Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ywett, jo, to mám asi celkem podobné - trvalo mi dost dlouho, než jsem pochopila, že mě prostě nesmí zajímat, jakým způsobem moje děti existují u tchánovců. Naučila jsem se časem, že do některých věcí prostě máma (i ve vlastním zájmu) nemůže strkat nos - takže mne zajímá, co dělají a kam půjdou, když se mi něco nezdá, řeknu to na rovinu a pokud možno navrhnu řešení, ale jinak se do toho nepletu. Když jsou děti u nich, oni jsou zodpovědní za to, aby bylo všechno v pořádku, aby se dětem nic nestalo. Jakým způsobem to zajistí, to nechávám na nich - vím, že udělají všechno proto, aby zajistili jejich bezpečnost. V tom jim naprosto důvěřuji. O ničem jiném než o vzájemné důvěře a respektu to není.
Nevidím jediný důvod,proč by dítě v 1 roce a 4 měsících mělo spát u prarodičů(pokud není závažný důvod, např. matka v nemocnici, ale to je na jinou diskuzi) a proč by si ho měli brát na nějakou akci v centru města, aby se s ním někde předvedli..
Kdybych tak někomu v tomto věku svěřila svoji dceru, tak by se jí tak rozhaproval denní režim, že bych se s ní pár dní nedomluvila, několik nocí by nespala..
Jsou to moje děti a já chci vědět, co dělají..A pokud je to akce mimo běžný rámec(něco jiného než pobyt doma u babičky, než běžná procházka nebo pobyt na hřišti), jsem toho názoru, že rodiče s tím musí souhlasit..
To podle mě nemá zase až tolik společného s tím, jestli jim svěřím dítě beze strachu z toho, jestli se o něj „dobře“ postarají, jestli se mu náhodou něco nestane..Mám prostě právo říct ne.
Moje děti spaly poprvé mimo domov kolem 2 a půl let..Syn, když jsem byla v porodnici, dcera, když jsem byla se synem v nemocnici - byla u babičky s tatínkem..
Starší občas chodí k babičkám přes noc, malá zatím ne..
O noc zatim nejde. Verim ze zacnou tlacit, ale myslim ze na noc jeste nemam ani ja ano on.
Ono je to ovlivneno i tim, ze prarodice nevzali kluka jeste ani na pisek tady u nas pred dum. Ja tvrdim ze by meli zacit takovymito malymi kroky…
Ono je to z casti ovlivneno tim, ze nikdy nevozili. Vzdy rikali odpocin si vezmu ho ven (mamka i tchyne) ale mame psa. Toho oni s sebou brat nechteli a ja ho musela vyvencit. Takze prochazky byly vzdy spolecne. A od cervence co kluk chodi tak oni neprisly s tim, vezmeme ho na pisek a ty si bez vyvencit arga.
Proste tim ze jsem jim ho nedavala v kocarku tak to nejak vysumnelo ci co a jen posloucham vycitky.
Kdyz jsem rekla at ho vezmou do zoo, ze je to super napad (prisli s tim oni) tak nakonec ucukli
ale dostavam sodu za to ze jsem ho s nimi nepustila kdyz si oni mysleli ze je to super napad…
No dekuji vsem za podporu.
Krasny vecer!!!
P.s. Anguo - k mori bych nepustila urcite. Ne takhle maleho a take bych si to poprve chtela zazit sama.
j.pampeliska píše: … Doted jsme se vidali spolecne. Oboje prarodice mi to ale vycitaji. Tvrdi ze tim kluka ochuzuji…
O co takhle malé dítě ochuzuješ? O zážitky s babičkou, když jeho jediným cílem je sedět někde na pískovišti a plácat s bábovky?
O zážitky s babičkou půjde později (u staršího jsme tomu pomohli asi ve 2,5 letech), teď jde jen o to, abyste si všichni - ty, dítě i prarodiče - postupně zvykli.
A upřímně největší problém budeš mít ty ![]()
Držím ti palce, ať brzy přijdete na kompromis přijatelný pro všechny.
To jsem ráda, že nejsem s tím mořem blázen
Říkala jsem, že můžeme pak jet ten další rok třeba všichni společně, i s miminem (teď s půlročním nevím
).
Anguo, já se smiřovala s tím, že Matyho do Chorvatska (k tetě na „chalupu“) s našima pustím, ale neudělala bych to. Letos jsme to řešili. Táta (zcestovalej mazák) přiznal, že by měl strach, že se něco stane a přece jen lékařská péče je tam nejistá. A já se na to prostě necítím. A nevím, jestli někdy budu
Takže jsme se dohodli, klidně jim obě děti na týden dám, ale budou spát u našich, po výletech si můžou jezdit, kam uznají za vhodné - ale jen po naší republice ![]()
Příspěvek upraven 08.10.11 v 22:09
Angua píše:
To jsem ráda, že nejsem s tím mořem blázenŘíkala jsem, že můžeme pak jet ten další rok třeba všichni společně, i s miminem (teď s půlročním nevím
).
Blázen fakt nejsi.Já nevím,ale je to dálka a stát se může cokoliv…A na společnou dovolenou bych asi taky nejela
Možná tak na 5dní
![]()
Jančo, to my bysme společnou dovču dali, bydlíme spolu v jednom baráku a zatím žijeme
Zas by to mohlo být výhodné - že by třeba vzali někam děti a my bysme měli chvíli pro sebe, mohli si jít spolu zaplavat, na procházku večer… Což jinak nehrozí ![]()
Ywett, proti tomu bych asi taky nic neměla (i když začala bych víkendem, nejsem zvyklá
) - akorát teda u nás to jaksi pozbývá smysl, když spolu bydlíme
Leda k tchyni, ta bydlí v jiném městě, ale sama říkala, když jsme se o tom bavily, že třeba tak za rok, až bude ještě víc chápat a tak. Ale těší se na to, to jo… Celý den u ní by dal už stopro a já taky (což je hlavní
).
Anguo-tak společnou dovolenou bych nedala.Obě babičky jsou extrém-moje máti šíleně na malou šišle a rozmazluje a tchýně by malou klidně nechala plakat-její odůvodnění Ať si pročistí plíce
Nehledě na chytré rady ohledně výchovy,oblékání a jídla
![]()
Naše děti byly poprvé na týden u babičky ve 4 letech, předtím tak na den max dva. Na společné dovolené jsme jezdili a mělo to i své výhody, ale po asi 4. společné už jsem nechtěla. Brala bych naopak, kdyby vzali děti a my jeli výjimečně někam s mužem sami, ale o to se nijak nehlásí
Ale jako malinké jsem je nedávala, ani bych bývala nechtěla, teď už jo, jsou velcí. v těch pravidlech a bezpečnosti jsme se postupem času sehráli, prarodiče zjistili, co je pro mě zásadní, a já taky časem v té úzkostlivosti otupěla ![]()
janca84 píše:
Anguo-tak společnou dovolenou bych nedala.Obě babičky jsou extrém-moje máti šíleně na malou šišle a rozmazluje a tchýně by malou klidně nechala plakat-její odůvodnění Ať si pročistí plíce![]()
![]()
![]()
Tak u nás jsou všichni normální - takové blbé řeči nevedou, nešišle též nikdo, dobré rady nedostávám, s jídlem se respektuje, co řeknu. Takže ideál ![]()
Angua píše:janca84 píše:Tak u nás jsou všichni normální - takové blbé řeči nevedou, nešišle též nikdo, dobré rady nedostávám, s jídlem se respektuje, co řeknu. Takže ideál
Anguo-tak společnou dovolenou bych nedala.Obě babičky jsou extrém-moje máti šíleně na malou šišle a rozmazluje a tchýně by malou klidně nechala plakat-její odůvodnění Ať si pročistí plíce![]()
![]()
![]()
Tak to potom jo.Já to šišlání jako učitelka MŠ strašně špatně nesu
Už několikrát jsem jim říkala,že malá je člověk a ať s ní mluví normálně.Teď už jsem to vzdala a trpím každou návštěvu,manžel to taky nesnáší…Ale co mám dělat?
Liskat
Já to taky nesnáším, naštěstí to v mém okolí nikdo nedělá, tao by mě trefil šlak ![]()
Angua píše:
Liskat![]()
![]()
Já to taky nesnáším, naštěstí to v mém okolí nikdo nedělá, tao by mě trefil šlak
Mimo téma jsi z Moravy? ![]()