Praktické školy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4332
29.6.19 19:05
@romanos7 píše:
to je dobry. Prijde mi to takovy lepsi.Driv se ty skoly hodne rozdelovaly

Tak po pravdě, mně osobně to lepší nepřijde, protože pokud dítě potřebuje AP, tak má zřejmě i IVP a v něm má třebas i úlevy stran výstupů. Což znamená, že nemusí umět vše co jeho spolužáci bez IVP. A je hodnoceno podle toho IVP. Takže pro příklad, když to hodně přeženu a budu psát o dítěti s LMP či STMP - v chemii musí umět, jenom pár značek chemických prvků a musí vědět, kolik je jich v tabulce. Kdežto klasický deváťák musí znát všechny značky prvků, musí umět souvislosti jak vznikají kyseliny, zásady a podobně. jak říkám, je to pro příklad neříkám, že to přesně takto je.

A učitelka bude hodnotit známkou 2 běžné dítě, které to prostě umí na dvojku stejně jako jeho spolužáci, kdežto dítě s IVP bude hodnotit podle toho, co má ono samo umět. Takže ač na vysvědčení se ta dvojka zdá stejná, tak není. A přesto rodiče mohou nabýt dojmu, že je stejná a pak jsou hodně překvapeni, že jejich dítku paní učitelka opravdu, ale opravdu nedoporučuje gympl. A pokud ho i přes to chtějí na gympl dostat, tak se srazí s realitou, buď již u přijímaček (mimochodem ředitelé škol vědí, jaké dítě k nim míří) či pak během prvních pár týdnů - pokud je dítě na základě vysvědčení přijato bez přijímaček.

Já jsem AP, zároveň jsem matkou těžce metnálně postiženého dítěte a inkluze, tak jak je nastavena v naší zemi je kočkopes, který mnohde nefunguje. Naše spádová škola je široko daleko známá tím, že inkludované žáky nechtějí - minimálně ty, kteří mají mentální postižení.
Sama pracuji ve třídě, kde máme zařezeno 14 leté dítě,, psychiatrického pacienta, agresivní, autoagresivní, sprosté, negativistické - nevymazlené, citově zanedbávané, které je doma nazýváno dementem a bohužel to už došlo, tak daleko, že ani jeden školní rok nedává bez dvouměsíční hospitalizace v PL. Toto dítko nyní ukončilo šestý ročník a jede podle minimálních výstupů RVP ZŠ - již se na něj vztahuje změna z roku 2016, tudíž mu nejde udělat pomalejší tempo. Takže, muselo projít celým učivem šesté třídy, ale v okleštěné podobě. Rozhodně neumí to co jeho vrstevníci.
nemluvě o tom, že narušuje výuku, nejde s tím v podstatě nic udělat, musíme si od něj nechat vše líbit, i když se nám to hodně nelíbí. Jakákoliv má snaha o zavedení odměnového systému během pár měsíců zkolabovala. Ostatní spolužáci jsou z tohoto žáčka otrávení a vzhledem k tomu, že všechny mají nějakou tu svou vzdělávací potřebu, tak máme co dělat, abychom zabránili šikaně, oplácení a podonbným jiným lahůdkám. Představa, že by toto dítě bylo zařazeno do běžné třídy, kde se musí jet podle nějakého řádu, to je nereálné. Pokud by však nae škola neměla třídy podle § 16, odst. 9, tak by to nedopadlo dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27682
29.6.19 19:30

@nonina souhlasím není dvojka jako dvojka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
29.6.19 20:25
@g.sandova píše:
@romanos7 tak asistent pedagoga se samozřejmě. e na vysvědčení nikde neuvádí. Ano, za známka je rovnocenná

Holky a nevíte, jestli se to nějak vysvětluje dětem co nemají asistenta? Jako jestli to nepřijde dítěti s trojkou bez asistenta nespravedlivé, že spolužák s asistentem má dvojku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65211
29.6.19 20:28
@Malaga píše:
Holky a nevíte, jestli se to nějak vysvětluje dětem co nemají asistenta? Jako jestli to nepřijde dítěti s trojkou bez asistenta nespravedlivé, že spolužák s asistentem má dvojku…

ale ten asistent to tomu děcku nenadiktuje do testu. A na prvním stupni je normální, že během výuky asistent obchází i ostatní děcka a pomůže jim (nemluvím o zkoušení a testech).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
29.6.19 20:31

@vokishka ale tak tu bylo vysvětleno, že není dvojka jako dvojka, tak mě napadlo, jestli to třeba trojkaře neštve…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65211
29.6.19 20:34
@Malaga píše:
@vokishka ale tak tu bylo vysvětleno, že není dvojka jako dvojka, tak mě napadlo, jestli to třeba trojkaře neštve…

tak občas se někdo ozve, ale to spíše u různých dys poruch, protože to mají děti zkrácené diktáty atd. Ale když se jim to vysvětlí na začátku, tak to pak neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
29.6.19 20:55
@Malaga píše:

Asistuji treti rok, nez dodelam magistra, tak ty dva dalsi roky asistovat budu + mam druzinu.
Nikdy jsem zadnemu diteti pri pisemce neporadila a nic nediktovala. Mame domluveno, ze pomuzu precist, pochopit, srovnat si zadani v hlave, pak odstoupim bokem a delam dohled, kdyz pracuji, ze uc. si dodelava resty, ktere potrebuje dokoncit.
Vsichni maji sve znamky zaslouzene. Mame deti, ktere maji podpurne opatreni, tzn. nekdo na zkraceny text pisemky v JC a jiny v matematice. Ale zadani maji stejne cela trida.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.6.19 21:01

@Malaga štve. Teď jsem to řešila u syna. Je jednickar a ptal se, proč má jedničky i Filípek, který nečte, nepíše… Filípek má snížené výstupy a bude opakovat.
@Kelsey ale jsou děti, co mají menší výstupy a děti to vnímají a vnímají i to, že mají PO. Takže už u prvňáků řeším, proč jeden musí napsat vše a druhý jen půlku.
Na druhou stranu jsou děti, co si to nechají vysvětlit a jsou děti, co prudi pořád a už se mě ptala i jedna maminka.

• Citovat
  • Upravit
453
5.7.19 21:41

Rekl bych ze pro nektere zaky muze byt inkluze lepsi,vyhodnejsi.Ja jsem treba chodil do zvlastni skoly a kdyby me daly tenkrat na zakladku tak bych se toho asi vic naucil a pak sel treba na H obor na ucnak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
6.7.19 09:16
@romanos7 píše:
Rekl bych ze pro nektere zaky muze byt inkluze lepsi,vyhodnejsi.Ja jsem treba chodil do zvlastni skoly a kdyby me daly tenkrat na zakladku tak bych se toho asi vic naucil a pak sel treba na H obor na ucnak

Proč tě dali na zvláštní školu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
453
6.7.19 09:48
@hanka.br. píše:
Proč tě dali na zvláštní školu?

Prej kvuli opozdeni asi o dva roky v mluveni atd.To nevim jestli k tomu v razeni do zvlastni je tohle takovej duvod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
6.7.19 10:06
@romanos7 píše:
Prej kvuli opozdeni asi o dva roky v mluveni atd.To nevim jestli k tomu v razeni do zvlastni je tohle takovej duvod

Myslím, že na vřazení do zvláštní školy měli dobrý důvod a že bys na běžné základce úspěšnější nebyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
6.7.19 10:11
@Malaga píše:

Děti ve své třídě hlavně učím, aby si známky vzájemně nesrovnávaly, protože i jejich úsilí v dosažení této známky je nesrovnatelné. S dětskými kolektivy se v tomto směru dá velmi dobře pracovat a děti namotivovat k pomoci bližnímu, nemocnému nebo jakkoli postiženému. Dokáží se nadchnout, přijmout a pochopit problémy druhých lidí, ale samozřejmě je to systematická práce od první třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27682
6.7.19 12:44
@hanka.br. píše:
Děti ve své třídě hlavně učím, aby si známky vzájemně nesrovnávaly, protože i jejich úsilí v dosažení této známky je nesrovnatelné. S dětskými kolektivy se v tomto směru dá velmi dobře pracovat a děti namotivovat k pomoci bližnímu, nemocnému nebo jakkoli postiženému. Dokáží se nadchnout, přijmout a pochopit problémy druhých lidí, ale samozřejmě je to systematická práce od první třídy.

ještě mi prosím vysvětli jak to pak při podání přihlášek na střední nebo učnák, děti z inkluze které mají úlevy mají například dvojky na vysvědčení, střední škola nemá šanci poznat že jsou to děti, které měli úlevy a jejich vědomosti nejsou na stejné úrovni jako ostatních dětí ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
6.7.19 13:02
@ka2ka píše:
ještě mi prosím vysvětli jak to pak při podání přihlášek na střední nebo učnák, děti z inkluze které mají úlevy mají například dvojky na vysvědčení, střední škola nemá šanci poznat že jsou to děti, které měli úlevy a jejich vědomosti nejsou na stejné úrovni jako ostatních dětí ne?

Tak kvalitní a prestižní střední školy mají svá výběrová řízení a přijímacím testováním nemají šanci projít děti, které na to nemají. Děti s SPU mají nárok na prodloužený čas, ale nemají jiné úlevy co do znalostí. Pokud je škola, která bere všechno, pak na takovou školu se přirozeně může dostat kdokoli. Otázka je, na jak dlouho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin