Pracák x péče o dítě do 7 let

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
21.3.16 15:07

Ahoj holky potřebuju radu, protože jsem momentálně jak Alenka v říši divů. Poslední rodičák mi má přijít v květnu. Momentálně jsem těhotná a nástup na MD je v polovině srpna. Smlouvu mám na neurčito a od června mám nastoupit do práce. Ale jelikož mi syna nevzali do školky nevím co dál. Doma být zadarmo nemůžu a paní na sociálce mi dnes poradila ať si zažádám o péči na dítě do 7 let. Můžu se zeptat kde se o něco takového žádá a mám vůbec na něco takového nárok? Děkuji za info :kytka:

• Citovat
  • Upravit
72725
21.3.16 15:12
@Anonymní píše:
Ahoj holky potřebuju radu, protože jsem momentálně jak Alenka v říši divů. Poslední rodičák mi má přijít v květnu. Momentálně jsem těhotná a nástup na MD je v polovině srpna. Smlouvu mám na neurčito a od června mám nastoupit do práce. Ale jelikož mi syna nevzali do školky nevím co dál. Doma být zadarmo nemůžu a paní na sociálce mi dnes poradila ať si zažádám o péči na dítě do 7 let. Můžu se zeptat kde se o něco takového žádá a mám vůbec na něco takového nárok? Děkuji za info :kytka:

jo, máš nárok být doma, ale budeš tam zadara - tzn že Ti bude stát platit jen odvody. Pokud nemůžeš být doma, tak nástup do práce, nebo nemocenská po tu dobu (pokud je k ní důvod)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
missah

Pokud nenastoupíš v tom červnu do práce, tak zadarmo doma budeš. Do nástupu na MD si musíš v práci zažádat o neplacené volno, nebo se na tu dobu do práce vrátit, nebo nemocenská. Za péči o dítě do 7 let se nedostávají žádné dávky. Ohlásíš to zdravotní pojišťovně a budeš mít hrazené zdravotní pojištění, doma jseš ale zadarmo. Jak je to se sociálním nevím.

Příspěvek upraven 21.03.16 v 15:13

• Citovat
  • Upravit
69235

Paní na sociálce je nějaká chytrá, ty musíš nastoupit do zaměstnání, popřípadě se se zaměstnavatelem dohodnout na neplaceném volnu.

A úplně ideálně nastoupit na nemocenskou a překlenout tu dobu na nemocenské. Jinak tě z práce vyhodí, pokud tam nedorazíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
21.3.16 15:18
@martina.se píše:
jo, máš nárok být doma, ale budeš tam zadara - tzn že Ti bude stát platit jen odvody. Pokud nemůžeš být doma, tak nástup do práce, nebo nemocenská po tu dobu (pokud je k ní důvod)

nemá nárok být doma, pokud jí zaměstnavatel nedá volno, tak musí nastoupit do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
21.3.16 15:21

Každopádně, jakákoliv jiná varianta, než nástup do zaměstnání nebo na nemocenskou znamená, že jsi doma zadarmo.

Ještě můžeš dít v práci výpověď, už teď do konce března, aby to platilo a k 1.červnu už jsi byla nezaměstnaná a jít na úřad práce a pobírat podporu.

Buď jak buď, nejlepší je přemluvit doktora, aby ti dal neschopenku a zůstat na neschopence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
21.3.16 15:22

Takhle situace se v ČR běžně řeší neschopenkou…

Ale taky můžeš dát dítě do soukromé školky a jít normálně do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
21.3.16 15:26
@terinka4444 píše:
nemá nárok být doma, pokud jí zaměstnavatel nedá volno, tak musí nastoupit do práce.

to je fakt.. leda se s nim domluvit na neplaceným volnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.3.16 15:28
@terinka4444 píše:
Každopádně, jakákoliv jiná varianta, než nástup do zaměstnání nebo na nemocenskou znamená, že jsi doma zadarmo.

Ještě můžeš dít v práci výpověď, už teď do konce března, aby to platilo a k 1.červnu už jsi byla nezaměstnaná a jít na úřad práce a pobírat podporu.

