Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jsem na začátku těhotenství - 4+6tt a pracuji jako pokojská v hotelu.
K lékaři chci jít až tak za dva týdny aby bylo opravdu co vidět
Čekám že mi řekne, že tuhle práci dělat nemůžu - zvedám postele, odtahuju nábytek, tahám prádlo.. Četla jsem, že těhotnou musí zaměstnavatel přeřadit na jinou pro ní vhodnějsí práci, což si u nás v hotelu neumím představit kam by mě mohli šoupnout ![]()
Přeřadili vás některou kvůli těhotenství na jinou lehčí práci?
Nebo vám museli nakonec platit 100% a byly jste doma jelikož jinou práci vám nabídnout nemohli? ![]()
Delala sem 12tky v kramu a nikam me nepreradili a ani jadny ulevy sem nemela. Bylo mi receno, ze pokud nezvladam, mam jit marodit. Delala sem to do 5 mes a padala sem na hubu, tak sem si dala 14 dni dobolenou jeste a pak sla na neschopenku ![]()
@Nymphetamine
To je ovšem na nahlášení na inspektorát práce. Pokud pro tebe nemají lehčí práci, mají tě nechta doma za plný plat. Máš to v zákoně. Samozřejmě, že se zaměstnavatelé snaží těhotné zastrašit, ale byla jsi v právu
. Jsou to hajzlové.
@Nicky07
ANo, dle zákona na to máš nárok. V praxi to probíhá tak, že tě zaměstnvatel „donutí“jít na rizkáč, což je zase zneužívání systému a ještě na tom ženské tratí, protože nemocenská je nižší než plný plat… ale málokdo má bohužel na to se dovlávat svých práv.
Já tyto neschopenky nemám ráda, jsem doopravdy rizikově těhotná a nelíbí se mi, když se to zneužívá. Zaměstnavateli se samozřejmě vyplatí tě zastrašit, nemocenskou ti po třech týdnech platí stát a on krásně ušetří…
@Nymphetamine tyblaho, to je strašný, já teda dělala taky 12tky, ale dobrovolně, dělala jsem provozní a mohla jsem se v klidu zašít do kanclu, nechtělo se mi řešit jestli mám oddelano dost hodin. Ale kdysi jsem také pracovala obchodě a tam co byly kolegyně těhotné, chodily opravdu jen na osm hodin, pro vedoucí to bylo maso na tvoření smen, ty zbylé vykryval vzdycky brigadnik. Nedokážu představit 12 hodin na nohou.
@medunka23 to je super, ze jsi mela tu moznost! Na me tam drzkovali, kdyz jsem si sedla 10min pred zavirackou, ze muze nekdo prijit z vedeni. 8cky jsem chtela, ale vedouci mi rekla, ze mi je neda, ze by to pak nemela jak rozepsat smeny. Tak sem sla radeji marodit, nez se s nekym dohadovat. Samozrejme kdyz sem prisla v 5.mesici na gyne s prosbou, ze chci neschopenku, ze uz to v praci nezvladam, tak me malem sezrala, ze sem mela prijit hned ![]()
Muzes jit na neschopenku a gyndar ti vystavi lejstro o dorovnani platu. Jako pokojska na to mas urcite narok ![]()
@hapolda píše:
Muzes jit na neschopenku a gyndar ti vystavi lejstro o dorovnani platu. Jako pokojska na to mas urcite narok
To je nesmysl. Vyrovnávací příspěvek v těhotenství se poskytuje jen zaměstnankyni, která vykonává dle zákona nevhodnou práci a zaměstnavatel ji přeřadí na jinou vhodnou práci, která je méně ohodnocená. V žádném případě vyrovnávací příspěvek nedorovnává nemocenskou.
@Nymphetamine píše:
@medunka23 to je super, ze jsi mela tu moznost! Na me tam drzkovali, kdyz jsem si sedla 10min pred zavirackou, ze muze nekdo prijit z vedeni. 8cky jsem chtela, ale vedouci mi rekla, ze mi je neda, ze by to pak nemela jak rozepsat smeny. Tak sem sla radeji marodit, nez se s nekym dohadovat. Samozrejme kdyz sem prisla v 5.mesici na gyne s prosbou, ze chci neschopenku, ze uz to v praci nezvladam, tak me malem sezrala, ze sem mela prijit hned
mně, když jsem gyndařovi v 8 měsíci řekla, že mi trnou a otékají nohy (v práci celý den na nohách), řekl, že si mám vzít neplacené volno ![]()
@Lendeš
No ja kdyz jsem uvazovala ze odejdu na riziko bylo me tohle v praco receno
ve finale jsem tam zustala do 6 mesice a pak uz jsem se na to vyprdla to resit. Zachvili jsem nastupovala materskou (delam ve zdravotnictvi )
@hapolda Tak ti to bylo řečeno špatně. Už jen to, že nevhodná práce by měla být důvodem pro nemocenskou, je nesmysl. Pro nemocenskou musí být zdravotní důvod a nemocenská v těhotenství funguje stejně jako nemocenská z jiného důvodu, žádný speciální příplatek tam není.
Tak ja vlastne jako pokojska (mam teda svuj vlastni penzion) delala do sedmeho mesice. Pak uz sem se pres bricho neohla, abych dobre uklidila koupelnu. Tudiz jsem si nasla pani na uklid.
Tim chci rict, ze zalezi jak dlouho to budes fyzicky zvladat a jak na tom budes zdravotne. Ja se zacala otvirat, takze byl nevyssi cas.
Jinak by te mel zamestnavatel preradit na jinou praci nebo nechat doma za 100%…nenech se zastrasit????
@Monik1
Problem je, ze vetsinou to holky nechteji resit, nechteji se zamestnavateli postavit, boji se, ze po navratu budou mit v praci peklo… a zamestnavatele toho zneuzivaji… ve vysledku se pak spousta zenskych s bezproblemovym tehotenstvim encha zamestnavatelem dotlacit na neschopenku, coz me jako realne rizikove tehotnou neuveritelne micha… Nevyplati se to dotycne, protoze dostane min penez, nevyplati se to statu, protoze plati zbytecne x mesicu nemocenskou… jedinej kdo na tom vydela je zamestnavatel…
@Lara Farseer presne. Ja bych urco bojovala o praci nebo, ze to bude dotovat zamestnavatel. Ale je fakt, ze nekdy zustat v ty atmosfere co se tim zpusobi je des na psychiku.
Zalezi na lidech…potom je lepsi si tu neschopenku vzit nebo zustat dokud to bude realne????
@Nicky07 Ano, dostala jsem jiny typ prace. Ale k te pokojske, ono je jedno, co tirekne lekar, ale jak tento typ prace definuje zakonik prace ci jiny predpis. Delala jsem pokojskou jako brigadu pri VS a nevim, co je na tom za tezkou praci.
@Cuddy Tak asi jak kde.
Já pracuju v 5* hotelu kde při odjezdech, který jsou denně tak tři, odsouváš a nedzvedáváš postele a rošty s matracema abys je umyla, odtahuješ všechen nábytek na pokoji, protože tam musíš vysát, taháš několika kilové prádlo atd.
Nechci jít zbytečně na neschopenku, už tak stačí že budu tři roky doma ![]()