Práce na živnost při RD

9090
11.9.12 13:42

Práce na živnost při RD

Holky potřebovala bych radu, snad některá budete vědět. Plánuju během rodičovské dovolené rozjet menší přivýdělek, šlo by o nákup zboží a následný prodej na internetu, zatím ještě nevím, zda bych to udělala formou eshopu nebo jinak, ale to je jedno. O co mi jde. Jak to je s živností při rodičáku? Platila bych stejné odvody jako „běžný“ podnikatel nebo menší? A nepřišla bych o rodičák, v případě třeba vyššího výdělku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
967
11.9.12 13:46

Ahoj, první rok podnikání jako vedlejší OSVČ nebudeš platit žádné zálohy, až ten další rok ti vypočítají výši zálohy na zdravotní pojištění podle toho, kolik sis vydělala. KDyž to nepřesáhne nějakou tu max. roční částku (nevím přesně, kolem 55 tis. čistého za rok), tak nebudeš platit sociální, ale jen to zdravotní pojištění. Když bys tu roční částku přesáhla, tak platíš myslím pak normální zálohy jako ostatní OSVČ. Ale možná to neříkám přesně a určitě mě někdo opraví ;)
V případě vyššího výdělku o rodičák nepřijdeš, pokud budeš doma s dítětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
novo123
12.9.12 08:47

Souhlas s kenja, ten limit na letošek je 60 tis.

• Citovat
  • Upravit
469
26.8.13 13:55

Ahojki, holky prosím, příklad: V 11 měsíci roku 2013 budu zapsána v živnostenském listě. první rok podnikání se nic neodvání, ale mne zajíme, co se počítá jako první rok podnikání.? Když začátkem roku 2014 budu muset odevzdat daňové přiznání, nebo ne a odevzdám až další rok? Nerozumím tomu? A prosím, jsem na Rd, má manžel i při mém podnikání nárok na odpočet daní na mě? Když si nevydělám více jak 65000 ročně? Děkujiii

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat