Má smysl zůstávat v práci léta?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
30.12.24 16:04

Práce -má smysl zůstávat léta

Vracím se do práce ale teda ne zrovna s nadšením, spíš naopak. Už jen písemný a ústní upozornění o návratu bylo a je s nepříjemnostmi. Tak trochu jsem se zamýšlela nad tím, jestli má vůbec smysl v téhle konkrétní práci setrvávat roky. Jsem pod jednou firmou téměř 7 let. Praktický je to první zaměstnání. S přesunem na jiné pracoviště pod jiné vedení druhé. Trvalo mi strašně dlouho než jsem si mezi kolegy našla „místo“. Na začátku mi udělali pár nepříjemnosti, které jsem si slízla. Nikdy jsem neměla potřebu si tam dělat velké kamarády ale zase ne nepřátele. Nikam se ale neposouvam pořád jsem na jednom místě, jedné pozici. Obrovské mínus je parkování, věčný boj o místa. Práci si beru i domu. Často dělám některé věci ve svém volnu. To žere čas. Tak jsem si říkala, že jestli bude můj návrat nějak jo nepříjemný, jestli to nebude chtít vyměnit. Vyzkoušet něco úplně jiného. Na druhou stranu je to pořád taková jistota, docela dobré peníze. Jsem z návratu nervózní a vlastně očekávám snad všechno kromě pozitiv. :? :?
Je běžné, že někdo zůstane celý život u jedné brance bez posunu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
64827
30.12.24 16:07

To jdeš z mateřské? Jestli jo, tak bych zatím zůstala, jak to bude fungovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
599
30.12.24 16:25

Upřímně, v dnešní době má podle mého smysl zůstávat 3 až max 5 let u jednoho zaměstnavatele (když odečtu čas na mateřské, rodičáku, tedy reálně odpracováno). Více pouze pokud jsou v dané firmě dobré vyhlídky na kariérní nebo odborný růst.
Taky jsem úplně z textu nepochopila zda se teď vracíš po x-letech na rodičáku nebo jenom po dovolené :) pokud to první, spíš bych tomu dala šanci. Po delší době je lepší začínat ve “známém” prostředí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68815
30.12.24 16:26

Návrat z rodičáku?
Já po každém rodičáku šla jinam. Před otěhotněním mě dost věcí štvalo, podruhé jsem už dokonce měla sesanou výpověď, během té doby doma se mi to v hlavě utřepalo a zjistila jsem, že už se vracet nechci. Takže jsem ještě při rodičáku zvona hledala jinde a pokaždé jsem si polepšila. Můžeš to zkusit, za tu dobu doma se mohlo mnohé změnit, ale pokud by vše zůstalo při starém, není důvod setrvávat. Sedm let je dost a pokud nejsi spokojená…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2915
30.12.24 16:58

Záleží od moznosti, vzdělání, regionu…obecně se práce po mateřské/rodičovské nehledá úplně nejlíp, ale vždy záleží. Dlouhodobě zůstávat někde, kde to to štve, smysl nemá, navíc po dětech mít práci, kde odmakas plný úvazek a ještě si práci bereš domu je na houby, pokud není fakt hodně dobre placená (i tak bych to velice pečlivě zvažovala, zda mi ty peníze navíc za to stojí), nebo tě to extra nenaplnuje.
Jinak v dnešní době zůstat celý život ve stejné práci bez posunu moc obvykle není, pokud máš aspoň nějakou solidní kvalifikaci nebo jsi netrefila rovnou práci snů :nevim: Specifikum možná budou řemesla?
Jinak můžeš to zkusit, když se budeš cítit stejně nanic, hledat něco jiného a odejít můžeš vždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
leopanda
30.12.24 17:18
@Anonymní píše: Více

Loajalita se dnes bohužel většinou moc neoceňuje. Já jsem v první práci byla 6 let ale vyhořela jsem, šla jsem pryč, poradila mi to i lékařka kvůli zdravotním problémům, které z toho plynuly.

Nakonec jsem byla ráda. Za mě nemá smysl někde být déle než 3 roky, jedinou výjimku bych udělala jedině pokud bych byla nějak fakt nadmíru spokojená skrze kolegy, šéfa, finance a kariérní posun. V opačném případě ti jednak jinde budou schopni dát více peněz (když si ihned u pohovoru nastavíš požadovanou laťku) a navíc tě to kariérně může rozvinout více, než jedna a ta samá pozice v té jedné jediné firmě půl života.

Navíc čím déle někde někdo zůstává, tím větší strach pak má z jakékoliv změny práce. naopak tím, že si obejdeš pohovory, zkusíš štěstí jinde, tím se otrkáš a také zjistíš lépe i svou cenu na trhu práce. Plus si dost možná rozšíříš své znalosti, protože v jiné firmě budou určitě nějaké odlišnosti i v rámci toho stejného oboru a pozice.

• Citovat
  • Upravit
20821
30.12.24 17:29

@Veronika9870 @leopanda dost záleží od oboru. Jsou specializace, kde přejít k jinému zaměstnavateli znamená se většinu učit znova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
leopanda
30.12.24 17:30
@Cenarius píše: Více

Například?

• Citovat
  • Upravit
26845
30.12.24 17:39

Po škole jsem nastoupila a doufám, že tady vydržím až do důchodu.
Práce mě baví, kolektiv je fajn, peníze dostačující.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20821
30.12.24 17:55
@leopanda píše: Více

Infrastruktura. Vodárenství, elektřina, plyn. Řízení provozu. A další věci čistě specifické třeba pro danne město. A další.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
leopanda
30.12.24 18:10

já myslela třeba i konkrétní pozice nebo oddělení…ty jsi to pojal celkem dost obecně, aby to šlo takhle říct.

• Citovat
  • Upravit
5055
30.12.24 18:22

Já jsem měl v životě 4 zaměstnavatele, u jednoho jsem byl 3 měsíce u jiného 19let a 9 měsíců a odešel jsem od něj do důchodu. Takže dané téma považuji za hloupost. Prostě, když mně dané zaměstnání vyhovuje, tak neřeším, že jsem v něm dlouho a naopak, když mně nevyhovuje a mám kam jít, tak pryč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
599
30.12.24 18:45

Samozřejmě pro velice specifické pozice to není tak jednoduché. Ale tak nějak jsem nepředpokládala (čistě statisticky), že zakladatelka je v takto specifické profesi.
Taky pro méně zkušené (zakl. psala že pracuje pro firmu 7 let a je to její vlastně první zaměstnání), je to samozřejmě jednodušší než pro někoho s 30letou zkušeností a úzkou profilací.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
leopanda
30.12.24 19:12
@Veronika9870 píše: Více

navíc se nemusí celý život soustředit jen v jednom oboru, lidé se běžně i rekvalifikují, doplňují si znalosti i z jiných oborů, když chtějí mít lepší výběr na trhu práce…

já třeba prošla 3 obory a nelituju…pomohlo mi to hodně nejen v tom, že člověk měl větší výběr, ale také se občs hodí ty mezioborové znalosti i na jiných pozicích, když to umí člověk dobře prodat na pohovoru, tak to často znamenalo velké plus, člověk jen nesmí být pohodlný a jít těm příležitostem trochu naproti.

• Citovat
  • Upravit
24739
30.12.24 19:16

No, já půjdu trochu proti proudu
po nové práci bych se na místě zakladatelky určitě dívala, ale zatím nastoupila do staré, rozkoukala se, třeba tam nastaly nějaké změny a nakonec se jí tam bude líbit
kdyby ne, odejít může vždycky, ale udělala bych to, až bych měla KAM

a existují určité typy profesí, které člověk dělá klidně celý profesní život a může v tom být šťastný.. a je jich celkem dost, většina z nich spíše poslání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat