Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky těhulky,
právě jsme ve 21.tt a už 4.týden cítím pohyby miminka. Asi 3 týdny zároveň pociťuji takové prapodivné cukání - hlavně do stydké kosti a podbříšku a pak do oblasti zevního genitálu (především klitorisu). Nejdříve to bylo tak max 5× za den, slabé, nic moc. Ale teď posledních 5 dní je to velice časté. Ve středu jsem s tím byla na pohotovosti, kde mě vyšetřili a vše v pořádku, ale důvod mého cukání mi neobjasnili. Přitom to cuká tak, že se až lekám. Nejvíce se tohle cukání objevuje v době, kdy mám neustálou potřebu na močení, to mě to cukání ani nepřestává. Jenže rozbor moči zánět močových cest neprokázal. O jedno miminko jsme v tomto týdnu přišli před dvěma lety a já jsem teď hodně špatná z těhle pocitů. Dr. mi sice řekl, že se nemám asi čeho bát, že čípek a mimi jsou OK, ale když ty pocity máte třeba 100× za den, tak je to na psychiatrii. Někdy mi přijde, že mi to cuká i do konečníku. Přemýšlím, jak ten pocit co nejlépe popsat,ale asi mi to moc nepůjde. nĚKDY JE TO, JAKO KDYŽ vÁM ZEVNITŘ DÁ NĚKDO RÁNU DO BŘÍŠKA, STYdKÝ KOSTI NEBO DOLŮ SMĚREM K POŠTĚVÁČKU. Někdy je to zase takovej pocit, jak když se Vám něco stahuje od stydké kosti do poštěváčku po přední stěně, ani ne tak hluboko. POcit tlaku nebo cukání v pochvě nemám, jen tohle. Nekrvácím, ani nehlením, bolesti zad nemám, ani horečku. Napadá mě buď zvláštní pohyby miminka nebo možnost utlačenýho nervíku, kterej mě neustále dráždí. Nejhorší je, že mám nakázáno ležet kvůli předchozímu těhu a když ležím, tak jsou ty pocity nejhorší. Už jsem opravdu zoufalá. Nemáte někdo podobné zklušenosti?
Celý den jsem akorát vystresovaná, moc se bojím a manžel už neví jak mi pomoci, když ani lékaři mi nevěnují pozornost.....
Předem mco děkuji. Lucka
luciashek píše:
Dr. mi sice řekl, že se nemám asi čeho bát, že čípek a mimi jsou OK.
Věř odborníkům.
I když níže píšeš, že se ti nevěnují, tak nevím ![]()
Mně to přijde jako pohyby mimča - možná je jenom v nějakém místě, že to cítíš spíš dole…
A nemůže už škytat? Už si nepamatuju, co říká příručka
Samík byl třeba hrozně uškytané miminko
![]()
Hlavně se nenervuj, všecko je určitě OK
Zvlášť, když ti to říká doktor…
Z mého laického pohledu to můžou být opravdu pohyby miminka. Třeba je mrnousek tak divně naštelovaný, že se strefuje hlavně do těchto oblastí.
Ale to nervování ti nepomůže..
Já být tebou, tak trochu vstanu a začnu něco dělat ) i když máš nakázáno ležet) - myslím, že to ničemu neuškodí a ještě se trochu rozptýlíš.
Hlavní je ,že jste oba v pořádku a nic tě nebolí.
Bud pozitivní a nestrachuje se.
Držím palečky ![]()
Jestli je to cukání pravidelné, viděla bych to na škytání (ale taky netuším, jestli to může být takhle brzo
)
Tak přesně takové cukání mám i já - ale zejména brzy po ránu. Jsou to pohyby mimi. Je to jen takové to lehké pošťuchování - jako by mi malý říkal - mamko vstávej a nespi. Ale přes den jsou to takové ty velké pohyby(někdy jako od vetřelce). Ale je fakt, že my už jsme v 33 týdnu. Možná to bude to samé. No a pokud říkají dr. že je vše o.k., tak to neřeš a buď v klidečku. Ono by s tím stejně asi nic neudělali - teda pokud by v tom nenašli nějakou chybičku. Spíše si to užívej.
Pokud doktoři říkají, že je to v pořádku, je to v pořádku… Hlavně o tom pořád nedumej - miminko je podle vyšetření v pořádku, o tom to je a víc Tě zajímat nemusí… může to být cokoli a nemá smysl se tím trápit. Pokud se jinak cítíš dobře, neřeš to.
Luci: třeba je to tím jak pořád ležíš, tak ti prcke leží na nějakém nervu a nebo ta škytavka jak píšou holky..naše malá škytala pořád, takže mi tu cukalo taky všude a hodně často…bude to dobrý neboj ![]()
ještě dodatek:) : já cítila pohyby poměrně brzy už někdy kolem 16tt a následně tu škytavku- trvalo to klidně 15 min tahem- pravidelné cukání..a škytavky se neboj, ta je zdravá, prcek si tím trénuje bránici- hl. dýchací sval..
Ahoj holky, chci obnovit tuhle diskuzi a optat se Vas na nazor. Mam vlastne stejny problem jako zakladatelka. Jsem 22tt pohyby citim uz treti tyden, nejvic vecer pred spanim. A prave uz druhou noc pred spanim citim presne to same jako ona - cukani v pochve, jakoby mi nekdo „klepal“ na cipek nebo na klitoris nevim jak to spravne popsat. Vcera jsem to probrala po telefonu se sestrickou z ordinace kam chodim a ta mi poradila at se prijedu ukazat. Tak me doktorka prohlidla cipek uzavreny vsechno v poradku. Podle ni to muze byt tim, ze se mimi jinak natocilo a kope mi tam na spodek. Mate s tim nejakou zkusenost?
Ahoj jojo ja jsem ve 24tt a je to prej jak dela kotrmelce a nebo si zapira nohy ale i ta skytavka a te je casta a kdyz lezis na zadech tak fakt se ti dokaze natlacit na takovej nerv nekde psali i jak se jmenuje. takze neboj
Ahojky holky u mě je to to stejný ale jelikož jsem podruhé těhu už si z toho hlavu nedělám. Jsou to opravdu pohyby miminka ať už jde o kotrmelce nebo obyčejné škytání u Valinky jsem se toho lekala a hodně jsem s tím plašila ale zbytečně. Teď u malýho jsem v klidu máme to pravidelně a hlavně čím víc jsem v klídku tím častějš stává se mi že mě pak celej podbříšek nebo stydká kost strašně bolí jak jsem vnitřně dokopaná. Je to podle toho jak se mimi hejbe a je uložený v bříšku. Takže hlavu vzhůru a klídek já se teď uklidňuju už tím že ho za tři metry budu držet v náručí a tím že se tam přece musí nějak hejbat a je jasný že v tak malým prostoru hold kope do toho co je zrovna po ruce noze nejblíž
přeju ti hodně štěstíčka a zdravíčka a klídek a pohodičku bez zbytečných stresů
měj se krásně ![]()
Ahoj jestli te to uklidni tak ja v tom tydnu co ty mela uplne to same a byly to pohyby. Měla sem malou hodne dole ze jsem do 24 tydne ty pohyby citila jen v podbrisku a k tomu to co popisujes. Ted uz je to celkem v pohode uz ji citim i jinde ale obcas si pekne kopne do močáku až se třeba venku bojim nehody
a včera sem měla pocit že si hodlá prokopat cestu ven zadkem
![]()