Pracovní smlouva a těhotenství
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
pracovni smlouva a těhotenství
Dobrý den,
predem se omlouvám za nejake ty chyby (pisi na telefonu)
Mám na Vas takovy dotaz.. porad se resi, zda ma nastavajici maminka v praci smlouvu na dobu urcitou nebo neurcitou.
ja edy osobne mam na dobu neurcitou a odpracovane budu mit ted 3 roky. Ale co kdyz zmenim praci a budu chtit otehotnet? Dneska davaji spise tu smlouvu na rok :/
co tedy, kdyz budu mit smlouvu na rok a otehotnim-nejspise mi ji neprodlouží.. jak to tedy je s mateřskou dovolenou?
Kdy se na ni nastupuje? A ještě mam takovy dotaz, kdyz mate nejake rizikove povolání atd ja tedy pracuji jako servirka, jako kazda delam spousty hodin, v zakourenem prostredi.. dost jsem cetla, ze lekar posle nastavajici maminku na nemocenskou nebo na rizikove těhotenství. Tak jsem s echtela zeptat maminky, zda Vas take lekar poslal marodit. Mam moznost k moji urazovce si pridam rizikove těhotenství, zrejem by to bylo fajn, kdyby nejaka ta kacka navic prisla -preci jenom kdyby lekar napsal rizikove- to nechci ale privolavat..
nejak se v tom vsem ztrácím :/ :/
A jak jste to oznamily v praci vedeni? Ze jste v jinem stavu? Oznamuje se to ihned ze zacatku nebo az pozdeji..
dekuji Vam za Vaše odpovědi.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@veronika. ver Rizikove tehotenstvi se pojistovne velmi slozite dokazuje, casto k plneni nedojde. Smlouva na dobu urcitou ci neurcitou hraje roli predevsim v dobe ukonceni prvni rd- mit se kam vratit, pripadne mit narok na dalsi materskou se druhym ditetem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji:takže muzu byt v klidu, kdyz mam odpracovane pomalu 3 roky ve stejnem zaměstnání a na dobu neurčitou..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kdybys měla smlouvu na dobu určitou, tak to hraje roli v mateřské. Na mateřskou musíš mít nejenom odpracováno, ale také být v pracovním poměru nebo stihnout nastoupit ve chráněném lhůtě. Jinak by ti ty odpracované roky byly k ničemu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@veronika. ver To, že je prostředí rizikové ještě neznamená, že dá lékař potvrzení o rizikovém těhotenství a pošle tě na neschopenku. Já na rizikovém byla s 2. a 3. dítětem, ale těhotenství jsem měla rizikové, třetí dokonce vysoce rizikové..
Pokud jsi těhotná a zdravotní problémy nemáš, zaměstnavatel je povinen tě přeřadit na práci, která ti nebo miminku neublíží (kdybys např. pracovala v provozu a tahala těžká břemena, nebo pracovala v chemické laboratoři, musel by by tě přeřadit např. na kancelářkou práci..). Nesmíš jako těhotná pracovat přesčasy, noční a v rizikovém prostředí (což zakouřená restaurace určitě je..). Pokud ti zaměstnavatel nedokáže jinou práci zabezpečit, bere se to jako překážka na straně zaměstnavatele a v tomto případě bys měla být doma se 100% platu.. ale v praxi se to zaměstnavatelé často obchází..
většinou spíš lékař napíše neschopenku (málokterý doktor ji odmítne napsat).
Pokud máš smlouvu na dobu neurčitou a plánuješ miminko, z práce bych neodcházela. On tě navíc jako těhotnou může propustit jen ve výjimečných případech (pokud se ruší zaměstnavatel nebo pobočka). V tvém případě budeš mít nárok na mateřskou a pokud bude smlouva trvat (bude na dobu neurčitou) a ty nastoupíš na další mateřskou s druhým děckem do 4 let věku předchozího dítěte, budeš mít nárok na další mateřskou ve stejné výši jako u předchozího dítěte i když v mezidobí nic neodpracuješ..
Navíc se mateřská (na rozdíl od rodičovské) bere jako vykonaná práce a vzniká ti nárok na dovolenou. Pokud si o dovolenou požádáš tak, aby ti navazovala na konec mateřské, zaměstnavatel ti jí musí nechat vyčerpat (a zaplatit) a nesmí ti jí krátit (takže dostaneš zaplacenou celoroční dovolenou - min. 4 týdny).. to samé je i u dalších dětí, pokud vzniká nárok na mateřskou (přestože opět mezi 1. a 2. dítětem nic neodpracuješ)..
snad jsem to moc nezamotala ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dekuji za vysvetleni
každopádně, kdyz budu mit smlouvu na dobu určitou, otehotnim ke konci, smlouvu mi neprodlouží-takze nedostanu žádnou mateřskou dovolenou? Jak to ty zeny delaji? Kdyby jim nemely chotit penize.
co tedy presne znamena ta chranena lhuta?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit