Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, take mate zkusenosti se svymi rodici, tchyni, tchanem, ze maji pocit, ze se vse toci kolem nich samotnych? Jako maminka dvou malych deti jakobych byla ta, co ma na ne vzdycky cas, abych je vyslechla, pofoukala dusevni bolistky, pohostila, odvezla zpet k nim domu. Pomoci s hlidanim ci resenim temat kolem deti, to jakoze preslechli. Zkratka jako babicky a dedeckove nefunguji a me to moc mrzi. Kazdy z nich si resi svoje zivoty, ackoli jsou vsichni zdravi, v suchu, se svymi strechami nad hlavou, pred duchodem nebo uz v duchodu. Nerozumim tomu, ze je ma generace natoz generace jejich vnoucat jaksi nezajima. Jsem z toho v soku a nejradsi bych vsem ctyrem rekla: „Stop a dal se s vami jiz nechceme vidat. Reste si sami sebe a nas z toho vynechte!“ ![]()
Problem so starymi rodicmi v duchodu moze byt aj so zacinajucou senilitou. Z vlastnej mamy by som liezla hore stenou, a co potom tchyna ![]()
B) Ani vyšší věk nezpůsobí, že člověk přestane mít potíže a bude plně k dispozici mladší generaci.
C) Ne, není norma, že prarodiče nepomáhají. Je to kus od kusu.
![]()
Az deti pujdou do skolky a tam se jich ucitelka zepta, co delavaji se svoji babickou a dedeckem, tak deti akorat tak odpovi, ze nic, ze prisli pro radu k mamince, snedli detem buchty a pak byla maminka po jejich odchodu neprijemna a unavena a nemela silu si jit s nimi hrat.
![]()
@Jells Bohužel to tak je, u nás tchánovci ani neví že už se 2 roky snažíme o mimčo, nezajímalo by je to, stejně tak jim nemůžeme říct vlastní názory, nápady, plány protože se neshodují s tím jak by to udělali oni a to je pak zle. Bojím se u nich říct, že mi něco nechutná nebo nedojíst oběd ![]()
Jsou oba v důchodu, zdraví, vitální, při penězích takže by si mohli užívat života, ale jsou pořád nabručení, nespokojení ![]()
Moji rodiče jsou proti nim mladíci, ale všechno chtějí prožívat s náma, můžeme se radit, diskutovat, plánovat, můžeme se cítit uvolněně a až budeme mít miminko budou nadšení, milionáři nejsou přesto by se pro nás rozdali, navíc je mamka vážně nemocná a tak si často říkám proč?
Toto v me rodine neznam. Jak uz tu bylo receno, je to kus od kusu… ![]()
Do duše člověka nevidíš.
Sama se snažím vycházet vstříc, i přesto jsem před časem dostala lekci.
Osoba, ať je a byla jakákoliv, chovala se se tak, jak se nikomu nelíbilo, byla naučena takhle žít, později se přidaly psychické problémy. Lidem prostě nedochází, že se chovají jinak, že byť tónem hlasu dokážou ublížit, nebo nesprávně upravenou větou apod. Pokud se oni neotevřou nebo ty jim k tomu při nějaké příležitosti nepomůžeš, nezjistíš to.
Co cítí vnoučata/tvé děti - o tom si s nimi povídej. My to také děláme a snaží se pochopit.
Raději anonym, nikdy člověk neví.
@Jells Takové najdeš všude, to není generací.
Pokud máš problém, tak jim to řekni: Hele, sorry, mám toho moc, starat se o děti, o sebe se postarejte sami. Není nad tím, o čem hloubat.
A jestli prarodiče nějak chybí vnoučatům, ona jim to taky třeba časem řeknou.
@Jells mám rodiče i tchánovce naprosto úžasné lidi, co by se pro svá vnoučata a děti a jejich partnery rozkrájeli, kdyby bylo potřeba.. Nebude to generací.. Asi si budeš vážně muset vybojovat své místo a klid na slunci..
I tchanovci a rodice maji pravo na svuj zivot, ze jsou uz starsi? No a co. Nekdo proste z deti poprdenej neni. Ale je fakt, ze kdyz ti to vadi tak navstevy omezte nebo chodte vy k nim at se muzete kdykoliv zdekovat.
Ahoj, já to mám takto tchýně s tchánem hlídají pořád, děti tam chtějí být, protože je hodně rozmazlují. až mi to kolikrát leze krkem ta jejich péče. naši se nezajímají vůbec, mají svůj svět, zajímá je jen jejich chalupa, kdo jim pomůže tam něco dělat. nikdy nepohlídali děti přes noc, jednou 3 hod. hlídala mamka a byla z nich na nervy. a to mám děcka velké. takže si nevybereš. hodně lidí dnes myslí jen na sebe, sobci, myslí si, že jen jejich problémy jsou ty nehjhorší. a bude to horší, lidé vidí jen peníze, když se chci věnovat dětem a být s dětmi doma, jsem divná a líná. pak mají být děti citově založení, empatičtí. když rodiče vidí hodinu denně, místo kontaktu s rodiči dostanou nový mobil.
Nezobecnovala bych. Takovi lide jsou napric generacemi.
Citove zalozene a empaticke jedince z cloveka automaticky neudela ani to, jestli se jim matka intenzivne venuje. I takovy clovek muze byt sobec, co ho pimoc druhym naprosto nezajima nebo masovy vrah. Povaha je z drtive miry dana, z malicke ovlivnitelna.
Tohle vůbec neznám, moji rodiče hlídali kdykoli. Tchánovci méně, ale to bylo ovlivněné jejich nemocí. A je pravda, že jsem si já zas na rodiče vždycky udělala čas, pofoukala bolístky, jak @Jells píšeš.
Mame z obou stran velmi hodne a obetave rodice a to jsou z jinych zemi a v podstate z jine generace. ja mela i sve hodne prarodice.
myslim, ze nic se neda zobecnovat napric generacemi. stejne tak jako nemam rada reci typu: „dnesni mladi…“ tak bych obecne neco nevytykala tem starsim ![]()