Pracovník v sociálních službách

970
12.1.11 08:26

Pracovník v sociálních službách

Mám dva dotazy:

1. V ÚSP, které zřizuje město, je pracovník v přímé obslužné péči ohodnocený základní hrubou mzdou 8 300 Kč. Slyšela jsem něco o zaručené minimální mzdě podle náročnosti povolání, je v tomhle případě dodržená? Jedná se o práci v nepřetržitém provozu a náplň je hygiena, krmení a péče o staré lidi, k tomu je i nějaký papírování.
  1. Musí absolovent zdravotnické školy mít pro tuhle pozici kurz pracovníka v sociálních službách, nebo je mu uznaný vzdělání ze SZŠ?

A vlastně mám ještě třetí dotaz.

1. Jak je to s příplatkama za noční, víkendy a svátky? Kolik je uzákoněný minimum?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5077
12.1.11 09:27

http://business.center.cz/…cast6h3.aspx
Ahoj,
tady je to docela hezky vypsané…
Jinak na mzdě i připlatcích se dá domluvit podle kolektivní smlouvy a výši příplatků za svátky, víkendy a noci si určuje zaměstnavatel, takže to může být minimum nebo taky vyšší… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
12.1.11 09:42

Díky za odkaz. Nějak tomu ale nerozumím. Podmínku minimální mzdy splňuje až zařazení od 6. plat třídy, jinak jsou částky nižší než minimální mzda. Příplatky za práci v noci nebo ve svátek jsou uváděný ve výši 20%, já slyšela, že minimum je 10%. No každopádně na mzdě se v tomto případě domlouvat nedá,zařazení je do 4. plat. třídy, je to tak, že ber nebo nech být a hledej jinde. Je taky možné, že dneska si zaměstnavatel udělá svoje tabulky a basta. Otázka je, jestli se z takový mzdy dá žít. O ohodnocení jako takovým se asi nedá vůbec mluvit. Starání se o staré lidi, jejich krmení, mytí, přebalování, polohování, zničená záda od velké fyzické zátěže a ještě k tomu spousta nesmyslnýho papírování, to tady v téhle společnosti je až někde na chvostě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
12.1.11 09:52

Pracovala jsem jako sestra na interně a vím co práce kolem starých lidí obnáší. Kdyby mi někdo za takovou práci nabídl 8300Kč hrubého, šla bych hledat jinam. Práce je náročná jak fyzicky, tak psychicky a tohle je vyslověně almužna. Beru to takhle, sanitářky které pracují na našem oddělení berou něco kolem 9000 čistého, ale pracují jen na ranní nebo denní směně, pacienty pouze převážejí na vyšetření, nikam je netahají, nezajišťují hygienu ani je nekrmí. Tedy nulová zodpovědnost a větší platové ohodnocení. I tak je to malá výplata, jen srovnávám s tvým příkladem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
12.1.11 10:00

Úplně s tebou souhlasím. Ta mzda je výsměch.Jenže jako zdravotnický asistent nikde místo neseženu, v okolních okresních nemocnicích je vůbec neberou. A i tady v tom DD po mě chtějí ještě ke všemu kurz pro pracovníka v sociální péči, zdrávku vůbec neuznávají. Když si představím, že budu někde makat o Vánocích, víkednech a nocích za takových podmínek, tak je mi úzko, že budu tak málo s dětma a manželem a peníze minimální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
12.1.11 10:09

Situaci ti opravdu nezávidím a vím jak těžké je najít uplatnění. U nás zdravotnické asistenty vysloveně nechtějí, protože nemůžou dělat odbornou práci, ale jsou dražší než když zaměstnají někoho s 3 měsíčním kurzem. O tom že budeš stále v práci už víš a fakt to není med, já si alespoň říkám že když už musím být třeba na Vánoce sama v práci, tak to mám zaplacené. Stejně podle mě obor zdravotnický asistent udělali jen aby se zase ušetřilo a člověk byl nucený do nekonečna studovat jako pako. Co nějaká domácí péče? Nebo dělat asistenta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
12.1.11 10:19

No právě, kdyby to aspoň bylo zaplacený. Ohledně zdravotnickýho asistenta - na to nemám slov, aniž bych se nezala rozčilovat, připadám si podvedená, Tenhle obor vůbec neměl vzniknout, když už vzdělávání sester přesunuli na VŠ, tak střední školu měli zrušit. Domácí péče je taky na nic, co jsem pochopila, tak je rozdělená na zdravotní a sociální. Ve zdravotní pracovat nemůžu, to smí jen registrované sestry s pětiletou praxí a v sociální péči zdrávku opět neuznávají a vyžadují kurz, tady působí jen Charita, už jsem se informovala a plat je dokonce ještě nižší - rovných 8 000 Kč. Výhodou je ta pracovní doba bez víkendů a směn. Jenže nemám kurz a přede mnou už mají plno žádostí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
12.1.11 10:38

Taky jsem myslela na tu druhou domácí péče, která se nestará o ošetřování po odborný stránce, ale o pomoc při zakládních věcech. Možná zkusit dát si inzerát a třeba se někdo ozve. My tohle sháněli minulý rok pro dědu, šlo prostě jen o to aby ho někdo o dny kdy byli všichni v práci, dědovi ohřál jídlo, lehce poklidil (nádobí, stlaní), dohlédl na to aby si vzal včas léky, pomohl mu při chůzi a třeba s ním zašel ven na zahradu. Nakonec jsme ho museli dát do pečovateláku, ale je tam maximálně 3× do týdne. Pak bych zvážila tu charitu, přece jenom to už není takový rozdíl ve financích a má to daleko víc kladů. Navíc třeba i já tenkrát byla snad až stá v pořadí a řekli mi, že šanci na práci nemám a nakonec mi za 2 dny volali, protože když obvolali ty přede mnou, většina už byla zaměstnaná nebo na MD a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
12.1.11 10:44

No já tam ten životopis už mám delší dobu, ale problém je ten kurz, protože kdo chce pracovat v soc. službách, tak si musí udělat 150 ti hodinový kurz pracovníka v soc. službách. Je to šaškárna, zdrávku neuznávají, ale kurz si může udělat i absolovent zvláštní školy a pak má plnou kvalifikaci, protože jediná podmínka pro kurz je ukončené základní vzdělání. No a kurz stojí 10 000 Kč a pracák ho nehce zaplatit, dokud si neseženu příslib zaměstnavatele, že mě potom zaměstná. Což mi samozřejmě nikdo dát nechce. Jinak na výpomoc v domácnosti jsem si už několikrát inzerát dávala a neozval se mi jediný zájemce. Mám už z toho všeho depku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
12.1.11 10:57

To je teda pech. Pomoc od úřadu práce bych ani nečekala. Když jsem si našla během měsíce práci koukali na mě jak z jara :roll: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
12.1.11 11:05

Mě to štve o to víc, že školu jsem si dělala při dálkově při třech dětech s tím, že populace stárne, nemocných lidí je taky pořád hodně a ve zdravotnictví je pořád nedostatek zaměstnanců, no a teď tohle. Zdrávka je nanic, na všechno dneska pomalu stačí kurz (kurz pracovník v sociální péči, kurz asistent pedagoga, rychlokurz na kadeřnici, kosmetičku… atd.) a mnohdy je ten kurz dokonce výhodnější než škola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
12.1.11 11:09

To máš bohužel pravdu. Takže máš vlastně 2 střední školy a k ničemu. To bych vraždila a uplatnění ve staré profesi nemáš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
12.1.11 11:12

Nemám druhou profesi, protože mi chybí poslední ročník na ekonomce, tudíž to vzdělání se mi nepočítá. Byla jsem v mládí blbá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
12.1.11 11:14

Aha. Tak budu držet palce, ať se co nejdřív zadaří a o nějakou práci zavadíš :kytka: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
12.1.11 11:17

Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie