Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám 5 týdenního chlapečka a od narození nás trápí prdíky. Prakticky celý den je nespokojený, kroutí se, bručí, tlačí a hlavně neustále pláče a pobrekává, někdy to dostane opravdu grády a to pak nejde utišit vůbec ničím. Už jsme toho vyzkoušeli hodně, ale nic pořádně nepomáhá. Teď mu dávám Baby Calm kapičky a zdá se to o trošku lepší, ale stejně přes ten den málo spí a spíš brečí. V noci když se mu konečně podaří usnout, tak i docela spí v klidu. Přes den je klidnej akorát u kojení, ale hned potom začne plakat nanovo a v kočárku to taky jde. Jinak u nás jsou prakticky dva stavy, buď spí nebo pláče, nic mezi tím. Nepomáhá ani chování, to je ještě mrzutější a tak ho položím do postýlky a buď u něj jsem a nebo mu lítám dávat aspoň dudlíka, to na pár minut pomůže a pak je to nanovo. Trápí mě to, že je tak nespokojený a říkám si, jestli jsou to opravdu jen prdíky (u doktora vše ok, má i hezké přírůstky, hlady to tedy není). Máte taky takovou zkušenost s celodenní plakáním při prdíkách? Jak dlouho to tak může trvat? Snažíme se ho něčím zabavit, dávat na bříško, ale on nemá o nic zájem, jenom pořád brečí a mručí. Budu ráda za každou odpověď.
Asi tě moc nepotěším
Malé jsou přes dva měsíce a trápí nás pořád.Zkoušeli jsme sabsimplex a ten nepomáhal.Koupila jsem ji od Hipp fenyklový čaj a po lžičkách ji dávala,a řvala snad ještě víc.Tak nedáváme nic a nechci to zakřiknout ale je klid.Malá je klidná a spokojená.V noci spí bez problémů.Ale kamarádka si ten čaj moc chválí,každému asi sedí něco jiného
Snad to brzy přejde ![]()
ahoj, trvat to může do té doby, než mu doroste zažívání, mělo by se to upravit kolem 4 měsíce
Ahoj,
tak nás trápily prdíky strašně dlouho a dokonce paradoxně nezabíral ani fenyklový čaj. naopak to zhoršoval. baby calm taky nic moc, osvědčilo se nám dávát sab simplex v kombinaci s probiotickýma kapičkama BioGaia. ![]()
tak pokud jste ještě probiotika nezkoušeli, šla bych do toho.
jinak na tyhle brečící stavy jsme používali lehátko na krmení a houpali a houpali a houpali..
Přeji pevné nervy!
Tak my dávaly taky baby calm, lefax a vše pomohlo jen na chvíli. Pak mi známá poradila, že když kojím ať piju fenyklový čaj od megafyt a ono to do druhého dne zabralo
, takže jsem cca 2 měsíce pila jen fenyklový čaj. Teď je malé 5 měs a dám si tak jeden denně prože mi zachutnal
Ahoj,
no nepotěším Tě… U nás jsme první tři měsíce strávili utěšováním, konejšením, houpáním na balónu. Fakt nekecám. Kubík brečel někdy non-stop 24hod. Jednou jsem si to psala a za tři dny a tři noce naspal celkem 4hodiny. Když jsme to říkali doktorce, poslala nás na nejrůznější vyšetření od ultrazvuku bříška, přes neurologii až po odběry moče atd. A nikde nic… Prdíky a dráždivější miminko… Takže jsme skončili v té době kdy to bylo opravdu nejhorší období, že jsme se s manželem střídali a na střídačku s ním jezdili v noci v autě. Tam neplakal a spinkal. Takže jednu noc já, druhou noc manžel. A přes den na balónu, občas zabralo pevné zavinutí v zavince, houpání na balónu a puštěný fén. To ho někdy uspalo.
Kapičky nepomohli žádné, od těch „levnějších“ jako je Sabík, Baby Calm, Lefax, tak po drahé probiotické… Někdy trochu pomohlo cvičení a polštářek z třešňových pecek na bříško (mají v DM asi za 80kč). No a pevné nervy…
Vydrž se, ono se to srovná, už začátkem toho třetího měsíce začal Kubík docela spát v noci a proplakal dny, no a teď v noci spinká nádherně a přes den už taky moc nebrečí. Oni jim ty střívka musí dozrát a pak taky nevím jestli jsi četla knížku: Nejšťatnější miminko v okolí, od Karpa. Nám trochu pomohla, tak si ji předčti, chápu, že pak se člověk chytá čehokoliv.
Drž se, bude líp ![]()
Taky nepotěším, první syn byl přesně to, co popisuješ ty, pak ještě dostal ve 2 měsících celková ATB, tak se to ještě zhoršilo a líp začalo být až v 6 měsících s příkrmy…byl to děs běs…
Teď taky máme prdíky, ale né tak moc, tak 2× denně ho to cyhtne, že nakonec musím dát teploměr do zadečku, aby se vykadil a hlavně vyprděl…
Ale musím napsat, že jsem mu včera (přestože plně a bez problémů kojíme) dala odpo čajík od Hami Pro spokojená bříška - vypil mi z lahvičky 50ml (a vypil by víc, kdybych mu to nesebrala) a včera večer poprvé prdíky neměl…A v noci a nad ránem jsem slyšlela jak ze spaní prdí…Tak nevím, jestli to mohlo být tím čajem…Taky dáváme už 14 dní Probiotické kapky a BabyCalm..
Hodně sil, oni pak cítí z nás nervozitu a brečí ještě víc…kolikrát malého utiší manžel, páč já už jsem na pokraji sil, kdežto on je v klidu, ale lehce se to říká a hůř praktikuje… ![]()
Nám pomáhalo nosit v klubíčku,to se krásně vykakala a když ležela na bříšku tak jí šlo líp prdět.Malá celou noc tlačila a já nespala,tak jsem začala pít 2krát denně fenyklovej čaj a to pomohlo.Nedávno jsem ho přestala pít a má problémy zas,takže musim pít pořád
Neni moc dobrej ale nám pomáhá,zkus ho pít taky.
Ještě musím napsat, že s tím Fenyklem opatrně, 2× denně je asi akorát, kámoška ho pila v litrech a měl pak opačný efekt..takže na to pozor.. ![]()
Já dávám čaj přímo malýmu, protože chci, aby uměl pít z láhve (starší neuměl a problémy s pitím máme dodnes..)V to, že se odnaučí od prsa absolutně něvřím..Mám kolem spoustu kamarádek, co to takto dělaly a nikoho čajík z láhve neodstavil…I mě máma napůl kojila a napů dávála láhev a bez problémů - a to dnes jsou podstatně lepší savičky (připomínající tvarem bradavku)…Ale chápu, že někdo se toho bojí…Tak pak aspoń když pije ten čajík maminka..
Nám na vypredění pomáhala poloha na tygříka. Vždycky to zabralo. Dávali jsme taky pravidelně Sab a laktobacilky.
U první dcery jsme zkoušeli sab simplex, baby calm kapky, fenyklový čaj a všechno pomohlo jen trochu a jen na chvilku. Přešlo to pak kolem 4 měsíce. Teď dávám druhé dcerce laktobacilky a bolení bříška mívá opravdu vyjímečně.
Ahoj, já mám také 5 týdenního chlapečka spíše skoro 6 týdenního a prdíky nás trápí od té doby, co jsme přišli z porodnice. Nejhorší to bylo večer a k ránu, kdy se mi budil co hodinu aby se přisál, což mu pomáhalo větříky vypustit. Dávala jsem mu Lefax, koupila jsem bio gaia kombinovala to s lefaxem nebo sabsimplexem a nic. Vysadila jsem to úplně a bylo to stejné. Teď se mi zdá, že se to začíná lepšit, když je moc neklidný položím ho na bříško a spí i 3 hodiny, dneska i 4,5hodiny. Maminko vydržte, děti mají prdíky údajně do 3 měsíců. Já se tím také uklidňuju, piju svůj čaj pro kojící matky a čekám. Vy to taky zvládnete. Čas letí a za chvíli si ani nevzpomenete. Jinak pokud byste chtěla mám ty kapky pořád v ledničce, poslala bych vám je za dobírkovné nebo poštovné.Nám bohužel nezabraly, ale jiné maminky si je vychvalují. Jsou bohužel bez krabičky a letáčku.Návod se dá najít na netu je to 5kapek denně v mlíčku.
U nás to bylo taky tak!Az jsem si kolikrat rikala,ze to nemuzeme ustat.já vycerpana a ten nas prcek musel byt taky..spal opravdu minimalne.Zkusila jsem taky vsechno mozny,nakonec nezabralo nic.Mel akorat obcas chvilky klidu,kdy jeden den v tydnu neplakal skoro vubec,jen spinkal.Uz mu jsou 3mesice a je to cim dal lepsi.A to uz mu nejakou dobu nedavam nic,krome probiotickych kapek. Kdyz ho vylozene boli brisko,tlacim mu nozicky az k ouškum a to se vyprdi pravidelne. V noci si prdi sam a bez place. Proste se to musi nejak preckat.Sice nekomu pomahaji kapicky apod.,nekomu nic,takze si obrnit nervy a doufat,ze to brzy prejde! ![]()
holky poradíte? kdy mu mám ten fenyklový čajík podávat? před kojením?nebo po? během? děkuju moc ![]()
holky a když jste dávaly ty kapičky třeba sab simplex, tak jste je dávali před kojením. A jak často? v příbalovém letáku píší do každé lahvičky na kojení,ale nechci ji tím zbytečně nalívat…