Prarodiče - oddělený vchod - pomohlo?

Anonymní
23.6.13 07:13

Prarodiče - oddělený vchod - pomohlo?

Ahoj,
pro všechny co bydlí s prarodiči a postavili si oddělený vchod, pomohlo to zlepšit situaci - vztahy?
My bydlíme horní patro, tchánovci dole, máme dvě děti. Staršího mi tchýně hlídala hodně, i si pro něj chodila (k nám nahoru, i když jsme se nedomluvili, několikrát denně), když jsem šla s dětma ven, starší mi ihned za nimi zdrhnul a vždy si ho tam nechali (bohužel v ruce miminko, tak jsem ho nemohla odtáhnout). Vztahy nejsou dobré měsíc se se mnou nebaví, už by asi chtěli, ale mě se moc nechce, protože mám strach, že to zas sklouzne do starých kolejí, tchýně nemá soudnost, nejraději by měla malého každý den, klidně i na celý den. Teď jsou děti konečně doma, tak jak by měli být hlavně s mámou a tátou.
Přítel se stěhovat nechce (já bych chtěla), tak mě napadalo si prosadit oddělený vchod (naštěstí by šel udělat), ale nevím, jestli by to k něčemu bylo, krom toho by je to určitě urazilo, ale v téhle fázi, kdy se furt hádáme se mi to zdá jako nejlepší řešení.
Co vy na to?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15404
23.6.13 07:24

Pokud bych musela bydlet s tchanovcema, tak oddeleny vchod by bylo prvni, co bych udelala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
347
23.6.13 07:29

A ty se s nimi nebavis, protoze chcou hlidat maleho? no nevim, my bydlime s tchany spolecny vchod, taky my nahore a oni dole. a nevim jak jsem bez nich mohla zvladnout zacatky s obemi detmi:-))pokud muzu hodim je dolu k tchyni nebo jsou cele dopoledne nebo odpoledne venku s dedou:-))mam 24hod nonstop hlidani a uzivam si to:-))kdyz chcou hlidat at hlidaji:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
23.6.13 07:36

A kdyby to byli tvoji rodiče, tak by ti to taky vadilo, že je s nima malý denně?

My jsme bydleli s našima, teď jsme asi 50 m od nich. Malý k nim normálně chodil tak, jak popisuješ - jak přišla babička z práce, tak tam šel, pobyl dvě hodinky, jak kdy, pak sám přišel domů. Stejně tak to dělá i teď - mamce to nevadí, se mnou je celé dopoledne, tak nechápu, proč jim bránit v trávení volného času spolu. Stejně tak jde třeba sám ven „před okna“, vidí dědu, jak něco dělá s traktorem, tak se zeptá a jde za ním a „pomáhá“ mu. Oni nemají problém ho odeslat zpátky, kdyby měli moc práce (případně se domlouváme), já mám větší šanci si něco udělat (i když s malou je to o ničem) a většinou stejně jdeme ven a malá chce jít taky k babičce, tak se tam přetáhnem taky. Nevidím na tom nic špatného, že dítě vidí denně babičku :think: Jen si myslím, že to bereš jinak, protože je to tchyně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
23.6.13 07:41
@Anonymní píše:Teď jsou děti konečně doma, tak jak by měli být hlavně s mámou a tátou.

Tahle věta mě dostala :think: nechtěli byste si je tam zamknout? Do školy je taky nepustíš? 8o Ty nemluvíš s tchýní a chceš oddělený vchod jen proto, že chtějí hlídat? Buď ráda, co by někdo dal za to, mít volné odpoledne a kdykoliv hlídání. Domluv se s tchýní, kdy u nich budou, vysvětli jí, že ne každý den, že vy máte taky své plány. A na dny, kdy budou u dědů, si udělej jiný program, nějakou činnost, abys jen neseděla doma a nehudrovala, že ti zas vzali děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1238
23.6.13 08:20

Přidávám se k nechápajícím :nevim:
Máme stejnou situaci, tchánovci bydlí dole, my nahoře. Máme společnou předsíň a dokonce nemáme nad schody ani dveře, jen dřevěnou branku, kterou už ani nezamykáme, když se malá naučila chodit po schodech.
Málé jsou dva a půl a už tak rok se ráno sebere a jde dolů tak na hoďku za babčou, ona je ráda, že jí vidí a já jsem ráda, že se v klidu nasnídám.
To samé večer, kolem šesté jí tam sama odvedu a je tam třeba do půl osmé a já jsem šťastná, že máme s manželem chvíli klid se společně navečeřet, popovídat si, případně jdeme spolu na procházku se psama.
Myslím si, že partneři potřebují čas být také jenom spolu, bez dětí, aby ten vztah nebyl jen na jedno brdo a neodcizili se. Je jasné, že až budu mít děti dvě, tak je tam obě babče nepošlu, ale když „přijdu“ aspoň o jedno, tak to bude výrazné ulehčení :mrgreen:
Lituju ty matky, které se i pro rohlíky musí táhnout se dvěma dětmi a že v zimě je to na palici, než je obě oblíkneš. Já kdykoliv potřebuju někam rychle zajet, tak jí vrznu babče a jedu, nemusím složitě řešit nějaké hlídání nebo jí tahat třeba i nemocnou po obchoďákách.
Já bych to být tebou brala spíš jako dar z nebe a ne problém. Je jasné, že se musí nastavit nějaká pravidla, aby to nebylo už příliš, ale když babče řekneš, ať si malého bere třeba večer na dvě hodinky, že s ním máš dopoledne nějaký program, tak by to mohla respektovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
169
23.6.13 08:27

Ja zakladatelce rozumim! Moje mama bydli pobliz a nejradsi by byla porad s nama (ale neni to klasicky hlidani, spis nevyzadana spolecnost). Leze mi to na nervy. Chci byt se svyma detma taky nekdy sama. Kdyz ma maleho, tak ho dopuje sladkym atd. O dalsim negat. vlivu radsi pomlcim. Proste ma zakladatelka pravdu, ze rodice jsou hlavni a prarodice jen obcas na zmenu. Ja jsem si neporidila deti, abych byly stale u nekoho jineho. Takze oddeleny vchod urcite a doporucuju svatbu - nebudes se tam citit tak cizi a oni lepe prijmou tva prava (znam z rodiny - pritelkyne neni uznavana za pravoplatnou partnerku syna).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.6.13 08:37

Já tedy nechápu, jak jste mohli z mýho krátkyho příspěvku vydedukovat, proč se spolu nebavíme a tak.
Oni s tím začli, že se se mnou přestali bavit - prý lžu, šířim o nich pomluvy, děti psychicky deptáme, špatně se o ně staráme. Tchýně není psychicky úplně v pořádku, píše si např. co jsem kdy dětem řekla - takový ty ne zrovna milý věci, asi z toho důvodu, aby to mohla použít proti mě. Tohle není můj názor, ale vícero lidí, kteří jí znají nezávisle na sobě. Krom toho je to typ, který rád lidi řídí, všem do všeho kecá, potřebuje mít navrch.
Ono pokud máte pohodovou babičku, tak chápu, že to nechápete, viz @Lin25, to tiše závidím :(

Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.6.13 08:40

@Balalajka
Díky, asi tak. Krom toho každá rodina to má jinak, já jako dítě taky bydlela v dvougeneračním domku, za babičkou a dědou jsem mohla kdykoliv, ale rozhodně jsem tam nebyla celé dny. Tak asi mi to nepřijde normální. Vždy jsem byla hlavně s mámou a tátou, ty mě vychovávali…

zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.6.13 08:49

Krom toho bylo povinností vždy staršího odevzdat, když jsem jim ho nedala (sorry, ale taky jsem chtěla být se svýma dětma celej den), byli uražení.

zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
12272
23.6.13 08:52
@Anonymní píše:
Já tedy nechápu, jak jste mohli z mýho krátkyho příspěvku vydedukovat, proč se spolu nebavíme a tak.
Oni s tím začli, že se se mnou přestali bavit - prý lžu, šířim o nich pomluvy, děti psychicky deptáme, špatně se o ně staráme. Tchýně není psychicky úplně v pořádku, píše si např. co jsem kdy dětem řekla - takový ty ne zrovna milý věci, asi z toho důvodu, aby to mohla použít proti mě. Tohle není můj názor, ale vícero lidí, kteří jí znají nezávisle na sobě. Krom toho je to typ, který rád lidi řídí, všem do všeho kecá, potřebuje mít navrch.
Ono pokud máte pohodovou babičku, tak chápu, že to nechápete, viz @Lin25, to tiše závidím :(Zakladatelka

Tak pokud je to taková paní, bude lepší se osamostatnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
23.6.13 09:02

A to já to chápu. Taky by se mi nelíbilo, kdyby byl malej každý den u tchanu nebo u našich. Stačí, že v zimě chodil k našim i třikrát týdně. Já nevidím nic špatného na tom, že chci mít svoje dítě doma. Samozřejmě mu nebudu návštěvy zbytku rodiny zakazovat, ale čeho je moc, toho je příliš. Odděleny vchod je fajn, otázkou je, zda to něčemu pomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
23.6.13 09:29

@Lin25 Naprostý souhlas, podle mě většina těchto sporů je o tom, že nejsou jasná pravidla. Třeba si tchýně myslí, jakou službu neprokazuje tím, že maminku na chvilku zbaví dětí. Mně třeba vodí někdy dceru do školky děda. Taky ji chtěl vodit pořád, ale řekla jsem mu jasně, že jsem hrozně ráda, když ji tam vezme za škaredého počasí, abych nemusela táhnout tři mrňata třeba ve vánici, ale když je pěkně, rádi se projdem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.6.13 09:30

Bydleli jsme u tchánů, a jen co se narodil syn, byla to katastrofa. Tchýně nasáčkovaná u nás nahoře, kdykoli se jí zachtělo, k odchodu se neměla sama nikdy. Tak muž udělal razantní opatření (hned pár dnů na to!), nahoru už bez optání nešli. Domluva byla taková, že jim syna na nějakou dobu vždycky přinese. Samozřejmě byli uraženi. Nestačilo to, protože dole pořád štěkal pes, a oni na něj hulákali (často i dost sprostě), že k nám bylo slyšet vše. Tak si muž prosadil dole vybudovat dveře. Opět se to neobešlo bez hromady řečí, že je to zbytečný, že snad normálně můžeme fungovat jako rodina, apod. Stejně to prakticky ničemu nepomohlo, situace se celkově vyhrotila natolik, že jsme se odstěhovali - kvůli mě, jak jinak. Vlastní vchod jsme sice neměli nikdy, ale za sebe vím, že by to nepomohlo vůbec ničemu.
Už takhle jsem byla (a jsem dodnes) ten článek, co jim rozvracel rodinu, kvůli komu všechno začalo, kdo si dovolil se izolovat v jejich baráku, atd. Ano, já jim to neberu, že to je jejich dům, chtěla jsem se odstěhovat už dávno. Ale muž mě tam držel, že udělá všechno proto, abychom měli klid a soukromí. Jenže dost často byl ve velké hádce i on s mámou, tak ho to naštěstí přimělo odejít se mnou.

• Citovat
  • Upravit
Lenka_neprih.
23.6.13 09:30

Nas oddeleny vchod zachranil. Bydlime tedy s mymi rodici, ne s tchanovci. Spolecnou mame pouze zahradu. Nasi to ted k nam maji asi 50 schodu a tak si pokazde vetsinou rozmysli, nez prijdou. Predtim jsme je tu meli porad.
Priznam se, ze mi to ted vyhovuje. Babicka vidi deti, kdy chce a ja mam hlidani, kdykoliv potrebuji.
Na zacatku jsme meli treci plochy, ale ty jsme si vyrikali. Napr. o vikendu jsem uvarila a nachystala stul. Sla jsem k babicce pro deti a zjistila, ze deti uz mam po obede. Takze jsme zavedli pravidlo, ze pokud jdou deti dopoledne k babicce, tak tam nesmi nic jist, aby potom doma obedvali. Takovych problemu bylo vic, ale casem jsme to nejak vyladili a ted to funguje.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová