Práce a účetnictví. Nevyznám se v tom

Anonymní
6.4.22 10:25

Práce a účetnictví. Nevyznám se v tom

Ahoj. Potřebuju poradit, protože jsem v tom úplně mimo 8o
Pracovala jsem skoro půl roku na DPČ, měla podepsanou slevu na poplatníka. Teď nastupují na HPP do jiné firmy. Z dpc nemám zápočtovy list nebo tak něco, jen ukončení dohody.

Chci se zeptat, protože kamarádka začala, že zapoctak budou chtít vidět a dpc mohu uplatnit skrz daně a slevu. Vše se bude týkat mého nynějšího zaměstnavatele.

Jak to je? Nechápu to, ale vůbec. Vždy jsem pracovala na HPP, podepsala růžový papír - slevu na poplatníka ( jako teď na dpc ) a tím to pro mě končilo. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6.4.22 10:36

Nechápu dotaz? Pokud jsi DPČ ukončila, tak od dalšího měsíce můžeš podepsat růžové prohlášení nové na tvoji novou HPP. Prostě se to nesmí překrývat. Myslím, že zápočťák k tomu nepotřebuješ, ale pro tvou vlastní ochranu v rámci odvodu důchodového pojištění bych ho určitě vyžadovala stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.22 10:39

@Žižkovská žena Zapoctac je potřeba skrz důchodové přiznání? Nestačí smlouva?

Jde o to, že mi tam bude mezi chybět měsíc. :nevim: a kamarádka tvrdí něco o tom, že dpc budu uplatňovat na dani??? 8o 8o :? :? mám v tom matlajs. Podepisovala jsem tam růžové prohlášení :nevim: tak sleva v tom už obsažena byla, ne? A dík tomu jsem dostávala vyšší vyplatu - pokud to chápu. Vždy jsem byla nad limit dpc, čili odvody na sociální a zdravotní za mě placený byly. To jsem viděla na výplatní pásce

Ten měsíc překryjí evidenci na ÚP, tak jsem myslela, že budu u nového zaměstnavatele dokládat ukončení evidence a ne Zapoctac z dpc.

Nebo ne???

• Citovat
  • Upravit
15431
6.4.22 10:53
@Anonymní píše:
@Žižkovská žena Zapoctac je potřeba skrz důchodové přiznání? Nestačí smlouva?

Jde o to, že mi tam bude mezi chybět měsíc. :nevim: a kamarádka tvrdí něco o tom, že dpc budu uplatňovat na dani??? 8o 8o :? :? mám v tom matlajs. Podepisovala jsem tam růžové prohlášení :nevim: tak sleva v tom už obsažena byla, ne? A dík tomu jsem dostávala vyšší vyplatu - pokud to chápu. Vždy jsem byla nad limit dpc, čili odvody na sociální a zdravotní za mě placený byly. To jsem viděla na výplatní pásce

Ten měsíc překryjí evidenci na ÚP, tak jsem myslela, že budu u nového zaměstnavatele dokládat ukončení evidence a ne Zapoctac z dpc.

Nebo ne???

A nemyslela kamarádka, že budeš potřebovat od původního zaměstnavatele „Potvrzení o zdanitelných příjmech“? To budeš potřebovat až budeš příští rok současného zaměstnavatele žádat o roční zúčtování daně a nebo k daňovému přiznání :think:.
O ten zápočťák bych si určitě řekla, může se to hodit, až jednou budeš žádat o důchod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.4.22 11:05

Jestli jsi podepisovala růžové prohlášení, tak ti z každé výplaty, kdy jsi měla platit daň z příjmu, odečetli měsíčně až 2570,– Kč z této daně a nechali ti to ve výplatě. To je sleva na dani, kterou můžeš čerpat 1× měsíčně u jednoho příjmu, ze kterého odvádíš daň. Pokud by ti vyšla nižší daň než 2570,– Kč, dostaneš jen tolik, kolik dělá ta daň. Takhle funguje růžové prohlášení. V průběhu roku můžeš podepsat víc růžových prohlášení, ale v jednom měsíci vždy jen u jednoho zaměstnavatele. Pochopitelně když máš souběh víc zaměstnání, tak to podepíšeš tam, kde máš větší příjmy. Když máš jen jedno zaměstnání, podepíšeš to vždycky u nového zaměstnavatele.

U nového zaměstnavatele ti určitě bude stačit papír z úřadu práce.

Ale ten zápočtový list doporučuju proto, abys měla papír, že za tebe někdo v tu dobu odváděl sociální pojištění. Stává se strašně často, když lidi přijdou do důchodu, že jim tam chybí strašně moc časových úseků a pak musí dokládat, že byli zaměstnaní. Smlouva je taky OK, ale nejprůkaznější je ten zápočtový list.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.22 11:13

@Žižkovská žena Dobře, děkuji. A ještě se zeptám to Roční zustovani daně probíhá jak? Když teď někdy v polovině roku nastoupim na HPP, a budu tam několik let. Prozatím mám smlouvu na tři roky.
Ta dpc, který byla někdy od poloviny loňského roku a končila zhruba teď, se bude do toho také dávat? Já jen, že jsem měla problém z nich dostat ukončení dpc a ještě mi proměnili podpisy - teoreticky je smlouva neplatná. Já jsem jako zaměstnavatel, oni zaměstnanci. :nevim: :nevim: Běžně to tam chodilo, že ukončení se neřešilo. Na výplatní pásce mám, odvody na SP i ZP. Zapoctak a nic víc nemám.

• Citovat
  • Upravit
101910
6.4.22 11:20

No, tak ho po nich prostě chtěj, ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
6.4.22 11:52

Roční zúčtování se provádí za uplynulý rok. Takže pokud ho budeš chtít za rok 2022 provést, tak musíš do 15.2.2023 zaměstnavatele požádat a doložit všechny příjmy, které jsi v roce 2022 měla. Takže i tu DPČ. Proto potřebuješ to Potvrzení o zdanitelných příjmech. Zaměstnavatele u dohody o něj požádej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.4.22 11:53

Možná to je jinak, ale takhle bych to v tvém případě udělala já:

V tvém bývalém zaměstnání by ti měli dát Potvrzení o zdanitelných příjmech, tak tu psala @ivašot. To je papír, na kterém je napsané, kolik přesně jsi u nich vydělala za celý rok, kolik za tebe odvedli daň z příjmu a jestli jsi čerpala slevu na poplatníka (což jsi čerpala, protože jsi podepsala růžové prohlášení). Když budou milí, mohli by ti ho dát hned, když je to bude obtěžovat, můžou ti říct, že to dělají až po skončení roku a ať se ozveš potom.

Až skončí rok, někdy v lednu nebo únoru 2023, ti nejspíš udělají roční zúčtování daně v tvém novém zaměstnání. Ale aby to mohli udělat, musíš jim právě dodat to Potvrzení o zdanitelných příjmech, které dostaneš od bývalého zaměstnavatele.

Doufám, že jsem ti to napsala správně, jako úplně 100% si jistá nejsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.22 11:57

@Žižkovská žena Dobře, chápu. Děkuji :srdce:

Akorát problém je ten, že plat jsem měla jen v roce 2021. Od letoska nic - nejsou objednávky, proto jsme ukončili spolupráci a nastal konec dpc. A prakticky teď budu nastupovat jinam na HPP. Tak že budu dokládat jen k tomu Ročnímu zúčtování nynější hhp?? Jestli tomu dobře rozumím :think: :think:

Jsem fakt Mimoň, protože v předchozím místě ( ne dpc ) jsem se o tohle nemusela starat :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
6.4.22 12:00

@Hanula1212 děkuji. Už chápu :srdce: :)a nevadí, že jsem neradovala celý rok na tu dpc??? Mám tam pak prostě měsíce bez práce 8o :roll:

• Citovat
  • Upravit
8518
6.4.22 12:06
@Anonymní píše:
@Hanula1212 děkuji. Už chápu :srdce: :)a nevadí, že jsem neradovala celý rok na tu dpc??? Mám tam pak prostě měsíce bez práce 8o :roll:

To vůbec nevadí, že máš měsíc bez práce. Akorát u toho ročního zúčtování možná bude chtít mzdovka nějaké prohlášení, že jsi ten měsíc neměla žádný zdanitelný příjem. O to potvrzení požádej hned, není pravda, že ti ho vystaví, když budou milí. Podle zákona musí vystavit tuším do 10 dnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.22 12:11

@Hanula1212 Špatně se chápeme, já tam začala pracovat 4/2021 do konce roku byla práce, teď jsme se rozloučili - došlo k ukončení dpc. A teď zhruba za dva měsíce, budu zatím na ÚP, nastupují jinam na HPP.

Dostat z nich ukončení dpc byla síla :roll:, prostě tam se na to nehraje. :think: :zed: Ukončení slovy, bez výpovědní lhůty.

Pro mě by bylo lehčí, příští rok, po nynějším zaměstnavateli chtít jen zúčtování za práci u něj..na dpc bych se popravdě vy…beztak to bylo o ničem, kolektiv same pomluvy :poblion: a práce jak se kdo vyspí.

A ještě se zeptám, kamarádka tam dělala se mnou, ale skončila dřív: někdy v průběhu září. Taky byla na dpc, ale zároveň v evidenci úřadu práce ( vše dokládala, jen aby si někdo nemyslel, že to bylo na černo ) a je tam doteď. A taky nastupuje se mnou do té samé firmy na HPP. Jak to má ona??? :think: žádné roční zúčtování za loňský rok nedávala. Růžový papír jsme podepisovali všichni.

• Citovat
  • Upravit
8518
6.4.22 12:30

Já tě chápu. Rok 2022: Nejde udělat roční zúčtování jen z HPP. Zúčtování se dělá za celý rok a musí v něm být všechno. Takže i ta DPČ. Teď jste to ukončili, takže od 1.1. doteď musí být od nich potvrzení. I kdybys tam neměla žádný příjem. Co se týká roku 2021: „růžový papír“ může být jak Prohlášení k dani (to se podepisuje na aktuální rok tedy letos na 2022 a mzdovka podle něj dělá měsíční mzdy) nebo Žádost o roční zúčtování (to se podepisuje po skončení roku za uplynulý rok do 15.2. a na základě této žádosti provede roční zúčtování za 2021), takže nevím, co jste podepsali. Pokud kamarádka skončila v září, pochybuju, že žádala o roční zúčtování. Jestli měla v roce 2021 pouze tu DPČ a pracák, pak nemusí nic. Vzhledem k tomu, že si mohla vydělat max polovinu minimální mzdy, neměla sraženou žádnou daň, takže není co zúčtovávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.22 12:36

@Hanula1212
Děkuji, kamarádku chápu. Informaci jsem přeposlala :mrgreen:
Ohledně růžového papíru - podepisovali jsme na začátku slevu na Poplatníka. Nic jiného. Nikdo :nevim: co jsme nastupovali hromadne.

A to volné období ( za letošek na příští rok zúčtování ) budu dokládat např papírek z úřadů práce, že jsem byla v evidenci???
Omlouvám se asi za hloupé dotazy, ale je to moje druhé pracovní místo a popravdě jsem i vcelku nevyspala.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat