Práce a rodičovský příspěvěk
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Práce a rodičovský příspěvěk
Ahoj,
měla bych dotaz. Nevíte někdo, jak je to s prací při rodičovském příspěvku. Zaměstnavatel mi nabízí práci na zkrácený úvazek jako dodatek ke stávající smlouvě. Bude se jednat asi jen o 8 hodin měsíčně.
Zajímalo by mě, jak je to s placením sociálního a zdravotního pojištění a s daněmi.
A poté, kdybych měla druhé dítě do 4 let věku dítěte zda by se mateřská vypočítávala z peněz z toho zkráceného úvazku.
Zdá se mi, že by bylo výhodnější pracovat na dohodu o pracovní činnosti.
Děkuji za odpovědi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Verka1990 Nemůžeš delat stejnou napln prace na druhou smlouvu. A jinak s ohledem na mateřskou je to do tech 4 let fuk, ta se bude pocitat z toho vyssiho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@3mamamina píše:
@j.a.n.i1 ale může. Na rodicaku může dělat, co chce.
To ale nesouvisí s rodicakem, nikdy nemuze mit v jednom zaměstnání 2 různé smlouvy na stejnou napln prace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verka1990 píše:
Ahoj,
měla bych dotaz. Nevíte někdo, jak je to s prací při rodičovském příspěvku. Zaměstnavatel mi nabízí práci na zkrácený úvazek jako dodatek ke stávající smlouvě. Bude se jednat asi jen o 8 hodin měsíčně.
Zajímalo by mě, jak je to s placením sociálního a zdravotního pojištění a s daněmi.
A poté, kdybych měla druhé dítě do 4 let věku dítěte zda by se mateřská vypočítávala z peněz z toho zkráceného úvazku.
Zdá se mi, že by bylo výhodnější pracovat na dohodu o pracovní činnosti.Děkuji za odpovědi.
Vím, že odpovídám trochu mimo téma. Pokud se udělá dodatek ke stávající smlouvě, tak tvoje rodičovská dovolená končí. To znamená, že tě mohou kdykoliv propustit. S ohledem na tvé plány na další dítě a výši navrhovaného úvazku bych tohle dobře zvážila (protože když tě propustí, tvůj nárok na mateřskou zaniká a musela by sis pak najít ještě jinou práci). Nemohou ti dát dohodu na jinou činnost, než máš v původní smlouvě? Vím, že to záleží na tom, o jakou pozici se jedná…V tomhle případě bych si spíš hledala brigádu jinde
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sagwa No, tak když ji chteji, tak ji asi nebudou davat výpověď, tezko obhájí, ze se nekdo, kdo se vratil drive je najednou nadbytecny… A hlavně pokud by ji ji nahodou dali, tak neni nic jednoduššího, než se vratit na rodicovskou dovolenou a pracovni pomer neskončí.
Jediné, co bych pohlidala, aby ten dodatek o snížení uvazku mel platnost na dobu určitou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše: … A hlavně pokud by ji ji nahodou dali, tak neni nic jednoduššího, než se vratit na rodicovskou dovolenou a pracovni pomer neskončí.
A i v tomto případě bude mít nárok na mateřskou pro další dítě? Myslela jsem, že se v tomto případě pouze pozastavuje výpovědní doba, ale na novou mateřskou už nárok nevzniká. Pokud je to jak píšeš, tak o to lépe pro zakladatelku.
Jinak je právě celkem otázka, jestli zakladatelku nechtějí jen na chvíli a pak se jí zbavit, pokud tuší, že plánuje další dítě. Obhájí si to naprosto v pohodě, pokud se s nimi zakl. nechce soudit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sagwa Tak snad logicky, když se pozastaví výpovědní lhuta, tak pracovní pomer neskončí, no a když neskončí, tak je stale narok na mateřskou.
A jen tak mimochodem, podle tve logiky ji klidně mohou dat výpověď i na RD, když se nebude branit, tak to taky projde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@sagwa Tak snad logicky, když se pozastaví výpovědní lhuta, tak pracovní pomer neskončí, no a když neskončí, tak je stale narok na mateřskou.
A jen tak mimochodem, podle tve logiky ji klidně mohou dat výpověď i na RD, když se nebude branit, tak to taky projde.
Jo, s prvním tvrzením souhlas, omlouvám se zakl. za mylnou informaci. To s návratem na rodičovskou je dobrý nápad a nenapadlo mě, že to takhle funguje. Díky @j.a.n.i za opravu, tady se člověk vždycky dozví něco nového. ![]()
Ad výpověď na rodičovské, klidně by mohli a pokud se ženská nebude bránit, může to klidně projít, ale riskují problém při náhodné kontrole, že to tu úřednici trkne do očí. Když dají výpověď částečnému úvazku po nějaké době práce a udělají nějakou formální org. změnu, kontrola z up to řešit nebude a bude na ženské, aby se domáhala svých práv u soudu. Tj. dost podstatný rozdíl vidím v tom, že z první varianty kouká pro zam. průšvih bez přičinění oběti/ ze strany úřadů, ale z druhé pouze v případě, že půjde ženská k soudu a vyvine nějakou ne úplně malou snahu pro dosažení kompenzace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Verka1990 píše:
Ahoj,
Zdá se mi, že by bylo výhodnější pracovat na dohodu o pracovní činnosti.Děkuji za odpovědi.
Není jednodušší to mít na DPP? Za tak málo hodin nebudeš mít snad ani žádné odvody
Já chodím do práce na brigádu. Smlouva na DPP, ale jiná náplň práce, když na stávající smlouvu mám RD.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit