Pravá domácí svíčková

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
21.8.12 12:07

Pravdá domácí svíčková

Ahoj mámy :D :),
Asi je to ostud, že neumím pravou českou svíčkovou,ale zatím jsem neměla možnost ji udělat :oops:
A tak se chci zeptat na recept :palec:

Děkuju moc a pěkný zbytek dne.. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8566
21.8.12 12:18

Když napíšeš do googlu - „svíčková recept“ najde Ti to tisíc a jeden recept ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Misuldy
21.8.12 12:21
  • Citovat
  • Upravit
Marcelka89
21.8.12 12:22
@Kallkapa píše:
Když napíšeš do googlu - „svíčková recept“ najde Ti to tisíc a jeden recept ;)
:pankac: :pankac: :pankac:
  • Citovat
  • Upravit
6529
21.8.12 12:24

Nevim čemu řikaš pravá svičková, ale takto ji dělám já :

kus hověziho naložim přes noc do směsi kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer - čim menši kousky tim lip, dávám opravud hodně zeleniny),přidám bobkový list, kuličky jaolvce, nového kořeni, čerstvě mletý pepř, tymián - nesolim
zaleji vodu, trošku oleje a asi tři lžice octa

nechám přes noc uležet
pokud máš hodně libový kus masa nebo suchou zvěřinu tak se maso ještě špikuje slaninou

druhý den maso osolim a orestuju na pánvi, aby se zatáhlo
stejně tak orestuju i tu zeleninu
vše dám spolu do pekáče, podleju tou vodu, v které to leželo a dám péct dokud neni maso měkké
pak vyndám zeleninu, rozmixuju ji a protože to dělám z opravdu hodně zeleniny tak posléze smetanou spiš ředim (žádná mouka, žádná jiška),dochutim soli, pepřem, cukrem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
21.8.12 12:30

Já ráda vařím podle recepty.cz, vybírám si dobře oznámkované recepty a pod receptem je většinou nějaká diskuze, kde ostatní vařící připíšou, co třeba udělali jinak, že tam něco chybí, že to nejde, jak píše autor, takže je celkem jistota, že člověk má dobrý recept 8)

Jinak každý asi dělá trochu jinak, já dusím hovězí v papiňáku s kořením(kupuju zadní, svíčková je drahá :| ), pak ve vývaru uvařím kořenovou zeleninu, mixnu, zahustím rozmíchanou zákletkou z mouky a trochu vývaru, povařím, až to zhoustne, tak dám smetanu na závěr a hodím do toho zpátky maso.
Někdo dělá z halali (nakládaná zelenina na svíčkovou, k sehnání v běžných supermarketech tam co mají kyselé okurky atd), ale na mě je to moc kyselé a musela jsem omáčku doslazovat, aby mi chutnala, navíc děti by to nejedli.
Někdo dělá jíšku, maso špikuje špekem nebo ho taky zprudka opeče po všech stranách, aby se zatáhlo, to bych udělala s pravou svíčkovou, s hovězím na to prdím :oops:
Někdo dělá hodně zeleninovou, že ani nemusí skoro zahušťovat jíškou/moukou, někdo zase víc „omáčkovou“…
Není to složité, jen se zasviní trochu víc nádobí, potřebuješ na to buď kovové síto na pasírování nebo tyčový mixer, abys mohla tu zeleninu udělat na kaši a dost času na vaření, pravá svíčková se ti do hodiny udělá i v normálním hrnci, ale jinak papiňák to jistí.

Pokud neumíš knedlík, tak doporučuju hrníčkové houskové knedlíky, nic se nerozvaří a jsou super :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
21.8.12 12:32

@princeznaII :palec:, taky nedávám mouku, zásmažku, zelenina je hustá dost a jen ředím smetanou. Akorát teda nepeču, ale dělám v papiňáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
21.8.12 12:48

@princeznaII tchýně dělá podobnou, jenom bez oleje a octa a nerestuje, celé to dá rovnou péct. Ještě tam přidává meruňkový kompot, ani pak není potřeba doslazovat. Je fakt výborná :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
21.8.12 13:23

@Nelisa já mám radši pečené maso než vařené, ale někdy taky dělám „vařenou“ svičkovou. zejména pokud se nám podaři sehnat vepřová srdce.

@Z.jev merunkový kompot praviš :think:

jsem z vás na to dostala chut a nemám maso :pocitac: :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
21.8.12 13:32

@Z.jev Meruňkový kompot? 8o To jsou vychytávky. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
21.8.12 14:33

@princeznaII jj, meruňkový kompot, naleje to na maso i s tou šťávou. Ale kdo nemá rád sladší svíčkovou, tak radši bez kompotu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí