Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@matyldat píše:
Mám 13letého syna, který se se svým otcem nestýká již 6 let.do jeho 7 let sem se snažila aby se syn se svým otcem i babičkou stýkal, měli jsme dohodu že si ho budou brát jednou za 14 dní v sobotu..jenže..otec měl dost problémy s alkoholem, když jezdil střízliv, bylo to v pohodě. když si pro syna jezdil opilí. to jsem mu syna odmítala vydat. snažila jsem se domlůvit s babičkou aby si pro vnuka jezdila ona, tak 2 krát přijela, bylo to bez problémů…pak zase začal jezdit otec..protože babička neměla čas…no prostě kolotoč pořád dokola. zlom nastal v synových 7 letech,, zapřel se, že se s něma nechce stýkat, že tatka pije, babičce sprostě nadává(babička svého syna ale miluje a nedá na něj dopustit), půl roku jsem syna předávala přes jeho odpor, až to nakonec vyvrcholilo tím, že jsem zcela přerušila mezi námi kontakt. syn si za 6 let na ně ani nevzpoměl, a nyní mi od soudu přišlo že jeho otec žádá o úpravu styku soudně. pro syna jsou ti lidé ůplně už cizí, nemá k nim žádný citový vztah, tak přemýšlím že bych syna vzala k soudu s sebou, jsme to spolu řešili, a v žádném případě se s nimi nechce vidět. můžete mi poradit kdo má s tímhle zkušenost?
poradim. rozhodne jak jsem uvadel, neopoustet dite, i kdyby co by. mate pravo u toho byt a jste povinni a zodpovedni. ale uposlechl bych nezasahovat. pokud se vam zda, ze uz to zkouseji pod tlakem a tak, mate na to pravo. jakmile dite dokaze mluvit a vyjadrit se, muze si soud vyzadat i deti, ale sam uzna, zda tomu uz rozumi, atd. muze si zjistovat i dalsi informace, svedectvi sousedu, pribuznych a tak. podle toho se take muze vse odvijet.
doufam, ze je vse dostacujici.
Standa
Právě že me to taktéž hodně překvapilo, syn už má své koníčky, zájmy..je hodně samostatný, otec mel šanci 8 let mohl ji mít i těch 5 let co syna neviděl kdyby se choval jako správný otec. Snad ten soud dopadne dobře.
@matyldat píše:
Právě že me to taktéž hodně překvapilo, syn už má své koníčky, zájmy..je hodně samostatný, otec mel šanci 8 let mohl ji mít i těch 5 let co syna neviděl kdyby se choval jako správný otec. Snad ten soud dopadne dobře.
nic noveho, ani stareho. soud potrebuje vzdy vedet z obou stran. a pokud se i dite muze vyjadrit, dostane se mu prilezitosti i pod 10 let. v nekterych situacich muze soud proverit v ramci trestneho cinu, ale vetsinou se to nebere v potaz. rozvody jsou jina vec.
@BlackAngelsss píše:
poradim. rozhodne jak jsem uvadel, neopoustet dite, i kdyby co by. mate pravo u toho byt a jste povinni a zodpovedni. ale uposlechl bych nezasahovat. pokud se vam zda, ze uz to zkouseji pod tlakem a tak, mate na to pravo. jakmile dite dokaze mluvit a vyjadrit se, muze si soud vyzadat i deti, ale sam uzna, zda tomu uz rozumi, atd. muze si zjistovat i dalsi informace, svedectvi sousedu, pribuznych a tak. podle toho se take muze vse odvijet.
doufam, ze je vse dostacujici.
Standa
Obávám se, že jak soud, tak sociálka mají právo z výslechu dítěte vyloučit rodiče. Ale jak je to se zástupci rodičů, to netuším. Nějakej paragraf by nebyl?
Ten paragraf by mě rozhodně taky zajímal..mám syna od narození v péči a s jeho otcem jsme nikdy nežili ve společné domácnosti.
@canaglia píše:
Obávám se, že jak soud, tak sociálka mají právo z výslechu dítěte vyloučit rodiče. Ale jak je to se zástupci rodičů, to netuším. Nějakej paragraf by nebyl?
Mně to tenkrát přišlo úplně normální, že děti budou mluvit se soudcem v přítomnosti sociální pracovnice a my budeme venku. Co mě překvapilo bylo to, že šly obě děti spolu. Čekala jsem, že půjdou jeden po druhém. Já jsem před soudem byla na konzultaci na sociálce a žádala jsem tu paní, aby tam s dětmi byla, protože už jí děti viděly. A ona mi řekla, že ona tam musí být určitě, že soudce nesmí s dětmi zůstat sám.
Myslím, že je dobře, že výslechu nejsou přítomni rodiče (i na sociálce jsem já byla venku, když byl pohovor s dětmi - tentokrát s každým zvlášť). Nedovedu si představit, v jaké situaci by se ocitl syn, kdyby musel říct, jak to chce, před námi oběma. Já jsem věděla, co chce, ale otci zřejmě nakecal něco jiného (nebo si to otec vyložil po svém, tak jako ostatně vždy
). Otec vůbec nemohl uvěřit tomu, co od soudce pak slyšel
. A já můžu říct s čistým svědomím, že syn říkal pořád to samé. Jen tomu tátovi řekl něco jiného než mně, sociálce a soudu.
Byla bych první, kdo by navrhnul, aby děti tam byly bez nás, kdyby to bylo potřeba.
@matyldat píše:
Ten paragraf by mě rozhodně taky zajímal..mám syna od narození v péči a s jeho otcem jsme nikdy nežili ve společné domácnosti.
ted jsem se nastval. oni kazdou chvili neco meni. takhle to bylo podle starych zakonu. ted jsem se to dozvedel taky.
Družka mi utekla a vzala mi dcerku ako mam to riešit aby som ju vydel
Družka mi utekla a vzala si aj naši dceru ako to mam riešit aky som ju dostal naspet
Podat návrh na úpravu styku. Neumožní-li ti se s dcerou vidět do proběhnutí soudu, tak návrh na předběžné opatření. Otázka taky je, jak je to dlouho, co odešla.
@Tunrida píše:
Podat návrh na úpravu styku. Neumožní-li ti se s dcerou vidět do proběhnutí soudu, tak návrh na předběžné opatření. Otázka taky je, jak je to dlouho, co odešla.
tak úprava styku… to jako že rovnou souhlasí s výhradní péčí matky,
Ti teda nevim, zda bych souhlasila s péčí o mé dítě někým, kdo ho považuje za svý výhradní vlastnictví, sbalí ho a odstěhuje kamsi bez domluvy se mnou. ![]()
Si to představ obráceně, tvé dítě a otec zmizí s dítětem. ![]()
@Lama Lama píše:
tak úprava styku… to jako že rovnou souhlasí s výhradní péčí matky,
Ti teda nevim, zda bych souhlasila s péčí o mé dítě někým, kdo ho považuje za svý výhradní vlastnictví, sbalí ho a odstěhuje kamsi bez domluvy se mnou.
Si to představ obráceně, tvé dítě a otec zmizí s dítětem.
A já jsem napsala něco takovýho, že má souhlasit s výhradní péčí?
@Tunrida píše:
A já jsem napsala něco takovýho, že má souhlasit s výhradní péčí?
podat návrh na úpravu styku…
styk znamená jen styk, že pečovat bude matka.
ale tak třeba to bylo myšleno jinak
@Lama Lama píše:
podat návrh na úpravu styku…styk znamená jen styk, že pečovat bude matka.
ale tak třeba to bylo myšleno jinak
Tak ten styk nemusí být jenom víkendový jednou za 14 dní.