Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Máte prosím některá zkušenost s takovým postavením miminka? Jaký jste mely porod? Našla jsem pouze starší diskuze a nic moc pozitivního teda. Vím, že komplikace můžou nastat kdykoliv i při běžném postavení ale u výše zmíněného už uvádí všude, že se jedná o komplikovanou polohu a náročný porod který kleštěmi nebo sekcí. Malá už je tak otočená delší dobu, tak se obávám, že už se jen tak nepřetočí. Lze v takovém případě zažádat o císařský řez? Čekáme první mimi z IVF a mám obavu, aby se jí něco nestalo. Děkuji za názory.
Tak o takove pozici slysim prvne. Drzim palce 🙏. Nicmene, treba se jeste bude tocit? My mame polohu pricnou, jdeme na cisare. Ale od 35tt do ted (38tt) se porad toci. Jednou ma hlavu na pravem boku a jednou na levem. Tak treba se taky jeste otoci
@Shen píše: Více
Ja o tom driv prave taky nikdy neslysela, jsem myslela, ze kdyz je hlavou dole tak je to v poradku ale netusila jsem, ze je jeste nejake predni a zadni postaveni. To me bylo sdeleno az u lekare pri registraci do porodnice…
Tak me to prave dost desi a v takovem pripade bych radsi cisare..
Tak se nedes! Treba se opravdu jeste otoci, kdyby to bylo tak spatny, tak urcite toho cisare navrhnou sami. Urcite nechteji riskovat dlouhe porody zakoncene akutni sekci!
Ja mela vyvolávání porod a blbe narotovane dite, mela jsem silné křížové bolesti a nakonec došlo na vex, ale těžko říct, jestli to bylo čistě jen tou polohou, u těch vyvolavanych porodu je to složitější, u nás spis šlo o to, že to asi trochu prehnali s dávkováním a slo to az moc rychle a oba jsme se dostali do stresu a potrebovali ho ven v zasade hned. Nevim, jestli bych uplne šla po císaři, on ma taky svoje rizika…zkusila bych intenzivně cvičit, najdeš na netu návody na cviky pomáhající přetočení…a dobrou PA, ale nevím, jak jsi daleko a jestli mas šanci ještě někoho sehnat.
Ja mela takovou polohu. Nic pekneho to nebylo, od zacatku kontrakce co tri minuty, porod 19 hod, z toho 1,5 hod tlaceni. Uz nesli zvin, nakonec jsem to dala bez nej. Maly sileny poporodni nador, mel hlavu jak meloun, fakt jsem se bala, jestli mu neco neni. Ted mit tuto polohu u dalsiho ditete, zadam o cisare, je to o pruser. Jinak sel maly celickem nahoru, porod zahlavim, v DE se temto detem rika Sternekind.
Jsem 37+5 a prave cvicim cviky, co doporucila lekarka ale myslim, ze to uz nepomuze. O teto poloze vim uz 2 tydny a za dva tydny cviceni se neotocila.. budu samozrejme zkouset dal a pristi patek opet kontrola, tak se na ten cisar radeji zkusim zeptat a pripadne si jej vydupat, nez nejak ohrozovat miminko. Vim, ze cisar neni nic moc, sama sem preferovala prirozeny porod ale po letech snazeni a IVF clovek proste premysli jinak no :/ kazdopadne dekuji za nazory🙏
@Fugaro tak pak napis, jak jsi dopadla ❤️. Vzdycky me mrzi, ze clovek v diskuzi nedohleda, jak to dopadlo. Drzim palce
Dá seto řešit ještě před porodem, hodně se tím zabývá PA Anna Kohutová, tak si to najdi a třeba seženeš i někoho v okolí, kdo s tím umí pracovat, doporučuji si i přečíst, které např. odpočinkové polohy v těhotenství raději vynechat, ale asi si už dostala nějaké instrukce přímo od dr., což je super, někdo to ani neřeší! Ale kdybych tušila, že to může být o tolik během porodu složitější, určitě bych se pokusila už před porodem udělat max., rodím tzv. za rohlík, ale 5. dítko jsem v té poloze měla a je to opravdu znát, měla jsem vlastně štěstí, že tak bylo až naše 5., to mi, myslím, hodně pomohlo ten porod zvládnout a nejde ani tak o bolest, ale o to, že ten porod (ne)postupuje zrovna standartně, každopádně u mě malý držel tu polohu dlouhodobě a nic se nezměnilo, vlastně se ideálně nedokázal dorotovat ani k samotnému průchodu a to byl ten porod dlouhý jako první dva dohromady, takže kdo ví, třeba by s ním nic nehnulo, ani kdybych to včas řešila, třeba pomocí onoho reboza ve zkušených rukou porodní asistentky, někdy má dítko prostě důvod, proč tak je. Držím palce, třeba si to miminko přeci jen ještě rozmyslí, ale myslím, že právě ty zadní polohy opravdu často vedou k tomu, že se pak žena zbytečně trápí nejen třeba u porodu samotného, ale že selhala, přitom mi přijde, že snad málokdo opravdu ví, jak s takovou ženou během porodu pracovat, aby se co nejvíc pomohlo miminku dostat se do polohy, kterou k porodu potřebuje zaujmout..
Nebo jak pises, zkusit rovnou pozadat o cisare. U nas je to miminko po hodne potratech a mam i vadu delohy. Kdyz byla ve 30tt napricku, byla jsem spatna. 35tt opet na pricku a doktorka rikala, nebudeme cekat, riskovat, pujdes na cisare. A do zadanky napsala vadu delohy, tezkou infertilitu a nakonec az tu pricnou polohu. A vim, ze ta rekonvalescence je naprd, ale jsem vic v klidu ted🙏 tak kdyby ti napsal tvuj gynekolog jako duvod taky infertilitu, tak by se na to treba koukali v nemocnici jinak. Kdyz tu clovek cte ty zkusennosti ostatnich, nebylo se čemu divit
Vždyť je to úplně normální druhá nejčastější poloha. Co blázníte s císařem?
Měla jsem pph 2 a porod velmi rychlý a bez komplikací. Jen jsem měla nesnesitelné křížové bolesti a dítě lezlo i s obaly obličejem nahoru. Obaly protrhli.
Dcera se narodila spontánně o 12 dní dřív, měla skoro 4 kg. Příroda věděla, co dělá.
@1Pears1 tak když jsi mela přední postavení, tak to je ale právě jiná situace, než situace zakladatelky, ne? problém je právě to zadni postavení
@1Pears1 tady nejde jen o 2. postavení, sama jsem ve 2. postavení také měla ne jedno miminko, třeba 3. tak bylo a porod to byl vlastně nejrychlejší, i když tedy dost intenzivní a kontrakce šly také v nějakém úseku do kříže, což jinak vůbec neznám, ale tady jde o tu zadní polohu (kdy má miminko zádíčka k zádům maminky + tedy navíc v tomto postavení, protože samozřejmě může být miminko v zadním postavení i v úplně nejčastější PPH I ![]()
@Fugaro me maly rotoval jeste v den porodu, ale bohuzel jen zprava doleva a opacne. Na druhou stranu mel asi malo mista, na jeho pomery jsem mela strasne male bricho, doktorka mi to furt premerovala, pritom vahovy odhad celkem velky, jeste sel o 14 dni driv. S tim bych u tebe taky pocitala, ze nedojdes az k terminu. Takze bych toho cisare zacala resit co nejdriv.
Ted koukam, ze uz jsi 37+5. Maly se narodil 38+1 🙈
@Janee19 tak určitě je dobré počítat s ledasčím, proto napíšu, že je snad i větší pravděpodobnost, že to bude naopak, protože dítku v zadním postavení se hůř vstupuje do porodních cest, takže to může být jeden z faktorů, proč se naopak porod zdráhá spustit a rodí se méně, či více po termínu. Sama jsem nakonec po rodila dle UTZ ve 41+0, ale dle menstruačního kakendáře to bylo 42+0 s tím, že porod začal spontánně o 24 h dřív ![]()