Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, chci se zeptat včera jsem skončila v nemocnici kvůli lehkými krvácení, dle utz 6+1 s prázdným gestacnim vackem. Dle početí mi to úplně nesedí ale je to moje první tehu a jsem v těch týdnech dost zmatená. 3 dny před nemocnici jsem byla u mě gynekolozky a ta nerikala ze by bylo něco špatně ale v nemocnici to uzavřeli jako anembryomola s tím ze mám jít hned na revizi, což jsem odmítla, tak jdu zítra. Chci sw zeptat je nějaká alespoň malá možnost ze se to změní?
Když jsi byla u doktorky tak ti potvrdila srdeční akci?
Jinak moc mě to mrzí, ale pokud v nemocnici viděli prázdný gestační váček, obavám se, že už se to asi nezmění.
Přeji hodně sil 🍀
@Niky745 píše: Více
Ktery den jsi mela prvni pozitivni test (datum) a jak vypadal( duch, nebo hezka carka)?
Pravděpodobně to bude špatné. Ale není kam spěchat, zvláště pokud si si nejsi jistá ovulací. Když měla moje lékařka podezření na tuto diagnózu, tak mě nejprve pozvala s odstupem několika dní dvakrát na krev. Protože HGC rostlo (to ale může i u anembryo moly), tak mě vzala znovu po týdnu na ultrazvuk. Embryo se stále neobjevilo, takže jsem dostala žádanku na revizi, kam jsem měla jít až další týden a kde by mi udělali ještě kontrolní ultrazvuk. Sama lékařka říkala, že i když je to na 95 % neprosperující těhotenství, tak je velmi důležité psychika, abychom se s tím oba v páru srovnali, a i proto mě nehnala na revizi hned.
Nakonec se mi rozjel spontánní potrat den před revizí.
Rozhodně bych v 6tt nedělala závěr o prosperujícím nebo neprosperujícím těhotenství, pokud nemáš stoprocentně potvrzený termín ovulace. A už vůbec bych se nenechala dohnat na revizi. V tomto týdnu se s tím tělo vypořádá samo, samovolný potrat je mnohem šetrnější. Maximálně formou pilulky.
V 6+1 je dost brzo na nějaké definitivní rozhodnutí. V jisté fázi je normální, že už je na utz vidět váček, ale v něm ještě nic není. Tam je důležité - od určité velikosti váčku už by v něm něco výt vidět mělo. A dále - posun. Pokud je na utz prázdný váček, za týden už musí váček poporůst a něco se v něm objevit. Pokud je stav stále stejný nebo váček roste a nic se v něm neobjeví, pak je to špatně. U tebe je rozestup jen tři dny, minimálně ten týden bych tomu dala. Není kam spěchat. A v tomhle týdnu rozhodně nehrozí, že kdyby do tří dnů neproběhla revize, tak ženská dostane sepsi a umře. Pokud jsi začala slabě kvácet a bylo by to neprosperující, je veliká šance, že to odejde samo, což je pro tělo o dost šetrnější a nic pak nebrání dalšímu brzkému otěhotnění.
@ugluk píše: Více
V 6+1 uz by mel byt embryonalni pol a ceka se na srdicko.
ALE je velka sance, ze ma zakladatelka spatne urcene stari, ze ovulace byla pozdeji. Pokud je opravdu 6+1 podle ovulace, tak to dobre nevypada.
Takze klidne pockat nebo aspon vedet lepe stari tehotenstvi.
@Tarena ano, píše hned v úvodu, že jí to dle početí nesedí. Ovulace posunutá o týden není absolutně nic zvláštního a doktoři by s tím měli počítat. Neřeknu, kdyby tam přišla s tím, že před týdnem prázdný váček 6 mm a teď stále prázdný váček 7 mm, ale ona početí přesně nezná a ultrazvuk s větším odstupem taky ne.
Pro srovnání, já měla 5+0 prázdný váček, 6+0 v něm 5mm embryo se srdíčkem. Ale měla jsem kratší cykly, takže je možné, že to bylo o pár dní starší.
@Tarena 18.9 den spozdeni menstruace a byl duch ale na clearblue testu mi ukázalo 2-3 týden.
To by odpovidalo ovulaci kolem 4.9. a drive, ale s temi Clear blue jsou ted nejake potize, ale nevim jestli ukazuji spatne jen 1-2, nebo i 2-3.
No podle Clear blue jsi spise v 7tt. Obyc test by rikal tak 6+0.
Ten tyden muzes klidne asi pockat
Kdy byl sex?
já bych zítra na revizi také nešla, počkej minimálně týden
V žádném případě bych nešla hned na revizi. Nejméně týden bych čekala, jestli se na ultrazvuku opravdu nic neděje. V naší rodině taky jednu poslali na revizi. Dnes jí „zamlklé těhotenství“ drandí po bytě. Nicméně, je možné, že to skutečně nedopadne, ale vážně není kam spěchat. Je i možnost vyčkat na spontánní potrat.
Vydržela bych ještě týden nebo dva a zavolej to svému gynekologvi, aby tě objednal na kontrolní utz. Já též měla takový problém, čekala jsem cca 10dnu, ale nedopadlo to dobře. U syna nebylo skoro nic vidět, také jsem to už viděla bledě a za 14dnu už tam byla vidět fazole se srdeční činností.
Pokud jsi 18.9 měla ducha, tak jsi mohla být nejdřív tak 10 DPO, to znamená ovulaci kolem 8.9. V tom případě by jsi byla v sobotu 5+6 a to uz by embryo opravdu mělo být vidět. Pockala bych pro jistotu tyden od posledního ultrazvuku a pokud se situace nezmění, tak je to jasné. Bohužel to moc nadějně nevypadá.
Počkej raději ještě týden, nic tím neztratíš, třeba to dobře nebude a nebo taky bude, ale to se nedozvíš, když nepočkás. Doktoři rádi ženou na revizi okamžitě a nebyla by jsi první ani poslední, kde by to mohlo být zbytečně unáhlené.