Pracovní právo
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
V zadnem pripade na dohodu o provedeni prace nepracovat. Nemate nárok na odstupné v případě výpovědi, dovolenou, nemocenskou, kratká výpovedni doba -vetšinou jen 14 dní. Navíc je tam limit 300h za rok. Dohoda je super, kdyz jdu na brigadu do Billy v 16ti nebo jsem uklízecka a uklízim 1 h denně, ale dat učitelce DPP je vydřidušina ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Taciras Taky se zdá, že mě dost potřebují proto mě to překvapilo. Nechci tu psát, odkud jsem.
- Citovat
- Upravit
@sediza Takže ani na paragraf? Já jsem si to myslela, že to tak nějak bude. Takže vystudovaná, na prahu čtyřicítky, vychovávám několik dětí a neměla bych nárok ani na placenou dovolenou. To mohu jít opravdu do fabriky a nemusím se zlobit a dětmi a být zodpovědná za jejich vzdělání, zdraví a život…
- Citovat
- Upravit
A to je záskok za nemocenskou? V tom případě totiž ani nic jiného nez dohoda asi nebude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jsou dva druhy dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr - dohoda o provedení práce (DPP) a dohoda o pracovní činnosti (DPČ).
DPP by měla sloužit k takovému „nárazovému“ zaměstnávání, odvést nějaký úkol a tečka. Je omezená 300 hodinami ročně pro jednoho zaměstnavatele. Odvody na sociální a zdravotní pojištění se odvádí od 10.000 Kč hrubého výdělku měsíčně. Upřímně - u DPP si zaměstnavatel vždycky pohlídá, aby zaměstnanec těch 10 tisíc nepřetáhl. Proto jsou hodně nadužívané (a zneužívané) a proto taky v loňském roce zákonodárci zakázali, aby si na DPP přivydělávali lidé v evidenci úřadu práce. Tím, že málokterý zaměstnanec odvede pojistné, nevzniká mu pak logicky nárok na nemocenskou, paragraf a další, navíc se práce nezapočítává do důchodu. Takže pokud nejsi na mateřské, rodičáku nebo student, musela bys si z vlastní kapsy platit pojistné na zdravotní pojištění. Anebo být v evidenci úřadu práce, ale v tomto případě bys nemohla pracovat na DPP.
DPČ už se více podobá klasickému pracovnímu poměru. Zaměstnanec (a samozřejmě i zaměstnavatel) odvádí pojistné na sociální a zdravotní pojištění od 2.500 Kč hrubého měsíčního výdělku. Zaměstnanec na DPČ nesmí odpracovat v průměru více, než je polovina týdenní stanovené pracovní doby, tzn. max. 20 hodin týdně. Ale je to opravdu průměr, čili nikdo nesleduje každý týden zvlášť, ale průměruje se buď za celou délku trvání DPČ, anebo za kalendářní rok, pokud je DPČ nad 1 rok. Pokud zaměstnanec na DPČ odvádí pojistné (tj. má výdělek nad 2.500 Kč měsíčně), má nárok na čerpání nemocenských dávek (nemocenská, OČR a další) a započítává se i do důchodu.
Jinak u dohod obecně (DPP i DPČ) není zkušební doba, nevzniká nárok na dovolenou, na standardní 2měsíční výpovědní lhůtu, na odstupné. Nicméně musí být vždycky dodrženo ujednání o minimální mzdě.
Takže doporučuji zjistit, o jakou dohodu by se případně jednalo a zda by bylo odváděno pojistné… Pak se rozhodnout. Vždycky je samozřejmě lepší mít klasickou pracovní smlouvu třeba se zkráceným úvazkem, ale pokud by nebylo zbytí, pak DPČ je pořád ta lepší varianta než DPP.
Když si zadáš do vyhledávače „dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr“, vyjede ti spousta odkazů, kde je to fakt dobře vysvětleno. Akorát je třeba opravdu vědět, o jaký typ dohody se jedná…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka I zástupy za dlouhodobé nemocenské se dají řešit pracovní smlouvou na dobu určitou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Akorát nechápu, že v době, kdy je nedostatek pracovní síly, zvláště školství se potýká s nedostatkem učitelů, mají někteří zřizovatelé ještě potřebu zkoušet takovéto fígle.(
- Citovat
- Upravit
@Leli83 Děkuji Ti za velice přehledné a stručné vysvětlení. Já každopádně chci pracovat na klasickou pracovní smlouvu s tím, že jsem ochotná akceptovat jednu smlouvu na dobu určitou…Pak už bych požadovala i pracovní smlouvu na dobu neurčitou.
- Citovat
- Upravit
Já jen opravím, že u dohody nikdy není nárok na ošetřovné, ani když je nemocenské pojištění odváděno. A jinač nárok na dovolenou jde u DPČ sjednat a jde taky sjednat delší výpovědní doba než ta 15denní dle zákona.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemohl by mi někdo v kostce vysvětlit, jaký je rozdíl mezi klasickou pracovní smlouvou a prací tzv. na dohodu? Pokud člověk pracuje na dohodu, jak to je třeba s dovolenou, nemocenskou, paragrafem na nemocné dítě, placením zdravotního a sociálního pojištění?
Mám nastoupit na poloviční úvazek do zaměstnání, tak bych chtěla vědět, čím mám případně argumentovat, pokud by mi chtěli dát nějakou takovou zvláštní pracovní smlouvu…
Už jsem někdy znechucená. Jako učitelka jsem pracovala na dobu určitou pěkně od září do června a v létě jsem se mohla jít pást.. Neměla jsem tehdy dodělanou VŠ, při práci jsem studovala, takže jsem to tak trochu chápala. Nyní jsem dostudovaná, s praxí a opět jsem jaksi na rozpacích…
Někdy vážně přemýšlím, že prostě ze školství odejdu.