Práva otce dítěte

Napsat příspěvek
Velikost písma:
23081
21.4.15 12:49
@canaglia píše:
Proto píšu „pokud“ a ne „jelikož“ :mrgreen:
Stejně tak můžu napsat, že pokud nemají péči soudně upravenou a matka brání v péči otce, pak může být oprávněné chování otce…

Promiň, četla jsem v rychlosti, tak jsem pobírala každé druhé slovo :D

Proto jsem se i ptala, zda mají soudně určený styk na od - do, pokud tam mají jen dohodou, tak těžko bude dokazovat, že už vypršela lhůta, kdy má být dítě vráceno zpět k ní, ne? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
21.4.15 13:02

@Xiraxinek Dohoda je to, v čem se shodnou. Jestliže otec říká „ano“ a matka „ne“, potom se ti dva evidentně neshodnou, dohoda není, dítě má být u matky.
Ale dotaz zněl na péči neupravenou, což je zase něco jiného…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23081
21.4.15 16:31
@katalyzator píše:
@Xiraxinek Dohoda je to, v čem se shodnou. Jestliže otec říká „ano“ a matka „ne“, potom se ti dva evidentně neshodnou, dohoda není, dítě má být u matky.
Ale dotaz zněl na péči neupravenou, což je zase něco jiného…

Hmm… NO, já to myslela tak, že třeba já mám v rozsudku, že mám kluka ve výhradní péči a otec má styk s ním po dohodě. Tudíž se mi ozve, zda si ho může tak a tak vzít, já mu ho dám a taky očekávám, že v domluvený čas mi jej doveze zpět. Od toho se odvíjí to, jak jsem psala, že zda má zakladatelka v rozsudku přímo napsáno např. sobota 9.00 až neděle 18.00 a nebo prostě taky, že po dohodě. V prvním případě to je jasný, skončila neděle, šup dítě domu. Ve druhém případě ona může tvrdit, že byli domluveni do neděle, on může tvrdit, že do pondělí a jak se pak rozsekne ta pravda? :think: :think:
Neútočím, nechytračim, jen uvažuji jak se to vlastně dá užít v praxi :nevim: :think: :think:

Edit: A nikde nečtu tedy, že to mají neupravené. Zakl napsala, že má výhradní péči a od té doby mlčí, takže už dál jedeme jen na domněnkách… :nevim: Já jsem to naťukla jen proto, že mne zajímá, jak by to vlastně fungovalo v reálu, jak dokázat, že se domluvili tak a tak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
21.4.15 19:30
@Xiraxinek píše:
Promiň, četla jsem v rychlosti, tak jsem pobírala každé druhé slovo :DProto jsem se i ptala, zda mají soudně určený styk na od - do, pokud tam mají jen dohodou, tak těžko bude dokazovat, že už vypršela lhůta, kdy má být dítě vráceno zpět k ní, ne? :think:

je-li upraveno soudně svěření dítě do péče matky, pak rozhoduje matka (s výjimkou ohrožení dítěte). Pokud je ve výhradní péči pouze fakticky a ení stanovena soudně, rozhoduje ten, kdo má dítě v moci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23081
21.4.15 20:07
@canaglia píše:
je-li upraveno soudně svěření dítě do péče matky, pak rozhoduje matka (s výjimkou ohrožení dítěte). Pokud je ve výhradní péči pouze fakticky a ení stanovena soudně, rozhoduje ten, kdo má dítě v moci.

Takže teoreticky, když táta přijede pro dítě a domluví se s mámou (která má výhradní péči), že může mít dítě u sebe přes noc a té matce večer bouchne v hlavě a řekne, že ne ne ne, že si to rozmyslela a dítě chce ještě ten den zpět, tak otec prostě musí naklusat a dítě zpět dovézt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
21.4.15 21:18
@Xiraxinek píše:
Takže teoreticky, když táta přijede pro dítě a domluví se s mámou (která má výhradní péči), že může mít dítě u sebe přes noc a té matce večer bouchne v hlavě a řekne, že ne ne ne, že si to rozmyslela a dítě chce ještě ten den zpět, tak otec prostě musí naklusat a dítě zpět dovézt?

jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23081
21.4.15 22:39
@canaglia píše:
jo.

Aha… Hustý :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
22.4.15 15:02

@Xiraxinek Ono to platí ale i naopak: otec řekne, že dítě bude mít přes noc, a pak si to rozmyslí… potom je na matce dítě převzít a postarat se o něj i přes tu noc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
22.4.15 18:06
@katalyzator píše:
@Xiraxinek Ono to platí ale i naopak: otec řekne, že dítě bude mít přes noc, a pak si to rozmyslí… potom je na matce dítě převzít a postarat se o něj i přes tu noc

To si nemyslím. Matka může mít nějaký program, otec převzal péči na domluvenou dobu, je tedy za dítě po tuto dobu odpovědný. Tj. předat dítě matce může až po nové dohodě. Je to odlišná právní situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
23.4.15 18:09

...

@canaglia Možn tedy jinak: otec řekne, že si dítě vezme, a potom si pro něj nepřijde z důvodu xyz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
23.4.15 19:12
@katalyzator píše:
@canaglia Možn tedy jinak: otec řekne, že si dítě vezme, a potom si pro něj nepřijde z důvodu xyz.

Takto ano, pak se stará matka. A to platí i u upraveného styku, vyjma případů, kdy je přímo v rozsudku uvedena povinnost hlásit nerealizování styku předem. Ale i tak by se matka musela postarat, ale otec by porušil rozsidek a mohl by být postižen výkonem rozhodnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
23.4.15 20:07
@canaglia píše:
Takto ano, pak se stará matka. A to platí i u upraveného styku, vyjma případů, kdy je přímo v rozsudku uvedena povinnost hlásit nerealizování styku předem. Ale i tak by se matka musela postarat, ale otec by porušil rozsidek a mohl by být postižen výkonem rozhodnutí.

Ráda bych věděla, jak by ho soud donutil, aby si dítě bral.

• Citovat
  • Upravit
5508
23.4.15 20:23
@Kobea píše:
Ráda bych věděla, jak by ho soud donutil, aby si dítě bral.

Při styku nejde donutit, aby si ho bral, ale v případě uložené povinnosti hlásit nebrání předem, k tomu lze otce donutit finančním postihem v rámci výkonu rozhodnutí. Tj. neoznámí v uloženém předstihu, matka podá návrh na výkon rozhodnutí, soud nejprve napomene, pak uloží třeba psychoterapii, pak uloží pokutu až do výše 50.000 Kč. Při opakovaném porušování rozsudku může nastoupit Mařenka, tj. trestný čin maření výkonu soudního rozhodnutí. Takže jde to. Něco jiného je praxe, že…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
23.4.15 21:28

@canaglia A zažil jsi někdy, že by se to někomu stalo?
Já jsem uvažovala o výkonu rozhodnutí, ale právnička mi řekla, že když neplatí výživné tak nezaplatí ani tu pokutu.

• Citovat
  • Upravit
5508
23.4.15 23:44
@Kobea píše:
@canaglia A zažil jsi někdy, že by se to někomu stalo?
Já jsem uvažovala o výkonu rozhodnutí, ale právnička mi řekla, že když neplatí výživné tak nezaplatí ani tu pokutu.

U výživného se to většinou řeší jinak, exekucí a pak trestním oznámením. Ty pokuty ve vazbě na výkon rozhodnutí mají v zákoně jednu krásnou podmínku, soud ji může dát tehdy, pokud (teď nevím přesně formulaci, ale ve smyslu:) povede k nápravě a plnění. Pokud tento smysl nemá, neukládá se. Takže pokud matka třeba dostává pokuty za maření styku a nic se neděje, soud přestane pokuty ukládat pro neúčelnost. To jsou paradoxy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna