zdravotni procházku na deset minut denně. Ale to prý najednou nezvládne. Má možnost chodit 10 metrů od baráku na sraz důchodců (jenže tam jsou podle ní všichni stáří a blbý a úplně na každém člověku vidí něco špatného a řeší jen drby). A touto větou začalo to, že na mě začala křičet, že jsem na ni jen zla a poučuju ji, komanduju, co má dělat, že nechápu že ji je 85. Že jsem pro ni celý život nic neudělala, že ona mě vychovala a dala první poslední, že nasadit děcka aby k ní nechodili a ne povídali si s ní (bohužel obě děcka mám skoro v pubertě a nějak nevědí, co si s prababickou denně povídat když ona pořád pofnukava a mluví na ně jak na miminka). Že jsem nevděčný spratek. Ze umím jen kafickovat s kamarádkou a na ni čas nemám (kamaradka je učitelka a opravdu denně na mě čas nemá, abychom mohli pořád kafickovat).Děti se samozřejmě ozvaly a začaly mě bránit, že přece za ni chodíme a že ji všechno zarizuju. Prababička na to dceři odvětila, že má být ticho a že se mamka nestará ani o ní protože na ni vidí, že přes Vánoce zase přibrala. No bylo tam plno dalších výčitek z její strany, jak jsem jen zla a nic pro ni nedělám. Tak jsem sbalila děti, sebe a bez rozloučení odešla.
Samozřejmě chápu, že se má ke starším lidem chovat s láskou a uctivě, ale když se člověk snaží dělat první poslední a pak najednou slyší jen výčitky jak je to stejně málo, tak je z toho akorát pak smutno. Ostatní rodina na ni kašle několik let téměř úplně, žijí si svoje životy a dneska z ní vypadlo, že jsou vlastně asi ve všem lepší než já s dětma.
Ještě jednou se omlouvám, ale musela jsem to ze sebe dostat ven.

Ty jo, je mi dost lito tvych deti. Urcite je zaklad, ze si jim predala hezke chovani ke starsim, peci o druhe :srdce: Ale je to fakt nutne denne a jeste detem omezit oblibeny zajem?

No a je to casty pribeh, bohuzel. Ten, co se stara, dostane vynadano, a ti druzi jsou chvaleni. Ona si je musi nejak obhajit.

Nevim, co bych na tvem miste delala. Je ji 85 a ma narok na senilitu. Chodila bych a pecovala dal, ale tak, aby to nebylo na ukor jedne ze stran, predevsim tvoji. Coz znamena, ze bych zrejme nechodila denne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26928
8.1.24 05:40
@smile_xxx píše:
Na tyhle hry vždycky musí být dva - a jste. Ty a tvoje prababička. Až se rozhodneš, že ti to opravdu vadí a že to takhle nechceš, tak pak s tím něco uděláš. Do té doby bych alespoň vysvobodila děti. Ty za to nemůžou.

Přesně tak.
U dětí to nechat na dobrovolnosti. Povinně jen narozeniny a Vánoce. 2× ročně to dají.
A zakladatelko, ty to omez. Každý den tam vážně chodit nemusíš. Není to tvoje vina, že je babička osamělá. To samé mám se svým otcem. Je to jeho problém, že nená kamarády a mimo zahrádky žádné koníčky. Vím, že v zimním období se doma nudí, já mu ale aktivity hledat nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
587
8.1.24 06:53

Tak zni to tak, ze babicka je sobestacna, když muže na procházku. Zkusila by jsem ještě nějaké ty kroužky po okolí atd. Pecovatelku. Proste nebo, at se zabavil. Možná by jsem každý den zasla na chvilku ji zkontrolovat, přece ma svůj vek a své nálady. Zkusila by jsem se dohodnout na nejakem kalendáři s rodinou. A nebo by jsem každý denně cinkla, jestli je v pořádku a 2× týdne zasla a u toho vyrida vše, co potřebovala.
Nevim, nezazila jsem. Ale určitě by jsem decka neomezovala ve svých aktivitách. To vůbec nechápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78489
8.1.24 08:15

Úplně neodpustitelné je, že obětovalas dětem zájmy a kroužky kvůli návštěvám u brblající babičky :cert:
chudáci děti, ještě když mají specifické problémy,
babička je naprosto soběstačná, ale udělalal si z tebe poskoka, a ty tu hru s ní dobrovolně hraješ,
léky a česnek můžeš donést za 3 dny dohromady, 2× týdně bych k ní zašla na krátkou návštěvu s donesením nákupu,
děti bych tam netahala vůbec, co to mají za život - denně sedět u nevrlé prababičky?
drtivá většina dětí by se dávno šprajcla, ty jsi zničila dětem bezstarostné dětství kvůli prudivé prababičce,
a oni ti staří jsou takoví, ten kdo nejvíc pečuje, je u nich vždy nejhorší a hromosvod všech špatných nálad,
moje babička také po obědě stála na chodbě se staženými kalhotami ke kolenům a brečela, že má hlad a že jí nikdo už 3 dny nedal najíst - demence, alzhaimer

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59426
8.1.24 08:20

Je neskutečné co si lidi nechají líbit :? Vlastním dětem jen ukazuješ jak si s tebou ostatní vytírají zadek :?. Proč tam chodíš denně? proč tam denně nutíš chodit děti? jen si spočítej kolik je celkem příbuzných co tam můžou chodit a propočítej to. To sis nastavila sama a bohužel i dětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
8.1.24 08:28

Podle mě jde na babičku nějaká stařecká demence nebo něco takového. Důrazně bych jí vysvětlila, že mám také svůj život, své povinnosti, děti školu, kroužky, kamarády. Že jí kdykoli ráda s něčím pomůžu, ale nemůžu být u ní každý den. Mám ještě o chlup starší prarodiče, naučili jsme je objednávat nákupy přes Košík a je to velká úleva ;) Že se nudí je pochopitelné, ale co vy s tím? Nemá nějakou kamarádku, co by za ní občas zašla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78489
8.1.24 08:40
@unuděná píše:
Podle mě jde na babičku nějaká stařecká demence nebo něco takového. Důrazně bych jí vysvětlila, že mám také svůj život, své povinnosti, děti školu, kroužky, kamarády. Že jí kdykoli ráda s něčím pomůžu, ale nemůžu být u ní každý den. Mám ještě o chlup starší prarodiče, naučili jsme je objednávat nákupy přes Košík a je to velká úleva ;) Že se nudí je pochopitelné, ale co vy s tím? Nemá nějakou kamarádku, co by za ní občas zašla?

ale ta kamarádka je přece stará, to se babičce nelíbí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
8.1.24 08:42
@stinga píše:
ale ta kamarádka je přece stará, to se babičce nelíbí

Komu se to nelíbí, ať si pr.dku políbí :lol: Ne, osobně fakt nechápu, že ze sebe zakladatelka nechala v dobré víře udělat poskoka, a že do toho tahá ty děti, chudinky. Já mám babi s dědou ještě dost fit a přesto moje děti návštěvy u nich spíš přežívají, než co jiného :nevim: Nedovedu si představit, že zakážu kroužky a kamarády, abychom jim dělali denně animátory..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
8.1.24 08:43

Je to ode zdi ke zdi, navíc se do toho vložil tvůj otec, místo aby sis nastavila pravidla ty. Fakt mi zníš jako věčná oběť. Pokud je babička soběstačná, stačilo jí říct, že se stavíš třeba 3× týdně a jednou týdně pomůžeš s velkým nákupem. Nejdřív jsi tam denně, teď ji táta napíše, ať se stará někdo jiný. Zbytečná komedie tohle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
8.1.24 08:44

Máme pro to jedno hezké pořekadlo - Pro dobrotu na žebrotu. A tak to je. Kdo se stará nejvíc, tak na toho se nahrnou všechny starosti a povinnosti a většinou se nedočká vděku. Buď se to bere jako samozřejmost nebo je mu ještě vyčteno, že se stará málo. Babičce je sice 85 let, a kdoví, jak na tom budeme my v tom věku, ale zase není nijak vážně nemocná, určitě se bez vás dokáže nějaký ten den obejít. Ty máš svůj život, svoje povinnosti, rodinu. Nejsi povinná obětovat svůj volný čas babičce. Na rovinu bys jí měla říct, že jí rádi uvidíte, ale každý den tam chodit nemůžete. Děti mají školu, kroužky, prostě už to nejde. Když bude něco opravdu nutně potřeba, tak se stavíš, jinak třeba jednou, dvakrát za týden. No, jestli se jí to nebude líbit, tak má smůlu. A ne, není to tvoje povinnost. Ty nejsi babiččina služka ani animátor. To, že se o tebe starala, to jí vracíš tím, že pomůžeš jak je v tvých silách, ne tím, že jí věnuješ veškerý svůj čas a zpackáš si vlastní život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
8.1.24 08:49

Mimochodem, jsi sama a vyhovuje ti to tak? Nebo prostě nemáš čas a energii na nějaké randění? Opravdu nemůžeš obětovat svůj život a život dětí babičce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13821
8.1.24 08:55

Babička tě možná vychovala, ale vychovala z tebe poslušnou ovečku, která musí vždy poslouchat a dělat to, co chtějí ostatní.
Je potřeba, aby sis to hlavně ty přehodila ve své hlavě, že tohle dělat nemusíš. Jsi dospělá, máš svou rodinu, děti, o které se staráš a které by pro tebe měly být na prvním místě. Ne otravná nevděčná babka, která svým chováním všechny od sebe odehnala a teď je závislá na tobě.
Musíš si vymezit hranice. Omezila bych styk na třeba 2× týdně, zavézt babičku na nákup a k doktorovi. Jogurt počká nebo si pro něj může zajít sama. Děti bych tam taky přestala tahat a radši jim dopřála družinu a kroužky. Ale začít musíš sama u sebe, sama sebe přesvědčit, že neděláš nic špatného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
433
8.1.24 09:10

Babička je asi pěknej diktátor 8o asi sis ji ale i rozmazlila ty, chápu, že je sama a nikdo za ni nechodí ale chodit za ni každý den už 12 let a ještě k tomu nutit děti? :zed: Chudáci děti, nechápu ani tebe, že je k tomu „nutíš“ a ještě k tomu nemůžou chodit na kroužek nebo s kamarády ven - protože prababička. Nech ji pár dní vycukat a pak se ji ozvi ale řekni, že už toho bylo dost, děti mají své kroužky a zájmy, a ty taky! budeš tam chodit dvakrát týdně a šmitec pokud se ji to nelíbí tak bohužel. Ty ji ale nemůžeš přece obětovat celej život. Si ještě mladá a zahodit celej život jen staráním o prababičku přece nejde!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová