Práce v knihovně, co vše taková práce obnáší?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymni
4.7.08 12:37

Práce v knihovně

Ahoj,zdravím všechny maminky!Měla bych dotaz na nějakou zaměstnankyni knihovny.Ráda bych,až mi skončí mateřská a rodičovská,pracovala v knihovně.Nevím ale,co vše je k získání takové práce potřeba znát.Mám maturitu na gymnáziu,pět let jsem pracovala v antikvariátu,dva semestry jsem studovala český jazyk a literaturu na Pedagogické fakultě UK(to ale není nic k chlubení,dávám to sem jen pro doplnění informací).Prosím poradtě,čím bych si měla doplnit vzdělání?Vím,že existuje VŠ,ale tu zrovna nemyslím.Je možné získat práci v knihovně,aniž bych měla vystudovaný obor knihovnictví?Ještě dodám,že jsem z Prahy.Mnohokrát děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2073
4.7.08 12:47

Ahoj ja jsem vystudovana knihovnice i kdyz v knihovne jsem pracovala jen kratce…
Ono to hlavne zalezi na knihovne co pozaduje a take na praci, kterou by jsi tam chtela delat.
Napriklad na pujcovani knih si mylsim, ze by Ti toto vzdelani melo stacit, ale pokud by jsi treba mela katalogizovat - tak by to asi nejake knihovnicke vzdelani chtelo. Take zalezi jeslit by jsi chtela do „bezne“ knihovny nebo do odborne v te odborne je dobre se orientovat i v danem oboru… ale fakt zalezi na knihovne co po tobe budou chtit.
Ja kdyz jsem delala praxi, tak tam prijmuli pana co nemel o knihovnictvi vubec potuchy - no torchu ho zaucili chvilku v tom plaval, ale take se katalogizovat naucil :-) No a co vim tak se obcas delaji i knihovnicke kurzy tak se zkus poptat na VOŠIS nebo na fakulte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2583
4.7.08 12:58

Ahoj, moje kamaradka pracovala v mestske knihovne v Praze, byla vyucena, tusim nejake elektro, zkratka uplne neco jineho a taky ji vzali :-) Maturitu si dodelavala az pri praci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10480
4.7.08 13:05

ahoj, já pracovala v knihovně až do začátku června (teď jsem na informačním centru)

V běžné městské knihovně stačí maturita i na katalogizaci (zase takové zázraky se tam nekupují :roll: ), pokud bude místo v nějaké odborné, pak chtějí minimálně vyšší knihovnickou (dneska je i vysoká) Podle toho, co píšeš máš vzdělání v pohodě. Dneska už se v knihovně naštěstí nepůjčují jen knihy, dělají se i besedy, cestopisné besedy, semináře, akce pro děti… je to krásná práce a opravdu se v ní můžeš realizovat. Mně knihovna strašně chybí, hlavně děti…

Ať se ti líbí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TehotnaTerezka
4.7.08 13:08

Zdravim,
jsem taky vystudovana knihovnice a v oboru se stale pohybuju.
Je to presne jak pise verveve, zalezi na jake pozici by jsi chtela pracovat, ale pokud jsi sikovna, tak klasicke knihovnicke vzdelani mit nemusis, vsechno se da naucit casem, prip. doplnit postupne.
A pokud jsi z Prahy, tak myslim, ze by nemel byt velky problem praci sehnat, protoze tady je v soucasne dobe poptavka po knihovnicich docela velika a myslim, ze pokud mas doma deti, tak je to prace i celkem idealni. Doporucovala bych klidne nejakou vysokoskolskou knihovnu, protoze pak neni problem si behem leta nebo vanoc vzit volno apod.
Pokud mas zajem, tak mi pisni SZ ja bych ti mohla poslat par aktualnich pracovnich nabidek.
Jinak rekvalifikacni knihovnicky kurz poskytuje Statni technicka knihovna http://www.stk.cz/…ifikace.html
a studovat se to da take na vyssi odborne skole http://www.sks.cz/
stredni knihovnicka je uz myslim zrusena.
Tak hodne stesti :wink:

• Citovat
  • Upravit
3580
4.7.08 13:19

ahojki, mám pouze gympl a pracuji ve vědecké knihovně ve studovně, byla jsem i na půjčovně. čili na tahle místa odborné /knihovnické/ vzdělání není potřeba, stačí maturita. Na katalogizaci, zpracování rešerší apod. to odborné vzdělání mít musíš, nebo aspoň knihovnický kurs. vysokoškoláci obsazují samozřejmě lepší místa a je celkem jedno jakého typu ta vejška je. Ovšem práci v knihovně je opravdu problém sehnat, vše obsazeno, hlavně proto, že je to práce až do důchodu,,,,některé knihovny mají snahy propouštět všechny v důchodovém věku, aby nepřesluhovali, u nás k tomuto kroku dojde snad v příštím roce. Ze zkušeností vím, že je velká fluktuace právě na půjčovnách a studovnách, jedná se o služby /u nás např. i do 22 hod. večer a soboty/, tak u toho dlouho nikdo nevydrží, navíc to dík možnosti minimálního vzdělání /maturita/ není ani zrovna dvakrát placené /tabulkový plat/..... čímž si ovšem nestěžuji:) Takže když to shrnu - vzdělání bych už nechala být, vysokoškolská a odborná místa nebudou tak jako tak k mání, největší šance je ta půjčovna/studovna, ovšem s malým dítětem máš omezení, že nesmíš sloužit odpolední služby a soboty /já to tak mám a není problém… ale záleží na konkrétním zaměstavateli a zřizovateli-my jsme státní/. Přeju hodně štěstí při hledání. A.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3141
4.7.08 13:22

ahoj, zalezi na tom, jakou praci chces delat a v jak velke knihovne. je to tak, ze se to ridi tabulkami - na urcite misto v urcite knihovne (jine tabulky plati pro krajskou, jine pro mestskou knihovnu) musis mit odpovidajici kvalifikaci.

• na pomocne knihovnicke prace (prace ve skladu, baleni knih, prace na vratnici atp.) staci cokoli, ale nebude te to bavit a platova trida tusim max. 6, mozna ani to ne.
  • ve sluzbach v pujcovne/citarne ti zpravidla staci jakekoli stredoskolske vzdelani + udelat si zakladni knihovnicky kurz (to ti umozni udelat zamestnavatel po nastupu, vetsinou to cas od casu organizuji mestske/krajske knihovny). na kvalifikovanejsi prace ve sluzbach (informacni a referencni sluzby) uz je treba mit alespon Bc. nejlepe v oboru.
  • dal byvaji SS mista ve jmenne katalogizaci a na akvizi, ale i tam je potreba alespon zakladni orientace v oboru. na vecnou katalogizaci (ktera je z tech „kancelarskych“ knihovnickych profesi asi nejzajimavejsi) opet potrebujes VS.
  • pak jsou mista na informatice, ale to by pro tebe asi taky nebylo.
    no, uz nevim, jo, ptala ses, cim doplnit vzdelani? rozhodne nezkazis nic nejakym kurzem pocitacove gramotnosti, protoze dnes bez alespon zakladnich znalosti prace s PC v knihovne neobstojis. a mozna zkus mrknout po nejakem zakladnim knihovnickem kurzu (poradanem bud knihovnou nebo jestli nedela UISK FF UK, to nevim).
    jinak mrkni treba tady, co prazske knihovny hledaji: http://uisk.ff.cuni.cz/…380761FCEB61?…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
4.7.08 14:26

Moc a moc děkuju všem za odpovědi.Představovala bych si práci v půjčovně v nějaké pobočce Městské knihovny v Praze.

Terezko,Adelino, děkuju za odkazy.

• Citovat
  • Upravit
Saxana.K
2.10.10 15:15

Dotaz

Dobrý, chci se Vás zeptat, jak jste se k práci v městské knihovně dostala? Měla bych velký zájem pracovat v městské knihovně. Co proto musím udělat nebo jaké jsou možnosti dostat se tam? Děkuji za odpověď, klidně na můj email. Kováříková Michaela

• Citovat
  • Upravit
99
9.9.25 11:16

Knihovnicky kurz

Ahoj holky, mate nektera knihovnicky kurz od MZK v Brne? Je sance, ze s timto kurzem ziskam misto v knihovne? Popr.jak moc narocny je ten kurz, da se zvladnout i s tim, ze jsem psychicky krehka, mam deprese.
Jsem vyucena + maturita-jiny obor. Dekuju za odpovedi a Vase zkusenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21089
9.9.25 18:45

Nechci byt zly prorok, ale to by musela byt velka nahoda.
Uz i v nasem okresnim meste maji vsichni zamestnanci knihovny vzdelani v oboru. Tech mist je malo a pokud nekde na vesnici staci kurz, je to tlacenka, protoze jenom ranni smena a lehka prace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.25 18:51
@PaníBovaryová píše: Více

Já jsem v jedné specializované školní knihovně a je to celkem frmol, obzvlášť teď na začátku školního roku velký natresk studentů, učitelů, často i badatelé… velký tlak, k tomu katalogizace, mám teda VŠ Bc. v oboru. Někdy máme i do večera. U nás to moc pro křehké povahy není, ale třeba jinde jo? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
21089
9.9.25 18:52
@Anonymní píše: Více

Tak to asi tezko srovnas s vesnickou knihovnou, ktera ma otviraci dobu ut a ct 4h. Ale to jsou tlacenkova mista.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.9.25 19:02

Kamarádka je knihovnicí v malém městě. Jsou tam čtyři, mají každá jeden den v týdnu, kdy musí být v půjčovně na přepážce. Jinak pohoda, klídek, občas nějaké knížky balí, občas něco připravuje ve skladu, ale říká, že když se jí nic nechce, zaleze si do kanclu a čte si nebo dělá něco svého na pc. Pracovní dobu musí dodržovat jen v ten den, kdy má službu v půjčovně. Vzdělání má maturitu chemického oboru.

• Citovat
  • Upravit
24536
9.9.25 19:10
@Anonymní píše: Více

No a plat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie