Práce, studium, děti, domácnost

1598
7.2.16 00:15

Práce, studium, děti, domácnost

Zdravím všechny.
Vím, že je tu dost podobných témat, ale v podstatě jsem se nedozvěděla nic konkrétního.
Chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti. Od září nastupuji zpět po mateřské do práce na plný úvazek, do toho budu nastupovat na dálkovou nástavbu, mám 2 děti školkový. Manžel má dlouhou pracovní dobu. Jak jste to vy všechno zvládaly při stejné situaci? Totiž i systémově mě to zajímá. Jak jste to dělaly? Já vím, že je to hodně individuální a že si režim a systém budu muset vytvořit sama. Ale tak nějak jsem z toho celá rozčarovaná a bojím se toho… Po 5 letech a hned takový hukot.
Díky za Vaše příspěvky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
barakaaa
7.2.16 00:41

Zvládla jsem to…a to jsem na děti sama, dá se to. Vše úplně v pohodě, jen jsem si dopředu nachystala vše potřebné do školky (vše, co se muselo koupit pro školku i dětem…), abych to pak nemusela řešit spolu s nástupem do práce…Až jsem se divila, ale mám práci s dobrou pracovní dobou…Jen nyní je to mazec…tři týdny OČR…je tedy fakt, že jsem na částečný musela chodit už i při rodičáku. Nezvykala jsem ani na brzké vstávání, otužovala jsem, dávala Imunoglukan, aby děti nepadly hned ve zkušebce.

• Citovat
  • Upravit
327
7.2.16 01:44

Já si tak, když to čtu, spíš říkám, co na to ty děti… Z toho příspěvku mi přijde, že budou od rána do odpoledne ve školce, sotva je někdo stihne vyzvednout, natož si s nima pohrát… Rozhodně nechci nějak moralizovat, jen mě při čtení dotazu napadlo, jak se mnou naši hráli hry a všeobecne se věnovali…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
971
7.2.16 07:10

Neboj zvládneš to. I v jiných rodinnách to tak je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30929
7.2.16 08:09

@hmvpapir A nekouses nahodou velke sousto? Plny uvazek, manzel s dlouhou pracovni dobou, dve male skolkove deti a do toho nastavba? Troufla bych si rict, ze na zacatku budes mit toho plne kecky i bez te skoly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4214
7.2.16 08:32
@hmvpapir píše:
Zdravím všechny.
Vím, že je tu dost podobných témat, ale v podstatě jsem se nedozvěděla nic konkrétního.
Chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti. Od září nastupuji zpět po mateřské do práce na plný úvazek, do toho budu nastupovat na dálkovou nástavbu, mám 2 děti školkový. Manžel má dlouhou pracovní dobu. Jak jste to vy všechno zvládaly při stejné situaci? Totiž i systémově mě to zajímá. Jak jste to dělaly? Já vím, že je to hodně individuální a že si režim a systém budu muset vytvořit sama. Ale tak nějak jsem z toho celá rozčarovaná a bojím se toho… Po 5 letech a hned takový hukot.
Díky za Vaše příspěvky.

jak vidím máš toho hodně. Nebylo rozumnější si první udělat nástavbu a potom jít do dětí? Na děti ti bude zbývat hodně málo času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
7.2.16 08:35

Zvládla jsem to, 5leté studium, práce, děti. Taky se někdy divím. Jednoduché to není. V posledním roce jsem dělala ještě autoškolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
7.2.16 08:59

Hele, nevím, jak náročné to studium je. Já si dodělávala kvalifikační zkoušky, dvě děti a práce a šlo to, tak se neboj :hug: Musíš být hodně organizovaná. Není pravda, že na děti není čas. Naopak si je víc užiješ než když spolu budete od rána do noci.

Ráno jsem jezdila do práce hodně brzy a do školky vodil manžel. Odpoledne vyzvedávání. Pak se šlo na nějaký sport, aktivitu, pohrát si - a k učení jsem se dostala večer třeba na hodinku, když šla děcka spát. O víkendu třeba dvě hodiny po obedě, když spali…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
7.2.16 09:15

Tak urcite zalezi na tom, kolik to obnasi uciva, neboli kolik hodin tydne. Bez toho, tezko muzu soudit, zda se to da zvladnout. Pokud by to bylo, jak pise @EmmaAnna hodinka v tydnu vecer, plus o vikendu dve hodky po obede, tak to se zvladnout urcite da. Pokud vice, tak tam uz bych si jista nebyla a ja bych tio urcite nezvladla. Z vlastni zkusenosti vim, ze pokud clovek nema take cas jen sam na sebe, tak se po case muze pekne slozit, jak fyzicky, tak i psychicky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
7.2.16 09:36
@Janička10 píše:
Já si tak, když to čtu, spíš říkám, co na to ty děti… Z toho příspěvku mi přijde, že budou od rána do odpoledne ve školce, sotva je někdo stihne vyzvednout, natož si s nima pohrát… Rozhodně nechci nějak moralizovat, jen mě při čtení dotazu napadlo, jak se mnou naši hráli hry a všeobecne se věnovali…

Je spousta dětí, které jsou ve školce od rána do večera. Školka dnes není jen hlídárna dětí, ale spousta hraček, moře dílků všejakých stavebnic, program. Jako jsou školky (a potom i družiny), kdy v poslední hodině/půl hodině učitelka pošle děcka k oknu vyhlížet maminu, takže děcka přešlapují pomalu u dveří čekající na vysvobození. (Družina to u jedná vychovatelky u nás dohnala až k tomu, že děti 15 minut před koncem už čekají ve vestibulu školy oblečené, nebo nad schody venku - šílené)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
7.2.16 10:18

@Jana525 tady hrozně záleží, jak to bereš…pokud tě to baví, bereš to jako odpočinek a zvládneš hodně

když se nutíš a bere ti to energii tak to je upřímně bez šance

nástavba je střední škola, tam se s hodinkou denně a dvěma o víkendu vystačí úplně s přehledem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4471
7.2.16 10:34

@hmvpapir no…držím palce, je to asi nejhorší varianta, jako sis mohla zvolit. Proč jsi nestudovala při mateřské? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
7.2.16 11:28

Ahoj, já myslím, že to zvládneš. Napíšu Ti, jak jsem to řešila já. Mám tři děti, nejmladšímu je rok, mám práci na půl úvazku ( tedy z domu), žádné hlídání.
Takže za prvé se musíš rozhodnout, jestli to tak opravdu chceš nebo jestli to prostě jinak nejde a musíš mít podporu manžela, protože to bude náročné. Moje zkušenost je, že pak už to jde. I když samozřejmě záleží na člověku, jsou i matky, které s jedním novorozencem nestíhají.
Za druhé přemýšlej co nebo kdo by ti mohl pomoci. Budeš mít práci, tedy peníze. Můžeš si dopřát nějakou pomoc. Co koupit myčku, sušičku, zaplatit si paní na žehlení nebo na úklid nebo třeba jen na mytí oken. Co manžel, opravdu musí dělat tak dlouho v práci? Nemohl by třeba zvolnit a občas Tě vystřídat? Co babičky, nemohli by třeba jednou v týdnu vyzvednout děti a nechat si je až do večera? Nebo nějaká ochotná důchodkyně či studentka ze sousedství?
Za třetí je třeba hospodařit s časem. První, co jsem zrušila je „vyhozený“ čas. To pro mně znamená nekonečné televizní seriály, brouzdání po netu, nakonec i emimino je obrovský žrout času. Zkus si rozdělit věci, co můžeš dělat s dětmi a kde Ti mohou pomoct. Jestli jsem to dobře pochopila, tak máš děti 3 a 5 let. Takže pětileté už ledacos zvládne, zvládne uklidit hračky, utřít prach, namazat chleba, možná i dojít do obchodu, jestli to nemáte moc daleko a složitě. Taky si zvládne hrát samo nebo s tím menším. Můžete spolu třeba uklízet (to malé bude spíš přizvukovat) a přitom si vyprávět pohádku nebo zpívat. Zrovna tak vařit. Trávíš čas s nimi a zároveň něco uděláš. A když spí, tak musíš ten čas využít na učení.
Pokud opravdu chceš a nebo není zbytí, zvládneš to. Nakonec zvládly to další matky, tak proč ne Ty. Útěchou Ti může být, že děti budou muset převzít nějakou odpovědnost ( například úklid) a to se v životě cení a taky to, že už to bude jen a jen lepší, za dva tři roky, budeš mít po škole, děti budou větší a zbyde Ti nějaké volno i pro Tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
7.2.16 11:57
@Nela74 píše:
Jestli jsem to dobře pochopila, tak máš děti 3 a 5 let. Takže pětileté už ledacos zvládne, zvládne uklidit hračky, utřít prach, namazat chleba,možná i dojít do obchodu, jestli to nemáte moc daleko a složitě.

To by mě zajímalo, kdo pustí 5 leté dítě do obchodu nakoupit. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
7.2.16 12:23

Já třeba pustím, máme to po chodníku, u nás ve vesnici cca 400m. Ale jak píšu, záleží, kde zakladatelka bydlí a jak to má daleko. Ale pokud je to jednoduché, tak to zvládne. Nakonec za rok půjde do školy a to už u nás ve vesnici děti jezdí dálkovým spojem 10km do školy sami a pak jdou ještě přes 800m pěšky. A taky to jde. Když musí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová