Pracující single mama
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Pracujici single mama
Ahoj holky, potrebuju trochu pohledu od nezaujatych…
O co jde: jsem single maminka. Zijeme se snyem u mych rodicu na vesnici. Synovi je ted 2,5 roku. Uz chodi do materskeho centra na par dopoledni v mesici. Je sikovnak. Babicku (moje mamka) mam doma.
No a resim praci. V okoli proste neni prace. Jakoze zadna a kdyz, tak mimo moje obory s katasteofickym platem. Ted jsem byla na jednom pohovoru a po anbidce minimlani mzdy uz jsem se nastvala a resim, co dal.
Moji rodice mi navrhli, at si sezenu praci ve vetsim meste, kde bych bylq pres tyden a at jezdim domu na vikendy. Je mi z toho uzko. Protoze chci synovi vydelat penize, musim, protoze otec ditete mi da smesny alimenty a tim skoncila veskera pece. Ted syna nevidel xx mesicu. Nema zajem. Na drhou stranu opustit dite… porad jeste trochu kojim. Ale dojizdet se neda. Bydlime proste na samote u leta a vsechna vetsi mesta mame 40-50 km. Takze denodenne to jezdit s tim, ze nekde mam byt na 6:00 (chci pracovat na zubnim), to se neda.
Navic teda obecne tady u nasich zustat rozhodne nechci. Ted je to pro maleho bezva. Mame tady super dedu, babicku (s tou mam slozity vztah a psychicky me to nici).
Mamka mi chce timhle “pomoct”, aby mela maleho pro sebe a ja ji nemluvila do pece o neho. Protoze kdyz jsem doma, samozrejme chci mit hlavni slovo - je to muj syn. Mama me ale mnohdy nerespektuje (vsichni jiste hnate debaty i televizi, sladkem, cisteni zubu apod).
Je tu nekdo, kdo to ma stejne? Ze smenuje a nebo jezdi domu jen na vikend? Myslim Vas maminky. Muj tata takhle pracoval, kdyz jsem byla mala. Ale porad byl doma ten druhy rodic. Maly by byl “jenom” s babickou.
Ale tady na vesnici nemame proste nic a nikoho. Uz dva roky tu denne cumim do opelichaneho lesa, na slepice a na kravy. Nejsou tu ani zadne deti. Proste nic. Polovina baraku jsou chatari z Brna, co jezdi na vikend (duchodci). Takze takto dal zit ani nechci.
Ale syna si do mesta zatim vzit nemuzu, budu smenovat, kdyz uz. A navic nema 3 roky. Aby byl 6:30-16:30 ve skolce, na to zatim “nema”. Je to muj mazlik. Strasne se mi od neho nechce. Asi teochu klise, ale jsem typicka kontaktni kojici mazlici maminka. Na druhou stranu citim odpovednost za nejaky zivotni standart maleho. Nasi mi sice pomahaji. Ale ja to nechci. Chci si pomoct sama. Mohla bych mit celkem dobre placene misto.
Jenom bych proste musela odejit do mesta. Spatne placena prace v okoli nas nikam neposune a delst mimo muj obor uz je v mem veku dost naprd. Mam VS. A jedina prace v okoli je skldani krabic ve fabrice za minimalni mzdu.
Resim emocionalni a vztahove dopady na syna. Krome toho se bojim, ze mi ho mama zacne “predelavat ku obrazu svemu”… to by me zabilo. Mamka je babicka: navareny, napeceny… ale takovy to, ze dava hranice a pravidla a venuje se, to proste nedela. Je ji sice 50 let, ale proste uz nechce byt zase vychovatel.
Jsem proste v pasti a nevim, co je spravny. Ted mam ale pocit, ze hniju zaziva.
Pani na mistnim uradu prace mi pri konzultaci rekla, ze at si najdu manzela, ze tady zeny jsou doma a nepracuji. (Tak to maji i moji rodice a vsichni v okoli). Ja jsem ale hlavni zivitelka rodiny a nemuzu si dovolit sedet doma.
Mam vzit spatne placeny flek o nicem a nebo se hecnout a jit do mesta? A byt mama vecne v lufte? Co delat….
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Asi bych vzala ten hůř placeny flek poblíž abys mohla šetřit na později, minimálně prozatím a hledala ve městě lepší místo a pro dítě školku až povyroste abyste se mohli odstěhovat spolu. Ty a synek
Ono dřív to bylo víc běžné že matky měly děti u prarodičů nebo v týdenních školkách a viděly ho jen o víkendu.
Já bych tedy taky nechtěla být od svého dítěte pryč pokud bych opravdu nemusela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem to tedy tak měla, když jsem po mateřské vrátila do práce a dceru mi nevzali do školky, byly ji 3. Rok mi hlídali naši, stylem, že byli třeba týden u mě (já tedy mám vlastní byt a vracela jsem se do původní práce) a pak ji zase na týden vzali k nim (cca 130 km), docela se to zaběhlo, pak tam byli i déle, protože je to malé město, ale spousta vyžití a i pro ně to bylo lepší, že byli doma. Já jsem přijela v pátek večer a v pondělí ráno odjela. Rok jsem to dali, dceru to rozhodně nijak nepoznamenalo, babi a dědu má moc ráda a dneska na to rádi vzpomínáme. I když pak chodila do školky, každý měsíc si ji třeba na týden brali. Ale je pravda, že na pravidlech jsme se s mámou shodly, jen děda nám to trochu „kazil“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vzala bych hůř placenou práci. Na takové odloučení je dítě moc malé. Příliš malé. Nebo si najít co nejlevnější verzi bydlení ve městě. Jestli jsi zdravotní sestra. Nenabízí nemocnice možnost bydlení?
Já mám teď od září dceru u mých rodičů. Je tam přes týden a na víkendy jezdí domů. Aby nemusela být na internátu kdesi namačkaná v pokoji, když to není nutné. U prarodičů má celé patro domu (4+1) jen pro sebe. Ale dcera je dospívající slečna. To je jiné. Ty máš velmi malé dítě na takové odloučení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Než bych nechala dítě matce, tak vezmu jakoukoliv práci. Stejně ti ve městě víc peněz nezbude, protože budeš platit nájem za byt. Když tam jsou továrny, tak tam asi nebudou jen dělnický profese, ale taky administrativa a management, kam se dá z dělnické profese vyšvihnout, pokud se ukážeš jako schopná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Buď vezmeš práci za pár šupů, budeš se moct mazlit se synem, ale v životě se pryč nedostaneš nebo půjdeš do města a vyděláš prachy do začátku, abyste mohli normálně žít. Záleží na tobě, co je pro tebe přijatelnější. Já bych šla, vzala bych co nejvíc služeb, ideálně využila služební ubytovnu a snažila se vydělat co nejvíc, ať můžete být se synem co nejdřív jen spolu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janli neni tu nic. Pokud nejsem cmc serizovsc nebo zednik. Prace tu neni proste zadna. Obvolala jsem vsechno a vsechny v okoli. Rozeslala zivotopisy. Proste prace neni. Na nektera mista jsem volala opalovane. Jde mi o to, ze ve meste se nekam muzu posunout a stejne tam se synem budeme smerovat. Zijeme na samote u lesa (doslova) a syn by tu nemel do budoucna nic. Jedina slecna, co ma taky male deti, se odstehovala pred rokem. A kvuli krouzku maleho vozit… proste xx km. Ja sama jsem jsko mala chtela tancit nebo hrat na kytaru. Nic tu nebylo. Cele detstvi (resp. Do 15 let) jsem sedela v pisku. Stavela babovky. Toto pro syna nechci
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@smile_xxx píše: Více
Nooo…. U nasich platim najem. Sice mensi, ale pokud budu mit minimlani mzdu a nsim davat najem, jako do ted, jsem plis kojus na nule (mam dite, takze to sestrit noc nejde, maminky chapou).
Nejde o to mit nasetreno, ale mit hlidani. Rikam si, jestli to bude snazsi treba za rok?? Asi ne. A sedet dalsi roky bez osobniho zivota u lesa se mi proste nechce. To neposune ani me, ani syna. A prave… musim finacne zabrat ja. Z tech olatu v okoli + dojizdeni nenadetrkm absokutne nic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terien Takhle uvazuju. Kdyz nsem to pocitala s tou minimalni mzdou jsem relne shcoona usetrit velky kulovy a jeste nonstop sedet v aute. Bydlime na Vysocine. V odlehlejsi casti. Jenom dojet tech blybch 15 km rano do prace v zkme ne problem. A to mam auto ctyrkolku. Ale dohrabat se je otresny.
V podstate si myslim, ze mi nic jineho nezbude
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ve svem veku (31let) uz taky proste potrebuji praxi. Nemuzz bxt dalsi roky mimo obor, nikoho nebude bavut zaucovat ctyricatnici. Protoze ty materialy a vse v zubnim se desne meni a jde to dopredu. Nove postupy, nastroje.
Navic jsem pred materskou delala servirku prave kvuli penezum. Smenovat a malym ale nemuzu.
Proste je to zapeklity a obcas uz se mi z toho chce brecet. Mam desny bolestk zad ze stresu a nepomaha ani vedomi, he necham malyho moji mamce a tatlovi. Zrovna dneska nechali malejo dve hodiny divat se do telefonu. Sby byl klid. Jenze takhle ja to nedelam. Stve me to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja to vezmu z jine strany. Jak mate vyresene alimenty s otcem ditete? Soudne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Eowyn01 soudne. Borec u soudu tvrdil, ze ma najem 22 tis mesicne. Po soudu jsme se dozvedela, ze dostal byt po babicce, kterou strcili do domova duchodcu. Praci ma 10 minut pesky. Vydelky neskutecny (je to vechni v luxusnim podniku), sama jsem tam delala, takze vim. Jenze samozrejme dyska mimo snlouvu a plat. Takze mi dali smesny alimenty a kdybych nemela nase, jsem v haji.
Nasi po mne chteji prakticky celou moj materskou. Sice mi na malyho i koupi obcas neco a tak. Ale ja to po noch mechci. Chci chodit do prace a postarat se sama. Od 15 jsel se zivila a byflela sama.
Dum rodicu ma slubeny bracha. Proste nasi razi heslo “at se vdam”. Presne jako to tady v okoli je bezny. Po rozchodj uz sjem jeden vztah mela. Ale ja na to proste nemam. Nechci se nechat zachranovat. Chci proste do prace a starat se sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co přesně na zubním děláš? Hygienistku, instrumentářku? Tam opravdu není problém být x let mimo obor… Chvíli u mě dělala instrumentářku i paní, která si kurz udělala až ve 45 letech a nebyl problém ![]()
Jinak já bych tedy radši i dojížděla, nevidím to až jako takový problém, pokud bys měla mít o tolik víc peněz…ale aspoň bys viděla malého večer.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit