Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@Verca1989 Vlhčené dětské ubrousky jsem už zkoušela a nic
Z vlastní zkušenosti taky vím, že jsou magické a pusí i špínu z kolomazu
Je to taková ta šeď z věčného válení se v pískovišti a drobných kamínků na dětských hřištích
A z te textilie a broušené kuže to nějak dolu nejde ![]()
Do pračky určitě ne, to tu botu zdeformuje, i když to třeba ani pak není vidět. Do pračky dávám jen crocsky a takové..
Ubrousky jsou fakt super a taky bílý cif, ale na kůži asi ne. Co třeba přebarvit? Koupila jsem v obuvi bílou barvu a s tím vypadají kožené tenisky jako nové… Měli ve spreji nebo s houbičkou…
Do pračky určitě ne. Pokud nepomohly ani vlhčené ubrousky, pak boty nebudou ani tak špinavé, jako spíš odřené a s tím ti vyprání v pračce stejně nepomůže. Zkus je opravdu poctivě vykartáčovat měkkým kartáčem.
Když ani to nepomůže, tak jedině přebarvit, ale počítej s tím, že budou stejně flekaté - na odřeniny chytí barva trochu jinak. Broušená kůže je na tohle mrcha a písek na hřištích je na ni mor, bohužel.
@janicce Mikroutěrka a jako vyšší level mýdlo, ale provést rychle, aby se bota příliš nepromáčela - navlhčit houbičku, namydlit mýdlem na praní, „ošmidlat“ botu a pak rychle setřít navlhčenou mikroutěrkou a další suchou utřít do sucha. Osvědčilo se mi to právě u kožených bot a i u nebroušené kůže. Ale je potřeba to fakt moc nemáčet, vzít po povrchu, aby bota neztvrdla. A pak dobře „promazat“ přípravkem k tomu určeným, ať už voskem nebo nějakou impregnací nebo tak ![]()
Hlavně neprat kožený boty
, to jsem se jednou a naposled řádně poučila.. manželovi jsem jeho „smradlavky“ kožené oblíbené polobotky šoupla na 30° a totálně ztvrdly…vůbec v nich pak nemohl chodit, kůže rozpraskala a dělala mu na nohách mozoly…a navíc se „obrousila“ podrážka.
takže pračka v žádném případa, to je na boty tabu!
navíc na všech záručních listech máš většinou napsaný, že se nemaj boty dlouhodobě vystavovat nepřiměřeným teplotám, což je v překladu i praní v pračce. ![]()
@Taciras Vyprala jsem v pračce zimní kotníčkové boty Superfit s gore-texem, rychle uschly, pak jsem je raději ještě naipregnovala a sloužily jako nové. Takže moje zkušenost říká, že to bylo v pohodě.