Buď jak buď, nejlepší je přemluvit doktora, aby ti dal neschopenku a zůstat na neschopence.

No, ale pokud dám výpověď ztrácím nárok na MD ne?

• Citovat
  • Upravit
69235
21.3.16 15:31
@Anonymní píše:
No, ale pokud dám výpověď ztrácím nárok na MD ne?

To určitě ne, budeš v ochranné lhůtě, takže PPM se ti normálně bude počítat z platu. Ale ztratíš zaměstnání na dobu neurčitou. Vyřeš to neschopenkou, doktor ti ji určitě napíše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.3.16 15:37
@terinka4444 píše:
To určitě ne, budeš v ochranné lhůtě, takže PPM se ti normálně bude počítat z platu. Ale ztratíš zaměstnání na dobu neurčitou. Vyřeš to neschopenkou, doktor ti ji určitě napíše.

Aha děkuji. :kytka: A od kdy by měla být psaná. V květnu mi má přijít poslední částka. Ale já jsem zaměstnavateli písemně oznámila, že budu doma do 3 let věku dítěte což je do 27.6. Jde mi o to abych nebyla bez příjmu, ani měsíc protože si to nemůžu dovolit. Pokud si nechám napsat neschopenku od června.. pokud je to tedy možné, když zaměstnavatel počítá s tím že budu doma do 27.6 měla bych první částku dostat v červenci, je to tak? :think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.3.16 15:41

A ještě by mě zajímalo z čeho se počítá neschopenka, když jsem na RD a před tím byla MD? :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
21.3.16 15:42
@terinka4444 píše:
V první řadě ńa socku tě nikdo neeviduje, nikdo za tebe sociální neplatí ani při pobytu na ÚP, ve chvíli, kdy nepobíráš podporu, v druhé řadě ne, neexistuje status na úřadu práce jako osoba pečující o dítě. Takže ÚP vynech.Sociální nejsi povinna platit, do důchodu se ti nepočítá ani ten pobyt na pracáku bez podpory, ani když budeš doma z pracáku. Na pojišťovně, zdravitní je povinné, tak tam se nahlásíš jako osoba pečující a zdravotní platí stát. Podmínku je maximálně čtyřhodinová docházka dcerky do školky, nesmí tam být na celý den.

muzu mit taky dotaz? pokud budu na UP a uz nebudu pobirat podporu, ale budu chodit na „brigady“, kde si vydelam do 4950,– (abych zustala v evidenci UP). tak ta doba, po kterou budu mit brigadu se mi pocita do duchodu nebo ne?

• Citovat
  • Upravit
69235
21.3.16 15:44

No hele, takhle to ale nefunguje, do práce můžeš nastoupit až den po 3.narozeninách dítěte, přeci ti nikdo nebude platit jako náhradu mzdy ze zaměstnání, když v tom zaměstnání nemáš co dělat a jsi na rodičáku. To že nemůžeš zůstat bez peněz a takhle blbě jsi si rozpočetla rodičák je tvoje starost, nikdo ti v tom nepomůže. Nástup do zaměstnání máš den po třetích narozeninách dítěte, dřív nemůžeš nastoupit do pracovní neschopnosti.

Já oc nechápu tvé počty, jak to, že poslední dávku rodičáku dostaneš v květnu, když dítěti jsou tři na konci června? To sis tak blbě rozložila rodičák? To budeš bez peněz v červnu a ještě i v červenci, protože za červenec nedostaneš nic, první tři dny neschopnosti jsou zadarmo. Takže první peníze dostaneš v srpnu za červenec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
21.3.16 15:46
@Anonymní píše:
muzu mit taky dotaz? pokud budu na UP a uz nebudu pobirat podporu, ale budu chodit na „brigady“, kde si vydelam do 4950,– (abych zustala v evidenci UP). tak ta doba, po kterou budu mit brigadu se mi pocita do duchodu nebo ne?

Myslím, že ne, ale nebrer to jako jisté tvruení, ale do důchodu se počítá jen doba, kdy je za tebe odváděno pojištění, pobyt na pracáku při brigádě ne, a stejně po novu se pracák započítává snad jen po dobu tří let za celý život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat