Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
mám docela problém, nebo to tak prostě vnímám. Chtěla bych vědět váš názor, jak by jste se chovaly v mé situaci.
Mám přítele, jsme spolu 4 roky. Bydlím s ním už 3 roky ale s jeho rodiči. Jeho táta jezdí na 3 týdny pracovně pryč a pak je zase 3 týdny doma, takže s ním zas tak často nejsme ale jeho máma je doma pořád. Teď před týdnem si našla práci, jinak celé 3 roky co u nich bydlím nepracovala, stejně teď pracuje jen 3 dny v týdnu. Jde o to, že ze začátku, jak jsem u nich začla bydlet, tak to docela šlo, tak dva měsíce, pak jsem si však všimla, že jeho máma je tak trochu generál. Pořád vykládá jak nemá všechno dělat žena, že žena musí uklízet, vařit, prát, že proč by si on měl pověsit svých pár ponožek, když má mě.
Mě je 21 a příteli 24, jsme sice mladí ale zas ne tak aby nám říkala např. když jdeme ven, tak na mě volá a huláká: co si bereš na sebe? já tam dojdu, neřeknu nic, jen jí ukážu jak jsem se vohákla a ona ježíš, vem si to druhé triko.
A já, že prostě ne, že chci jít v tom, že kdybych chtěla tam to, tak si ho vemu a ona že to je hrozné a že jaké mám ponožky atd.
jako neříkám, kdybych byla nějaká špindíra a nosila hadry které by se měly používat na vytírání podlahy, oblečení mám pěkné, moderní prostě podle mého gusta…a ty kecy mě úúúúplně vytáčí, nebo vařím a ona mi stojí stále za zády a říká: no a dej tam to a to a máš tam to a to?
Na nervy úplně, jednou už jsem to nevydržela, vaříla jsem kuřecí vývar a vždy ho nechám jen tak pomaličku vařit, ať je silnější, moje máma mě to tak učila a dělám to tak už x let a vždycky se povedl, odejdu z kuchyně, příjdu zpět a vývar bublá, že málem přeteče, všude pěna a plamen jel na plné pecky, tak neříkám ještě nic, ztlumím to, vyberu pěnu a jdu zas z kuchyně, znova příjdu a zas to samé a ona stojí v kuchyni a cosik tam dělá a já říkám: proč to tak hoří a bublá? teď jsem to ztlumila a ona vývar se musí vařit, to musí bublat, to už mě nasralo, tak jsem zvýšila hlas a řekla jsem jí, že to tak dělám vždy a vždy je to oka a ať mi to laskavě nechá tak, že vařím já a ne ona a ona: no tak já nevím… Jinak mi pořád říká, že je ráda, že tam jsem, že vždy chtěla dceru (má dva syny) ale mě puká žíla na čele vždycky jak slyším ty poznámky atd.
jinak osamostatnit se chceme ale u přítele mi to zas tak nepříjde, spíš jen já, před měsíce mi zvýšili v práci plat, tak pořád mluvím jak nepůjdu do svojeho ale sama bych si to vše platit nezvládla.
A přítel teď momentálně nepracuje. K rodičům můžu kdykoliv ale je tam strašně málo místa a žádné soukromí (mám mladší sestru). Promiňte, že je to tak dlouho ale vžil se do mě zase „démon zlosti“
napište mi svůj názor, tedy jestli to dočtete do konce, já se omlouvám ale je mi lépe.
![]()
Jo, ještě jsem zapoměla dodat, že jak vykládá, že vše dělá žena, tak ona sedí celý den u počítače a nehne pomalu ani prstíkem. ![]()
@samostatnajednotka odstěhovala bych se, tohle bych nedala..
Pryc do vlastniho a pokud pritel nechce, tajk pryc i od nej. Na to jina rada neni, nesnesla bych to.
No já už to nedávám, někdy se tomu směju ale jindy třeba vzteky až brečím a nejhorší je, že si ten vztek na ní vždycky vyriju na příteli. A ještě se k ní vrátím
ona chce strašně ať máme miminko, že ať má vnouče a ať tady bydlíme stále s něma.. to nepřipadá v úvahu, by mě asi pak zavřeli buď do Bohnic a nebo do Slávkova nebo do nějaké jiné věznice.
Ještě jak mi řekla, že nebudu mít dítě s přítelem ale s ní… no…
![]()
@samostatnajednotka Já mám povahově úplně stejnou maminku
, musím tedy říci, že na PC je také
, ale jinak je neuvěřitelně pracovitá, hodná a skvělá babička.. ale bydlet bych s ní nemohla, chjo
Nejde s tím vůbec nic dělat, fakt jen bydlet jinde ![]()
Tchyni těžko předěláš - zejména když Tvůj partner u toho vlastně většinu času není.
Osamostatnění je jediné možné řešení - dokud budeš u nich bydlet, lepší to nebude.
@Magdaleeena Jestli myslíš svou mámu, tak to by ještě šlo.
Sice věřím, že to taky je někdy o nervy ale jí přece jen můžeš říct: Mami, nech toho, vadí mi, jak mi pořád rozkazuješ atd. ale jí? Jí to řeknu a ona mi řekne, že mám domácí vězení, že ven jde jen přítel a to ona vážně taková je. Ale ať na ní nehážu jen špínu, kdyby byla moje kámoška, tak bych jí docela brala, kdyby jsme byly věkově stejné, ona není jako tak špatná ženská, je to baba do nepohody ale bohužel mi jako ta „tchyně“ nesedí… ![]()
No, neni jina rada nez se bud spolecne odstehovat nebo rozejit. Tohle dlouhodobe nevydrzis.
No jo, bohužel se budu muset smířit s tím, že se budu muset hodně uskromnit a jíd do svojeho… Jinak to nedopadne dobře no.. rozhádat se s ní nechci, takže nic jiného nezbývá. ![]()
@samostatnajednotka pomuze jen vlastni bydleni.at se pritel snazi s praci, jinak je to mamanek v Mama hotelu a to je nepouzitelne pro zivot ![]()
Jako vážně, že máš domácí vězení? A to jako pak sedíš doma než tě tchýně pustí ven?
@svycarka No je zvyklej na její servis, tedy byl, pak jsem přišla já a ona to teď všechno nechává na mě, ale já mu toho tolik nedělám jak jeho máma a navíc on není zas takový, že by se mě nezastal, dokonce jí jednou seřval, že nejsem žádná uklízečka.
Jinak šel by se mnou do bytu hned ale se vztahem mezi jeho mámou a tátou je to docela komplikované a on má strach, že když odejde, že oni od sebe také odejdou (to jsem zapoměla dopsat). ![]()