Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Nechce se mi zakládat nové (podobné) téma, tak obnovím toto. Tchýně mi teda (díky bohu!!) nerozkazuje… zato udílí fakt „dobrý rady“
Příjde vám normální, že dospělá ženská mi radí, at´ když 5ti měsíční dítě nechce jíst příkrmy, at´ jí do toho dám cukr???…at´ jí to osladím (protože dřív se to dělalo normálně!!)…??
Nebo ve stejnej diskusi jako reakci na to, že se má dát do příkrmu kousek piškotu - kvůli zvykání si na lepek - říct, že když byla její matka mimino, tak se její matce (jako tchýnině babičce) zdálo mlíko moc řídký - tak ho zahušt´ovala moukou… A jí to ted´ (v 21: století) přijde jako „proč ne?“ - asi „dobrej nápad“…
Nebo mi – když malá měla fakt problém s jídlem, vůbec mi nejedla, skoro jsme skončily v nemocnici - řekla, že „v nějakým pořadu v televizi říkali, že člověk má jíst jen když má hlad, a tak at´ to miminko nechám, nají se až bude mít hlad“…Jsem přecitlivěla nebo to jsou fakt rady jak z pomocný školy?
Díky za anonym - manžel zná můj nick a rozvádět se nechci
Jo, jseš hodně přecitlivělá. Prkotiny. A jinak z čeho se dělá ten piškot. Z vajec a mouky.
Moje tchýně je to samé
Zrovna včera mi povídala, jak malé bude dělat jablečnou přesnídávku a osladí jí cukrem ať se malá má
A stejně tak mrkev… do všeho by chtěla cpát cukr
. Smutnější bohužel je, že jsem se s tímto setkala i u kamarádky, která své 4M dcerce sladí čaj, aby jí více chutnal ![]()
@Bábrdl to sice ano, ale mouka se snad musí vařit ne? Nemůžeš jí jen tak nasypat do mléka a dát dítěti.
Jinak ano, vyslechnu si názor někoho jiného a posoudím ho, samozřejmě, ale když ti bude někdo říkat, že máš dítěti osladit příkrm, ty slušně odpovíš, že cukr pro tak malé dítě není dobrý a ten někdo ti to při další návštěvě bude zas říkat? Na které straně chybí slušnost?
@species píše:
Moje tchýně je to saméZrovna včera mi povídala, jak malé bude dělat jablečnou přesnídávku a osladí jí cukrem ať se malá má
A stejně tak mrkev… do všeho by chtěla cpát cukr
. Smutnější bohužel je, že jsem se s tímto setkala i u kamarádky, která své 4M dcerce sladí čaj, aby jí více chutnal
Znám maminky, které půlroční děti krmí párky, aby měli maso, tříměsíční pribiňákem, dávají je do chodítek, nosítek, vysítek a podobně a přijde jim to normální, když je člověk taktně upozorní dozví se, že je paní dokonalá atd.
No tak to říká, no? To je neslušné něco opakovat? pak je neslušný vlastně každý, no. A s tou moukou - jak víš, že ji nevařila?
@inkakřivák jenže u babičky" musi" doma mě ji krasne ale když jede k babičce tak ta mu řekne ať sní vše co mu dala na talíř a po obědě ještě buchty a ještě piticko a už je hotovo. Toto já neovlivnim. Když to tchýni řeknu ať mu tolik nedává ze mu bude špatně ona řekne že jest musí. Ikdyz pohrozim že ji syna příště nedám tak jsem nejhorší má světě já.
@lleennttiillkkaa No a vidíš - vychovává podle sebe. Kdyby jí to říkala tchyně, tak je blázen, který zamrzl v minulém století. Ale takhle? Řečeno podle slovníku místních - ona je matka, ona ví, co je pro její dítě nejlepší a ona rozhoduje. Prostě to tak je. Co hlava, to názor.
@Dominika2016 Musí - a co se stane, když řekne že nebude? nacpe to do něj? prostě synovi vysvětli, at se nepřejídá. Neexistuje nic, co by ho mohlo donutit jíst, kdyby nechtěl, a to mi věř. Tady se asi kombinuje to, že má babča radost, že klukovi chutná, a kluk, který prostě rád jí.
@inkakřivák píše:
No tak to říká, no? To je neslušné něco opakovat? pak je neslušný vlastně každý, no. A s tou moukou - jak víš, že ji nevařila?
Já nevím, ale nepřipadá mi slušné, abych někomu neustále něco radila, když vidím, že o to nestojí. Řeknu jednou svůj názor a ať se každý zařídí podle sebe. Poradím ráda, pokud se mě někdo na radu ptá.
Jinak s tou moukou, nevím, jak by se dalo zahustit mléko dítěti - jakože jí dám do mléka (UM), pak to teda budu vařit a pak dám dítěti? Nebo udělám jíšku a dám to do mléka? Oboje mi přijde nevhodné pro 5m dítě.
@lleennttiillkkaa ono ale u většiny věcí neexistuje žádná univerzální pravda. Jdou věci dělat tak i tak (např. způsob porodu, příkrmy, očkování, vyřvávání atd.). A na to každý může mít odlišný názor, takže se nelze s každým shodnout.
@AnastazieB píše:
@lleennttiillkkaa ono ale u většiny věcí neexistuje žádná univerzální pravda. Jdou věci dělat tak i tak (např. způsob porodu, příkrmy, očkování, vyřvávání atd.). A na to každý může mít odlišný názor, takže se nelze s každým shodnout.
Jo však já nic neříkám, každý ať jedná podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Tak je to ve všem. Krmení, kojení, rození, barefoot versus pevná obuv…tak to bylo vždycky.
@AnastazieB No on sunar se dělal do st jinak než ted. To bylo umíchat kašičku a pak opatrně zalívat převařenou vodou. Takže klidně mohla být v té vodě i zavařená třeba lžička mouky, jako kaše. Však krupička se tak dělala. Přiznávám, že víc než papírovky současným matkám závidím přípravu mlíka. Namíchat sunar, bay v tom nebyla ani pidihrudka a neucpívalo to flašku, to byl dost kumšt.
@kdochcekam píše:
Moje máma traduje, že co je sladké, to je dobré na kosti. Asi si myslí, že když je cukr bílý a kost taky bílá, tak to tak patří. já z jejich teorií někdy omdlévám. Jsem doma 4 a kilo cukru mám na půl roku. A to si sladí návštěvy kávu. Používám med nebo glukopur nebo sirup z agáve. moje máma žije s bráchou a mají tři kila cukru na měsíc. Do konvičky s čajem nasype šufánek cukru. Brácha má zuby jako řešeto, mladej kluk, ale podle mojí mámy si je špatně čistí, protože ona mu vaří samé zdravé
.
Naše děcka nesmějí pít sladké limonády a jmenovitě nesmějí pozřít colu. Sami to i odmítnou, že to není pro děcka, že chtěj šťávu. Máti jim vnutí aspoň deci, aby měla pocit pokořitele, že to děckám dala a jim se nic nestalo. Zabít ji nemůžem, máme ji rádi, děcka ji zbožňují a předělat nejde.
Med, glukopru i sirup z agáve jsou stále jednoduché cukry. Pokud budeš jednou radit snaše, že by bylo lepší nahradit bílý cukr medem, nejspíš taky obrátí oči v sloup. Jedno je víceméně jak druhý, záleží na množství.
A přečti si někdy, co dělá agávový sirup (tzn. fruktóza) - podporuje inzulinovou rezistenci i ukládání břišníhjo tuku.
To všechno ti píšu jen proto, abys viděla, že ty si myslíš, že to děláš správně, ale ve skutečnosti to s souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky není. ![]()
Možná to není moc populární, ale u nás se vždycky hlásalo, že se smí jíst a pít cokoliv, pokud se to nepřehání a pokud to není pořád. Takže ani čokoláda, ani cukr ani bůček nejsou tabu, když na ně má někdo chut. Ovšem abych kupovala co týden bůček, tak to tedy ani za nic. Ale pořád si říkám raději dát upéci ten bůček, at si pak dá chlap na chleba nastudeno, než salám. Ale kolu taky nemůžu pít, hnusí s mi, stejně jako kofola a ty barevné umělé vody. Humus největší.
Myslím si, že je to pořád jenom cukr - u medu se řeší asi spíš ty přídatné látyky, ale to se musí dávat do téměř studeného čaje, jinak nevím. Zas tolik se o zdravou výživu nestarám.