Praktické školy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27670
6.7.19 13:04
@hanka.br. píše:
Tak kvalitní a prestižní střední školy mají svá výběrová řízení a přijímacím testováním nemají šanci projít děti, které na to nemají. Děti s SPU mají nárok na prodloužený čas, ale nemají jiné úlevy co do znalostí. Pokud je škola, která bere všechno, pak na takovou školu se přirozeně může dostat kdokoli. Otázka je, na jak dlouho.

právě že je dneska relativně dost škol, které berou všechno, jen mě to zajímalo jak to pak funguje :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
6.7.19 13:12
@ka2ka píše:
právě že je dneska relativně dost škol, které berou všechno, jen mě to zajímalo jak to pak funguje :think:

To si nemyslím. Takové ty jistoty typu gymnázium rozhodně všechno neberou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
6.7.19 13:35
@ka2ka píše:
právě že je dneska relativně dost škol, které berou všechno, jen mě to zajímalo jak to pak funguje :think:

To si nemyslím. Kvalitní školy mají výběrové řízení dělané tak, že kdo na to nemá, neprojde.
Letos jsem byla na praxi v inkluzivni třídě běžné ZS, první stupeň. Dětí 22,inkluze 6,různé problemy, zbytek intaktni. Hodnocení pro děti z inkluze je nastaveno tak, aby je nenechali propadnout, pokud vidí snahu nebo aspoň minimální pokrok, protoze pětka na vysvědčení by obema stranam zkomplikovala situaci. Ale rozhodně prý dítě nedostane dvojku, pokud na ni nemá v porovnání s hodnotící škálou pro celou tridu. To hodnocení je nejakym zpusobem kompatibilní s intaktnim zbytkem, žádný zvláštní metr na ně prý nemají. Musí brát zretel jen na to, co je jim doporuceno z PPP, snížené vystupy, ulevy, nehodnotit konkrétní věc. Ale pokud nemá na jedničku, dvojku, tak ji prostě nedostane.
Netvrdím, že je to tak vsude. Popisuji situaci na té konkrétní běžné ZS, kde jsem byla, mají inkluzuvni třídy a i deti v domácím vzdělávání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
453
6.7.19 13:44
@ka2ka píše:

treba na ucnaky vetsinou berou hodne bez prijmacek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
6.7.19 13:52

Já si myslím, že to, co popisuje @ka2ka bylo dřív. Vzpomínám si na spoluzacku, která propadala ve druhé třídě, i presto, ze se jí pan ucitel venoval zvlášť, mel zkousky ze specky(zjisteno až po nedávnem rozhovoru po letech). Když přešla do speciální školy, měla jedničky dvojky. Vyucila se svadlenou, je poměrně uspesna. Ale v dnešní době inkluze to hodnocení musí být kompatibilní s běžnou populací a takovému dítěti, jako byla spolužačka, by vyznamenání dát nemohli, nemohli by z ní udelat jednickare :nevim:
Zase tolik zkušeností nemám, mě moje praxe a budoucí uplatnění táhne spíš do školky, takže nemůžu srovnat. Ve školkách(specka i norma) jsem stravila podstatne víc času.

Syn je na víceletem gymplu, nikoho v inkluzi nemají. Samotná SPU se z mého pohledu za inkluzi nepočítá. Až ve spojení s něčím dalším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
6.7.19 14:05
@romanos7 píše:

Tam je to v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
6.7.19 14:12
@romanos7 píše:

Tak na ucnaky se přijímačky nedelaly ani v době, kdy jsem vychazela zakladku já, a to je dávno. Tam kluci i holky šli automaticky. Nevzpomínám si, ze by byl někde takový zájem, že by se někdo nedostal. Přijímačky se delaly jen na ucnaky s maturitou, ale i tam byla volná místa. Zrovna nejlepší kamarádka ze zakladky se nedostala na vysnenou střední veterinu, byla bez prijimacek přijata na kosmeticku, ale nakonec bez prijimacek nastoupila na obchodnici s maturitou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27670
6.7.19 15:17

@Jana206 @hanka.br. jasně mě to je vrtalo hlavou a nějak si to prostě neumím představit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.1.22 14:22
@g.sandova píše:
To je zvláštní, protože zarazeni dítěte, pokud je indikace od odborných lékařů a psychologa a rodiče si to přeji, do základní školy bývalé zvlastni, dnes speciální, by mělo být provedeno. Rodiče jako zskonni zástupci by meli mít velký podíl na rozhodování

Mám prosím dotaz. Syn je druhým rokem v přípravném stupni základní školy speciální. Teď se rozhoduje zda nastoupí do první třídy školy praktické nebo speciální. Před dvěma roky byl na spodním pásmu LMR, za dva roky se velmi posunul. Paní učitelka ho velmi chválí a určitě by ho chtěla dát do třídy praktické.

Syn má atypický autismus a potřebuje individuální přístup, byla jsem s ním u psychologa, kterého viděl poprvé a intelekt je u hranice SMR. Já sama jsem byla smířená s tím, že půjde do první třídy speciální ale paní učitelka mi tvrdí, že patří do praktické ale škola když nebude mít potvrzení, že nespadá do LMR ho automaticky vřadí do speciální.

Naivně jsem si myslela, že vedení dá spíše na paní učitelku a asistentky, které ho znají druhým rokem a vidí ho každý den než na jedno vyšetření u psychologa. Do SPC jdeme v březnu. Myslela jsem, že i rodiče mají právo zkusit dítě vřadit do praktické třídy s tím, že když na to nebude stačit tak může přejít do té speciální třídy ale paní učitelka mi důrazně řekla, že záleží pouze na zprávě z SPC a vedení školy nebere v potaz názory učitelů ani rodičů. Popravdě mi docela sklaplo.

• Citovat
  • Upravit
1677
1.11.22 12:51
@romanos7 píše:
Zajimalo by me jestli jsou krome specialnich skol jeste prakticke skoly tedy byvale zvlastni a nebo jsou misto nich uz jen zakladni skoly s nejakym vzdelavacim programem a pripadne s asistenty. Muvilo se o tom ze prakticke skoly se maji rusit nekde a nebo vsude

Tam kam jsem chodil já tenkrát do zvláštní školy tak v současné době se jmenuje základní praktická škola kam chodí děti s lehkou mentální retardací. Ale prej jsou většinou už v různých městech zrušeny. Ale je pár měst kde ještě základní praktické školy jsou asi jako nějaká moznoste kam dát dítě kromě inkluzniho vzdelavani

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1677
1.11.22 13:02
@Kralikcek píše:
inkluze je moznost pro rodice dat dite s jakymkoliv stupnem postizeni do normalni zakladni skoly…ale jinak se nic pro rodice deti s jakoukoliv formou postizeni nemeni, pokud nechteji…Jen se zmenil nazev skol pro deti s postizenim…Ja taky po zavedeni inkluze myslela, ze se zrusily vsechny specialni a zvlastni skoly a vsechny deti povinne musi do beznych zakladek s asistentem a podpurnymi opatrenimi

Nezrušily protoze v současné době jsou stále někde bývalé zvláštní školy které jsou přejmenovaný na základní školu praktickou nebo speciální. A ta inkluze je taková další možnost dát dítě do běžné zakladky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65201
1.11.22 13:19
@Roman18 píše:
Tam kam jsem chodil já tenkrát do zvláštní školy tak v současné době se jmenuje základní praktická škola kam chodí děti s lehkou mentální retardací. Ale prej jsou většinou už v různých městech zrušeny. Ale je pár měst kde ještě základní praktické školy jsou asi jako nějaká moznoste kam dát dítě kromě inkluzniho vzdelavani

Vzdyt je to tvuj druhy nick, odpovidas sam sobe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1677
1.11.22 13:23
@vokishka píše:
Vzdyt je to tvuj druhy nick, odpovidas sam sobe?

Asi jo nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24683
1.11.22 20:08
@Anonymní píše:
Mám prosím dotaz. Syn je druhým rokem v přípravném stupni základní školy speciální. Teď se rozhoduje zda nastoupí do první třídy školy praktické nebo speciální. Před dvěma roky byl na spodním pásmu LMR, za dva roky se velmi posunul. Paní učitelka ho velmi chválí a určitě by ho chtěla dát do třídy praktické.

Syn má atypický autismus a potřebuje individuální přístup, byla jsem s ním u psychologa, kterého viděl poprvé a intelekt je u hranice SMR. Já sama jsem byla smířená s tím, že půjde do první třídy speciální ale paní učitelka mi tvrdí, že patří do praktické ale škola když nebude mít potvrzení, že nespadá do LMR ho automaticky vřadí do speciální.

Naivně jsem si myslela, že vedení dá spíše na paní učitelku a asistentky, které ho znají druhým rokem a vidí ho každý den než na jedno vyšetření u psychologa. Do SPC jdeme v březnu. Myslela jsem, že i rodiče mají právo zkusit dítě vřadit do praktické třídy s tím, že když na to nebude stačit tak může přejít do té speciální třídy ale paní učitelka mi důrazně řekla, že záleží pouze na zprávě z SPC a vedení školy nebere v potaz názory učitelů ani rodičů.Popravdě mi docela sklaplo.

Dítě se zařazuje na základě zprávy z SPC nebo PPP, je tam přímo kód, který zařazení určuje. Pokud se u dítěte projeví zlepšení (nebo zhoršení) a mělo by tak přecházet ze speciálky do praktické (nebo naopak), musí absolvovat nové vyšetření a dostat nové doporučení s novým kódem. Škola toto opravdu nemůže určovat sama, to by ji inspekce hnala. Jsou případy, kdy dítě se středně těžkým MP může být ve třídě praktické, a také že dítě s LMR je ve speciálce (to bývá u některých méněfunkčních autistů nebo žáků s kombinovaným postižením, kteří potřebují jiný režim), že jsou jakoby integrovaní, ale o tom zase rozhoduje poradenské zařízení, ne škola, nebo rodič.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin